Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moţiune de cenzură PD cu ocazia asumãrii rãspunderii Executivului asupra Codului Muncii

Partidul Democrat va iniţia o moţiune de cenzură cu ocazia asumării răspunderii Executivului asupra proiectului de lege privind Codul Muncii, a anunţat, marţi, preşedintele PD, Traian Băsescu, precizînd că decizia a fost luată în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului.

Potrivit liderului democrat, principalele argumente care au stat la baza acestei decizii sînt faptul că un act normativ de o asemenea importanţă este legiferat de Guvern şi nu de Parlament, eludîndu-se astfel dezbaterea în cadrul Legislativului, în acelaşi timp PD apreciind că Guvernul Năstase trebuie să fie înlăturat.

Atentat tipic ETA la Santander

Un automobil capcană a fost detonat într-o parcare subterană din oraşul Santander din nordul Spaniei. Un avertisment transmis cu suficient timp înainte a permis forţelor de securitate să evacueze zona, evitînd astfel orice pierderi de vieţi.

Potrivit poliţiei, ziarul naţionalist basc Gara a primit un telefon anonim anunţînd explozia şi a informat imediat poliţia. Un telefon la ziarul Gara a devenit metoda tipică folosită de gruparea separatistă bască ETA pentru a avertiza în legătură cu atentatele sale.

Aviz favorabil pentru candidatura lui Ralu Filip la preşedinţia CNA

Membrii Comisiilor de cultură din cele două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, marţi, într-o şedinţă comună, candidatura lui Ralu Filip pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

În urma unei şedinţe în cadrul căreia Ralu Filip a fost audiat de parlamentarii din Comisiile de cultură, candidatura acestuia a fost aprobată cu 15 voturi "pentru", patru "contra" şi o abţinere, avizul comisiilor fiind consultativ. Comisiile de cultură vor face un raport care va fi trimis Birourilor Permanente ale celor două Camere şi care va cuprinde o recomandare ca plenul reunit să-l valideze pe Ralu Filip în funcţia în care a fost ales de către colegii din CNA, respectiv cea de preşedinte.

Preşedintele Iliescu nu neaparat mulţumit de deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului

Preşedintele Ion Iliescu a declarat că nu toate deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg sînt “absolut corecte” şi că “istoria”este răspunzătoare pentru sumele pe care statul român trebuie să le plătească prin pierderea unor procese la CEDO.

Ştirea zilei

Întrebat cine este răspunzător pentru faptul că statul român trebuie să plătească sume mari de bani, urmare a pierderii unor procese la CEDO, în legătură cu ne-restituirea unor imobile naţionalizate, Iliesc a răspuns că devină este “Istoria, pentru că am avut asemenea situaţii cînd proprietatea a fost ignorată şi cînd s-au răsturnat asemenea chestiuni.” Preşedintele a mai declarat însă că oficiali ai CEDO i-au spus că deseori Romania nu are “apărători cum trebuie în faţa Curţii”.

Românii şi bulgarii: două naţiuni de pesimişti

Românii şi bulgarii sînt cei mai pesimişti în ceea ce priveşte situaţia financiară a familiilor lor, potrivit unui studiu comparativ realizat de firma de cercetare de piaţă GfK în România, Bulgaria, Cehia şi Polonia.

Astfel, 25 la sută dintre români şi 20 la sută dintre bulgari au afirmat că situaţia financiară a familiilor lor este mult mai proastă în comparaţie cu ultimele 12 luni. Numai 7 la sută dintre cehi şi 16 la sută dintre polonezi au făcut aceeaşi declaraţie.

În ceea ce priveşte evoluţia situaţiei financiare, 20 la sută dintre cei întrebaţi în România şi Bulgaria anticipează o stare “puţin mai proastă” anul viitor, iar 11 la sută în România şi 9 la sută în Bulgaria anticipează o situaţie “mult mai proastă”. Românii anticipează, în proporţie de 22 la sută, o situaţie puţin mai bună anul viitor.

Bagdadul anunţă avansarea cu o zi a declaraţiei cerute de ONU

O oficialitate irakiană a declarat că ţara sa va prezenta sîmbătă 7 decembrie, adică cu o zi mai devreme de termenul stabilit, declaraţia cerută de Naţiunile Unite în legătură cu programele sale de înarmare.

Şeful directoratului irakian de monitorizare, Hussam Mohammed Amin a dat de înţeles că declaraţia nu va recunoaşte că Irakul ar deţine arme de distrugere în masă. Inspectorii Onu, aflaţi în prezent în Irak, au făcut astăzi prima investigaţie la unul dintre palatele lui Sadam Hussein, clădiri unde în trecut inspectorii nu aveau acces.

Ministrul adjunct al apărării din Statele Unite, Paul Wolfowitz, a sosit astăzi la Ankara pentru discuţii privind posibilul sprijin al Turciei în cazul unei eventuale acţiuni militare americane contra Irakului.

Evacuarea a trei tabere de romi români de lîngă Paris

Poliţia franceză a evacuat trei tabere de lîngă Paris locuite în majoritate de romi din Romania, anunţă agenţia France Presse. Potrivit aceleiaşi surse, circa 70 de persoane au fost reţinute pentru rezidenţă ilegală în Franţa. Aproximativ 160 de persoane, majoritatea romi din Romania, au fost evacuate din aşezările respective, aflate în regiunea Val-de-Marne, la sud-est de Paris. Cele 70 de persoane reţinute vor fi probabil deportate, au declarat reprezentanţi ai poliţiei.

Operaţiunea a avut loc în urma unei cereri a autorităţilor regionale. Ministrul francez de interne Nicolas Sarkozy a declarat recent că aproximativ 7,7 la sută din delicvenţii care operează în regiunea Parisului sînt din Romania. În cadrul noului său plan de reducere a delincvenţei, Sarkozy a luat în obiectiv inclusiv grupurile de romi aflaţi în Franţa.

Cozmin Guşă - PSD în favoarea alegerilor anticipate

Secretarul general al PSD, Cozmin Guşă a afirmat că poziţia deputaţilor PSD în legătură cu alegerile anticipate este cea stabilită de Delegaţia Permanentă a partidului, adică în favoarea declanşării acestor alegeri.

Ştirea zilei

Guşă a spus la conferinţa de presă a PSD că s-au primit mesaje pozitive în legătură cu declanşarea alegerilor anticipate “de la organizaţiile judeţene ale partidului, deci inclusiv din partea deputaţilor care fac parte din aceste organizaţii”.

Declaraţia secretarului general al PSD survine după ce ieri, liderul grupului parlamentar al PSD în Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, declarase că grupul îşi va stabili poziţia în chestiunea alegerilor anticipate abia după ianuarie, februarie, anul viitor.

Înfiinţarea Direcţiei de securitate şi protecţie a cadrelor din Serviciul de Informaţii Externe

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Gheorghe Fulga a anunţat la finalul unei întîlniri cu preşedintele Ion Iliescu, înfiinţarea Direcţiei de securitate şi protecţie a cadrelor, care reprezintă o cerinţă în procesul de aderare euro-atlantică a României.

Fulga a spus că această direcţie se va ocupa, între altele, cu “acordarea certificatelor de acces la informaţiile clasificate”. Preşedintele Ion Iliescu a declarat că noul statut al României de ţară invitată să adere la Nato impune între altele “o regîndire a obiectivelor strategice şi a strucurilor umane” din SIE.

Fiind rugat să comenteze recentele declaraţii ale fostului secretar de stat american Madeleine Albright privind necesitatea ca foştii securişti să fie îndepărtaţi din structurile de putere, preşedintele Iliescu a spus că această problemă trebuie lămurită individual şi nu, cităm, “la grămadă, în manieră cadristă, ca pe vremuri”.

PNL în favoarea unei alianţe cu PD în eventualitatea unor alegeri anticipate

Liberalii ar putea face alianţă cu PD, dacă actuala putere forţează declanşarea de alegeri anticipate în 2003, a declarat la o conferinţă de presă vicepreşedintele PNL Paul Păcuraru. El a spus că strategia adoptată de PNL la congresul extraordinar presupune ca liberalii să meargă singuri în alegeri, dar dacă PSD va determina organizarea de alegeri anticipate, PNL va reconsidera acest aspect şi va analiza politica de alianţe.

Tot astăzi, Păcuraru a precizat că PNL nu va iniţia o moţiune de cenzură după asumarea răspunderii guvernului la noul Cod al Muncii, întrucît nu ar putea strînge numărul necesar de semnături chiar dacă ar obţine sprijinul PD.

Punerea în libertate la Copenhaga a reprezentantul cecen Ahmed Zakaiev

Autorităţile din Danemarca l-au pus în libertate pe reprezentantul cecen Ahmed Zakaiev, după ce au respins o cerere de extrădare a sa în Rusia, sub acuzaţii de terorism. Ministerul danez al justiţiei a declarat că nu a primit suficiente dovezi din Rusia care să justifice extrădarea.

Ahmed Zakaiev, reprezentant al preşedintelui cecen Aslan Mashadov, a fost arestat la 30 octombrie, la Copenhaga, la cererea Moscovei, după o reuniune legală, la care au luat parte separatişti ceceni şi militanţi pentru drepturile omului în Cecenia. Moscova afirmă că Zakaiev a fost implicat în atacuri teroriste legate de războiul din Cecenia, inclusiv în criza ostatecilor la un teatru din Moscova. Ministrul rus al justiţiei Yuri Chaika a declarat astăzi că îşi menţine convingerea că existau destule dovezi pentru extrădarea lui Zakaiev şi a apreciat că decizia privind eliberarea lui “s-a bazat se pare, pe considerente politice, nu juridice”.

O firmă austriacă anunţă proiectul unui gazoduct din Turcia via inter alia România

Firma austriacă OMV Erdgas a anunţat că studiază construcţia unei noi conducte de gaz între Turcia şi Austria, cu trecere prin Bulgaria, Romania şi Ungaria. După cum transmite agenţia France Presse, reprezentanţii firmei austriece au precizat totodată că a fost semnat un contract cu firme din Turcia, Bulgaria, Romania şi Ungaria pentru un studiu de fezabilitate asupra proiectului. Agenţia germană DPA transmite la rîndul său că acordul legat de acest proiect a fost semnat astăzi la Sofia, de firme de profil din Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria şi Austria.

Fostul deputat Gabriel Bivolaru condamnat la 3 ani închisoare

Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat astăzi pe fostul deputat Gabriel Bivolaru la trei ani de închisoare pentru înşelăciune, şi la plata a peste 2200 de miliarde de lei reprezentînd prejudiciul civil către Banca Română de Dezvoltare. Sentinţa de astăzi poate fi contestată în termen de zece zile de la comunicare.

Ministru pentru reintegrarea Republicii Moldova

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a înaintat Parlamentului de la Chişinău un proiect de lege privind instituirea funcţiei de ministru al reintegrării Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al preşedinţiei, noul ministru, fără portofoliu, ar urma să coordoneze activitatea ministerelor şi departamentelor în negocierile de soluţionare a conflictului transnistrean, precum şi "procesul de restabilire a unităţii juridice, social - economice, culturale şi educaţionale a Republicii Moldova".

Crearea noii funcţii va permite, în opinia şefului statului, eficientizarea activităţii Guvernului şi va crea premise reale pentru soluţionarea diferendului transnistrean.

Preşedintele Iliescu în favoarea unei lustraţii individuale

Preşedintele Ion Iliescu a declarat astăzi că problema foştilor securişti din structurile de putere trebuie lămurită individual şi nu “la grămadă, în manieră cadristă, ca pe vremuri”.

Ştirea zilei

Ion Iliescu a făcut aceste declaraţii după întîlnirea pe care a avut-o astăzi cu conducerea Serviciului de Informaţii Externe, fiind rugat să comenteze recentele declaraţii ale fostului secretar de stat american Madeleine Albright privind necesitatea ca foştii securişti să fie îndepărtaţi din structurile de putere.

“ A băga oamenii în tot felul de categorii blamabile înseamnă să ne întoarcem la mentalităţi pe care le-am depăşit”, a mai spus Ion Iliescu, adăugînd “revoluţia au făcut-o oamenii aceştia din Romania, nu au venit alţii să ne schimbe structurile”.

Poluare cu petrol a Dunării semnalată de autorităţile bulgare

Agenţia Associated Press citează autorităţi bulgare în probleme de mediu din localitatea Vratsa cu declaraţia că o pată de petrol de 10 km lungime se deplasează pe Dunăre. Sursele citate spun că nu se cunoaşte originea acestei poluări, dar că pata conţine deşeuri petroliere probabil aruncate în fluviu din barje de transport petrolier. Autorităţile bulgare au făcut cunosct de asemenea că pata nu a atins deocamdată malurile Dunării.

Inspectarea unui palat de la Bagdad al lui Saddam Hussein

Pentru prima oară de la reluarea procesului de monitorizare a arsenalelor militare irakiene, experţii internaţionali au făcut o vizită supriză la unul din palatele preşedintelui Saddam Hussein.

Ştirea zilei

Este vorba despre una din numeroasele si vastele reşedinţe prezidenţiale, situată în centrul Bagdadului. A existat şi încă se menţine suspiciunea că în astfel de locuri ar putea fi fabricate arme de distrugere în masă. Opt astfel de palate – dintre care trei în Bagdad - nu sînt deschise publicului. Agenţile internaţionale de presă relatează că două echipe de inspectori au intrat azi într-una din aceste reşedinţe folosind intrări separate.

Presa nu a avut acces, iar inspectorii nu au declarat nimic la încheierea vizitei. Potrivit unui purtător de cuvînt al inspectorilor ONU, oficilităţile irakiene au declarat că unele din echipamentele de monitorizare lăsate la acest palat de experţii Naţiunilor Unite la plecarea lor din Irak în 1998 au fost distruse sau mutate în alte locuri.

Reacţii americane şi ruse la modul de desfăşurare al inspecţiilor ONU în Irak

Adjunctul ministrului american al apărării Paul Wolfowitz a declarat pentru BBC că un război cu Irakul nu este inevitabil, dar că liderul irakian Saddam Hussein trebuie să facă mai mult ca în trecut dacă doreşte eviterea unui conflict.

Ştirea zilei

La Moscova, adjunctul ministrului rus de externe Iuri Fedotov a declarat agenţiei Itar-Tass că este optimist cu privire la reluarea monitorizării armamentului irakian, şi că activitatea inspectorilor ONU în Irak a început într-un mod pozitiv. Remarcile celor două oficialităţi survin după ce ieri preşedintele Statelor Unite a lansat încă un avertisment liderului de la Bagdad referitor la respectarea inspecţiilor ONU, spunînd că semnele care vin din Irak în aceast privinţă sînt puţin încurajatoare.

Reuniune a Comitetului de asociere România-Uniunea Europeană

La Bruxelles are loc o nouă reuniune a Comitetului de asociere România-Uniunea Europeană, în care vor fi discutate evoluţiile înregistrate în pregătirea pentru aderare şi probleme legate de respectarea criteriilor politice pentru integrare, adică protecţia copilului, situaţia minorităţii rrome, demilitarizarea poliţiei, combaterea corupţiei şi chestiuni legate de reforma economică, piaţa internă, justiţie, protecţia mediului sau reforma Administraţiei Publice.

Reuniune a Consiliului militar al Parteneriatului Euroatlantic

La Bruxelles se desfăşoară prima reuniune a Consiliului militar al Parteneriatului Euroatlantic, după invitarea României de a începe negocieri de aderare la NATO alianţă, la care participă şi şeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Mihai Popescu. Generalul Popescu va prezenta participarea Bucureştiului la campania globală împotriva terorismului şi va discuta despre negocierile de preaderare la NATO.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG