Linkuri accesibilitate

Ştiri

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe: odată cu prăbuşirea regimului vor fi descoperite armele irakiene de distrugere în masă

Administraţia americană este încrezătoare că odată cu prăbuşirea regimului irakian vor fi descoperite locurile în care sînt ascunse arme de distrugere în masă.

Ştirea zilei

Purtătorul de cuvînt Arie Fleischer le-a declarat în această seară reporterilor că Statele Unite speră că informaţii pe această temă vor fi în cele din urmă revelate de irakieni implicaţi în programele de înarmare.

Arie Fleischer a transmis de asemenea condoleanţe din partea administraţiei americane şiiţilor apropiaţi de liderul lor Abdul Majid al Khoei, asasinat astăzi la Najah, după ce se întorsese marţi din exilul său londonez. Majid al Khoei a fost fiul liderului şiiţilor care s-au răsculat împotriva regimului Saddam Hussein cu un deceniu în urmă.

Atentat sinucigaş la Bagdad - Kirkuk capturat de forţele kurde cu sprijin american

Mai mulţi militari americani şi-au pierdut viaţa la un punct de control din Bagdad, în urma detonării unei încărcături explozive de către un terorist sinucigaş.

Ştirea zilei

În cursul zilei de joi, luptătorii kurzi, susţinuţi de forţele speciale americane au capturat importantul centru petrolier Kirkuk, din nordul Irakului. Potrivit agenţiilor de presă, oraşul ar fi fost ocupat, fără ca forţele regimului irakian să fi opus rezistenţă.

La Bagdad, unde în zona de nord-vest a oraşului s-a dat o adevărată bătălie în jurul unei clădiri în care ar fi avut loc o reuniune a unor lideri irakieni, un puşcaş marin şi-a pierdut viaţa şi alţi 20 au fost răniţi.

Colin Powell: acord cu Turcia pentru retragerea trupelor kurde din Kirkuk

Secretarul de stat american Colin Powell a anunţat că a ajuns la un acord cu Turcia, pentru retragerea forţelor kurde din oraşul Kirkuk.

Înţelegerea stabilită telefonic cu ministrul de externe al Turciei, Abdullah Gul, ar include şi asigurări din partea Turciei că-şi va limita prezenţa militară în nordul Irakului.

Cu o zi în urmă, Statele Unite au acceptat ca Turcia să trimită un număr redus de forţe de monitorizare a situaţiei la Kirkuk.

Exilaţi irakieni instruiţi în Ungaria detaşaţi în Irak pentru a coordona eforturile umanitare

Departamentul de stat american a anunţat că 69 de exilaţi irakieni, care au fost instruiţi la o bază din Ungaria, au fost trimişi în Irak pentru a sprijini coordonarea eforturilor umanitare.

Cei 69 au fost detaşaţi în diverse locuri din Irak, alături de trupele americane, pentru a servi ca traducători şi a ajuta la estimarea necesităţilor locale, incluzînd alimente, apă şi electricitate.

Raid în 11 landuri germane în căutarea membrilor unui grup islamic interzis

Poliţia germană a executat un raid în peste 80 de apartamente în căutarea unor persoane suspectate de a fi membre ale unui grup islamic interzis, Hitzb ut-Tahrir. Într-o declaraţie a ministerului de interne de la Berlin se afirmă că raidul a avut loc în 11 din cele 16 landuri ale Germaniei. Nu au fost făcute arestări, dar poliţia a confiscat computere, documente bancare şi material de propagandă.

Organizaţia în cauză este cea de-a treia interzisă în baza legislaţiei anti-teroriste adoptate după atacurile din Statele Unite de la 11 septembrie. Potrivit autorităţilor, membri organizaţiei pledează pentru uciderea şi expulzarea evreilor din Israel şi distribuie materiale de propagandă antisemită.

Preşedintele Cehiei Klaus respinge ideea unei politici externe comune a UE

Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus a respins în cadrul unui interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine ideea unei politici externe europene comune. Uniunea Europeană nu are nevoie de "o uniformizare a politicii", afirmă Klaus, ci "de o abundenţă de idei în politica externă."

Klaus a sosit astăzi la Berlin într-o călătorie de lucru şi s-a întîlnit cu ministrul de externe Joschka Fischer, preşedintele Johannes Rau şi cu Gerhard Schroeder. Cancelarul german va efectua anul acesta o vizită la Praga.

Secretarul general Nato cere schimbarea structurilor militare din Bosnia-Herţegovina

Secretarul general Nato, George Robertson şi cei 19 ambasadori din Consiliul Nord Atlantic au efectuat o vizită în Bosnia-Herţegovina, unde au purtat convorbiri cu membri preşedinţiei tripartite şi cu generalul William Ward, comandantul forţei Nato din Bosnia.

Robertson a declarat între altele că structurile militare ale Bosniei-Herţegovinei trebuie restructurate şi că actualul sistem de comandă dublă al celor două armate ale ţării este "intolerabil".

Tot la Sarajevo, parlamentul l-a confirmat pe Boris Paravac, un naţionalist sîrb în calitatea de membru al preşedinţiei tripartite, o săptămînă după ce predecesorul său a demisionat, fiind implicat într-un scandal pe tema exporturilor ilegale de arme în Irak

Kirkuk în mîna forţelor kurde susţinute de trupe americane

Luptătorii kurzi, susţinuţi de forţele speciale americane au capturat azi dimineaţă importantul centru petrolier Kirkuk, din nordul Irakului. Potrivit agenţiilor de presă, oraşul ar fi căzut...

Ştirea zilei

fără ca forţele regimului irakian să fi opus rezistenţă. Populaţia oraşului, transmite o reporteră a televiziunii turce, s-a răspîndit pe străzi pentru a serba eliberarea, dar, în acelaşi timp, s-au înregistrat acte de jaf la scară mare.

Relatări anterioare au consemnat căderea şi a altor oraşe nordice, Kahmur, Altun Kutri şi Kanequi, luptătorii kurzi anunţînd că o mare parte a soldaţilor irakieni şi-au părăsit poziţile, fără rezistenţă.

La Bagdad, unde în zona de nord-vest a oraşului s-a dat o adevărată bătălie în jurul unei clădiri în care ar fi avut loc o reuniune a unor lideri irakieni, un puşcaş marin şi-a pierdut viaţa şi alţi 20 au fost răniţi. Avioanele militare au bombardat cartierele vestice ale oraşului, controlate încă de sprijinitori ai lui Saddam Hussein.

Alte ciocniri, potrivit declaraţiilor făcute în Qatar, la comandamentul central american, sînt de aşteptat în zona oraşelor Tikrit şi Mosul, unde se concentrează elemente ale gărzilor republicane. Mosul este al treilea oraş al ţării ca mărime.

Un post de televiziune american difuzează un program special pe frecvenţa fostei televiziuni irakiene

O nouă staţie de televiziune, purtînd numele "Spre libertate", emite acum, timp de cinci ore zilnic, de la bordul unui avion american C-130 Herkules. Staţia foloseşte frecvenţele fostei televiziuni oficiale irakiene, iar emisiunile au început joi cu mesaje înregistrate de preşedintele George Bush şi premierul Tony Blair, adresate poporului irakian.

În alocuţiunea sa, preşedintele Statelor Unite a spus între altele: Vă vom ajuta să clădiţi un guvern paşnic, reprezentativ, care să protejeze drepturile tuturor cetăţenilor, iar apoi forţele noastre militare vor părăsi ţara. Irakul va merge mai departe, ca o naţiune unificată, independentă şi suverană, care şi a cîştigat un loc respectat în lume."

Secretarul de stat american: avertismentele la adresa Siriei şi Iranului nu sînt ameninţări de război

Secretarul de stat Colin Powell a declarat într-un interviu publicat de "Los Angeles Times" că avertismentele adresate Siriei şi Iranului, care ar fi oferit sprijin regimului Saddam Hussein, nu trebuie interpretate ca ameninţări cu războiul.

Acele naţiuni, între care Siria şi Iranul, care construiesc arme de distrugere în masă sau sprijină activităţi teroriste, trebuie să înţeleagă -- a spus Powell -- că nu se pot sustrage unor consecinţe.

Cu o zi în urmă, Donald Rumsfeld a acuzat Siria că acordă refugiu unor adepţi ai lui Saddam Hussein şi a reînoit acuzaţiile că Damascul furnizază echipament militar irakienilor.

Colin Powell: SUA vor avea iniţial un rol conducător în reconstrucţia Irakului

Secretarul de stat american Colin Powell afirmă că Statele Unite "vor avea un rol conducător pentru o perioadă de timp" în reconstrucţia post-belică a Irakului.

Ştirea zilei

Coaliţia care a luptat în Irak este cea responsabilă pentru instalarea unui nou guvern şi selectarea liderilor în perioada de tranziţie. Powell a respins posibilitatea ca ONU să capete un rol decisiv în procesul politic.

In acelaşi timp, secretarul de stat a declarat că Statele Unite vor actiona probabil pentru votarea unor rezoluţii ONU care să sprijine activitatea din Irak, autoritatea de tranziţie, vînzările de petrol şi continuarea programului petrol pentru alimente.

Powell a salutat posibilitatea ca Nato să capete un rol în Irakul post-belic, afirmînd însă că Alianţa Nord Atlantică nu va prelua conducerea de la Statele Unite.

UE: ajutoare umanitare suplimentare pentru Irak

Comisia Europeană a anunţat că Uniunea Europeană va livra ajutoare umanitare suplimentare pentru Irak, în valoare de 79 de milioane de euro, din rezervele sale de urgenţă. Gestul, care ridică ajutoarele europene pentru Irak la un miliard de euro a fost aprobat de statele membre şi de parlamentul european.

Londra pledează pentru o guvernare irakiană cît mai curînd posibil

La Londra, vorbind în Camera comunelor, ministrul de externe britanic, Jack Straw a declarat că forţele coaliţiei intenţionează, cît de curînd posibil, ca Irakul să fie guvernat de irakieni.

In consecinţă, spune Straw, sprijinim formarea timpurie a unei Autorităţi interimare irakiene, care, în mod treptat, va asuma funcţiile unui guvern; iar în stabilirea unui asemenea corp, coaliţia va trebui să conlucreze cu ONU.

Jacques Chirac cere implicarea ONU în reconstrucţia Irakului

Intr-o declaraţie dată la Paris, preşedintele Jacques Chiarac şi-a exprimat "satisfacţia" pentru colapsul regimului Saddam şi şi-a exprimat speranţa că luptele se vor încheia cît mai repede. Preşedintele Franţei, care s-a opus războiului din Irak, se străduie acum să facă presiuni pentru ca ONU să preia activitatea de reconstrucţie postbelică.

Vineri, Chirac se întîlneşte la Sankt-Petersburg cu preşedintele Vladimir Putin şi cu Gerhard Schroeder, cancelarul german. Schroeder, pe de altă parte, anunţă agenţiile de presă, se va întîlni marţea viitoare cu premierul britanic, Tony Blair.

Preşedintele Iliescu salută căderea regimului de la Bagdad

Preşedintele Ion Iliescu a reacţionat la evenimentele ultimelor 24 de ore din Irak afirmînd că ele constituie "un moment crucial...

Ştirea zilei

în ceea ce priveşte partea militară a conflictului: practic, regimul Saddam a capotat. Urmează însă, a observat Ion Iliescu, "faza grea a reorganizării de după".

Federaţia Europeană a Ziariştilor critică legea italiană care permite privatizarea parţială a televiziunii de stat

Federaţia Europeană a Ziariştilor a condamnat într-un comunicat de presă o nouă lege italiană, aşa numita lege Gaspari, care permite ca ziarele şi televiziunea naţională, inclusiv părţi din canalul de televiziune RAI să fie achiziţionate de sectorul privat.

"Este o evoluţie pe plan juridic monstruoasă şi primejdioasă, a spus preşedintele Federaţiei europene a ziariştilor, care consolidează concentrarea în mediile de informare şi pune în primejdie pluralismul în Europa."

Ameninţările la adresa diversităţii şi pluralismului în presa noastră nu au fost niciodată mai mari şi este momentul ca oamenii politici să reacţioneze acum, înaintea pasului decisiv al lărgirii Uniunii Europene, anul viitor."

Secretarul general al Consiliului Europei pledează pentru un rol primordial ONU în democratizarea Irakului

"Nimeni nu regreta caderea dictatorului sangeros Saddam Hussein, dar acum trebuie sa ne asiguram ca poporul irakian isi va putea decide el insusi soarta si viitorul" - a declarat Europei Libere la Chisinau Secretarul general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer, comentand ultimele evolutii din campania americano-britanica in Irak.

Inaltul oficial european a spus ca, dupa incetarea actiunilor militare, rolul principal in procesul de democratizare a Irakului trebuie sa ii revina Organizatiei Natiunilor Unite. Vom discuta cu Natiunile Unite daca este necesara si asistenta europeana pentru Irakul post-Saddam Hussein, a adaugat Walter Schwimmer. Potrivit lui, Consiliul Europei poate contribui prin intermediul Comisiei pentru Democratie prin Drept, supranumita Comisia de la Venetia, la elaborarea unei Constitutii democratice a Irakului.

Donald Rumsfeld: Saddam Hussein la groapa de gunoi a istoriei

Saddam Hussein si-a luat locul alaturi de alti dictatori ai istoriei, cum ar fi Hitler, Stalin, Lenin si Ceausescu - a declarat ministrul american al apararii Donald Rumsfeld, comparand caderea capitalei irakiene Bagdad cu prabusirea comunismului in Europa de Est.

Desi trupele coalitiei au preluat ieri controlul asupra Bagdadului, ministrul american al apararii avertizeaza ca Irakul nu a fost inca eliberat complet de sub dictatura si ca luptele vor mai continua pentru o vreme.

Intrarea fortelor aliate in Bagdad a generat o explozie de bucurie din partea populatiei irakiene. Principalele simboluri ale dictaturii lui Sadam Husein, printre care si o statuie a acestuia din bronz de circa 10 metri, au fost distruse de populatie.

Tikrit, Mosul şi Kirkuk în vizorul forţelor aliate

Dupa Bagdad, atentia fortelor aliate se concentreza in clipa de fata in nordul Irakului, unde fidelii regimului lui Saddam inca opun rezistenta. Fortele anglo-americane au bombardat azi dimineata orasul natal al dictatorului irakian, Tikrit...

Ştirea zilei

situat la aproximativ 160 de kilometri nord de Bagdad. In nordul Irakului, la Mosul si Kirkuk, luptatorii kurzi s-au alaturat trupelor aliate in lupta pentru cucerirea celor doua centre petrolifere. Potrivit corespondentelor de la fata locului, in ultimele ore s-au inregistrat noi explozii in apropiere de Kirkuk.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG