Linkuri accesibilitate

Ştiri

Şeful campaniei americane în Irak Tommy Franks la Bagdad

Comandantul forţelor de coaliţie din Irak, generalul Tommy Franks a sosit la Bagdad. Este vorba despre prima sa vizită în capitala irakiană de la începerea ostilităţilor din Irak.

Ştirea zilei

Generalul Vincent Brooks a făcut cunoscut că militari americani au ucis marţi un număr de şapte irakieni după ce au deschis focul asupra unei demonstraţii violente în oraşul Mosul din nordul Irakului.

Vincent Brooks a afirmat cu prilejul briefingului zilnic de la comandamntul american din Qatar, că unii din menifestanţi au deschis focul asupra militarilor americani, iar aceştia au ripostat: “S-a deschis focul asupta puşcaşilor marini şi a forţelor speciale. A fost vorba despre tiruri precise, la care s-a răspuns cu tiruri precise împotriva unora din demonstranţi, asupra catorva din persoanele agitate care încercau să escladeze clădirea. Într-adevăr forţele coaliţiei au deschis focul, iar câţiva irakieni au fost ucişi din această cauză” – a precizat generalul Vincent Brooks.

Şi miercuri s-au înregistrat tulburări soldate cu morţi şi răniţi la Mosul, în timp ce mai multe persoane încercau să jefuiască o bancă, iar, potrivit unor informaţii, asupra lor a fost deschis focul de către forţele americane.

Siria dispusă să semneze un tratat de interzicere a armelor de distrugere în masă în Orientul Apropiat

Ministrul sirian de externe Farouq al Shara a afirmat că ţara sa este gata să semneze un tratat de interzicere a armamentului de distrugere în masă în Orientul Mijlociu.

“Guvernul sirian este gata să semneze un tratat, sub egida ONU, pentru ca întregul Orient Mijlociu să devină o zonă liberă de arme de distrugere în masă – nucleare, chimice şi biologice”.

Al Shara a făcut această declaraţie într-un interviu în cursul căruia a respins de asemenea, acuzaţiile americane potrivit cărora Siria dispune de arme chimice şi a permis Irakului să ascundă armament intezis pe teritoriul său în cursul războiului din Irak.

Anterior, diplomaţi arabi de la Naţiunile Unite au afirmat că Israelul este singurul stat din Orientul Mijlociu care dispune de armament de distrugere în masă şi au anunţat că vor propune o rezoluţie în Consiliul de Securitate prin care întreaga regiune să fie declarată liberă de asemenea arme.

Revenirea în Irak a unui lider al opoziţiei şiite

Miercuri a revenit în Irak, din Iran, un cunoscut lider al opoziţiei şiite irakiene din exil, este vorba despre Abdelaziz Hakim, liderul adjunct al Consiliului Suprem al Revoluţiei Islamice din Irak.

Televiziunea iraniană a arătat imagini ale liderului şiit întâmpinat de mii de susţinători în oraşul Kut, locuit de o populaţie în majoritate şiită.

Organizaţia lui Hakim a boicotat marţi reuniunea, de lângă Nassiriya, a liderilor politici şi religioşi irakieni, în semn de protest faţă de influenţa americană în Irak.

Semnarea tratatului de aderare la UE a 10 tări candidate

Lideri a 10 state candidate la Uniunea Europeană au semnat Tratatul de acces la organizaţie, cu prilejul unei ceremonii la Atena. La ceremonie au fost prezenţi şi liderii celor 15 state ale Uniunii, care au semnat şi ei Tratatul.

Premierul danez Anders Fogh Rasmussen a salutat hotărârea şi curajul ţărilor central şi est europene în drumul lor de integrare europeană: “Noua noastră Europă a devenit posibilă prin voinţa popoarelor din centrul şi estul Europei, prin intermediul unor persoane curajoase, care s-au opus opresiunii şi au luptat pentru libertatea lor şi pentru drepturi democratice”

La rîndul său, preşedintele Parlamentului European Pat Cox, a calificat semnarea Tratatului drept o zi importantă pentru Europa: “Astăzi, aici la Atena, revenind la acest leagăn al civilizaţiei şi democraţiei, marcăm un pas înainte în drumul nostru comun către o Uniune Europeană şi un continent european unit şi complet”.

Senatorul PD Petre Roman: guvernul reacţionează în mod ceauşist la criticile privind corupţia

Reacţia PSD la afirmaţiile ambasadorului american Michael Guest pe tema corupţiei reprezintă dovada unei propagande de tip ceauşist, a declarat senatorul PD Petre Roman.

El a arătat că astfel credibilitatea eforturilor luptei anticorupţie nu are cum să crească, atît timp cît PSD recunoaşte că în România există corupţie, dar nu-şi asumă nici o vină pentru acest fenomen, deşi partidul domină toate sectoarele administrative.

La rîndul său, liderul PD Traian Băsescu a declarat: "Discursul ambasadorului american Michael Guest s-a referit la întreaga clasă politică românească, însă responsabilitatea pentru rezolvarea problemei corupţiei revine celor de la putere.

Ministrul justiţiei nu are nevoie de sfaturi în privinţa aderării la UE

Autorităţile de la Bucureşti au reacţionat cu nervozitate faţă de declaraţiile preşedintelui Camerei de Comerţ Americane din România. Astfel, Ministrul justiţiei, Rodica Stănoiu a declarat că “nimeni nu trebuie să vină să spună ce are de făcut România în privinţa aderării la Uniunea Europeană şi nici cu declaraţii de ameninţare.

Nimic nu poate schimba ceea ce românii sînt hotărîţi să facă în privinţa integrării”. La rândul său, ministrul Informaţiilor Publice Vasile Dîncu a declarat că afirmaţiile presedintelui Camerei de Comerţ Americane din România "nu corespund unei stări de fapt" şi că se bazează probabil pe date false.

Statele Unite cer Sofiei să trimită în Irak o unitate militară de menţinere a păcii

Ministerul bulgar al apărării a anunţat că Statele Unite au cerut Sofiei să trimită în Irak o unitate militară de menţinere a păcii.

Bulgaria intenţiona iniţial să trimită într-o ţără vecină Irakului o unitate de decontaminare nucleară chimică şi biologică, dar potrivit Ministerului Apărării de la Sofia, din cauza schimbării situaţiei din Irak, nu mai este nevoie acolo de o asemenea unitate.

În schimb, Statele Unite au cerut Bulgariei să trimită în Irak trupe de menţinere a păcii. O decizie a Sofie în această privinţă este aşteptată în cursul acestei săptămâni.

Procuratura din Chişinău urmează să decidă în cazul emisiunii Hyde Park

Procuratura de la Chisinau a anunţat că urmeaza sa decida pana la sfârşitul săptamanii daca va pune la punct sau nu un dosar penal în cazul programului interactiv “Hyde Park” de la postul de Radio Antena C.

Emisiunea nocturna “Hyde Park” a devenit populara in Republica Moldova prin faptul ca le ofera ascultatorilor posibilitatea sa-si exprime liber opiniile, inclusiv pe cele care contin critici la adresa autoritatilor comuniste.

Guenther Verheugen: eforturi intense pentru a adera la UE

Comisarul european pentru extindere, Guenter Verheugen a declarat că, deşi România şi Bulgaria fac progrese în procesul de aderare, cele două ţări mai au de făcut eforturi substanţiale pentru a atinge acest obiectiv.

Ştirea zilei

Guenter Verheugen: “Bulgaria şi România fac progrese bune. Comisia are intenţia să încheie negocierile cu ele în timpul mandatului său sau cel puţin dorim să putem face recomandarea de încheiere a negocierilor cu România şi Bulgaria. Dar trebuie să spun, că sunt necesare eforturi puternice în ambele ţări pentru atingerea acestui obiectiv”.

Gunter Verheugen a făcut această declaraţie cu prilejul unei conferinţe de presă, după ceremonia semnării Tratatului de Extindere a Uniunii cu 10 state în 2004.

Ştirea zilei

Sancţiunile interzic oricărei ţări membre a Organizaţiei să cumpere petrol irakian ori să vândă bunuri Irakului, altfel decât prin intermediul programului ONU petrol contra hrană.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că ridicarea sancţiunilor ar facilita refacerea relaţiilor comerciale normale între Irak şi comunitatea internaţională cât mai curând posibil.

Casa Albă cere ridicarea sancţiunilor ONU împotriva Irakului

Casa Albă a cerut Naţiunilor Unite să ridice sancţiunile economice impuse încă din 1990 Irakului, dată fiind că această ţară a fost acum eliberată.

Reducerea cu un grad a nivelui de alertă contra terorismului în Statele Unite

Administraţia americană a redus nivelul alertei pentru terorism la nivelul galben, de la nivelul portocaliu, afirmând că încetarea luptelor grele din Irak a redus ameninţarea unor atacuri teroriste. Oficialităţi de la Washington au declarat că anumite măsuri de securitate din ţară vor fi relaxate.

Nivelul galbel semnifică un nivel ridicat de risc al unor eventuale atacuri teroriste. El se afla la mijlocul scalei de risc care are cinci nivele. Până acum era in vigoare nivelul al doilea, nivelul portocaliu, de risc sporit.

Preşedintele american semnează legea privind cheltuielile de război în Irak

Preşedintele american George Bush a semnat proiectul de lege referitor la cheltuielile pentru războiul din Irak, care se ridică la aproape 80 de miliarde de dolari. Pentagonul a anunţat în acelaşi timp că armata americană a cheltuit până acum în războiul din Irak suma de 20 de miliarde de dolari.

Oficialităţile militare americane se aşteaptă ca până la sfîrşitul anului fiscal american, respectiv până la 30 septembrie să mai cheltuiască cel puţin încă 10 miliarde de dolari numai pentru menţinerea trupelor în Irak. Statele Unite nu au stabilit deocamdată cât timp vor râmâne trupele americane în Irak.

Economist Intelligence Unit: creştere economică de peste 4% în 2003

Potrivit grupului de analiză Economist Intelligence Unit, România va cunoaste şi in 2003 o crestere economică peste media din Europa Centrala şi de est, respectiv de peste 4 procente.

Locomotiva cresterii în România se asteaptă să vină din partea accelerării investiţiilor în economie, prin intermediul creşterii celor provenind din privatizare şi a investiţiilor străine directe.

Grupul de analiză Economist pune această menţinere a creşterii economice în Europa de est, în condiţiile rezultatelor globale slabe, pe seama cresterii consumului intern în majoritatea ţărilor.

Întîlnire Kofin Annan - Tony Blair la Atena

Secretarul general ONU, aflat la Atena, a anunţat că încearcă să obţină un consens în ce priveşte rolul ONU în Irak, cu prilejul diverselor întânlniri bilaterale pe care le va avea cu această ocazie.

Kofi Annan a declarat după întrevedere de azi dimineaţă cu premierul britanic Tony Blair: “Sunt încrezător că ONU va juca un rol important şi pe măsură ce înaintăm în următoarele câteva săptămâni, mă aştept ca acest rol să devină mult mai clar. Premierul Blair şi cu mine suntem încrezători că vom fi capabili ca împreună cu ceilalţi lideri ai statelor din Consiliul de Securitate să găsim o cale pentru a merge înainte” .

Premierul britanic a arătat la rândul său că acest rol al ONU în Irak nu trebuie să se limiteze la ajutoarele umanitare. Tony Blair: “Am convenit asupra importanţei rolului Onu în Irakul postbelic. Este vorba despre un rol care nu poate fi legat doar de chestiuni umanitare, dar şi de problemele politice şi de reconstrucţie care apar” – a arătat Tony Blair.

Cu prilejul summitului, la Atena au loc importante demonstraţii împotriva războiului. S-au înregistrat ciocniri între poliţie şi demonstranţi în apropierea locului de desfăşurare a summitului.

Theodor Stolojan apreciază criticile ambasadorului Guest; preşedintele Iliescu le numeşte poziţii de principiu

Preşedintele PNL, Theodor Stolojan apreciază "în mod deosebit prezentarea sinceră" pe care ambasadorul american Michael Guest a făcut-o în legătură cu problemele corupţiei în România.

Stolojan şi-a exprimat îndoiala că PSD poate lupta eficient împotriva corupţiei, deoarece asta ar însemna să lupte împotriva baronilor săi locali şi centrali, care au favorizat sau sînt implicaţi în creşterea corupţiei din ultimii ani.

La rîndul său, preşedintele Ion Iliescu a declarat că afirmaţiile ambasadorului Michael Guest referitoare la corupţie exprimă "principii, poziţii de principiu", fiind făcute cu "simpatie" pentru eforturile Guvernului şi ale societăţii în vederea combaterii acestui fenomen.

Ambasadorul american la Bucureşti Michael Guest declarat, ieri, la Conferinţa Internaţională a Donatorilor Anticorupţie, că oamenii de afaceri "au conexiuni în interiorul clasei politice de orice orientare" şi nu doresc adoptarea sau aplicarea unor legi "noi şi dure" împotriva corupţiei.

Marş de protest PNL împotriva politicii guvernului de generalizare a sărăciei

Liberalii vor organiza un miting şi un marş de protest pe străzile Capitalei, împotriva a ceea ce califică drept politica Guvernului PSD de generalizare a sărăciei şi corupţiei.

Manifestaţia va avea loc după congresul de fuziune dintre PNL şi UFD, care se va desfăşura sîmbătă, la Palatul Parlamentului. Marşul se va desfăşura pe traseul Piaţa Constituţiei - Piaţa Unirii - Piaţa Revoluţiei, unde se va încheia printr-un miting.

Preşedintele Camerei de comerţ americane îndeamnă România la eforturi intense

România ar putea fi scoasă din calendarul Uniunii Europene în 2007, dacă nu va face eforturi considerabile, a avertizat Obie Moore, preşedintele Camerei de Comerţ Americane într-un discurs rostit la Conferinţa internaţională a donatorilor anticorupţie.

Ştirea zilei

El a adăugat că asupra României se fac presiuni intense ca să întreprindă schimbări vizibile în conformitate cu "agenda ambiţioasă" din 2007.

"România se conformează greu şi treptat. România nu face nimic decît dacă este împinsă de la spate. Trebuie să o împingem înainte", a spus preşedintele Camerei de Comerţ Americane.

Pe de altă parte, Obie Moore a apreciat discursul de ieri al ambasadorului Americii la Bucureşti, Michael Guest, drept un act de curaj.

Prezentarea de către PD a Cărţii negre a guvernării PSD

Partidul Democrat a lansat “Cartea neagra a guvernarii PSD”, un document în care democraţii detaileaza ceea ce ei considera nerealizarile anilor 2001 şi 2002. Traian Băsescu, liderul Partidului Democrat, consideră că...

Ştirea zilei

principala nerealizare a guvernarii PSD este scaderea nivelului de trai. El a adaugat ca este nevoie de contabilizarea nerealizarilor unui guvern, intrucit ceea ce a facut bun era de datoria lui sa o faca.

Semnarea tratatului de aderare la UE a 10 ţări candidate

La Atena se va desfăşură ceremonia semnării tratatelor de aderare la Uniunea Europeană a celor zece state invitate să devină membre UE începînd cu 1 ianuarie 2004 -- Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia, Letonia, Estonia, Lituania, Malta şi Cipru.

Ştirea zilei

Aceste ţări vor deveni membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2004. La ceremonie asistă şi şefii de stat şi de guvern ai celor trei ţări care care nu au fost cuprinse în extinderea Uniunii din 2004 -- Romania, Bulgaria si Croatia. România este reprezentată de preşedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase şi ministru de externe Mircea Geoană.

Liderii celor 15 de ţări membre şi ai celor 10 state care vor deveni membre în 2004 vor participa, în această după’amiază, la un summit neoficial, la care se va discuta despre viitoarea Constituţie europeană, în prezenţa preşedintelui Convenţiei pentru Viitorul Europei, Valery Giscard d'Estaing. Pe ordinea de zi mai figurează structura preşedinţiei U.E., mărimea şi componenţa Comisiei Europene, modul de desemnare şi autoritatea preşedintelui, dar şi un eventual post de "ministru european de externe".

Ceremonia de astăzi este găzduită de Grecia, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Mîine, tot la Atena va avea loc o conferinţă europeană la care vor participa reprezentanţii a 40 de state, consacrată relaţiilor dintre statele membre în U.E. şi vecinii acestora.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG