Linkuri accesibilitate

Ştiri

AP: PSD va scuti de datorii pe beneficiarii privatizarilor din decembrie 2001 încoace

Guvernul Năstase pregăteste în secret o Ordonanţă de Urgenţă prin care să scape de datorii clienţii politici ai PSD. Această afirmaţie aparţine lui Nicolae Cirică, membru în Biroul Execuitv al Acţiunii Populare.

Potrivit lui Nicolae Cirică, Ovidiu Muşetescu, preşedintele Autorităţii pentru Privatizarea si Administratia Participaţiilor Statului (APAPS) a semnat un document confidential intitulat Memorandum privind necesitatea adoptării unor măsuri speciale pentru finalizarea privatizării societăţilor comerciale aflate în portofoliul APAPS si consolidarea unor privatizări efectuate anterior.

Acest document reprezinta, în opinia reprezentantului Acţiunii Populare, proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă care va fi adoptată de guvern pînă la sfîrşitul acestui an, care urmează să fie prezentată drept o modalitate de accelerare a privatizării.

În realitate, susţine reprezentantul Acţiunii Populare, scopul ei este acela de a scuti de datorii pe beneficiarii privatizarilor din decembrie 2001 încoace. Iar din decembrie 2001 încoace, privatizarile au fost facute doar de PSD.

Purtăroarea de cuvînt a guvernului Năstase Despina Neagoe a declarat Europei Libere că a aflat abia astăzi de existenţa unui astfel de proiect de ordonanţă, dar că el nu a ajuns încă la guvern, şi din acest motiv nu îl poate comenta.

AP: şeful de cabinet al premierului a încălcat legea averilor

Acţiunea Populară i-a cerut premierului Adrian Năstase să-l demită pe şeful său de cabinet, Remus Truică, din cauză că acesta a încălcat legea declarării averilor -

Ştirea zilei

Ciuvică susţine că Remus Truică nu a declarat, aşa cum prevede Legea 161, acţiunile deţinute de soţia sa la firma Totalnet şi nici cuantumul exact al depozitelor şi al conturilor curente în valută sau în lei, în ţară ori în străinătate a căror valoare însumată depăşeşte echivalentul a 10.000 de euro.

Soţia lui Truică a rămas acţionar la firmă, cu 15 la sută, lucru confirmat de documentele de la Registrul Comerţului - susţine Ciuvică. AP mai afirmă că Totalnet a furnizat Guvernului infrastructură pentru sistemul de videoconferinţă, precum şi servicii Internet.

Ciuvică afirmă că a căutat declaraţia de avere a lui Truică în momentul în care a aflat de un accident de circulaţie în care consilierul conducea un autoturism BMW, estimat la 100.000 de euro. Acţiunea Populară mai cere ca Remus Truică să precizeze cine este proprietarul sau titularul contractului de leasing al autoturismului sau dacă l-a primit cadou în schimbul unor servicii - a adăugat Mugur Ciuvică.

Mai multe explozii puternice înregistrate la Bagdad

Mai multe explozii puternice au fost auzite în cursul serii în capitala irakiană Bagdad, iar poliţia a declarat că un proiectil a lovit o casă din centrul oraşului. Nu se ştie deocamdată dacă sînt victime.

În ultima săptămînă, gherilele irakiene au lansat atacuri cu mortiere asupra cartierului general al administraţiei americane din Irak, situat pe malul de vest al rîului Tigru. Imediat după explozii, mai multe elicoptere americane au decolat din cartierul general american.

Între timp avioane americane au bombardat obietive la Fallujah, ca ripostă la atacurile împotriva militarilor americani din această localitate. Armata americană a lansat de asemenea o serie de raiduri aeriene la Tikrit, unde la sfărşitul săptămînii un elicopter Blackhawk a fost doborît de o rachetă sol-aer. 6 militari americani şi-au pierdut viaţa.

Berlin: 65 de ani de la "Kristallnacht" şi 14 ani de la căderea zidului ridicat de comunişti

Germania a marcat astăzi 65 de ani de la pogromul nazist împotriva evreilor şi 14 ani de la căderea Zidului de la Berlin. La Muenchen a avut loc o ceremonie în care au fost rememorate evenimentele din noaptea de 9 noiembrie 1938, numită „Kristallnacht”, cînd simpatizanţi nazişti au ucis 91 de evrei, au incendiat aproape toate sinagogile din Germania şi au devastat 7500 de locuinţe, magazine şi proprietăţi ale evreilor.

Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat că această tristă aniversare le reaminteşte germanilor că trebuie să prevină resurecţia anti-semitismului şi să fie vigilenţi pentru a elimina seminţele urii din societatea germană. În acelaşi timp la Berlin, politiceni germani şi cetăţeni de rînd s-au adunat la centrul de documentare a Zidului Berlinului pentru a celebra a 14-a aniversare a deschiderii graniţei fostului stat comunist german.

Iranul anunţă că va semna protocolul adiţional la Tratatul de Neproliferare Nucleară

Iranul îşi va suspenda peste cîteva zile programul de îmbogăţire a uraniului - a declarat purtătorul de cuvînt al ministerului iranian de externe Hamid Reza Asefi. El a precizat că Teheranul doreşte să semneze protocolul adiţional la Tratatul de Neproliferare Nucleară şi că o decizie în acest sens va fi anunţată în zilele următoare.

Prin îmbogăţirea uraniului se produce combustibilul necesar centralelor nucleare, dar acesta poate fi folosit şi la construirea de arme nucleare. Statele Unite acuză Iranul că produce în secret armament atomic, acuzaţie respinsă de către autorităţile de la Teheran.

Acord Qurei - Arafat asupra componenţei viitorului cabinet palestinian

Premierul palestinian Ahmed Qurei a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu Yasser Arafat asupra componenţei unui noi cabinet. Acordul prevede o formulă de unificare a serviciilor de securitate palestiniene, dar aparent nu prevede măsuri împotriva grupărilor militante.

Ştirea zilei

Isrelul a declarat că noul guvern va fi judecat după felul cum pune în aplicare planul de pace internaţional cunoscut sub numele de „foaia de drum pentru Orientul Mijlociu”. Purtătorul de cuvînt al premierului israelian Raanan Gissin:

„Ca şi celelalte guverne palestiniene, actualul cabinet va fi judecat după felul în care acţionează. Ei trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-au asumat în legătură cu foaia de drum. Între aceste obligaţii se află desfiinţarea organizaţiilor teroriste şi arestarea teroriştilor”.

Parlamentul palestiniean urmează să discute miercuri componenţa noul cabinet.

Condamnare internaţională a atentatului din Arabia Saudită

Miniştri de externe din Pakistan, Bangladesh, Rusia, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie au condamnat atacul terorist care a avut loc noaptea trecută în apropiere de capitala saudită Riad. Mesaje de regret şi condamnare au venit şi din partea ţărilor învecinate Arabiei Saudite: Bahrein; Iran, Emiratele Arabe Unite şi Liban, dar şi din partea unor organizaţii regionale, cum ar fi Consiliul de Cooperare din Golful Persic şi Liga Arabă. Autorităţile saudite au pus responsabilitatea acestui atac pe seama reţelei teroriste Al Qaida.

Atentatul terorist de lîngă Riad soldat cu 11 morţi

Numărul victimelor atentatelor dintr-un complex rezidenţial de lîngă Riad este în creştere. Potrivit autorităţilor saudite, cel puţin 11 persoane au fost ucise şi altele peste 100 rănite.

Ştirea zilei

Aceasta nu este însă cifra oficială. Diplomaţii occidentali spun că ar putea fi vorba de peste 20 de morţi. Printre cei ucişi se află patru egipteni şi patru libanezi.

Agenţia Reuter citează o oficialitate saudită cu declaraţia că două persoane bănuite a face parte din reţeua teroristă Al Qaida, deghizate în membri ai forţelor de securitate saudite, au pătruns cu un automobil plin cu explozivi în complexul rezidenţial la miezul nopţii.

Nu s-a confirmat încă oficial dacă este vorba de terorişti Al Qaida. În ultimele zile, mai multe ţări occidentale au lansat alerte legate de terorism, iar Washingtonul şi-a închis misiunile din Arabia Saudită.

Cu cîteva ore înainte de atacul de azi noapte, ambasada americană de la Riad anunţase că a primit informaţii credibile potrivit cărora terorişti aflaţi în Arabia Saudită au trecut la faza operaţională a unor atentate.

Eduard Şevardandze poartă convorbiri cu liderii partidelor de opoziţie

Preşedintele georgian Eduard Şevardandze a început o serie de consultări cu liderii principalelor partide de opoziţie în încercarea de a detensiona criza declanşată în urma alegerilor parlamentare de acum o săptămînă. Zeci de mii de persoane protestează împotriva lui Şeverdandze, declarînd că alegerile nu au fost corecte şi rezultatele falsificate.

Ministrul croat al integrării europene: ţelul de a adera la UE în 2007 este realist

Croaţia a respins îndoielile exprimate de un prestigios analist în legătură cu fezabilitatea obiectivului ţării sale de a adera la Uniunea Europeană în 2007.

Neven Mimica, ministrul croat al integrării europene, a afirmat la televiziunea naţională că este încrezător că ţara sa va îndeplini toate criteriile pentru aderare până la sfârşitul anului 2006.

Mimica a răspuns astfel aprecierilor exprimate de directorul Institutului Regal pentru Afaceri Internaţionale, Victor Bulmer-Thomas, care afirma vineri, la Zagreb, că Croaţia nu va putea adera la Uniune înainte de anul 2012.

Bulmer-Thomas a mai declarat, în acest context, că în urma concluziilor recentului raport al Comisiei Europene, România nu va putea adera la Uniunea Europeană mai devreme de anul 2010.

Alegeri generale în Japonia

În Japonia au loc alegeri generale. Partidul Liberal Democrat al premierului Junichiro Koizumi şi cei doi aliaţi ai săi din coaliţia de guvernământ încearcă să-şi păstreze majoritatea în camera inferioară a parlamentului nipon, în faţa principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Democrat condus de Naoto Kan.

Peste 100 de milioane de persoane cu drept de vot sunt aşteptate la urne. Este vorba despre primul scrutin din aprilie 2001, de când Koizumi a fost instalat în funcţia de premier.

Serie de explozii într-un complez rezidenţial de lîngă Riad

O serie de explozii puternice s-a produs noaptea trecută într-un complex rezidenţial de lângă capitala saudită Riad, provocând moartea şi rănirea mai multor persoane.

Ştirea zilei

Informaţiile privind numărul victimelor sunt contradictorii. Astfel, agenţia France Presse transmite că şi-ar fi pierdut viaţa cel puţin cinci persoane, iar în jur de o sută au fost rănite, în timp ce Reuter, care citează susrse diplomatice, vorbeşte despre 20-30 de morţi.

Oficialităţile saudite afirmă că atacul, întreprins cu automobile capcană conduse de atentatori sinucigaşi, are caracteristicile unei operaţiuni a reţelei teroriste Al Qaida.

Complexul rezidenţuial atacat adăposteşte în cea mai mare parte muncitori din statele arabe, precum şi cetăţeni occidentali.

Atacul de noaptea trecută a fost asemănător celui de la 12 mai, de la Riad, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa 35 de persoane.

Statele Unite au avertizat vineri în legătură cu posibilitatea unor atacuri teroriste în Arabia Saudită, iar ieri şi-au închis temporar misiunile diplomatice din regat.

Ambasada americană la Riad şi-a sfătuit personalul şi persoanele dependente să nu-şi părăsească locuinţele, după atentatele de la miezul nopţii trecute.

Într-o declaraţie, ambasada a transmis că personalul său diplomatic trebuie să-şi limiteze deplasările şi să rămână în ansamblul rezidenţial diplomatic, atat timp căt este evaluată situaţia de securitate de la Riad.

Traian Băsescu: sondaj DA pentru evaluarea propunerilor de candidaţi PNL - PD

Preşedintele PD, Traian Băsescu a anunţat că, săptămâna viitoare, Alianţa "Dreptate şi adevăr PNL-PD" va începe efectuarea unui sondaj în rândul electoratului...

Ştirea zilei

în vederea evaluării propunerilor de candidaţi pe listele Alianţei la alegerile din 2004. Băsescu a făcut acestă declaraţie în judeţul Gorj, unde s-a aflat într-o vizită cu caracter electoral.

Virgil Teodorescu, ex-consilier guvernamental audiat la PNA

Fostul consilier guverna-mental, Virgil Teodorescu a declarat după audierile prelungite de sîmbătă de la PNA că se consideră nevinovat.

Ştirea zilei

În cazul lui Virgil Teodorescu s-a început urmărirea penală şi i s-a interzis să părăsească ţara, fiind acuzat de luare de mită pentru sprijinirea proiectului "Valea Cerbului- Omu" în zona Buşteni.

Potrivit procurorului Alexandru Chiciu, în perioada aprilie 2001- mai 2002, Virgil Teodorescu a pretins de la omul de afaceri Octavian Ionescu suma de două milioane de dolari, pentru a menţine garanţiile de finanţare a proiectului, pretenţii ce au fost reduse ulterior la 500.000 de dolari.

Fostul consilier guvernamental a fost confruntat ieri cu omul de afaceri Octavian Ionescu, cel care a denunţat faptul că i s-a cerut mită pentru a desfăşura proiectul de afaceri din zona Buşteni.

Importantă operaţiune de furt de combustibil în judeţul Constanţa

Zeci de mii de tone de motorină de cea mai bună calitate au fost sustrase în ultimii ani din magistrala de motorină Petrotrans, printr-o instalaţie montată la conductă, în dreptul căreia există o reţea subterană de tuneluri.

Instalaţia a fost descoperită la Lumina - Năvodari, în judeţul Constanţa. Autorităţile apreciază că este vorba de cea mai importantă operaţiune de furt de combustibil din judeţ.

Guvernul critică PNL-ul recurgînd la comparaţii otomane

Opţiunea PNL de a merge la Bruxelles pentru a vedea stadiul procesului de integrare europeană a României este similară celei a boierilor de odinioară de a merge la Înalta Poartă pentru a determina politica internă, cînd nu au disponibilitatea de a acţiona pe terenul propriei ţări - susţine Guvernul.

Purtătorul de cuvînt al Guvernului a dat publicităţii, ieri, un comunicat referitor la declaraţiile liderului PNL, Theodor Stolojan, referitoare la Raportul de ţară al Comisiei Europene şi la nevoia unei informări corecte direct de la Bruxelles asupra situaţiei României în privinţa aderării la UE.

Preşedintele PNL, Theodor Stolojan, a declarat vineri, după ce s-a întors de la Bruxelles, că de acum înainte liderii opoziţiei vor discuta mai mult cu oficialii UE despre problemele reale ale României, lucru pe care pînă acum nu-l făceau, ca urmare a unor solicitări ale preşedintelui Iliescu.

Richard Armitage: Irakul este încă o zonă de război

Adjunctul secretarului de stat american, Richard Armitage a recunoscut că Irakul este ceea ce a denumit “o zonă de razboi”, adaugind insă că fortele coalitiei se află in avantaj.

“Sint absolut convins că avem un plan foarte solid pentru a-i contracara pe acesti oameni” – a spus Armitage, care se află in Irak.

Secretarul de stat Colin Powell a declarat, la rândul său, intr-un interviu acordat unui ziar arab, că atacurile impotriva fortelor americane in centrul Irakului reprezintă o problemă grava, dar că nu sint un “cosmar” – asa cum le caracterizează de multe ori mediile de informare.

Potrivit Pentagonului, de la începutul operaţiunilor militare din Irak au fost ucişi 388 de militari americani, iar aproape 2000 au fost răniţi.

Vicepreşedinte PD Liviu Negoiţă: solicitarea unui consens national este o dovada de demagogie

Liviu Negoiţă, vicepreşedinte PD, consideră că premierul Adrian Nastase a dat dovadă de rea-credinţă în ce priveşte modul în care prezentat raportul de ţară al Comisiei Europene.

Liviu Negoiţă a mai declarat Europei Libere că în aceste condiţii, "solicitarea de a incheia un consens national pe tema integrarii europene este o dovada de demogogie".

Cetăţenii ne-ruşi din CSI vor putea primi cetăţenia rusă după 3 ani de serviciu militar

Autorităţile ruse estimează că între 1000 şi 1500 de cetăţeni străini vor putea face cerere de înscriere în forţele armate ruse anul viitor - a anunţat la Moscova un purtător de cuvînt al armatei. Colonelul Vasily Smirnov, adjunctul şerfului de stat major, a declarat pentru postul de televiziune Rossya că cetăţenii ne-ruşi din Comunitatea Statelor Independente vor putea primi cetăţenia rusă după trei ani de serviciu ca soldat sau sergent în armata rusă.

Potrivit ministerului rus al apărării, această măsură face parte din planul de a renunţa treptat la serviciul militar obligatoriu şi de a construi o forţă bazată în majoritate pe voluntari. În fiecare an aproximativ 400 de mii de bărbaţi ruşi sînt chemaţi sub arme. Dar aproximativ 30 de mii dintre aceştia evită serviciul militar.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG