Linkuri accesibilitate

Ştiri

Trupele coaliţiei au eliberat aproape 900 de prizonieri irakieni

Departamentul american al apararii a anuntat ca trupele coaliţiei au eliberat 887 de prizonieri irakieni, dar ca alti circa 7 mii se mai afla in captivitate. Un purtator de cuvant al Pentagonului a declarat ca cei 887 de irakieni repusi in libertate devin non-combatanti si ca nu mai fac parte din fortele militare irakiene. Soarta celorlalti 7 mii de prizonieri irakieni va fi decisa dupa efectuarea unor cercetari prin care se va constata daca au participat sau nu la comiterea unor crime.

Liderul Opoziţiei irakiene Ahmad Chalabi despre rolul trupelor americane după instalarea unui administraţii interimare

Vineri a avut loc prima apariţie publică la Bagdad a liderul Opoziţiei irakiene Ahmad Chalabi. Cu acest prilej, el a declarat că se aşteaptă ca distanţa în timp pînă la preluarea, de către Autoritatea Irakiană Interimară a majorităţii funcţiilor guvernamentale de la armata americană, să fie “de ordinul săptămînilor, nu al lunilor.”

Chalabi a mai spus: „Nu va fi un guvern militar american. Irakul va fi guvernat de irakieni. Vă spun că aşa trebuie să fie, pentru că în Irak, statul a fost contopit cu partidul Baath şi cînd partidul este distrus, statul este paralizat.”



Ahmed Chalabi a precizat că după constituirea Autorităţii Interimare, forţele americane din Irak se vor ocupa de eradicarea armelor de distrugere în masă care ar putea fi descoperite, vor continua demontarea aparatului prin care şi-a exercitat teroarea regimul îndepărtat de la putere şi vor încheia dezarmarea armatei regimului Saddam Hussein.

Ministrul saudit de externe cere Washingtonului să iniţieze un dialog cu Damascul

Miniştrii de externe ai ţărilor învecinate cu Irakul şi cei ai Egiptului şi Bahrainului – ţară care deţine în prezent preşedinţia Ligii Arabe - au început vineri convorbiri asupra viitorului politic al Irakului. Reuniunea se desfăşoară la Riad, capitala Arabiei Saudite.

În alocuţiunea de deschidere a reuniunii, ministrul saudit de externe, prinţul Saud al-Faisal a adresat un apel Statelor Unite, îndemnînd Washingtonul să se angajeze într-un dialog cu Damascul. Prinţul Saud a afirmat că “ameninţările americane împotriva Siriei” - cum s-a exprimat demnitarul saudit - nu vor duce decît la un nou ciclu de tulburări şi violenţe în regiune”.

Statele Unite au acuzat recent Siria că posedă arme chimice şi că acordă azil liderilor regimului Saddam Hussein care au fugit din Irak.

Ultimul discus al lui Saddam Hussein la televiziunea din Abu Dhabi

Postul arab de televiziune Abu Dhabi TV a transmis imagini despre care a afirmat ca il prezentau pe Saddam Hussein salutind multimea la Bagdad.

Potrivit televiziunii mentionate, imaginile ar fi fost filmate la 9 aprilie – ziua in care capitala irakiana a fost ocupata de fortele americane. De asemenea, Abu Dhabi TV a transmis o inregistrare de sunet cu “ultimul discurs rostit de Saddam Hussein.”

Potrivit postului de televiziune, imaginile au fost filmate in cartierul Aadhamiya, din nordul Bagdadului. În cuvintare, Saddam isi exprima increderea in victoria asupra fortelor americane.

Un purtator de cuvint al Comandamentului Central american pentru Irak a spus ca nu poate comenta daca imaginile erau ale lui Saddam Hussein, sau ale unei sosii. Un alt purtator de cuvint american a spus ca Statele Unite nu stiu daca Saddam traieste sau a murit.

Aviz de înrăutăţire a vremii la Constanţa

Căpitănia Port Control Constanţa a transmis către toate navele aflate în port aviz de înrăutăţire a vremii, pentru următorul interval de 24 de ore, cînd se apreciază că va avea loc o intensificarea a vitezei vîntului.

Directorul Căpităniei Zonale Constanţa a declarat că navele din port sînt obligate să-şi ia măsuri de siguranţă, pentru a evita producerea unor evenimente de navigaţie nedorite.

În prezent, porturile Constanţa, Midia şi Mangalia sînt operaţionale. În rada interioară a Portului Constanţa stau la ancoră trei nave, iar în cea exterioară nu se află nici un vapor.

Blindate americane atacă o unitate paramilitară irakiană lîngă Samara

O unitate de blindate a armatei americane a atacat forţe pro-Saddam Hussein în apropierea oraşului Samara, la 120 de kilometri nord de Bagdad, luănd 30 de prizonieri şi distrugînd opt vehicule militare. După cîte se pare, forţa atacată de americani era o unitate paramilitară

Ştirea zilei

„Nu deţin, în acest moment, nici o informaţie din care să rezulte că ar fi fost altceva decît paramilitari irakieni. Noi ştim, după tipul de vehicule folosite, că nu făceau parte din forţele regulate.” – a declarat purtătorul de cuvînt al Comandamentului central din Qatar.

Astăzi, la Bagdad, cîteva mii de manifestanţi au protestat împotriva prezenţei americane în Irak. Manifestaţia a avut loc după încheierea rugăciunilor de vineri, la moscheea Abu Hanifa.

Funcţionează CSM pe criterii politice?

Senatorul UDMR Peter Eckstein-Koavcs s-a declarat nemulţumit de faptul că parlamentarii PSD nu au ţinut cont, în Comisiile parlamentare juridice, de opiniile celor ai UDMR la validarea candidaţilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Ştirea zilei

“Colegii noştri din PSD nu au mai ţinut cont de protocolul de colaborare cu UDMR şi s-au înţeles cu PRM în momentul în care au invalidat mai mulţi candidaţi la CSM”, a afirmat senatorul clujean, citat de agenţia Mediafax.



Eckstein-Kovacs s-a arătat revoltat şi de explicaţia deputatului PSD Cornel Bădoiu care, potrivit deputatului UDMR, ar fi spus că “CSM funcţionează pe criterii politice şi de aceea nu a fost dat girul pentru anumiţi candidaţi”.

Senatorul UDMR a declarat că i-a solicitat premierului Adrian Năstase să explice dacă declaraţia lui Cornel Bădoiu exprimă poziţia oficială a PSD faţă de independenţa Justiţiei sau aceasta este doar poziţia anumitor membri ai partidului de guvernămînt”.



Comisiile parlamentare juridice au respins, ieri, cinci dintre cei 17 candidaţi propuşi pentru ocuparea locurilor de magistraţi la Consiliul Superior al Magistraturii.

Primul spital pentru deţinuţii bolnavi de tuberculoză din Republica Moldova

În Republica Moldova s-a deschis azi primul spital pentru deţinuţii bolnavi de tuberculoză. Instituţia medicală va funcţiona cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite, care a alocat 680 de mii de dolari în acest scop.

Spitalul penitenciar se află în localitatea Pruncul, în apropierea Chişinăului şi este prevăzut pentru 300 de pacienţi cu diferite forme de tuberculoză. Deţinuţii vor avea în saloane grupuri sanitare, iar pe etaje-cabine de duş. Potrivit statisticilor oficiale, în RM peste 1500 de deţinuţi sunt confirmaţi cu tuberculoză.

Operaţiune de reprocesare a opt mii de bare de combustibil nuclear în Coreea de Nord

Autorităţile nord-coreene au anunţat că operaţiunea de reprocesare a opt mii de bare de combustibil nuclear se desfăşoară cu succes, la o centrală atomoelectrică. În acest fel, regimul de la Fenian se apropie de obţinerea capacităţii de a produce plutoniu utilizabil la fabricarea de arme nucleare.

Potrivit agenţiei oficiale de presă din Coreea de Nord, un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe de la Fenian a declarat că Statele Unite au fost informate, în prima parte a lunii, în legătură cu această evoluţie.

Astăzi, la Washington, va avea loc o întîlnire cu participarea unor reprezentanţi ai Statelor Unite, Coreii de Sud şi Japoniei, care urmează să discute despre convorbirile programate între Coreea de Nord, Statele Unite şi China, în legătură cu criza provocată de programul nuclear nord-coreean.

Moartea regizorului moldovean Emil Loteanu

Celebrul regizor de film, Emil Loteanu a decedat la Moscova, in varsta de 67 de ani, din cauza unei maladii incurabile.

Emil Loteanu este autorul a peste 20 de filme de mare succes, cum ar fi “Lautarii”, “O satra urca la cer”, “Gingasa si tandra mea fiara”, “Ana Pavlova” care au fost premiate la cele mai prestigioase festivaluri internationale de film.

Emil Loteanu a scris scenariile filmelor sale si este autorul mai multor volume de proza si poezie. In ultimii ani, el a montat si piese de teatru.

Emil Loteanu va fi inmormantat la Moscova, la procesiunea funerara urmand sa participe si o delegatie a Ministerului Culturii de la Chisinau.

Arestarea unui înalt oficial al partidului Baath la Mosul

Comandamentul Central american pentru Irak a anunţat că forţele Coaliţiei l-au capturat pe Samir Abd al-Aziz, un oficial de rang înalt al partidului Baath. Generalul Vincent Brooks a declarat că Abd al-Aziz a fost predat forţelor americane noaptea trecută, de luptători kurzi irakieni în apropierea oraşului Mosul.

Ştirea zilei

„Persoana capturată ieri de kurzi, pe care ne-au predat-o, s-a dovedit a fi unul dintre cei 55 de fruntaşi ai regimului irakian. Identitatea sa a fost stabilită şi el se găseşte acum sub controlul Coaliţiei” – a precizat generalul Brooks.

El a mai spus că Al-Najim a fost presedintele organizaţiei partidului Baath pentru sectorul estic al Bagdadului. El a mai ocupat funcţia de ministru al petrolului şi, timp de mai mulţi ani după războiul de la Golf, a fost şeful de cabinet al lui Saddam Hussein.

Reabilitarea a 50% din reţeaua de curent electric din Bagdad

Puşcaşii marini americani speră că astăzi vor putea repara reţelele de electricitate pentru mai mult de jumătate din cei cinci milioane de locuitori ai Bagdadului.

Forţele americane continuă de asemenea să caute în Irak armele de distrugere în masă, pe membrii fostului regim de la Bagdad, precum şi operele de artă furate din muzeele Bagdadului.

Un ayatollah şiit din exil lansează un apel la o reuniune de protest împotriva unei administraţii irakiene instalate de americani

Liderul în exil al celei mai mari grupări a opoziţiei şiite irakiene, Ayatollahul Muhammad Baqir al–Hakim a lansat un apel la o reuniune a irakienilor în oraşul sfânt Karbala, din centrul Irakului,

Ştirea zilei

la care să se exprime opoziţia faţă de o eventuala administraţie interimară irakiană instalată de americani. Al-Hakim, liderul Consiliului Suprem al Revoluţiei Islamice din Irak, a cerut formarea unui guvern irakian care să sprijine “libertatea, independenţa şi justiţia pentru toţi irakienii”.

Reuniunea de la Karbala ar urma să aibă loc marţi şi ea va coincide cu comemorarea morţii Imamului Hussein, unul din cei mai importanţi eroi ai şiismului islamic. Pentru prima oară din 1977, mii de şiiţi irakieni au început astăzi un pelerinaj la Karbala, pentru a comemora moartea lui Hussein.

Organizaţia lui Hakim a boicotat reuniunea grupărilor etnice şi religioase irakiene organizată de americani săptămâna aceasta la Nasiriaya.

Preşedintele chinez cere o politică informaţională corectă în cazul epidemiei SARS

Preşedintele chinez Hu Jintao a cerut oficialităţilor medicale din China să ofere populaţiei informaţii corecte despre cazurile de infecţie cu virusul Sindromului Respirator Acut Sever SARS, care face ravagii în ţară.

El a afirmat în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Partidului Comunist Chinez că oficialităţile medicale vor fi făcute responsabile pentru extinderea bolii, care se crede că provine din China. El a cerut informaţii exacte, rapide şi oneste despre situaţia infecţiilor cu SARS din China.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că numai cazurile de SARS din Beijing ar putea fi de cinci ori mai numeroase decât cele raportate de China. Până în prezent Beijingul a anunţat 1400 de cazuri de SARS şi un număr de 66 de morţi din cauza bolii. În întreaga lume, pneumonia atipică a ucis până acum 150 de persoane.

Preşedintele Indoneziei la Bucureşti

Preşedintele Indoneziei Megawati Soekarnoputri a sosit la Bucureşti pentru o vizită de trei zile, în cursul căreia va avea discuţii cu oficialităţile române şi va vizita castelul Peleş de la Sinaia.

Şeful statului indonezian are programate întrevederi cu omologul său român Ion Iliescu, cu premierul Adrian Năstase şi cu alte oficialităţi. Duminică, preşedintele indonezian va părăsi România pentru a pleca în Rusia.

Polonia achiziţionează 48 de avioane americane de tip F-16

Polonia a semnat astăzi un contract prin care guvernul de la Varşovia a achiziţionat 48 de avioane de luptă de tipul F-16, de fabricaţie americană, pentru suma de 3,5 miliarde de dolari.

Agenţiile de presă remarcă faptul că este vorba despre cel mai important contract din domeniul apărării semnat de către o fostă ţară comunistă, după încheierea războiului rece.

Polonia spune că are nevoie de aceste avioane pentru a se conforma standardelor NATO, organizaţie în care a fost primită în 1999.

Premierul indian în vizită în Kashmir

Într-o rară vizită în provincia insurgentă Kashmir, premierul indian Atal Bihari Vajpayee a lansat un apel la negocieri cu Pakistanul în ce priveşte viitorul provinciei.

Adresându-se unei mulţimi de 10.000 de oameni, la Srinagar, Vajpayee a afirmat că violenţa nu reprezintă răspunsul la problemele regiunii. El a declarat că India este gata să discute “atât probleme interne cât şi externe” cu Pakistanul şi cu grupările separatiste din Kashmir.

Regiunea Kashmir este împărţită între India şi Pakistan. Provincia indiană Jammu – Kashmir este singura provincie indiană locuită de o majoritate musulmană.

Consultări americano-nipono-sud-coreene

Oficiali americani, sud coreeni şi japonezi au programate la Washington consultări legate de viitoarele tratative trilaterale referitoare la programele nucleare nord coreene cu implicaţii militare. Prima rundă a tratativelor va avea loc săptămîna viitoare la Beijing, iar la ele vor participa reprezenatanţi americani, chinezi şi nord coreeni.

Japonia şi Coreea de Sud au fost excluse de la tratativele din capitala chineză care se aşteaptă să fie un prim pas spre detensionarea crizei provocate de reactivarea instalaţiilor nucleare ale Coreei comuniste. Autorităţile de la Moscova au salutat începerea tratativele şi au anunţat că sînt dispuse să devină parte a unui eventual acord final care să elimine criza.

Iniţial, comuniştii de la Fenian au cerut consultări directe cu Washigtonul, însă recent au revenit anunţînd că acceptă formatul multilateral al tratativelor dacă Statele Unite îşi modifică tonul faţă de politică regimului din Coreea de Nord.

Agenţi FBI vor participa la recuperea bunurilor furate din Muzeul naţional de la Bagdad

Agenţi FBI vor fi primişi în Irak pentru a ajuta la recuperarea bunurilor furate din muzeul naţional din Bagdad, jefuit la puţin timp după intrarea în oraş a trupelor americane. Directorul FBI Robert Muller a promis că...

Ştirea zilei

subordonaţii săi au misiunea de a face tot ce este posibil pentru recuperarea şi predarea valorilor patrimoniale irakiene, iar în acest sens vor coopera inclusiv cu Interpolul pentru a descoperi reţelele de comercializare ilegală a bunurilor furate.

La Washington, trei consilieri prezidenţiali din comisia pentru proprietate culturală au demisionat în semn de protest faţă de eşecul trupelor americane de a preveni jefuirea muzeului din Bagdad. Martin Sullivan, preşedintele comsiei, vorbeşte în scrisoarea de demisie despre inacţiunea militarilor americani în cazul jafurilor de la Bagdad şi din alte oraşe irakiene.

La rândul său, asistentul directorului general pentru cultură de la UNESCO, Mounir Bouchenaki a anunţat că ţărilor învecinate Irakului li s-a cerut să supravegheze graniţele pentru a nu permite scoaterea din Irak a valorilor furate.

Donald Rumsfeld despre modul de depistare a armelor de distrugere în masă din Irak

Şeful Pentagonului, Donald Rumsfeld nu crede că militarii americani vor putea descoperi singuri armele de distrugere în masă din Irak. Ce pot face trupele, a subliniat Rumsfeld, este să-i descopere pe irakienii care pot da informaţii..

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG