Linkuri accesibilitate

Ştiri

Campania în Irak ar fi trebuit precedată de rezolvarea problemei viitorului guvern

Agenţia France Presse îl citează pe premierul Adrian Năstase cu declaraţia că ar fi fost poate mai bine ca problema viitoarei administraţii în Irak să fi fost rezolvată înainte de începerea campaniei militare din această ţară.

Ştirea zilei

Potrivit AFP, Năstase a făcut această declaraţie după convorbirile cu premierul Luxemburgului Jean Claude Juncker, care a declarat la rîndul lui că Organizaţiei Naţiunilor Unite trebuie să i se confere rolul central în reconstrucţia Irakului. Luxemburgul s-a opus războiului în Irak.

Comisarul european pentru extindere despre perspectiva aderării Moldovei la UE

Aderarea la Uniunea Europeană este o temă naturală pentru Ucraina şi Moldova, a declarat Comisarul european pentru extindere Gunther Verheugen, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe comunitari, care s-au întîlnit la Luxembrug pentru a discuta relaţiile Uniunii cu noii săi vecini după extinderea din 2004.

Gunther Verheugen: “E natural că problema aderării la Uniunea Euroepană e totdeauna un subiect cînd discutăm despre relaţiile noastre cu Ucraina şi Moldova şi e adevărat că uşa Uniunii nu poate să rămînă închisă pe termen lung”.

Preşedintele Iliescu propune stimularea relaţiilor economice cu Bulgaria

Preşedintele Ion Iliescu consideră că a sosit momentul unei cotituri în abordarea relaţiilor economice româno-bulgare, care să ţină cont de realităţile actuale din economiile celor două ţări.

Ştirea zilei

În deschiderea lucrărilor Forumului de afaceri româno-bulgar, Ion Iliescu şi omologul său bulgar Gheorghi Parvanov au susţinut ideea ca instituţiile de stat din cele două ţări să se implice în stimularea dezvoltării schimburilor comerciale bilaterale şi să medieze un dialog între mediile de afaceri din România şi Bulgaria.

Ion Iliescu a declarat că există oportunităţi legate de realizarea unui nou coridor de tranzit al gazelor naturale din regiunea Mării Caspice către Europa Centrală şi de Vest, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, ca şi extinderea celui existent din Federaţia Rusă, prin Ucraina, Moldova, România şi Bulgaria.

Cei doi şefi de stat au identificat şi alte domenii ale colaborării economice bilaterale: construcţiile de maşini, industria metalurgică şi cea a bunurilor de consum.

Colin Powell cere Siriei să coopereze cu Washingtonul

Secretarul de stat american Colin Powell a cerut din nou Siriei să coopereze cu Washingtonul şi să nu dea adăpost membrilor fostului regim irakian. Powell a mai cerut Damascului să se abţină de la a construi arme de distrugere în masă.

Ştirea zilei

Şeful diplomaţiei americane a făcut aceste remarci după întîlnirea pe care a avut-o la Departamentul de stat cu ministrul kuweitian de externe Sheikh Sabah.

Ieri, mai multe oficialităţi americane au formulat apeluri similare către Siria, iar preşedintele George Bush şi-a exprimat temerea că Damascul lucrează la un program de arme de distrugere în masă.

Astăzi, Powell şi-a exprimat speranţa că Siria şi alte ţări din regiune, pe care Washingtonul le acuză că sprijină terorismul, vor înţelege “noua situaţie” din Orientul Mijlociu. Colin Powell: “Avem o nouă situaţie în regiune şi sperăm că toate ţările din regiune îşi vor schimba comportmentul şi vor renunţa la practicile din trecut”.

Şeful diplomaţiei americane a adăugat că Statele Unite vor lua în considerare măsuri economice, diplomatice sau de altă natură”, dacă Siria nu cooperează.

Senatorul american Mary Landrieu pledează pentru ridicarea moratoriului asupra adopţiilor internaţionale

Moratoriul de suspendare a adopţiilor internaţionale - instituit de Guvernul român - ar trebui ridicat, astfel încît copiii instituţionalizaţi care nu pot fi integraţi în familiile din ţara de origine să fie ocrotiţi de cele aflate într-un alt stat, a declarat senatorul american Mary Landrieu la Bucureşti, după întîlnirea dintre delegaţia senatorilor americani şi ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihăilescu.

Mary Landrieu a adăugat că România poate deveni un model în domeniu pentru celelalte state europene, cu condiţia ca decizia Executivului faţă de acest Moratoriu să fie una corectă, conform prevederilor Tratatului de la Haga şi a reglementărilor internaţionale în materie.

Ministrul Şerban Mihăilescu a precizat însă că moratoriul de suspendare a adopţiilor internaţionale va fi ridicat în momentul în care Parlamentul de la Bucureşti va aproba noua legislaţie din acest domeniu.

Ministrul britanic al apărării: rezistenţa din Irak organizată de mercenari din alte ţări

Guvernul de la Londra bănuieşte că rezistenţa care a mai rămass în Irak este condusă de atentatori sinucigaşi ne-irakieni, a declarat ministrul britanic al apărării Geoff Hoon, fără să dea detalii despre ţările de provenienţă ale acestor atentatori.

Ministrul american al apărării Donald Rumsfled declara ieri că luptători sirieni care au fost aduşi în Irak în autobuze au fost angajaţi în lupte cu trupele americane la Bagad. Tot ieri, comandamentul central american a anunţat că puşcaşii marini au găsit în capitala irakiană 310 veste cu explozibil pentru atentate sinucigaşe.

Amendarea primarului Gheorghe Funar de către Parchetul din Cluj

Primarul Clujului, Gheorghe Funar a fost amendat cu un milion de lei de Parchetul Judecătoriei Cluj pentru că a amplasat în Sala de Sticlă a primăriei mai multe machete din ghips reprezentîndu-l pe mareşalul Ion Antonescu. Pe lîngă amendă, Funar va trebui să achite şi cheltuieli judiciare în valoare de 400.000 de lei.

Poliţiştii clujeni au ridicat anul trecut din Primărie machetele reprezentîndu-l pe mareşalul Ion Antonescu. Acestea erau amplasate în Sala de Sticlă a primăriei clujene de cîţiva ani, în urma unui concurs de idei cu privire la realizarea unei statui.

Preşedintele Iliescu deplînge nivelul modest al relaţiilor economice dintre România şi Bulgaria

Între Bulgaria şi România nu există probleme politice, dar nivelul relaţiilor economice bilaterale este modest şi nu corespunde potenţialului existent, a declarat la Sofia, preşedintele Ion Iliescu, după întrevederea cu omologul său bulgar Gheorghi Parvanov.

România şi Bulgaria speră ca efectele conflictului din Irak să nu afecteze procesul de integrare a celor două ţări în Uniunea Europeană şi NATO, care e un obiectiv comun al celor două ţări, a mai spus Iliescu.

Şeful statului român a afirmat deasemeni că decizia României şi Bulgariei de a sprijini eforturile coaliţiei anglo-americane în Irak "a fost corectă" şi că Bucureştiul sprijină ideea de a conferi Naţiunilor Unite un rol esenţial în procesul de reconstrucţie a Irakului.

Capturarea oraşului Tikrit de către trupele americane

Cîteva mii de puşcaşi marini americani au ajuns în centrul oraşului Tikrit, oraşul natal al lui Saddam Hussein, unde au ocupat palatul prezidenţial şi au început cercetarea clădirilor,

Ştirea zilei

în căutarea punctelor de rezistenţă ale luptărilor irakieni. Tikrit este ultimul bastion cunoscut al forţelor irakiene loiale încă lui Saddam.

Purtătorul de cuvînt al comandamentului central american din Qatar, generalul Vincent Brooks a declarat că schimburile de focuri de azi de la Tikrit sînt singurele operaţiuni de luptă semnificative purtate în ultimele 24 de ore în Irak.

La Bagdad, cîteva sute de poliţişti s-au prezentat la posturile lor, răspunzînd apelului foreţelor americane, care au cerut funcţionarilor din capitală să ajute la restabilirea ordinii în oraş.

La Basra, al doilea oraş ca mărime din Irak, trupele britanice cooperează deja cu poliţia locală la păstrarea ordinii.

UFD din capitală absorbită de PNL

Liderii organizaţiilor din Bucureşti ale PNL şi UFD au semnat un protocol în urma căruia membrii Uniunii vor fi absorbiţi de formaţiunea liberală. În urma acestei fuziuni prin absorbţie,

Ştirea zilei

PNL Bucureşti va primi aproximativ 600 de noi membri de la UFD şi va avea zece noi consilieri locali şi doi consilieri municipali, care pînă acum figurau pe listele UFD.

Ludovic Orban, preşedintele filialei bucureştene a PNL a anunţat că Delegaţia Permanentă a PNL urmază să stabilească dacă cei doi noi consilieri municipali ai partidului vor demisiona din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, aşa cum au făcut şi ceilalţi doi consilieri PNL din Consiliul Capitalei.

Ministrul de externe britanic: dovezi privind o colaborare siriano-irakiană în ultimele luni

Ministrul britanic de externe Jack Straw a declarat că există dovezi privind colaborarea dintre Siria şi Saddm Hussein în ultimele luni şi a cerut Damascului să-şi schimbe atitudinea acum că regimul irakian a fost înlăturat de la putere.

Jack Straw: “Este foarte important ca Siria să ia în considerare noua realitate şi să facă în aşa fel ca politica sa să reflecte această nouă realitate”.

Straw a adăugat că nu ştie cu siguranţă dacă Damascul a dezvoltat sau nu arme chimice, precizînd pe de altă parte că nu există vreun plan de atacare a Siriei după războiul din Irak.

Arestarea unuia din fraţii vitregi ai lui Saddam Hussein

Armata americană a confirmat prinderea unuia din fraţii vitregi ai lui Saddam Hussein. Potrivit unor relatări de televiziune, Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti a fost capturat la graniţa cu Siria şi predat forţelor americane.

Saddam l-a demis în 1995 din funcţia de ministru de interne, dar l-a păstrat de atunci încoace în funcţia de consilier prezidenţial. Al-Tikriti ocupa poziţia 51 pe lista celor 55 de demnitari ai regimului irakian pe care Statele Unite doresc să-i captureze, vii sau morţi.

Preşedintele Ion Iliescu la Sofia în cadrul unei vizite de stat

În prima zi a unei vizite de stat în Bulgaria, presedintele Romaniei Ion Iliescu a avut loc întâlniri cu omologul său bulgar Gheorghi Parvanov şi cu primul-ministru Simeon de Saxa Coburg Gotha.

Ştirea zilei

Construcţia celui de al doilea pod dunărean va putea incepe abia în anul 2004. În următoarele luni însă vor deveni operabile noi linii de feribot si vor fi reduse taxele de trecere a graniţei. Preşedintele Iliescu a declarat că Bulgaria şi România nu sînt concurente şi trebuie să acţioneze umăr la umăr în procesele de aderare la NATO şi la Uniunea European. Gheorghi Parvanov a spus că fiecare ţară trebuie apreciată în funcţie de propriile realizări şi nu în funcţie de poziţia pe care o adoptă faţă de problemele internaţionale. Cei doi preşedinţi au declarat că se aşteaptă ca la summitul de la Atena să fie confirmate perspectiva europeana a Bulgariei şi României.

Tikrit, ultimul bastion al forţelor leale lui Saddam Hussein, în mîna trupelor americane

Unităţi americane au intrat în centrul Tikritului – ultimul bastion al rezistenţei militare a trupelor regimului Saddam Hussein. Un ofiţer american a precizat că militarii coaliţiei au întîmpinat “o oarecare rezistenţă”.

Ştirea zilei

Potrivit aceluiaşi purtător de cuvînt, în zonă se mai află combatanţi ai regimului care nu s-au predat încă.

Televiziunea arabă Al-Jazeera, care emite din Qatar, a transmis imagini cu puşcaşi marini americani umblînd pe străzile oraşului şi tancuri americane ocupînd poziţii in centru. Al-Jazeera a mai afirmat că forţele americane s-au angajat în negocieri cu lideri tribali locali, pentru a elimina ultimele cuiburi de rezistenţă. Acum cîteva ore, avioane americane au bombardat obiective situate la sud şi la vest de Tikrit.

Un purtător de cuvînt american, general de brigadă John Kelly a anunţat că cinci tancuri irakiene au fost distruse şi 15 persoane au fost omorîte, în schimburile de focuri de la periferia oraşului.

Falimentul firmei Grundig

Legendară firmă germană de aparate electronice GRUNDIG a declarat faliment, după eşuarea negocierilor cu potenţiali investitori străni.

Compania Grundig a fost înfiinţată în 1946, fabricînd aparate de radio. Ulterior, ea a devenit unul dintre cei mai importanţi fabricanţi din lume de televizoare color.

În 1964, firma Grundig a fost cumpărată de uriaşa companie olandeză Philips, care a renunţat însă la această achiziţie în deceniului trecut, din cauza pierderilor acesteia mai mulţi ani la rînd.

În curînd patrule mixte americano-irakiene la Bagdad - scopul - restabilirea ordinii

Cîteva sute de poliţişti de la Bagdad s-au prezentat la lucru, răspunzînd apelului autorităţilor militare americane, care le-au cerut ajutorul în re-instaurarea legii şi ordinii în oraş.

După cucerirea Bagdadului de către forţele americane, săptămîna trecută, în capitala Irakului au fost jefuite numeroase clădiri. Poliţiştii s-au prezentat la Colegiul de Poliţie din estul Bagdadului, pentru a se înregistra şi urmează să patruleze pe străzi împreună cu militari americani.

Unii poliţişti s-au prezentat în uniformă, dar mulţi au venit in haine civile, de teamă că ar putea fi atacaţi de localnici ca repersalii.

Procuratura din Chişinău îl anchetează pe directorul postului de radio Antena C

Directorul postului de radio Antena C de la Chisinau, Ion Bunduchi a fost interogat astazi de Procuratura municipala in problema difuzarii emisiunii interactive “Hyde Park”, in cadrul careia mai multi ascultatori, intrand in emisie directa, au exprimat opinii critice la adresa guvernarii comuniste.

Ion Bunduchi a fost interogat, potrivit procuraturii, in cadrul unei anchete preliminare, dupa incheierea careia se va decide intentarea unui dosar penal impotriva postului de radio Antena C, daca se va constata ca acesta a difuzat informatii calomnioase despre institutiile de stat.

Acum trei saptamani, mai multe persoane care au exprimat opinii critice la adresa guvernarii comuniste de la Chisinau in cadrul emisiunii “Hyde Park”, au fost interogate de Serviciul de Informatii si Securitate. Ulterior, Serviciul de Informatii a anuntat ca si-a depasit atributiile limitand dreptul persoanelor la libera exprimare.

Declaraţie a Congresului istoricilor din Moldova care critică planurile de federalizare a ţării

Congresul istoricilor din Republica Moldova, care intruneste majoritatea profesorilor si cercetatorilor de istorie, a facut publica o declaratie in care se pronunta impotriva planului de federalizare elaborat de autoritatile comuniste.

Istoricii sustin ca "guvernarea de la Chisinau doreste sa federalizeze Republica Moldova dupa un model rusesc, in interesele exclusive ale Rusiei si sub un control politic si militar cvazitotal rusesc". Sambata, Congresul istoricilor, intrunit la Chisinau, a adopta o rezolutie in care s-a pronuntat impotriva initiativei autoritatilor comuniste de a substitui cursurile de istorie a romanilor si de istorie universala cu unul de istorie integrata.

Istoricii sustin ca autoritatile doresc sa introduca aceasta disciplina pentru a promova in scoli teoria moldovenismului, elaborata in perioada stalinista, potrivit careia moldovenii ar constitui o entitate distincta de natiunea romana.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG