Linkuri accesibilitate

Ştiri

Serie de explozii în centrul Bagdadului

Potrivit unor relatări de presă în centrul Bagdadului s-a înregistrat o serie de explozii. Un purtător de cuvînt al Coaliţiei conduse de Statele Unite a precizat că s-au semnalat 3 impacturi ale unor proiectile de aruncător.

Ştirea zilei

Agenţiile de presă relatează că exploziile s-au auzit din direcţia malului vestic al fluviului Tigru, unde se află sediul administraţiei civile americane a Irakului.

Suspendarea temporară a protestelor transportorilor internaţionali

Transportatorii care au blocat Piaţa Victoriei au decis, în urma unui acord semnat cu reprezentanţii Guvernului, să suspende temporar protestele declanşate pentru a obţine modificarea hotărîrii de Guvern privind autorizarea pentru transportul internaţional.

Reprezentanţii şoferilor au fost de acord să suspende protestul pînă marţi cînd revendicările lor vor fi discutate în şedinţa de Guvern - a declarat Costică Moraru, liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor, citat de agenţia Mediafax.



Moraru spune că, în cazul în care Executivul va lua o decizie pe care transportatorii nu o vor accepta, şoferii de TIR vor relua protestele, ei avînd deja autorizaţie de la Primăria Capitalei pentru a manifesta pînă vineri.

Consilierii municipali au condamnat decizia primarului Capitalei Traian Băsescu de a autoriza desfăşurarea timp de cinci zile a protestului transportatorilor, susţinînd că el permite astfel blocarea centrului oraşului.

4 soldaţi estonieni răniţi în Irak

Autorităţile militare din Estonia au anunţat că patru soldaţi estonieni au fost răniţi duminică într-un atac cu grenadă la Bagdad. Purtătorul de cuvînt militar estonian, Peeter Tali a precizat că rănile suferite de cei patru soldaţi nu sînt grave şi că ei îşi vor relua activitatea în circa zece zile.

Lupte între facţiuni rivale în nordul Afganistanului

În provincia Sar-i-pul, din nordul Afganistanului, au continuat luptele între facţiuni afgane rivale, în pofida eforturilor unor diplomaţi ONU de a-i convinge pe combatanţi să pună capăt conflictului.

Un purtător de cuvînt britanic al unui proiect militar-civil de reconstrucţie a declarat că în luptele din ultimele trei zile dintre tadjici şi uzbeci şi-au pierdut viaţa cel puţin şase soldaţi afgani.

Preşedintele lituanian respinge din nou orice legătură cu mafia rusească

Preşedintele Lituaniei Rolandas Paksas a dezminţit din nou că ar fi întreţinut legături cu grupuri ale crimei organizate ruseşti. Paksas a spus la televiziune că afirmaţiile în acest sens ar putea fi tentative de a dăuna Lituaniei înainte ca ţara să devină membră în NATO şi Uniunea Europeană.

Potrivit preşedintelui Paksas s-ar putea ca alegaţiile menţionate să fi fost lansate din cauza eforturilor sale de a extirpa corupţia şi practica mitei.

Paksas a vorbit la televiziune după ce un raport al unor servicii de securitate a identificat oficiul său şi pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi ca avînd legături cu mafioţi ruşi.

Omul de afaceri Nicolae Andronic - ţinta unui atentat cu bombă

Cunoscutul politician şi om de afaceri din Republica Moldova, Nicolae Andronic a fost ţinta unui atentat cu bombă. Potrivit medicilor, după ce a suportat o intervenţie chirurgicală la picior, viaţa lui este, în prezent, în afara oricărui pericol.

Mecanismul explozibil teleghidat a fost declanşat în momentul în care Andronic era în apropierea unui camion, parcat în apropierea casei pe care şi-o construieşte în sectorul Rîşcani al capitalei. Poliţia presupune că atentatul la viaţa fostului viceprim-ministru şi vicepreşedinte al Parlamentului ar putea avea legătură cu afacerile pe care le desfăşoară în prezent.

Doar 14% din clădirile din Chişinău conectate la reţeaua termică

Până luni doar 14% din cele 5000 de clădiri din capitala Republicii Moldova au fost conectate la reţeaua termică. Vladimir Babici, inginer şef la furnizorul municipal de agent termic, Termocom, a declarat Europei Libere că vor fi încălzite doar clădirile care nu au datorii pentru energia termică livrată în sezonul trecut de încălzire, în conformitate cu o hotărâre a Guvernului din anul 2002.

Babici a declarat că va ignora apelul viceprimarului Vasile Ursu de a conecta toate blocurile de locuit la reţeaua termică şi de a prelungi termenul de achitare a datoriilor până la 15 decembrie.

În prezent, Termocom-ul are de recuperate datorii de aproximativ 40 de milioane de lei sau peste 3 milioane de dolari, dintre care peste 30 de milioane de lei de la populaţie. Gestionarii fondului locativ din municipiul Chişinău au anunţat anterior că vor acţiona în judecată Termocom-ul pe motiv că nu respectă legislaţia în vigoare, fiind obligat să asigure oraşul cu căldură în 3 zile de la o decizie a primăriei în acest sens. O astfel de decizie a fost adoptată însă două săptămâni în urmă.

OSCE: alegerile din Georgia marcate de mari nereguli

Observatorii OSCE spun că alegerile parlamentare din Georgia, de la sfîrţitul săptămînii trecute, au fost alterate de mari nereguli. Bruce George, preşedintele Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare Europeană a declarat că observatorii organizaţiei au fost martori la defecţiuni spectaculoase ale administraţiei electorale.

Sprijinitori ai Opoziţiei au acuzat Guvernul de falsificarea numărătorii voturilor. Preşedintele Eduard Şevardnadze a afirmat însă că alegerile au fost cele mai corecte şi mai transparente din istoria Georgiei. Potrivit rezultatelor preliminare, coaliţia lui Şevardnadze este pe primul loc, cu 24 la sută din voturi. Pe locul al doilea, cu 22 la sută, se găseşte, după numărarea unei treimi din voturi, Frontul Democratic -- Mişcarea Naţională, un partid de opoziţie condus de Mihail Saakaşvili – preşedintele Consiliului Municipal al capitalei georgiene Tbilisi. Alte trei formaţiuni de opoziţie au reuşit să depăşească pragul electoral de 7 la sută.

Mihail Hodorkovski: ex-preşedinte executiv al companiei Yukos

Mihail Hodorkovschi, preşedintele executiv aflat în detenţie al companiei petroliere ruse Yukos, a anunţat că a demisionat din această funcţie.

Ştirea zilei

Demisia a fost confirmată de persoane din conducerea companiei. Hodorkovschi a fost arestat la 25 octombrie, fiind acuzat de fraudă şi evaziune fiscală. Ulterior, procuratura a blocat pachetul majoritar de acţiuni deţinut de Hodorkovschi şi de asociaţi ai săi.

Arestarea sa a fost interpretată ca un semn al unei confruntări între Kremlin şi marile companii ruseşti.

Iniţiativă legislativă PD privind voluntariatul în armată

Deputatul PD Emil Boc a depus la conducerea Camerei Deputaţilor o propunere legislativă privind instituirea voluntariatului în armată.

Ştirea zilei

Potrivit proiectului de lege, participarea populaţiei la apărarea ţării se realizează prin satisfacerea "la cerere" a unui stagiu de pregătire militară cu durata de 12 luni, în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale sau ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit proiectului de lege, cetăţenii care participă la această formă de pregătire vor beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu solda minimă a militarilor angajaţi pe bază de contract, precum şi de asistenţă medicală şi medicamente gratuite.

Cetăţenii care au îndeplinit stagiul de pregătire militară vor putea fi angajaţi în unităţile militare, pe bază de contract, pe o perioadă determinată, în funcţie de nevoile forţelor armate.

Proiectul de lege propus de Emil Boc este susţinut de 29 de deputaţi PD şi urmează să fie analizat de comisiile de specialitate ale Camerei.

Boc a arătat că această propunere legislativă este necesară ca urmare a posibilităţii create prin "eliminarea imperativului constituţional al serviciului militar obligatoriu".

O nouă garnitură de tren cu muniţii ruseşti gata de a părăsi Transnistria

La Tiraspol s-au încheiat pregătirile pentru evacuarea celei de a doua garnituri de tren cu muniţii ruseşti, după deblocarea, la sfârşitul lunii trecute, a procesului de retragere a prezenţei militare ruse din Republica Moldova.

Despre aceasta a declarat Europei Libere responsabilul de relaţiile cu publicul al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. Potrivit oficialului, trenul, care transportă 330 tone de muniţii în 20 de vagoane, ar urma să plece mâine, după ce va obţine autorizaţia de tranzit de la serviciile vamale ucrainene.

Procesul de evacuare a muniţiilor ruseşti din regiunea transnistreană a fost blocat în vara anului curent, din care cauză Moscova riscă să nu-şi respecte anjagamentele de retragere militară completă asumate la Istanbul şi Porto şi potrivit cărora procesul urma să fie încheiat până la sfârşitul anului curent. Federaţia Rusă mai are de evacuat din Transnistria 45 de garnituri de tren cu echipament şi muniţii.

Suceava validează dreptul de proprietate al Bisericii din Bucovina

Comisia Judeţeană de Fond Funciar Suceava a încheiat validarea dreptului de proprietate asupra celor aproximativ 15.000 de hectare de terenuri forestiere cu care va fi împroprietărită Biserica din Bucovina.

Ştirea zilei

Potrivit ageţiei MEDIAFAX, care îl citează pe subprefectul de Suceava, Mihai Grozavu, ultimele validări au fost făcute pentru 22 de unităţi de cult din localităţile Broşteni, Dorna Arini, Grăniceşti, Moldoviţa, Rădăşeni, Poiana Stampei, Vama şi Vultureşti.

Oficiul Judeţean de Cadastru completează în prezent titlurile de proprietate pentru pădurile care vor intra în proprietatea unităţilor de cult ortodox din judeţul Suceava. Cele 500 de unităţi de cult din judeţ vor fi împropritărite cu cîte 30 de hectare de pădure, potrivit prevederilor Legii fondului funciar, iar terenurile vor fi administrate de cele patru protopopiate din judeţ, prin Asociaţia Parohiilor, Schiturilor şi Filiilor, recent constituită.

Tony Blair: pierderile din Irak nu pun în umbră progresele realizate

Premierul britanic Tony Blair consideră că săptămîna trecută a fost deosebit de sumbră pentru irakieni şi pentru soldaţii coaliţiei conduse de Statele Unite. Într-o declaraţie făcută la o zi după ce 19 americani au fost ucişi în Irak, Primul Ministru mai spune că pierderile nu ar trebui să pună în umbră progresle făcute în mari părţi ale Irakului.

De asemenea, în declaraţia premierului Blair se subliniază faptul că, în continuare, Coaliţia este hotărîtă să reconstruiască Irakul.

Directorul FMI: Europa are nevoie de noi reforme structurale

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Horst Koehler a declarat că pentru reuşita extinderii Uniunii Europene, Europa are nevoie de noi reforme structurale. Koehler, care a vorbit luni la Viena la un forum economic Est-Vest, a mai afirmat că marile dezechilibre ale balanţei de plăţi şi ale balanţei fiscale, care afectează în prezent multe ţări din Europa Centrală dovedesc vulnerabilitatea acestor ţări pe plan economic.

Potrivit directorului FMI, extinderea Uniunii Europene va aduce însă beneficii semnificative membrilor vechi şi celor noi deopotrivă – şi nu în ultimul rînd, mulţumită măririi pieţei interne a Uniunii.

În plus, a spus Koehler, integrarea economică şi politică mai strînsă va asigura ţărilor care vor fi primite în Uniunea Europeană noi surse de capital şi de tehnologie.

David Owen: Milosevic avea capacitatea de a-i influenţa pe sîrbii bosniaci

Un fost emisar special al Uniunii Europene în fosta Iugoslavie, britanicul David Owen a afirmat la procesul de la Haga al fostului preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic, unde a compărut în calitate de martor, că Milosevic a încercat să facă lumea să creadă că sîrbii bosniaci nu puteau fi controlaţi de la Belgrad.

Lordul Owen şi-a exprimat convingerea că Milosevic avea capacitatea de a-i influenţa pe sîrbii bosniaci şi pe sîrbii din Croaţia, şi că a fost o greşeală uriaşă faptul că această capacitate nu a fost folosită. Potrivit fostului emisar al Uniunii Europene, fostul preşedinte ar fi putut să-i oprească pe aceştia cu ajutorul armatei iugoslave. Lordul Owen a mai afirmat că după mai 1993 influenţa lui Milosevic asupra sîrbilor bosniaci a început să scadă.

Semnarea mîine a contractului de vînzare - cumpărare a 25% din acţiunile BCR

Reprezentanţii BERD şi IFC ar urma să semneze mâine, la Bucureşti, contractele de vânzare-cumpărare a 25% plus două acţiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 milioane de dolari. În urma tranzacţiei, statul rămâne cu un pachet de aproximativ 45 % din acţiunile BCR, din care salariaţii şi pensionarii băncii vor putea cumpăra până la 8%.

Noreen Doyle, prim vicepreşedinte al BERD, a declarat că scopul organizaţiei sale este să facă din BCR o bancă mai bună şi atractivă pentru investitori strategici. Reprezentanta BERD mai afirmă că în 18 - cel mult 24 de luni - BCR se poate aştepta la primele expresii de interes din partea unor mari grupuri bancare. BERD şi IFC au evaluat cea mai mare bancă românească la circa 850 milioane de dolari.

Functional, nefunctional? Vasile Puscas mentine obiectivul 2004

Reacţionând faţă de proiectul de raport referitor la România, ministrul Integrării, Vasile Puşcaş a afirmat că obiectivul încheierii negocierilor de aderare în anul 2004, este menţinut.

El şi-a exprimat totodată speranţa că România va avea parte de o analiză obiectivă şi constructivă în raportul de ţară, de la 5 noiembrie.

Într-un comunicat, Guvernul României se declară conştient de eforturile necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare şi afirmă că pe baza noii Constituţii vor putea fi accelerate reformele în Justiţie şi Administraţia Publică.

Hirotonisirea primului episcop homosexual al Bisericii Episcopale Americane

Hirotonisirea primului episcop homosexual al bisericii creştine ar putea declanşa o schismă în sânul bisericii Anglicane. Temeri în acest sens au fost exprimate după ce Gene Robonson a fost numit ieri episcop de New Hampshire, Statele Unite, de către Biserica Episcopală Americană. Este pentru prima oară când un homosexual declarat a fost ridicat într-o asemenea funcţie într-o biserică creştină.

Cu prilejul ceremoniei de hirotonisire, David Bena, un prelat din New York, s-a exprimat în numele a 38 de episcopi care s-au opus acestei promovări:« Respectând angajamentul hirotonisirii de păstrare a credinţei, noi, episcopii semnatari, ne exprimam obiecţia noastră faţă de hirotonisirea unei persoane al cărei mod de viaţă este incompatibil cu scriptura şi cu învăţămintele acestei biserici" .

Pe de altă parte, într-o declaraţie scrisă, arhiepiscopul de Cantebury, Rowan Williams – liderul spiritual al celor circa 70 de milioane de credincioşi anglicani din întreaga lume- şi-a exprimat « regretul profund » în legătură cu disensiunile apărute în sânul bisericii, după hirotonisirea primului episcop homosexual.

Statutul de economie de piata functionala: in continuare un deziderat

Potrivit proiectului de raport anual de ţară al Comisiei Europene, România nu a primit nici în acest an calificativul de economie de piaţă funcţională.

Ştirea zilei

Dar, după cum se afirmă în ultima ediţie a EU Observer, publicaţie afiliată Comisiei Europene, acest lucru se poate încă schimba până miercuri, 5 noiembrie, când va fi oficial publicat raportul Comisiei Europene.

Dacă raportul rămâne în forma actuală, România ar continua să rămână, pentru încă un an, singura ţară candidată care nu a fost recunoscută ca economie de piaţă, după ce Bulgaria a obţinut acest statut, încă de anul trecut.

Potrivit proiectului de raport, Comisia Europeană a luat notă de eforturile României în domeniul privatizării, dar a subliniat că guvernul nu a reuşit să-şi îndeplinească angajamentele în domeniul energetic.

O serie de alte probleme menţionate în anii anteriori se regăsesc şi în actualul raport, cum ar fi nivelul ridicat al corupţiei, absenţa unui sistem judiciar independent, precum şi problemele din administraţie.

Premierul israelian Sharon la Kremlin

Premierul israelian Ariel Sharon se află la Moscova unde astăzi va avea convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin pe teme precum procesul de pace din Orientul Mijlociu şi programului nuclear iranian.

Se aşteaptă ca Sharon să-i ceară lui Putin să abandoneze planurile ruseşti de a solicita un vot de susţinere din partea Consiliului de Securitate ONU privind planul de pace pentru Orientul Mijlociu.

Un asemenea vot al Consiliului ar spori presiunile asupra israelienilor şi palestinienilor în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce le revin potrivit planului de pace, care prevede crearea statului palestinian, până în anul 2005.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG