Linkuri accesibilitate

Ştiri

Divergenţe între Berlin şi Madrid în privinţa viitoarei constituţii europene

Cancelarul german Gerhard Schroeder şi premierul spaniol Jose Maria Aznar au declarat, după covorbirile avute la Berlin, că nu au putut rezolva divergenţele privind viitoarea Constituţie Europeană.

Jose Maria Aznar: „Sînt multe puncte de acord între Germania şi Spania în multe chestiuni europene. Dar există şi divergenţe, în chestiunile privind Constituţia. Vom continua discuţiile şi vom ajunge la un acord”.

Spania se opune unei clauze din proiectul de Constituţie, care ar duce la scăderea ponderii de vot a Spaniei în deciziile Uniunii. Germania sprijină noile principii din proiectul de constituţie care i-ar întări ponderea de vot, ca ţara cu cea mai mare populaţie din Europa.

Manifestaţie de protest la Tbilisi: opoziţia contestă rezultatul alegerilor

Mai multe mii de membri ai opoziţiei politice din Georgia au luat parte la o manifestaţie de protest în capitala Tbilisi, spunînd că alegerile parlamentare de duminică au fost falsificate. Unul dintre lideri a declarat că opoziţia ar putea refuza să recunoască rezultatul alegerilor. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a declarat că votul a fost afectat “de încălcări spectaculoase” ale procedurilor electorale.

Potrivit rezultatelor preliminare, blocul “Pentru o nouă Georgie” al preşedintelui Eduard Shevarnadze a obţinut 25 la sută din voturi, Blocul Mişcarea naţională.de opoziţie, obţinînd un procentaj foarte apropiat. Partidul Muncii de stînga a obţinut 14 la sută şi încă trei partide au depăşit pragul de şapte la sută necesar pentru intrarea în parlament.

Alianţa PNL - PD: strategie naţională de dezvoltare economică pînă în 2009

Alianţa PNL-PD propune partidelor politice, oamenilor de afaceri şi societăţii civile realizarea unei strategii naţionale de dezvoltare economică pe termen mediu, pînă în 2009...

Ştirea zilei

- a declarat într-o conferinţă de presă economistul Ionuţ Popescu, consilier al preşedinteului PNL, Theodor Stolojan.

"Actuala Strategie naţională de dezvoltare pe termen mediu, depusă şi acceptată la Bruxelles expiră la sfîrşitul anului 2004. Noi propunem o strategie pe perioadele 2005-2007 şi 2007-2009, ani în care sperăm ca România să fie membră a UE", a spus Ionuţ Popescu.

El a precizat că PNL şi PD nu vor să-şi asume paternitatea unui asemenea document. "Invităm toate segmentele sociale să controbuie la realizarea strategiei, urmînd ca programele politice ale partidelor să se înscrie în coordonatele acestui document" - a mai spus consilierul lui Stolojan.

Avocatul lui Mihail Hodorkovski apelează la Uniunea Europeană

Un avocat al fostului şef al companiei petroliere ruseşti Yukos, Mihail Hodorkovski a apelat la liderii Europeni să ridice cazul acestuia la summitul de joi Uniunea Europeană – Rusia. Avocatul a afirmat că măsurile autorităţilor contra lui Hodorkovski sînt motivate politic şi reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

Hodorkovski a fost arestat acum zece zile sub acuzaţia de evaziune fiscală şi fraudă, iar săptămîna trecută procuratura rusă a îngheţat aproape jumătate din acţiunile companiei Yukos. Ieri, Hodorkovski şi-a anunţat oficial demisia din fruntea companiei. Noul şef al companiei, Semyon Kukes, a declarat după numirea sa că Yukos va reveni la funcţionarea normală în două sau trei luni.

Primul pas în strategia de privatizare a BCR

BERD şi International Finance Corporation au achiziţionat, fiecare, un procent de 12,5%, plus o acţiune, din pachetul de acţiuni al Băncii Comerciale Române (BCR),

Ştirea zilei

cea mai mare bancă din România, pentru a sprijini viitoarea sa privatizare. După cum se arată într-o informare difuzată de cele două instituţii, investiţia totalizând 222 milioane USD reprezintă lansarea unei strategii în trei etape pentru privatizarea acestei bănci de stat.

Următorul pas va fi vânzarea a cel mult 8 la sută din acţiuni către angajaţii băncii, urmată de vânzarea pachetului majoritar unui investitor strategic, până în anul 2006.

Semnarea, marţi a acestei tranzacţii, se mai spune în comunicat, ar trebui să semnaleze încrederea în sectorul bancar şi în mediul de investiţii, înaintea aderării României la UE, estimată a avea loc în anul 2007.

Premierul Serbiei prezintă o carte neagră a terorismului albanez din Kosovo

Premierul Serbiei Zoran Zivkovici a prezentat o carte despre “terorismul şi crima organizată albaneză” în provincia Kosovo. Zivkovici a spus că documentul este menit să ajute NATO şi Naţiunile Unite să combată terorismul şi crima organizată în care sînt implicaţi albanezi din Kosovo. În document sînt furnizate totodată 156 de nume ale unor foşti membri ai grupărilor extremiste albaneze acuzaţi de Belgrad de crime de război împotriva etnicilor sîrbi.

Nou atac la Bagdad asupra forţelor de coaliţie

Ministerul american al apărării a anunţat că trei persoane au fost rănite într-un atac care a avut loc lîngă principalul complex din Bagdad al forţelor de coaliţie din Irak.

Ştirea zilei

Anterior agenţiile de presă au transmis că s-au auzit explozii în zonă şi că puteau fi văzute coloane de fum în apropierea complexului. Purtătorul de cuvînt al Pentagonului a precizat că au avut loc două explozii şi că au fost rănite trei persoane, dar nu a oferit alte detalii. Ieri, în aceeaşi zonă a avut loc un atac cu mortiere, care nu a provocat nici un fel de victime.

Reducerea personalului diplomatic spaniol de la Bagdad

Spania a anunţat că îşi retrage o parte a personalului diplomatic de la Bagdad, datorită “situaţiei complicate” din Irak. Spania, aliat al Statelor Unite şi Marii Britanii în coaliţia din Irak, este a treia ţară care anunţă, în ultimele săptămîni, reducerea prezenţei sale diplomatice în Irak. Noaptea trecută şi azi dimineaţă alţi doi soldaţi americani au fost ucişi de explozia unor bombe.

Ramallah: prelungirea mandatului cabinetului de urgenţă

Yasser Arafat a prelungit cu 30 de zile mandatul cabinetului de urgenţă palestinian. Totodată, liderul palestinian i-a cerut premierului Ahmed Qurei să continue în actuala funcţie pînă la formarea unui nou cabinet.

Ştirea zilei

Mandatul cabinetului de urgenţă condus de Qurei urma să expire astăzi la miezul nopţii. Qurei le-a declarat reporterilor că formarea unui nou cabinet este încă blocată de problema numirii unui ministru de interne.

Există un dezacord între Qurei şi Arafat în această problemă importantă, ministrul de interne urmînd să aibă un rol cheie în orice posibilă acţiune a guvernului palestinian contra grupărilor militante.

Prefectura Covasna cere instanţei să se pronunţe asupra legalităţii Consiliului Naţional Secuiesc

Prefectura Covasna a cerut instanţei să se pronunţe asupra legalităţii Consiliului Naţional Secuiesc. Prefectul Horia Grama a declarat, într-o conferinţă de presă, că tot setul de materiale, constînd în declaraţii, statut şi alte documente, a fost pus la dispoziţia Curţii de Apel Braşov, pentru a se verifica dacă sînt deficienţe de ordin penal.

Prefectul de Covasna consideră că intră în atribuţiile instituţiei pe care o conduce să verifice legalitatea acestor iniţiative pentru că Prefectura răspunde de ordinea şi de liniştea publică, precum şi de drepturile cetăţeneşti. Potrivit lui Grama, consiliile secuieşti sînt în afara legii şi prevederilor constituţionale.

Economie de piaţă funcţio-nală la condiţional optativ

Potrivit corespondentului nostru la Bruxelles, raportul despre Romania al Comisiei Europene va contine probabil o formulare potrivit căreia “Romania poate fi considerată o economie de piaţă funcţională odată ce progresul continuă”. Ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu a apreciat că formularea respectivă reprezintă o veste pozitivă.

"Sărmană ţară bogată" - raport al Băncii Mondiale

Nivelul de sărăcie în Romania este în scădere, dar se menţine încă la un nivel ridicat, respectiv 29 la sută - se arată într-un raport al Băncii Mondiale prezentat la Bucureşti. Potrivit raportului, România are aproximativ 6,5 milioane de săraci.

În această categorie intră etnici romi, familiile monoparentale, cele cu un nivel scăzut de educaţie, şomerii şi majoritatea celor care locuiesc în mediul rural.

Premierul Adrian Năstase, prezent la lansarea raportului, a apreciat că raportul Băncii Mondiale reprezintă o încurajare în continuarea politicilor economice şi a reformei din ultimii ani. Premierul a remarcat scăderea ratei sărăciei de la 8 milioane de săraci în anul 2000 la 6,8 milioane în 2001 şi scăderea într-un ritm mai lent în 2002, la 6,5 milioane de săraci.

"Şi în 2007, chiar dacă evoluţiile economice vor fi accelerate, tot va trebui să acceptăm că în România vom avea trei milioane de săraci" - a mai spus premierul.

Numirea unui nou şef al concernului petrolier Yukos

Noul şef al marelui concern petrolier rusesc Yukos, Semyon Kukes a declarat după numirea sa azi dimineaţă că în opinia sa compania va reveni la funcţionarea normală în două sau trei luni.

Preţul acţiunilor Yukos a căzut drastic după ce acum zece zile procuratura rusă a ordonat arestarea fostului şef al companiei, Mihail Hodorkovski, sub acuzaţii de evaziune fiscală şi fraudă.

De asemenea, săptămîna trecută procuratura a îngheţat aproape jumătate din acţiunile Yukos, măsură care a stîrnit un nou val de îngrijorare pe pieţele financiare. Acţiunile Yukos au avut o revenire cu 12 la sută ieri, după ce s-a anunţat demisia lui Hodorkovski de la conducerea companiei.

Creştere de 6,5% a economiei Republicii Moldova în ultimele 9 luni

Ministerul Economiei de la Chişinău susţine că economia Republicii Moldova a înregistrat în ultimele 9 luni o creştere de 6,5 procente, ca rezultat al majorării cu 19 la sută a volumului producţiei industriale.

Condiţiile climaterice nefavorabile, care au provocat o criză profundă în agricultura moldoveană, au încetinit, potrivit ministerului Economiei, ritmul creşterii economice în Republica Moldova.

Chişinău: sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei

În seara zilei de astăzi la Chişinău vor sosi participanţii la sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, ce se va desfăşura în perioada 5-6 noiembrie.

Ştirea zilei

În cadrul întrunirii, Republica Moldova va ceda Olandei preşedinţia acestei organizaţii pe care a exercitat-o timp de şase luni.

Ministrul de Externe al Olandei Jaap De Hoop Scheffer va ţine în cadrul sesiunii un discurs în care va prezenta priorităţile ţării sale la preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.

El are programată la Chişinău o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei Walter Schwimmer, ambii urmând să se întâlnească şi cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin.

Preşedintele Bulgariei propune un plan de dezvoltare economică a Europei de sud-est

În cuvîntarea sa la deschiderea a celui de al cincilea forum investiţional al Europei de sud-est, preşedintele Bulgariei Gheorghi Pârvanov a lansat un plan de dezvoltare economica a regiunii care prevede formarea unei zone libere de comerţ, după modelul ţărilor central-europene.

Această propunere a fost anunţata pentru prima dată acum trei ani, în cadrul Pactului de stabilitate. La acea vreme însă, Bulgaria şi România, care au demarat tratativele de aderare la Uniunea Europeană, au privit ideea ca o încercare de a le include într-un pachet cu celelalte ţări balcanice. Delegaţia română este condusă de Iancu Iulian - secretar de stat în Ministerul economiei şi comerţului.

Convorbirile lui Ariel Sharon la Moscova

Premierul israelian Ariel Sharon şi omologul său rus Mihail Kassianov au purtat convorbiri, la Moscova. Ieri seară, Sharon s-a întîlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, iar azi dimineaţă, cu ministrul rus de Externe Igor Ivanov.

Premierul israelian a încercat, fără succes, să-şi convingă interlocutorii să renunţe la eforturile urmărind transformarea aşa-numitei “foi de parcurs către pacea în Orientul Mijlociu” într-o rezoluţie obligatorie a Naţiunilor Unite.

Sharon i-a spus premierului Kassianov că Israelul vrea pace, dar nu va face niciodată compromisuri, care să afecteze securitatea cetăţenilor israelieni sau a Statului Israel. Sharon a mai spus, fără a oferi detalii, că Israelul este dispus să facă paşi semnificativi în interesul progresului pe calea păcii.

Ariel Sharon a cerut Rusiei să joace un rol mai activ în eforturile de pace. Kasianov a spus că Rusia este gata să joace un rol activ în procesul de pace, dar numai “în măsura în care acest lucru este posibil”. Înainte de a se întoarce în Israel, premierul Sharon va purta convorbiri şi cu ministrul rus al Apărării Igor Ivanov.

Şeful SIPA Marian Ureche îşi dă demisia

Premierul Năstase a declarat că a luat act de decizia şefului Serviciului Intependent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), Marian Ureche, de a demisiona...

Ştirea zilei

şi a spus că această decizie "vine după o perioadă de reflecţie personală". Premierul a mai spus că la următoarea şedinţă a CSAT va face o propunere pentru desemnarea unui înlocuitor. Generalul Marian Ureche a înaintat ministrului Justiţiei Rodica Stănoiu, cererea de demisie din funcţia de director al Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie.

Generalul Ureche şi-a motivat demisia prin aceea că nu doreşte ca actuala campanie de presă împotriva sa să se resfrîngă negativ asupra serviciului pe care în conduce.

Preşedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onişoru a declarat că Marian Ureche a refuzat să se prezinte la o audiere, la sediul Colegiului, pentru a lămuri dacă este aceeaşi persoană despre care CNSAS are informaţii că a făcut poliţie politică.

Potrivit lui Onişoru, membrii Colegiului au cerut şi de la SRI date despre Marian Ureche, însă nu au obţinut nici o informaţie. El a precizat: "Despre persoana din dosarele noastre ştim totul, dar acum avem nevoie doar de o confruntare de date personale pentru a şti dacă şeful SIPA a făcut sau nu poliţie politică".

O nouă explozie la Bagdad ucide un soldat american

Încă un soldat american a fost ucis în Irak. O purtătoare de cuvînt a armatei americane a spus că soldatul şi-a găsit moartea în explozia unei bombe la Bagdad şi că un alt soldat american a fost rănit în explozie.

Noaptea trecută, un soldat american a fost ucis în explozia unei bombe improvizate, în apropierea oraşului Tikrit. De asemenea, doi irakieni au fost ucişi noaptea trecută de explozia unei bombe, lîngă un hotel din localitatea Kerbala.

Ieri, Senatul Statelor Unite a dat aprobarea finală a Congresului pentru alocarea sumei de 87 de miliarde 500 de milioane de dolari, pentru operaţiunile militare şi eforturile de reconstrucţie din Irak şi din Afganistan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG