Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ariel Sharon: prin extindere UE va adopta o atitudine mai echilibrată faţă de Israel

Primul ministru israelian Ariel Sharon a declarat că apropiata extindere a Uniunii Europene ar putea duce la o atitudine mai “echilibrată” a Uniunii faţă de conflictul din Orientul Apropiat.

Vorbind la Ierusalim, într-o conferinţă de presă comună cu premierul slovac Mikulas Dzurinda, Sharon a spus că Uniunea Europeană are în prezent o abordare “ne-echilibrată” faţă de conflictul israelo-palestinian.

El a adăugat că ţările care urmează să se alăture Uniunii în mai anul viitor au o înţelegere mai bună a acestui conflict şi au relaţii mai bune cu Israelul decît alte ţări europene.

Patrula românească atacată la Kandahar: un mort şi un rănit grav

Un militar român a murit în Afganistan şi un altul a fost grav rănit. Ministerul al apărării naţionale a informat că soldaţii reveneau la baza lor din Kandahar, cînd...

Ştirea zilei

indivizi neidentificaţi au deschis focul asupra convoiului. Sergentul major Iosif Silviu Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar un alt subofiţer a fost rănit foarte grav şi a fost transportat de urgenţă cu elicopterul la baza din Kandahar.

Starea lui este în prezent stabilă. Patrula românească de transportoare blindate se întorcea dintr-o misiune umanitară desfăşurată într-un sat afgan situat în aria de responsabilitate din regiunea Kandahar a Batalionului 151 infanterie Războieni.

George Bush: americanii care servesc în Irak luptă într-un război drept

Preşedintele George Bush a declarat că Statele Unite se află în război de această aniversare a Zilei Armisitiţiului, cînd se comemorează sfîrşitul Primului Război Mondial.

Ştirea zilei

În discursul pe care l-a ţinut la cimitirul Naţional Arlington lîngă Washington, Bush a spus că americanii care servesc astăzi în Irak luptă într-un război drept. George Bush: „Veteranii noştri de război, oriunde au luptat, pot şti un lucru: că în orele cele mai grele ale luptei, ei au servit scopuri drepte şi onorabile. Americanii sînt un popor paşnic şi această naţiune a mers întotdeauna la război cu părere de rău şi întotdeuna numai pentru o cauză dreaptă.

Tineri americani au murit pentru eliberarea Irakului şi Afganistanului. Au murit pentru a asigura libertatea în aceste ţări. Pierderea este groaznică. Loveşte în primul rînd familiile celor căzuţi, dar în durerea şi pierderea lor, vreau ca aceste familii să ştie – cei dragi vouă au servit o cauză bună şi dreaptă - a spus preşedintele Bush.

Nouă întîlnire a preşedintelui Georgiei cu liderii opoziţiei

Preşedintele Georgiei Eduard Şevarnadze a declarat că va avea o nouă întîlnire cu liderii opoziţiei în încercarea de a pune capăt manifestaţiilor de protest care au loc în capitala ţării de la alegerile parlamentare de la începutul lunii.

Duminică, Shevarnadze s-a întîlnit cu liderii celor două principale partide de opoziţie. Potrivit primarului capitalei Tbilisi, în această seară ar avea loc o întîlnire cu participarea aceloraşi două partide, precum şi a altora.

Între timp, un purtător de cuvînt al ministerului georgian de interne a declarat că în ultimele zile a fost sporit efectivul trupelor la Tbilisi şi că noi trupe vor sosi în curînd.

Tribunal din Moscova respinge cererea de eliberare pe cauţiune a lui Mihail Hodorkovski

Un tribunal din Moscova a respins cererea de eliberare pe cauţiune a magnatului petrolului Mihail Hodorkovsky, hotărînd ca acesta să rămînă în închisoare în aşteptarea procesului sub acuzaţii de fraudă şi evaziune fiscală. Decizia a fost anunţată de completul de judecată după două ore de audieri cu uşile închise.

Hodorkovski, principal acţionar şi fost şef al companiei petroliere Yukos este pasibil de zece ani închisoare dacă este găsit vinovat. El spune că acţiunea contra sa a fost iniţiată din motive politice, fiindcă a sprijinit partide care concurează cu forţele favorabile preşedintelui Vladimir Putin la apropiatele alegeri parlamentare.

Richard Armitage: implicarea suniţilor irakieni în noul sistem politic şi economic

Secretarul de stat adjunct Richard Armitage a declarat că Washingtonul doreşte să îi implice mai mult pe musulmanii suniţi din Irak în noul sistem politic şi economic al ţării.

Ştirea zilei

Armitage a spus în cadrul unei conferinţe de presă la Cairo că această măsură ar face parte dintr-un plan menit să reducă atacurile contra trupelor americane din Irak. Majoritatea atacurilor contra forţelor americane au loc în aşa numitul triunghi sunit, care cuprinde Bagdadul şi regiuni din nordul şi vestul capitalei irakiene.

Medicii moldoveni nu pot face anul acesta rezidenţiat în România

Zeci de tineri, cetăţeni ai Republicii Moldova, care au absolvit în acest an universităţi medicale din România, nu vor putea face rezidenţiat în România pentru că ministerele Sănătăţii de la Chişinău şi Bucureşti nu au semnat un acord în acest sens.

Ministerul sănătăţii de la Bucureşti spune că locurile la rezidenţiat pentru absolvenţii originari din RM, se alocă în baza unei solicitări din partea Ministerului moldovean al Sănătăţii.

Cum nu există o astfel de cerere, cetăţenii moldoveni nu vor putea face practică în instituţiile medicale din România. Ministerul Sănătăţii de la Chişinău nu a explicat de ce nu a solicitat, în acest an, burse rezidenţiale în România. Autoritatea moldoveană din Sănătate a anunţat că cetăţenii moldoveni, absolvenţi ai facultăţilor medicale din România, pot face rezidenţiat la Chişinău.

PSD: o săptămînă între primul şi al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor

Turul doi al alegerilor prezidenţiale ar avea loc în data de 19 decembrie 2004, în cazul în care primul tur va fi programat în 12 decembrie, simultan cu alegerile parlamentare - a anunţat într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvînt al PSD Bogdan Niculescu Duvăz.

Duvăz a spus că o săptămînă între turul unu şi turul doi de scrutin reprezintă suficient timp ca primii doi clasaţi în cursa prezidenţială să fie cunoscuţi. El a adăugat că PSD propune şi reducerea campaniei electorale de la 45 de zile la 30 de zile, deoarece aceasta implică costuri mai reduse.

PSD propune totodată ca în alegerile locale, alegerea primarilor să se facă din primul tur de scrutin.

PD propune devansarea datei lansate de PSD pentru cele 2 scrutine simultane

Democraţii au declarat că sînt de acord cu organizarea simultană a alegerilor prezidenţiale şi legislative, însă propun devansarea datei lansate de PSD. După cum a declarat preşedintele executiv al PD Emil Boc, democraţii propun ca primul tur de scrutin în cazul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale să aibă loc în 28 noiembrie 2004, iar al doilea în 12 decembrie, pentru ca acest proces electoral să nu se suprapună sărbătorilor de iarnă.

PNL respinge data propusă de PSD pentru alegerile de anul viitor

Preşedintele PNL Theodor Stolojan a declarat că liberalii nu sînt de acord cu data propusă de PSD pentru organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale şi nici cu...

Ştirea zilei

cu organizarea celui de al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor la o săptămînă după primul. Liberalii susţin că nu este normal ca perioada de două săptămîni dintre cele două tururi de scrutin să fie scurtată şi consideră că această situaţie ar fi numai în beneficiul PSD.

Pentru a se evita totuşi ca turul doi să cadă în a doua zi de Crăciun, Stolojan a propus ca alegerile să fie organizate pe data de 5 decembrie. El a menţionat însă că această propunere nu a fost discutată încă cu liderii PD.

Stolojan a precizat că PNL este de acord cu propunerea PSD privind desfăşurarea simultană a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

Liderul PNL a respins propunerea PSD referitoare la alegerea primarilor din primul tur de scrutin.

20 noiembrie: Guvernul va aproba un program PSD pentru integrarea în UE

Guvernul va aproba în 20 noiembrie un program al PSD pentru integrarea în UE - a declarat ministrul interimar al Integrării Europene, Vasile Puşcaş.

Puşcaş a spus că acest program cuprinde măsuri rezultate din raportul de ţară al Comisiei Europene. El a precizat că, în domeniul criteriilor politice, România se va axa pe reforma administraţiei publice, a sistemului judiciar, lupta împotriva corupţiei, protecţia copilului, a minorităţilor şi drepturilor omului.

La criteriile economice, România va acţiona pentru continuarea măsurilor pentru economia de piaţă funcţională - a adăugat Puşcaş.

Acord de cooperare militară româno-elen

România şi Grecia au semnat un acord de cooperare militară pentru 2004. Acordul prevede acţiuni comune pentru creşterea interoperabilităţii forţelor armate şi programe de instruire în comun - a precizat generalul Corneliu Dobriţoiu, şeful Direcţiei de Integrare Euroatlantică din MApN.

Ministrul român al Apărării a declarat, la finalul întrevederii cu omologul său elen, Yannos Papantoniou, că subiectele abordate s-au referit la reforma celor două armate, situaţia din zona geografică în care se află România şi Grecia, precum şi situaţia din Irak, Afganistan şi Orientul Mijlociu.

Grecia a sprijinit eforturile României de integrare în NATO şi va sprijini, în continuare, integrarea României în UE - a declarat ministrul elen al Apărării, adăugînd că Grecia speră ca România să-şi atingă obiectivul aderării în 2007.

Locatari răi platnici din Chişinău: debranşaţi de la reţeaua de termoficare

Doar 65 la sută din cele aproape 3000 de blocuri din Chişunău au fost conectate până în prezent la reţelele centralizate de termoficare. Celelalte case nu au primit căldură din cauza datoriilor.

Vice-ministrul energeticii Felix Vârlan a declarat că Termocomul, care se află în gestiunea ministerului, va livră căldură blocurilor cu datorii, numai în cazul în care locatarii acestora vor achita cel puţin o parte din restanţele pentru sezonul trecut de încălzire.

Potrivit responsabililor de la primăria capitalei, toate instituţiile medicale şi de învăţământ din Chişinău au primit căldură. În acelaşi timp spitalele şi şcolile din republică se confruntă cu lipsă de combustibil.

Explozia unei bombe în faţa biroului ONU din Kandahar

Oficialităţile ONU au anunţat că o bombă a explodat în faţa unui birou ONU din Afganistan, rănind o persoană. Atentatul din Kandahar nu a fost revendicat. Anterior, oficialităţile militare americane au anunţat că soldaţi americani şi afgani au avut o ciocnire cu forţe inamice într-o regiune muntoasă din estul Afganistanului, omorînd un militant.

Atentate la Bagdad şi Basra: 3 victime irakiene

Două explozii în Irak, una la Bagdad şi alta la Basra, s-au soldat cu trei morţi şi cel puţin nouă răniţi. Explozia de la Bagdad a avut loc în faţa unui tribunal, în momentul cînd soldaţi americani escortau un grup de deţinuţi în afara clădirii. Doi poliţişti irakieni şi patru deţinuţi au fost răniţi.

La Basra o bombă a explodat pe o stradă a oraşului, la trecerea unui microbuz, omorînd trei pasageri şi rănind cel puţin alţi trei.

Reprezentantul iranian pe lîngă AIEA: încălcări nesemnificative ale tratatului

Ambasadorul Iranului pe lîngă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a declarat că, deşi Iranul a încălcat regulile AIEA neanunţînd unele activităţi nucleare, aceste încălcări sînt “nesemnificative”. Abaterile Iranului în acest sens sînt detaliate într-un nou raport al Agenţiei.

Potrivit relatărilor, Agenţia spune într-un raport confidenţial că nu s-au găsit dovezi că Iranul ar încerca să construiască bomba atomică. Raportul adaugă însă că Agenţia nu poate garanta că programul nuclear iranian este total paşnic, din cauza tentativelor din trecut ale Iranului de a ascunde unele activităţi nucleare.

Mircea Geoană speră ca viitorul politic al preşedintelui Iliescu să fie în PSD

PSD speră ca preşedintele Iliescu să fie alături de partid, după expirarea mandatului său de şef al statului - a declarat într-o conferinţă de presă vice-preşedintele PSD Mircea Geoană.

Ştirea zilei

"Noi nu avem decît speranţa ca un om politic atît de popular şi respectat ca domnul preşedinte să continue să fie cît mai aproape posibil de partidul la a cărui creare a avut un rol atît de important" - a spus Geoană.

Întrebat dacă preşedintele Ion Iliescu va figura pe listele de senatori ale PSD, Geoană a precizat că, din cîte ştie, Ion Iliescu nu a luat încă o decizie în privinţa viitorului său politic, dar că decizia pe care o va lua va respecta atribuţiile sale actuale de preşedinte al României.

Ministrul spaniol de externe deplînge detenţia fără proces a suspecţilor talibani şi al Qaida din Guantanamo

Ministrul spaniol de externe Ana Palacio a declarat că Statele Unite fac rău continuînd deţinerea fără proces a suspecţilor talibani şi Al Qaida, la baza militară Guantanamo din Cuba.

Palacio a cerut totodată eliberarea unui cetăţean spaniol deţinut acolo. Ea a salutat decizia Curţii Supreme a Statelor Unite de a audia apelul unui grup de deţinuţi ne-americani, care au cerut să li se permită contestarea în tribunale civile americane a deţinerii lor. Curtea Supremă ar urma să decidă în această chestiune pînă în luna iunie anul viitor.

Oficialităţile americane au afirmat pînă acum că, întrucît cei 650 de deţinuţi au fost arestaţi în străinătate, sub suspiciunea de terorism, şi sînt deţinuţi în afara teritoriului american, nu este necesar să li se aplice regulile din Statele Unite care nu permit detenţia fără inculpare sau proces.

AIEA va trimite experţi la Râbniţa unde sînt bănuite reziduri radioactive

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va trimite o echipă de experţi în Republica Moldova pentru a măsura nivelul radioactivităţii în localitatea Râbniţa din stănga Nistrului, unde se află o uzină metalurgică - a anunţat misiunea OSCE de la Chişinău.

Purtătorul de cuvânt al misiunii, Klaus Neukirch a declarat că OSCE va facilita intrarea experţilor internaţionali pe teritoriul uzinei de la Râbniţa, care este controlată de autorităţile separatiste de la Tiraspol.

O investigaţie realizată recent de o organizaţie neguvernamentală de la Chişinău arată că pe teritoriul uzinei de la Râbniţa sunt stocate circa 500 de tone de reziduuri toxice, rămase după prelucrarea unor metale radioactive provenite de la Cernobîl.

Leszek Miller vizitează trupele poloneze desfăşurate în Irak

Primul ministru al Poloniei, Leszek Miller a vizitat trupele ţării sale desfăşurate în Irak, ca parte a forţei internaţionale conduse de Statele Unite. Polonia celebrează astăzi cea de-a 85 aniversare a zilei independenţei. Miller le-a declarat militarilor că se află în Irak "pentru a aduce speranţă şi libertate poporului irakian" şi că, într-un moment în care terorismul ameninţă stabilitatea lumii "noi nu putem sta acasă."

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG