Linkuri accesibilitate

Ştiri

Fost consilier al Secretarului general al Guvernului pus sub acuzare de către PNA

Virgil Teodorescu, fost consilier al Secretarului general al Guvernului, a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, de către procurorii PNA, în legătură cu Proiectul "Valea Cerbului-Omu".

Ştirea zilei

Procurorii au mai luat măsura impunerii interdicţiei de părăsire a ţării pe perioada cercetărilor. La solicitarea avocatului lui Teodorescu, procurorii au hotărît ca fostul consilier să fie supus unei expertize medico-legale, întrucît suferă de mai multe afecţiuni grave, în acest sens fiind depuse mai multe acte medicale.

Donald Rumsfeld anunţă o rotaţie de trupe în Irak

Statele Unite au anunţat o rotaţie de trupe în Irak. La începutul anului viitor, în Irak vor fi trimişi 85 de mii de soldaţi, care vor înlocui grosul celor 132 de mii de militari americani aflaţi în prezent în acea ţară.

Ministrul american al Apărării, Donald Rumsfeld a declarat la Washington că vor fi mobilizaţi, în cadrul rotaţiei forţelor din Irak, şi 43 de mii de membri ai Gărzii Naţionale şi rezervişti.

Donald Rumsfeld: “Unităţile combatante care servesc în Irak precum şi majoritatea unităţilor de sprijin din teatrul de operaţiuni vor fi înlocuite în perioada lunilor următoare. Aproximativ 85 de mii de militari combatanţi din unităţi active şi din trei brigăzi combatante ale Gărzii Naţionale au fost notificaţi că vor fi trimişi în teatrul de operaţiuni, în cadrul rotaţiei.”

Cereri ca negocierile de aderare ale Bulgariei să se desfăşoare separat de cele cu România

Jeffrey van Orden, raportorul pentru Bulgaria al Parlamentului European, a cerut ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Bulgaria să se desfăşoare separat de negocierile de aderare cu România - relatează agenţia bulgară Novinite.

Potrivit aceleiaşi surse, Graham Watson, membru al Parlamentului European şi preşedintele Partidului European al Liberal-Democraţilor şi al Partidului European al Reformei, a subliniat de asemenea că între Bulgaria şi România există un decalaj evident.

Jonathan Scheele: textul de referinţă este cel din limba engleză

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele a precizat, într-un comunicat, că Delegaţia s-a străduit să traducă cît mai obiectiv textul din Raportul de ţară referitor la economia de piaţă funcţională, pentru a oferi cetăţenilor români un text în limba română. „Dacă sînt neclarităţi în legătură cu înţelesul frazei, textul de referinţă este cel din limba engleză".

George Bush lansează un apel la schimbări democratice în Orientul Mijlociu

Preşedintele Bush a declarat că liderii ţărilor din Orientul Mijlociu trebuie să îmbrăţişeze democraţia, dacă doresc să îşi revendice legitimitatea.

Ştirea zilei

Preşedintele american vorbea la Washington, la Fundaţia Naţională pentru Democraţie. Şeful Executivului Statelor Unite a lansat un apel la schimbări democratice în Orientul Mijlociu, adăugînd că Americii şi altor naţiuni occidentale le revine o parte din vina pentru absenţa libertăţii democratice în acea regiune a lumii.

George Bush:"60 de ani de scuze si acomodare a naţiunilor occidentale cu lipsa de libertate din Orientul Mijlociu nu au contribuit în nici un fel la a ne da siguranţă, fiindcă pe termen lung, stabilitatea nu poate fi cumpărată în detrimentul libertăţii. Atîta timp cît Orientul Mijlociu rămîne un loc în care libertatea nu prosperă, va rămîne un loc de stagnare, resentiment şi violenţă, gata să fie exportate."

Preşedintele Statelor Unite a mai spus că dacă nu se va reuşi introducerea democraţiei în Irak, acest lucru i-ar putea încuraja pe terorisştii din întreaga lume.

"Moscova nu-şi va îndeplini anul acesta angajamentul faţă de OSCE"

Federaţia Rusă nu va reuşi pînă la sfârşitul acestui an să-şi îndeplinească angajamentele asumate faţă de OSCE privind retragerea trupelor şi arsenalului său militar de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, Moscovei îi vine greu să numească un nou termen concret pentru finalizarea retragerii - a declarat ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Veaceslav Trubnicov, într-un interviu acordat Europei Libere.

“Am stabilit ca termen de finalizare a retragerii sfîrşitul acestui an. Îndeplinirea acestui termen însă nu depinde de noi şi în deciziile summitului OSCE de la Porto se menţionează că noi vom îndeplini aceste angajamente, dacă vor fi create condiţiile necesare. Dar condiţiile, în acest caz, sînt dictate de conducătorul Transnistriei, Igor Smirnov.

Dacă începutul acestui an a fost foarte promiţător, fiind evacuate 30 de garnituri de tren cu muniţii, ulterior, a intervenit o întrerupere serioasă în acest proces. Acum procesul retragerii a fost reluat şi noi sperăm că el nu se va întrerupe. În ce priveşte termenele, este greu să spunem. În orice caz, acum este clar că pînă la sfîrşitul acestui an nu vom reuşi” - a declarat Europei Libere, ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Veaceslav Trubnicov.

Reprezentantul Chişinăului la Strasbourg tulbură din nou apele între RM şi România

Reprezentantul Chişinăului la Strasbourg, Alexei Tulbure a declarat că diplomaţia moldoveană va aborda problema relaţiilor bilaterale moldo-române la Uniunea Europeană...

Ştirea zilei

pentru a vedea dacă Bucureştiul se comportă conform standerdelor europene în relaţiile sale cu Chişinăul. Alexei Tulbure a spus că această problemă va fi abordată şi la Consiliul Europei.

Alexei Tulbure a precizat că principala nemulţumire a Chişinăului faţă de autorităţile române este faptul că acestea consideră că etnia majoritară în Republica Moldova sunt românii, nu moldovenii, aşa cum susţine Chişinăul.

Alexei Tulbure a făcut aceste delcaraţii într-o conferinţă de presă susţinută după încheierea sesiunii Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei la care a mai participat ministrul moldovean de externe Nicolae Dudău şi secretarul general al Consiliului Europei Walter Schwimmer.

Întrebat de jurnalişti dacă Consiliul Europei este gată să se implice în soluţionarea acestei probleme, Walter Schwimmer a spus că Strasbourgul ar putea să participe la remedierea acestui conflict dacă va se va face o cere în acest sens şi dacă se va constata că acest conflict are la bază motive reale.

"Statutul de economie de piaţă funcţională poate fi confirmat în viitorul apropiat"

Jean Cristophe Filori, purtătorul de cuvînt al comisarului pentru Extindere Gunther Verheugen, a explicat formularea din raportul de ţară al...

Ştirea zilei

Comisiei Europene referitoare la calificativul de economie de piaţă funcţională, care a generat deja controverse. În declaraţia lui Filori se spune, printre altele, că “sîntem foarte încrezători că statutul României de economie de piaţă funcţională poate fi confirmat în viitorul apropiat, pe baza eforturilor continue şi a unui parcurs pozitiv”.

În finalul declaraţiei purtătorului de cuvînt al comisarului pentru Extindere se spune că “România se află pe drumul cel bun către îndeplinirea obiectivului aderării în 2007."

Adrian Năstase deplînge traducerea "fără suflet" a Raportului de ţară

Preşedintele PSD, Adrian Năstase a afirmat că Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti a făcut o traducere "fără suflet" a raportului de ţară pe 2003, menţionînd absenţa economiei de piaţă functională.

Ştirea zilei

Potrivit lui Adrian Năstase, în raport a fost introdusă “o formă pozitivă de angajare în continuare, faptul că România poate fi considerată cu economie de piaţă funcţională şi că acest statut va fi confirmat prin măsurile pe care le luăm în continuare.”

Adrian Năstase a adăugat că nu a înţeles foarte bine “de ce în comunicatul de presă a Delegaţiei Europene la Bucureşti traducerea s-a făcut fără suflet", pentru că nu acesta a fost sensul raportului de ţară. Premierul român a mai spus că purtătorul de cuvînt al comisarului Verheugen a adus clarificările necesare.

"Raportul de ţară încearcă să pună într-o lumină mai puţin nefavorabilă eşecul autorităţilor române"

Analista britanică Joan Hoey, de la Economist Intelligence Unit, a afirmat că paragraful privind economia de piaţă funcţională în România din raportul de ţară elaborat de Comisia Europeană denotă "o lipsă şocantă de rigoare lingvistică" şi încearcă să prezinte favorabil eşecul României în obţinerea calificativului.



"Această propoziţie contorsionată arată nu numai o lipsă şocantă de rigoare lingvistică, dar este, probabil, şi expresia dificultăţilor întîlnite de Comisie în încercarea de a prezenta în cea mai bună lumină ceea ce este, fără îndoială, o lovitură pentru autorităţile de la Bucureşti".

Vladimir Putin: măsurile legate de compania Yukos se înscriu în campania de combatere a ilegalităţii

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că măsurile luate împotriva companiei Yukos se înscriu într-o "campanie de măsuri consistente şi dure împotriva activităţilor ilegale din Rusia.”

Ştirea zilei

Potrivit lui Putin, care vorbea la summit-ul Rusia—Uniunea Europeană, de la Roma, autorităţile nu au ţintit în compania Yukos, atunci cînd l-au arestat pe preşedintele companiei Hodorkovski, acuzat de fraudă, şi atunci cînd au confiscat pachetul majoritar de acţiuni Yukos.

Preşedintele Comisiei Europene Romano Prodi a declarat că Vladimir Putin i-a dat asigurări în sensul că în Rusia, legalitatea este aplicată în mod corect.

În altă ordine de idei, Putin a spus că liderii prezenţi la summit au consolidat relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană: “Aş dori să atrag atenţia asupra rezultatului principal al acestei reuniuni, şi anume: Rusia şi Uniunea Europeană sînt gata să îşi dezvolte în continuare cooperarea bazată pe principiile egalităţii în drepturi şi ale avantajului reciproc.”

În comunicatul comun al summit-ului de la Roma, sînt salutate progresele făcute de Rusia în direcţia primirii în Organizaţia Mondială a Comerţului, preciz+ndu-se că Rusia ar putea deveni membră OMC încă anul acesta.

Acţiunea Populară cere demisiile miniştrilor Puşcaş, Stănoiu şi Rus

Acţiunea Populară solicită demisiile miniştrilor Vasile Puşcaş, Rodica Stănoiu şi Ioan Rus, ca urmare a deficienţelor grave semnalate în domeniile lor de către raportul de ţară al Comisiei Europene

Ştirea zilei

- a declarat preşedintele acestui partid, Emil Constantinescu. Liderul Acţiunii Populare mai afirmă că raportul nu este o surpriză, întrucît Uniunea Europeană solicită, de trei ani, rezolvarea problemelor legate de reforma în administraţie, reforma în justiţie şi combaterea corupţiei.

Potrivit lui Emil Constantinescu, Guvernul nu are interes în aplicarea reformelor pînă la capăt, întrucît “ar distruge sistemul clientelar creat de FSN-PDSR-PSD”.

Nou lider al Partidului Conservator britanic

Partidul Conservator din Marea Britanie, aflat în Opoziţie, are un nou lider – în persoana lui Michael Howard, fost ministru de Interne în guvernul John Major. Un membru de frunte al Partidului Conservator este citat de agenţia France Presse cu afirmaţia că la expirarea termenului nici o altă persoană nu îşi anunţase candidatura la şefia acestei formaţiuni. Tatăl lui Michael Howard a emigrat din România în Marea Britanie.

Mircea Geoană: România rămîne un avocat al integrării europene a Republicii Moldova

Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana a declarat la Chisinau ca Romania ramane cel mai sincer si eficient avocat al integrarii europene a Republicii Moldova, calificand drept o greseala tactica incercarea diplomatilor moldoveni de a profita de presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei pentru a lansa acuzatii la adresa Bucurestiului, inainte ca aceste probleme sa fie discutate in plan bilateral.

Mircea Geoana a mai spus ca Bucurestiul este interesat de semnarea unui tratat politic de baza cu Chisinaul, care sa sublinieze insa doua elemente de baza: caracterul special si unic al relatiilor dintre cele doua state si orientarea europeana a acestora.

In alt context, seful diplomatiei romane a anuntat ca Guvernul roman a acceptat demersul Chisinaului si a reesalonat pe o perioada de 8 ani o datorie a Republicii Moldova de 15 milioane de dolari, pentru livrarile de energie electrica. Mircea Geoana a declarat ca pretinsa netransparenta in gestionarea fondului special pentru Republica Moldova a aparut abia dupa ce Chisinaul a schimbat unilateral regulile de joc, renuntand la cooperarea inter-ministeriala. De acum inainte acesti bani vor fi gestionati prin asistenta de tip european si pentru promovarea valorilor europene si a capitalismului european - a spus Geoana.

Teodor Meleşcanu: raportul Comisiei Europene consemnează eşecul Guvernului

Partidul Naţional Liberal îi cere preşedintelui Iliescu să organizeze consultări între partidele parlamentare, în vederea analizării recomandărilor Comiei Europene şi adoptării măsurilor ce se impun, pe plan politic, economic şi social - a declarat vice-preşedintele PNL Teodor Meleşcanu.

Potrivit liderului liberal, raportul Comisiei Europene consemnează "eşecul Guvernului Adrian Năstase în realizarea şi aplicarea reformei". Meleşcanu a mai afirmat că Guvernul trebuie să renunţe la ceea ce el a numit "mistificarea realităţii şi la declaraţiile triumfaliste".

Klaus Regling: guvernul român mai are multe de făcut în vederea integrării

Directorul pentru Afaceri Economice şi Financiare al Comisiei Europene, Klaus Regling a declarat că agenda Guvernului României este substanţială în următorii ani, pentru că, în ciuda progreselor, rămîn multe de făcut.

Ştirea zilei

Întrebat de un corespondent al Europei Libere despre relatările potrivit cărora autorităţile române ar fi negociat pînă în ultimul moment formularea frazei privind economia de piaţă din România, Regling a răspuns:

"As vrea sa fie foarte clar: Comisia europeana nu-si negociaza documentele. Acest lucru este valabil si pentru statele candidate si pentru statele membre. Comisia ia deciziile finale pe baza activitatii expertilor, iar expertii lucreza in Directia generala pe care o conduc.

Colegiul Comisiei analizeaza ceea ce-i prezinta expertii si trage propriile concluzii. Acest lucru s-a intimplat ieri si nu este rezultatul vreunei negocieri cu statele membre sau viitoare membre ale UE.

Cred ca concluziile luate de Comisie ieri si pe care le gasiti in Raport coincid cu rezultatele la care au ajuns expertii mei si va indemn sa cititi intregul Raport si nu doar sa va concentrati asupra unei fraze. In orice caz, fraza este in consens cu analizele pe care le gasiti in Raport".

Atac la nord de Karbala soldat cu moartea unui ofiţer polonez

Un ofiţer polonez din efectivele Coaliţiei conduse de Statele Unite în Irak a fost ucis într-un atac asupra unui convoi militar, la circa 40 de kilometri nord de oraşul Karbala.

Ofiţeri polonezi comandă în Irak o forţă multinaţională cu un efectiv de nouă mii de soldaţi. Acesta a fost primul caz în care un militar polonez a fost ucis în Irak de foc inamic.

Tot astăzi, un soldat american a fost ucis de explozia unei mine terestre. Incidentul a avut loc aproape de graniţa Irakului cu Siria. Nu este clar dacă mina a fost amplasată de forţe ostile sau în cadrul măsurilor de pază de frontieră.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG