Linkuri accesibilitate

Ştiri

Fostul şef al Statului major al Armatei Yugoslave candidează la alegerile generale din decembrie

Fostul şef al Statului major al Armatei Yugoslave, Nabojşa Pavkovici - inculpat de tribunalul ONU pentru crime de război- a anunţat că va candida în alegerile generale din Serbia de la 28 decembrie. Pavkovici, care a comandat trupele sîrbeşti în Kosovo în războiul din 1999, a respins acuzaţiile ONU contra sa spunînd că el a fost doar militar de profesie.

Legea electorală a Serbiei nu interzice celor acuzaţi de crime de război să candideze în alegeri, decît dacă au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi.

Asasinarea unui procuror la Simferopol

Un procuror din oraşul ucrainean Simferopol a murit astăzi, cînd un individ a detonat o grenadă în biroul său. Potrivit poliţiei atentatorul a murit pe loc de explozia grenadei. Procurorul districtual Vasyl Romaniuk a fost grav rănit şi a murit ulterior la spital. Potrivit poliţiei, motivele atacului rămîn neclare.

Prelungirea termenul de înscriere a candidaţilor la alegerile prezidenţiale din Georgia

Parlamentul Georgiei a decis în unanimitate să prelungească pînă luni termenul de înscriere a candidaţilor în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 4 ianuarie.

Pînă acum s-au înregistrat cinci candidaţi, între care liderul opoziţiei Mihail Saakaşvili, considerat favorit. Parlamentul de la Tbilisi nu a stabilit încă o dată pentru noile alegeri parlamentare. Amintim că alegerile de la 2 noiembrie au fost invalidate.

Ministrul spaniol de externe critică ponderile de vot prevăzute de proiectul Constituţiei Europene

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană s-au întrunit la Neapole în încercarea de a depăşi diferenţele asupra proiectului de Constituţie europeană.

Întrunirea de două zile a avut un început tutmultuos, ministrul spaniol de externe Ana Palacio plîngîndu-se că Italia, care deţine preşedinţia Uniunii ignoră pur şi simplu preocuparea Spaniei şi Poloniei privind ponderile de vot în luarea deciziilor.

Potrivit unor reguli stabilite deja, Spania şi Polonia ar avea ponderi de vot relativ apropiate de cele ale ţărilor mari Franţa, Germania, Marea Britanie şi Italia. Proiectul de Constituţie le micşorează însă Spaniei şi Poloniei influenţa în luarea deciziilor.

Unii miniştri de externe sunt nemulţumiţi, de asemenea, că Franţa şi Germania nu au fost sancţionate deşi au depăşit limitele stabilite pentru deficitele bugetare.

Kofi Annan: bariera israeliană de securitate violează o rezoluţie ONU

Secretarul General ONU Kofi Annan a declarat că Israelul se face vinovat de încălcarea unei rezoluţii a Adunării Generale ONU care cere ca Israelul să înceteze construrirea barierei de securitate în Cisiordania.

Construirea acestei bariere, se spune într-un raport al lui Annan către Adunarea generală ONU, reprezintă ujn act profund contraproductiv care ar putea afecta viitoarele negocieri de pace şi dăuna şanselor de pace pe termen lung.

Adunarea generală a adoptat luna trecută cu mare majoritate o rezoluţie în care cere Israelului să înceteze construcţia barierei şi să o demonteze acolo unde s-a construit deja.

Israelul spune că bariera este necesară pentru a preveni atacurile teroriste. Palestinienii spun că prin construirea ei, Israelul îşi însuşeşte noi teritorii, înainte de tratativele privind graniţa unui viitor stat palestinian.

Condamnarea asasinilor primului premier post-comunist al Bulgariei

La Sofia, un om de afaceri bulgar şi patru complici au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru uciderea acum şapte ani a primului premier post-comunist al Bulgariei. Magnatul din sectorul construcţiilor Anghel Vassilev a fost găsit vinovat de a fi ordonat asasinarea în 1996 a lui Andrei Lukanov, fiindcă fosul premier deţinea documente compromiţătoare despre afacerile lui Vassilev.

Doi cetăţeni ucraineni au fost găsiţi vinovaţi, unul de comiterea crimei şi celălalt de procurarea pistolului. Iar nepotul lui Vassilev şi şoferul său au fost găsiţi vinovaţi de năimirea ucigaşilor. Lukanov, care fusese prim ministru în1989 şi 1990, era parlamentar cînd a fost asasinat.

C. V. Tudor pledează blînd pentru reconciliere

Liderul PRM, C.V. Tudor a anunţat că a decis să se împace cu puterea şi cu partidele de opoziţie şi şi-a cerut iertare faţă de cei pe care i-a jignit, precizînd că, dacă Ion Iliescu va dori să fie preşedinte al Senatului după alegeri, PRM îl va susţine.

Întrebat dacă această reconciliere pe care o doreşte cu puterea nu va duce la scăderea voturilor sale, C.V. Tudor a spus că schimbarea sa din ultima vreme "nu este ceva deliberat şi nu are un calcul politic".

"Nu pot să explic de ce m-am schimbat, cum nu pot explica de ce m-am născut. Nu este numai o apropiere faţă de putere, ci şi faţă de celelalte forţe politice. (...) Nu are decît de cîştigat scena politică dacă voi fi mai blînd şi mai înţelegător, dar să fie toţi pe aceaşi parte în lupta împotriva corupţiei", a precizat liderul PRM.

Noi demisii politice la Tbilisi

În Georgia continuă demisiile politice, după înlăturarea preşedintelui Eduard Şevarnadze. Agenţiile de presă au anunţat mai întîi demisia ministrului de externe Irakly Menagarişvili, înlocuit cu adjunctul său Merab Antadze.

Ulterior s-a anunţat şi demisia Preşedintelui Comisiei Electorale centrale Nana Devdariani, care a fost aspru criticată în legătură cu recentele alegeri afectate de fraude.

La Moscova, ministrul rus de externe Igor Ivanov a avut astăzi întrevederi separate cu liderii regiunilor secesioniste ale Georgiei Abhazia şi Osetia de sud.

Şi liderul regiunii Ajaria a fost astăzi pentru consultări la Moscova. El a fost de partea lui Şevarnadze în recentul conflict legat de acuzaţiile opoziţiei că puterea a fraudat alegerile.

Demonstraţie de protest împotriva terorismului la Bagdad

La Bagdad, sute de irakieni au luat parte la o manifestaţie de protest contra terorismului, comemorînd victimele civile ale atacurilor organizate de insurgenţi. Tot la Bagdad, a sosit pentru o vizită de o zi, senatorul american Hilary Clinton, soţia fostului preşedinte Bill Clinton.

Atac cu mortiere întreprins de insurgenţi irakieni la Mosul

Un soldat american a fost ucis într-un atac cu mortiere la Mosul în nordul Irakului. Un purtător de cuvînt militar american a spus că obuzul de mortier a lovit cartierul general al diviziei 101 aeropurtate, aflat într-unul din palatele lui Saddam Hussein. Atacul a avut loc la o zi după ce preşedintele George Bush, într-o vizită surpriză la Bagdad, a reafirmat că Statele Unite nu se vor lăsa descurajate de atacurile contra trupelor coaliţiei.

George Robertson despre resursele necesare extinderii misiunii NATO în Afganistan

Secretarul general Nato George Robertson şi-a exprimat speranţă că membrii Nato vor completa în curînd resursele necesare pentru extinderea forţei conduse de Nato în Afganistan.

Chestiunea Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate, ISAF, a cărei conducere a fost preluată de Nato în luna august, va fi discutată la reuniunile de săptămîna viitoare ale miniştrilor de externe şi ai apărării din ţările NATO, la Bruxelles.

Robertson şi-a exprimat speranţa că va reuşi să convingă guvernele din Nato să găsească resursele necesare.

Nato a acceptat luna trecută să extindă forţa ISAF şi în afara Kabulului, dar pînă acum nu s-a făcut mai nimic concret în acest sens.

Calendarul electoral propus de PUR

Partidul Umanist susţine organizarea alegerilor locale în 6 iunie, a primului tur al prezidenţialelor în 28 noiembrie, a celor parlamentare şi a turului doi al prezidenţialelor în 12 decembrie, a declarat, vineri, la finalul întîlnirii cu preşedintele Iliescu, liderul PUR, Dan Voiculescu.

Partidul Umanist susţine ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, primul în 6 iunie 2004, iar al doilea în 20 iunie 2004.

Voiculescu a precizat că partidul pe care îl conduce nu este de acord validarea scrutinului indiferent de prezenţa la urne, în cazul alegerilor locale.

Partidul Umanist se pronunţă pentru introducerea votului uninominal la Senat, introducerea votului mixt la Camera Deputaţilor şi reducerea numărului de parlamentari cu 20 la sută.

Radio Europa Liberă îşi încetează emisiunile în limba română la 31 decembrie

Postul de Radio Europa Liberă - Radio Libertatea se pregăteşte să înceteze emisiunile către şapte ţări din Europa centrală şi de sud-est - a anunţat la Praga Preşedintele postului Thomas Dine.

La 31 decembrie vor înceta emisiunile către Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Estonia, Romania şi Slovacia.

În ultimii şase ani, postul de radio şi-a extins rapid operaţiunile în Eurasia şi Asia de sud-vest - a spus Dine - şi este timpul să se concentreze deplin asupra acestor zone fierbinţi.

În comunicat se mai spune că în bugetul propus de preşedintele Bush pe anul 2004 se propune încetarea emisiunilor către ţările care se pregătesc să intre în NATO şi Uniunea Europeană. Iar congresul a aprobat săptămîna aceasta un raport care nu prevede finanţare suplimentară pentru serviciile în cele şapte limbi.

În aceste condiţii - a spus Dine - „nu ne rămîne decît să închidem aceste servicii, avînd în vedere priorităţile în alte părţi ale lumii.”

PD respinge reducerea la o săptămîna a perioadei dintre cele 2 tururi ale prezidenţialelor

Preşedintele PD Traian Băsescu a precizat că PD nu este de acord cu reducerea la o săptămînă a perioadei dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale.

Ştirea zilei

Băsescu a explicat că validarea primului tur nu se poate face mai devreme de ziua de miercuri a săptămînii imediat următoare duminicii alegerilor prezidenţiale, ceea ce ar însemna ca în două zile să fie tipărite buletinele de vot pentru turul al doilea al prezidenţialelor.

PD susţine, de asemenea, adoptarea unor prevederi care să elimine posibilitatea fraudării alegerilor. Între acestea, Băsescu a menţionat limitarea utilizării urnelor mobile.

Reprezentanţii PD au propus, la întîlnirea cu preşedintele Iliescu, şi "menţinerea echităţii alegerilor, prin acces la sursele de finanţare a campaniei electorale în mod egal şi transparent".

Campanie de reevaluare a persoanelor cu handicap

Toate cele aproximativ 414.000 de persoane cu handicap înregistrate în România vor fi reverificate pentru a li se reevalua potenţialul activ, ele fiind ulterior, reintegrate în societate, în domeniile de activitate compatibile.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), Constantin Stoenescu a declarat, vineri, în cadrul unui workshop pe tema problemelor persoanelor cu dizabilităţi, că reevaluarea tuturor subiecţilor aflaţi în evidenţa oficialilor va începe în luna decembrie.

El a adăugat că aceasta este prima dintr-o serie de metode prin care se urmăreşte integrarea a cît mai multor persoane cu dizabilităţi în societate.

Alianţa PNL-PD îşi menţine propunerile în privinţa calendarului electoral

La finalul întîlnirii cu preşe-dintele Ion Iliescu consacrată programării alegerilor, liderul liberal Theodor Stolojan a declarat că Alianţa PNL-PD îşi menţine...

Ştirea zilei

propunerile în privinţa calendarului alegerilor din 2004. Stolojan a precizat că propunerile alianţei se referă la organizarea alegerilor locale în 6 iunie 2004, cu turul al doilea pentru alegerea primarilor, apoi alegerile parlamentare şi primul tur al alegerilor prezidenţiale în data de 28 noiembrie şi turul al doilea al prezidenţialelor în 12 decembrie 2004.

Reprezentanţii PNL i-au prezentat preşedintelui Iliescu două proiecte legislative iniţiate de acest partid. Este vorba despre un proiect de lege privind alegerile locale depus de PNL la Camera Deputaţilor şi despre un proiect privind Codul electoral, depus de liberali la Senat încă din luna mai a acestui an.

Preşedintele Iliescu poartă deasemeni discuţii cu reprezentanţii PD, ai Partidului Umanist Roman, cei ai PRM, ai Partidei Romilor şi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.

"Ajutoarele pentru încălzire: un test pentru rămînerea în funcţie a celor de la Ministerele Finanţelor şi Muncii"

Termenul pentru depunerea ajutoarelor de încălzire va mai fi prelungit o dată pînă la sfîrşitul lunii decembrie şi va fi declanşată o campanie publicitară, astfel încît toţi cei care sînt îndreptăţiţi să poată să solicite aceste ajutoare - a anunţat, vineri, premierul Adrian Năstase.

Premierul a precizat, la videoconferinţa cu prefecţii, că a dat "o misiune" celor de la Ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Muncii în legătură cu ajutoarele de încălzire, avertizîndu-i foarte clar că acesta reprezintă "un test pentru rămînerea pe funcţie".

Chişinău: o nouă demonstraţie a opoziţiei

La Chişinău au continuat protestele împotriva planului rusesc de federalizare a Moldovei, aproape două mii de manifestanţi parcurgînd străzile oraşului în mod paşnic.

Ştirea zilei

Adresîndu-se demonstranţilor, liderul opoziţiei creştin-democrate Iurie Roşca a declarat: „Protestul nostru va continua în centrul capitalei. Toate şcolile şi universităţile au fost blocate de poliţie şi agenţi ai securităţii statului care încearcă să intimideze elevii şi studenţii pentru a-i împiedica să se alăture demonstranţilor. Sper ca această zi să fie un nou succes pentru opoziţie care protestează împotriva abuzurilor comise de regimul Voronin şi împotriva planului rusesc de federalizare a Republicii Moldova“.

Ulterior, la încheierea demonstraţiei la orele prînzului, s-a anunţat că sîmbătă nu vor avea loc acţiuni de protest, pentru a putea fi pregătită mai bine marea manifestaţie de duminică, autorizată de primărie.

Întrevedere Berlusconi - Voronin la Roma

Preşedintele Vladimir Voronin, care se află în Italia, într-o vizită de lucru, s-a întîlnit joi cu primul ministru Silvio Berlusconi. Din surse guvernamentale de la Roma, se afirmă că în cursul întîlnirii a fost evocat planul de reglementare a conflictului transnistrean propus de Rusia.

Consultările au avut loc în ajunul Conferinţei la nivel înalt OSCE de la Maastricht, la care preşedinţia italiană a Uniunii Europene ar intenţiona să propună introducerea pe ordinea de zi discutarea situaţiei din Moldova.

Colin Powell se aşteaptă ca memorandumul rusesc să fie dezbătut la reuniunea OSCE

Într-un interviu acordat ziariştilor europeni de la publicaţiile "The Guardian", NCR Handesblatt, Liberation şi Die Zeit, Secretarul de stat american Colin Powell a declarat că aşteaptă ca la reuniunea la cel mai înalt nivel a OSCE, de la Maastricht, să fie purtate discuţii despre propunerea rusă de reglementare a chestiunii transnistrene.

"OSCE, a spus Powell, al cărui interviu a fost difuzat de centrul de presă al Departamentului de Stat, este o organizaţie deosebit de importantă şi cred că vom avea dezbateri serioase despre ceea ce s-a întîmplat recent în Georgia şi ce putem face pentru a sprijini noua conducere pentru a fi gata pentru noile alegeri ce urmează să aibă loc peste exact 42 de zile."

Preşedintele Bush revine la Washington după vizita la Bagdad

Preşedintele George Bush s-a întors în Statele Unite după vizita surpriză efectuată la Bagdad, pentru a sărbători cu trupele americane ziua de Thanksgiving. Din motive de securitate, călătoria care a durat 30 de ore a fost ţinută secretă, pînă ce preşedintele american a părăsit Bagdadul în cursul nopţii trecute. Bush le-a mulţumit militarilor pentru că "apără de primejdie poporul american", spunînd că Statele Unite nu vor fi descurajate de atacurile împotriva trupelor coaliţiei. Reacţia liderilor de la Bagdad la vizită a fost reţinută. Unul din cei patru membri ai Consiliului interimar de guvernare irakian care a participat la dineul oficial a declarat că "întîlnirea a fost fructuoasă", iar un alt membru, Mahmoud Othman a declarat ulterior că vizita nu a fost decît o încercare de a ridica moralul trupelor.

Adrian Năstase deplînge dezordinea din sistemul de sănătate

Premierul Năstase a pus din nou în discuţie ceea ce a numit "dezordinea extraordinară" din sistemul de sănătate şi lipsa...

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG