Linkuri accesibilitate

Ştiri

APADOR-CH: Parchetul încalcă legea, refuzînd să dea curs unei hotărîri irevocabile

APADOR-CH susţine că termenul de 30 de zile pînă la care Parchetul ar fi trebuit să facă publice datele cerute privind supravegherea persoanelor a expirat la 19 mai anul acesta.

Ştirea zilei

APADOR-CH precizează într-un comunicat că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie era obligat, potrivit legii, să comunice informaţiile cerute în termen de 30 de zile de la data la care Curtea de Apel Bucureşti - Secţia contencios administrativ - a declarat irevocabilă sentinţa civilă pronunţată la 20 decembrie anul trecut de Tribunalul Bucureşti.

APADOR-CH arată că de la data de 20 mai 2003 - considerată prima zi de întîrziere în comunicarea informaţiilor - Parchetul încalcă legea, refuzînd nejustificat să se conformeze unei hotărîri judecătoreşti irevocabile prin care este obligat să furnizeze informaţii considerate iniţial clasificate. Mai mult, asociaţia acuză Parchetul şi de încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

În opinia reprezentanţilor APADOR-CH, faptul că procurorul general al României a declarat recurs în anulare nu are nici o relevanţă privind termenul la care Parchetul trebuia sa se conformeze hotărîrii judecătoreşti irevocabile, deoarece instanţa nu a dispus suspendarea executării ei.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care a fost respins recursul în anulare declarat de procurorul general are numai efectul de a confirma totala eroare a demersului acestuia de a ataca o hotărîre judecătorească irevocabilă şi nu a prelungit termenul în care Parchetul avea obligaţia să comunice informaţiile solicitate, mai susţine APADOR-CH.

Irlanda şi Marea Britanie expulzează 35 de români şi moldoveni imigraţi ilegal

Republica Irlanda a expulzat 25 de imigranţi ilegali în ţările de origine: Republica Moldova şi România. Persoanele expulzate au fost urcate la bordul unui avion pe aeroportul capitalei Dublin, avion care a făcut o escală pe aeroportul londonez Stansted, pentru a lua la bord încă zece imigranţi ilegali expulzaţi.

Este vorba despre o operaţiune comună anglo-irlandeză. Poliţia din Republica Irlanda a confirmat că persoanele expulzate au fost însoţite în avion de ofiţeri ai Serviciului Naţional irlandez pentru Imigrare.

Rusia va acorda Republicii Moldova 10 mii de tone de grîu de panificaţie

Rusia va acorda Republicii Moldova ajutor umanitar sub forma unei cantităţi de 10 mii de tone de grîu de panificaţie - a anunţat Victor Beltsov, director adjunct al Departamentului de Informaţii al Ministerului rus al Apărării Civile şi Situaţiilor de Urgenţă, citat de agenţia Itar-Tass.

Primul transport va avea loc pe 20 sau pe 21 noiembrie şi operaţiunea se va încheia pînă la sfîrşitul anului. Ajutorul umanitar rusesc pentru Republica Moldova este în valoare de 63 de milioane de ruble.

Acord UE - SUA privind întărirea controlului containerelor de marfă cu destinaţia Statele Unite

Uniunea Europeană a încheiat cu Washingtonul un acord pentru întărirea controlului containerelor de marfă cu destinaţia Statele Unite, în porturile europene de plecare – în cadrul măsurilor urmărind împiedicarea transporturilor de arme pentru terorişti. Autorităţile vamale americane şi europene vor efectua inspecţii pe baza informaţiilor avute la dispoziţie şi inspecţii inopinate.

După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington, peste jumătate din ţările Uniunii Europene au acceptat prezenţa agenţilor vamali americani în porturile lor.

Ankara permite emisiuni radio - tv în limba kurdă

În Turcia, Consiliul Suprem pentru Radio şi Televiziune a anunţat că va permite unor posturi de radio şi de televiziune să transmită programe în limba kurdă, patru sau cinci ore săptămînal.

Această măsură se înscrie în eforturile Turciei de a introduce reforme cerute de Uniunea Europeană, din care Turcia doreşte să facă parte.

Agenţia semioficială de presă Anatolia relatează că preşedintele Consiliului audio-vizualului, Fatih Karaca a declarat că au fost elaborate reglementările privind emisiunile radio şi TV în alte limbi – şi că noul regulament va intra în vigoare, probabil, săptămîna viitoare.

William Hill cere Chişinăului să ratifice Convenţia ONU împotriva Criminalităţii Transnaţionale Organizate

William Hill, şeful Misiunii OSCE la Chişinău a îndemnat guvernul Republicii Moldova să ia măsuri concrete, pentru a înlătura cauzele uriaşei probleme pe care o are ţara cu traficul de carne vie. Hill a adresat acest apel la o conferinţă internaţională desfăşurată la Chişinău.

În comunicatul de presă al OSCE se spune: “Îmbunătăţirea climatului de investiţii şi de afaceri în Moldova va fi un pas important în direcţia eliminării condiţiilor care permit traficanţilor să facă afaceri înfloritoare.”

Ambasadorul Hill a îndemnat insistent Republica Moldova să ratifice Convenţia ONU împotriva Criminalităţii Transnaţionale Organizate şi protocolul conex pentru Prevenirea, Suprimarea şi Pedepsirea Traficului de Persoane, îndeosebi Femei şi Copii, aşa cum s-a angajat la Consiliul Ministerial OSCE desfăşurat la Bucureşti, în decembrie 2001.

Preşedintele Iliescu dispus să se consulte cu partidele parlamentare asupra legii electorale

Preşedintele Ion Iliescu a declarat că este dispus să aibă la 28 noiembrie consultări cu partidele parlamentare, una din temele discuţiilor putînd fi legile electorale şi calendarul alegerilor.

Ştirea zilei

Preşedintele a precizat că la consultări vor putea fi abordate orice teme de discuţie vor propune partidele politice, dar a subliniat că, indiferent la ce dată vor fi organizate alegerile prezidenţiale, el trebuie să-şi ducă mandatul pînă la capăt. Mandatul preşedintelui Iliescu se încheie în 20 decembrie 2004.

Premierul Adrian Năstase a declarat, marţi dimineaţă, că Guvernul ar putea propune PD şi PNL ca alegerile parlamentare să se desfăşoare anticipat, la data de 6 iunie 2004, împreună cu cele locale, iar alegerile prezidenţiale să aibă loc cu două-trei săptămîni înainte de sfîrşitul lunii decembrie.

Purtătorul de cuvînt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz a precizat că partidul său rămîne la părerea iniţială: un singur tur la locale, în 6 iunie şi alegeri generale şi prezidenţiale în 12 decembrie.

Preşedintele Ion Iliescu a declarat, tot marţi, că singura soluţie constituţională pentru ca alegerile parlamentare să aibă loc înaintea datei de 12 decembrie este organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

PNL - PD: PSD intoxică opinia publică cu ştiri legate de viitoarele alegeri

Preşedintele PNL, Theodor Stolojan a cerut PSD să iniţieze neîntîrziat dezbateri în comisia parlamentară pentru modificarea legilor electorale şi să oprească ceea ce el a numit “intoxicarea opiniei publice cu ştiri care se schimbă de la o zi la alta.”

Liderul PD, Traian Băsescu, a anunţat că democraţii vor propune conducerii Alianţei PNL-PD să analizeze posibilitatea retragerii parlamentarilor celor două partide de la lucrările Legislativului în cazul în care PSD "va continua să se joace de-a democraţia" în privinţa stabilirii calendarului pentru alegeri.

UE condamnă acţiunile armatei israeliene din Cisiordania şi Gaza

Uniunea Europeană a afirmat că acţiunile armatei israeliene şi măsurile restrictive introduse în Cisiordania şi Gaza alimentează extremismul, prin aceea că crează condiţii de nesuportat pentru palestinieni.

Miniştrii de Externe ai celor 25 de ţări membre şi viitoare membre ale Uniunii Europene s-au întîlnit´la Bruxelles cu ministrul de Externe al Israelului Silvan Shalom.

Ulterior, Uniunea Europeană a dat publicităţii o declaraţie care îndeamnă Israelul să ia măsuri pentru evitarea victimelor în rîndul populaţiei civile, să înceteze practica asasinării militanţilor şi demolările de case ca pedeapsă şi să renunţe la tentativele de îndepărtare a lui Yasser Arafat de la conducerea palestinienilor.

De asemenea, Uniunea Europeană cere Israelului să sisteze construcţia gardului de securitate din Cisiordania şi Ierusalimul Răsăritean, pentru că acesta „încalcă dreptul internaţional.”

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au condamnat de asemenea atacurile teroriste împotriva Israelului şi au cerut Autorităţii Palestiniene, condusă de Arafat, să se opună cu hotărîre violenţei.

Criterii suplimentare faţă de cele prevăzute de lege la atribuirea de terenuri tinerilor

Camera Deputaţilor a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care consiliile locale pot introduce criterii suplimentare faţă de cele prevăzute de lege la atribuirea de terenuri tinerilor, în vederea construirii de locuinţe.

Legea reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, a unui teren în suprafaţă de 250 metri pătraţi pînă la 500 metri pătraţi, din terenuri aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea de locuinţe proprietate personală.

Prin acelaşi act normativ, consiliile locale ale ale sectoarelor din Bucureşti primesc dreptul de a atribui terenuri tinerilor.

Ionel Blănculescu:acuzaţiile la adresa ministrului Ioan Rus nu se susţin

Conform concluziilor la care a ajuns în urma cercetărilor Autoritatea Naţională pentru control, numeroasele acuzaţii pe care presa de la Bucureşti le-a adus în ultima vreme ministrului de interne Ioan Rus nu se susţin. Seful Autorităţii Naţionale de Control, Ionel Blănculescu a precizat că - fie afacerile firmelor la care Ioan Rus era acţionar cu firme de stat au avut loc atunci cînd acesta nu era ministru, fie este vorba de contracte obţinute legal şi afaceri cu parteneri privaţi.

Denominarea Leului în prima parte a anului 2005

În prima parte a anului 2005 va începe operaţiunea de denominare a leului - adică de tăiere a trei sau patru zerouri din valoarea monedei naţionale a României. Până atunci, guvernul a acceptat propunerea BNR ca anul viitor să fie emisă bancnota de 1 milion de lei. Actualele monede şi bancnote urmează să circule în paralel cu viitoarea monedă fără zerouri, cel puţin un an de zile.

PD şi PNL: devansarea legislativelor la 6 iunie 2004 este o propunere neserioasă

Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal nu iau în serios propunerea premierului Adrian Năstase privind organizarea de alegeri parlamentare şi locale simultane la 6 iunie 2004.

Ştirea zilei

Preşedintele executiv al PD Emil Boc consideră că propunerea premierului Adrian Năstase privind comasarea alegerilor generale cu cele locale, în iunie 2004, "nu are consistenţă". Boc a afirmat că declaraţia premierului denotă "frica" PSD faţă de creşterea în sondaje a alianţei PD-PNL.

Emil Boc a mai spus că premierul este jurist şi ştie că, potrivit Constituţiei, nu pot fi organizate alegerile generale în iunie, ci în intervalul 22 noiembrie 2004-11 martie 2005.

Purtătorul de cuvînt al PNL Eugen Nicolăescu a declarat, la rîndul său, că, de multe ori, politicienii liberali au fost puşi în situaţia "de a reacţiona la ceea ce visau noaptea reprezentanţii PSD". El a subliniat că, în privinţa alegerilor, este nevoie de o consultare politică serioasă, partidele trebuind să discute acest subiect în comisia parlamentară de elaborare a legilor electorale şi cu preşedintele Ion Iliescu.

Preşedintele Bush în drum spre Londra

Preşedintele Bush a părăsit Washingtonul cu destinaţia Londra, unde va face o vizită de stat cu durata de patru zile, în cursul căreia se va întîlni cu premierul Tony Blair şi cu Regina Elisabeta a II-a.

Se aşteaptă ca Bush să justifice războiul din Irak, într-o alocuţiune pe care o va rosti mîine. Iar joi, preşedintele Bush şi premierul Blair vor discuta despre situaţia din Irak, terorism şi Orientul Mijlociu, după care vor susţine o conferinţă de presă.

La Londra au fost desfăşuraţi mii de oameni de securitate britanici şi americani, în contextul pericolului terorist şi al demonstraţiilor de protest împotriva războiului.

Ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu: discuţiile cu FMI s-ar putea prelungi

Ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu a declarat la conferinţa de presă a PSD că discuţiile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional ar putea continua şi săptămîna viitoare, iar dacă agenda nu va fi epuizată, vor fi reluate după sărbători.

Oficialii PSD prezentaseră anterior runda de discuţii cu misiunea Fondului Monetar ca pe una finală, care urma să se încheie mîine.

Colin Powell despre parteneriatul dintre Statele Unite şi Europa

Secretarul de stat american Colin Powell s-a referit la valorile comune împărtăşite de Europa şi Statele Unite. Vorbind în cadrul unei reuniuni la ambasada americană de la Bruxelles, Powell a spus că...

Ştirea zilei

deşi Statele Unite şi Europa se plasează uneori pe poziţii total diferite, cele două entităţi au, în esenţă, o relaţie de parteneriat pe scena internaţională. Colin Powell: “Nici o ţară nu poate înfrunta singură problemele noului secol, şi cea mai bună cale de a înfrunta aceste probleme este încă în mare parte un parteneriat strîns şi de lungă durată între Europa şi Statele Unite”.

Secretarul de stat american a făcute această declaraţie înainte de întîlniea cu omologii săi din Uniunea Europeană, şi din cele 10 state care urmează să adere la Uniune anul viitor. Agenda discuţiilor de azi se concentrează pe programul nuclear al Iranului, situaţia din Irak, procesul de pace din Orientul Mijlociu şi planurile Uniunii Europene în domeniul apărării.

Vladimir Voronin califică drept realist planul rus de soluţionare a conflictului transnistrean

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin consideră că proiectul privind soluţionarea diferendului transnistrean propus de diplomaţia rusă este unul realist şi de compromis. Voronin a făcut aceasta declaraţie în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu liderii grupurilor parlamentare.

Potrivit serviciului de presă al preşedinţiei, Vladimir Voronin a declarat cu referire la acest proiect că “Istoria ne oferă o şansă unică. Dacă ne gîndim la ţara noastră şi la viitorul ei, trebuie să depăşim interesele înguste de partid şi să acţionăm ca cetăţeni ai Moldovei”.

Preşedintele moldovean a spus că acceptarea acestui proiect de toate părţile va constitui un început real de soluţionare a diferendului transnistrean “fără învingători şi fără învinşi”. Totodată el a spus că soluţionarea acestui conflict va putea fi comparată cu “căderea Zidului Berlinului”.

Alegerile parlamentare simultan cu cele locale?

La o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei PSD Suceava a făcut cunoscut că Delegaţia Permanentă a PSD a hotărît să propună ca alegerile locale din 2004, de la 6 iunie, să se desfăşoare în două tururi de scrutin. Informaţia a fost confirmată de premierul Adrian Năstase, care a adăugat că guvernul ar putea propune alinaţei PD - PNL ca alegerile parlamentare să se desfăşoare la aceiaşi dată, în iunie. Premierul a menţionat şi posibilitatea modificării unor prevederi ale legilor electorale.

Între alte decizii adoptate de delegaţia permanentă a partidului se află reducerea cu 30 de zile a campaniei electorale şi încheierea acesteia cu numai 24 de ore înaintea alegerilor. S-a propus de asemenea ca alegerile generale să ai loc la 12 decembrie, iar cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale la 19 decembrie. Pentru candidatura la preşedinţia României, PSD-ul propune ca numărul de semnături necesare să crească de la 300 de mii la 500 de mii.

Rănirea a 2 militari americani la Mosul

Forţele americane au atacat în cursul nopţii trecute obiective din apropierea oraşului Tikrit, folosind rachete lansate de pe elicoptere, tancuri şi artilerie. Punctele atacate ar fi folosite de guerile pentru a lansa operaţiuni împotriva forţelor coaliţiei. In cursul unor operaţiuni de securitate, luni au fost arestaţi circa 100 de suspecţi irakieni. Azi dimineaţă, în explozia unei bombe la Mosul, au fost răniţi doi militari americani.

Roma: funeraliile victimelor atentatului de la Nasirya

In Italia au avut loc funeraliile celor 19 militari ucişi în atentatul terorist de la Nasirya în Irak. Mii de italieni au asistat la ceremonia transferării rămăşiţelor pămînteşti la Basilica Sf. Petru, unde a avut loc o mare slujbă retransmisă de televiziune. Guvernul italian care a trimis în Irak efective de circa 2700 de militari şi-a exprimat încă odată decizia de a menţine contingentul şi de a combate terorismul internaţional.

Incidente armate la Rafah şi Bethlehem soldate cu morţi şi răniţi

Cel puţin opt persoane au fost rănite azi dimineaţă în cursul unei operaţiuni de securitate întreprinsă de trupe ale armatei israeliene, sprijinite de elicoptere, în oraşul Rafah din fîşia Gaza. Israelieni au răspuns cu foc după ce au fost atacaţi de palestinieni. Într-un alt incident, doi israelieni au fost ucişi astăzi lîngă oraşul Bethlehem, armata israeliană lansînd ulterior o operaţiune pentru prinderea celor vinovaţi. Incidentele violente survin după anunţul planurilor premierului Ariel Sharon de a se întîlni în următoarele cîteva zile cu omologul său palestinain Qorei, pentru convorbiri asupra planului internaţional de pace.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG