Linkuri accesibilitate

Ştiri

Arhiepiscopul de York apelează la implicare ONU în reconstrucţia Irakului

Irakul a fost tema dominanta a predicilor tinute de liderii bisericii anglicane in duminica Paştelui. Arhiepiscopul de York a apelat la fortele coalitiei sa puna in refacerea Irakului aceeasi energie pe care au pus-o in rasturnarea de la putere a regimului lui Saddam Hussein.

El a pledat totodata pentru readucerea Natiunilor Unite in centrul problemei irakiene. Arhiepiscopul de York este al doilea cleric in ierarhia anglicana dupa cel de Canterbury.

Parchetul CSJ condamnat la transparenţă

Parchetul Curţii Supreme de Justiţie a fost obligat, printr-o hotărîre judecătorească, să comunice Asociatiei pentru apararea drepturilor omului din Romania (APADOR)- Comitetul Helsinki informaţii de interes public privind supravegherea persoanelor.

Ştirea zilei

Informatiile au fost solicitate pe baza legii accesului la informatii de interes public, data in anul 2001. APADOR a cerut sa afle cîte autorizaţii de efectuare a unor actiuni în scopul culegerii de informaţii (interceptarea comunicaţiilor, căutarea unor informaţii, documente sau înscrisuri ce presupun accesul într-un loc etc) au fost solicitate Parchetului în perioada 1990-2002;

cîte dintre acestea au fost aprobate şi câte prelungite; care a fost durata cea mai mare a unei astfel de supravegheri autorizate; cîte persoane supravegheate au fost trimise în judecată şi cîte au fost condamnate în perioada 1990-2002; cîte persoane au fost înştiinţate ulterior că au fost supravegheate, precum şi cîte persoane s-au plâns împotriva activităţilor de supraveghere şi cîte plângeri au fost admise.

Demonstraţiile din Irak: libertate

Preşedintele american George Bush a declarat că nu este îngrijorat de perspectiva unor demonstratii anti-americane in Irak, dat fiind ca astfel de demonstratii sint in ultima instanta simbolul libertatii.

Ştirea zilei

În altă ordine de idei, Bush a declarat ca Siria incepe sa inteleaga sensul mesajului american. “Încep să înţeleagă că nu trebuie să acorde azil functionarilor partidului Baath, înalţilor funcţionari irakieni.Multe alte tari au trimis un mesaj similar. Dupa cum stiti, Secretarul de stat Colin Powell va vizita Siria si se pare ca vor intelege mesajul nostru” – a declarat presedintele american.

Pe de altă parte la Londra, un înalt functionar in ministerul apărării a declarat ca ar putea dura mult pina ce fortele coalitiei sa descopere armele de distrugere in masa ale fostului regim irakian - o declaratie similară celei făcute de ministrul american al apărării Donald Rumsfeld cu citeva zile în urma.

Epidemia SARS: demisia ministrului sănătăţii şi a primarului din Beijing

Autorităţile chineze au recunoscut ca datele furnizate despre amploarea epidemiei de pneumonie atipică nu au fost corecte. Numarul deceselor este cu celor putin 12 mai mare, cel al persoanelor infectate la Beijing, cu 300 mai mare. Intre timp s-a anunat ca ministrul sănătăţii si primarul capitalei şi-au pierdut functiile în cadrul partidului comunist.

Guvernul sîrb: clarificarea circumstanţelor asasinării lui Zoran Djindjici

Guvernul sîrb a declarat că au fost clarificate circumstantele uciderii premierului Zoran Djinjici. Ministrul de interne a afirmat ca se ştie cine a ordonat crima, cine a organizat-o si cine a comis-o.

12 persoane au fost arestate si vor fi judecate, intre care si Zvedan Jovanovic, fostul camandant adjunct al unei forte paramilitare dizolvate intre timp.

Preşedintele egiptean la Damasc

Preşedintele Egiptului Hosni Mubarak se afla la Damasc pentru convorbiri legate de refacerea Irakului si de ultimele tensiuni apărute intre Siria si Statele Unite.

Egiptul a cerut din nou retragerea cit mai rapidă a trupelor americane din Irak – a declarat ulterior ministrul egiptean al informatiilor.

Totodata, Mubarak a cerut ca planul de pace detailat pentru Orientul Apropiat, care prevede infiintarea unui stat palestinian independent pînă în anul 2005 să fie pus în aplicare fără amendamente din partea Israelului.

Pe de altă parte, preşedintele sirian Bashar al Assad s-a intîlnit cu doi înalti emisari americani pe care i-a asigurat ca Siria nu va acord azil oficialităţilor irakiene, acuzate de crime de război. In general, irakienii care încerca sa se refugieze în Siria, vor fi respinşi la granita - a declarat Bashar al Assad.

O eventuală misiune de pace turcă în Irak

Turcia ar putea participa cu trupe la o misiune de pace in Irak – a declarat ministrul turc de externe Abdullah Gul, care a precizat ca problema este discutata intre Ankara si Washington. Pe de altă parte, comisarul european pentru politica externa Chris Patton a cerut ca inspectorii ONU sa se intoarca in Irak pentru a verifica armele de distrugere in masa ce ar putea fi descoperite de trupele coalitiei.

Primul convoi cu ajutoare umanitare ONU la Bagdad

Unul din comandantii trupelor americane a anuntat ca aeroportul international din Bagdad ar putea fi deschis intr-o săptămînă pentru misiunile umanitare.

La Bagdad a sosit intre timp primul convoi de camioane cu alimente, dupa un drum de patru zile. Ajutoarele provind din Iordania, iar convoiul a fost organizat de Natiunile Unite.

Liderul opoziţiei americane filo-americane: partidele religioase ar trebui să joace un rol în viitorul guvern

Ahmed Chalabi, liderul opozitiei irakiene filo-americane, a declarat că in viitorul guvern irakian ar trebuie sa joace un rol si partidele religioase.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune american ABC, Chalabi a mai declarat ca Irakul are nevoie de o constitutie democratica, liberala care sa previna crearea unui stat religios.

Papa Ioan Paul al doilea lansează un apel la pace în Irak

Peste 50 de mii de credinciosi s-au adunat in Piata Sfintul Petru pentru a asculta predica Papei Ioan Paul al doilea. Suveranul Pontif a lansat din nou un apel la pace in Irak si in lumea intreaga: “Pace in Irak. Cu sprijinul comunitatii internationale, speram ca poporul irakian sa devina protagonistul efortului colectiv de refacere a tarii”…

El a reamintit de toate conflictele mocnite din lume, care ameninta sa provoace “o tragica ciocnire intre culturi si religii”. “Sint constient de centrele de tensiune si atacurile la pacea oamenilor in Caucaz, in Asia si America latina, toate zone la care tin foarte mult” – a declarat Papa Ioan Paul al doilea.

Pelerinaj al musulmanilor şiiţi irakieni la Karbala

Sute de mii de musulmani şiiţi se îndreaptă spre oraşul sfint Karbala din Irak pentru un pelerinaj care nu s-a mai putut desfăşura liber multi ani sub fostul regim. Pelerinajul reaminteste de martirajul lui Hussein, un nepot al profetului Mohammed in secol 7. Unul din liderii religiosi şiiti a lansat un apel ca pelerinajul sa fie transformat intr-un protest anti-american.

Funerariile deputatului liberal rus Sergei Iuşenkov

La Moscova mii de persoane au participat la funerariile deputatului liberal Sergei Iuşenkov, asasinat săptămîna trecuta. Cu putin timp inainte de atentat, Iuşenkov anunţase participarea Partidului liberal la alegerile generale din decembrie.

Dramatică erodare a popularităţii preşedintelui din Belarus

Potrivit unui institut independent de sondaje din Belarus, popularitatea preşedintelui Alexandr Lukaşenka s-a erodat masiv. Majoritatea cetăţenilor din această ţară sunt dezamăgiţi de preşedintele lor şi ar dori o altă persoană în fruntea statului.

Olweg Manaiev, directorul institutului, a declarat la Minsk că principalele cauze ale acestei schimbări de atitudine sînt deterioarea situaţiei economice şi nerespectarea drepturilor omului în Belarus.

Prima victimă umană a gripei păsărilor

Ministrul olandez al agriculturii a declarat că este posibil să se fi înregistrat prima victimă umană a gripei păsărilor – un medic veterinar. Numele său nu a fost dezvăluit, întrucît legislaţia din Olanda nu o permite. Virusul găsit în corpul victimei fusese deja confirmat în trei provincii olandeze şi, săptămîna trecută, şi în Belgia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că boala riscă să se transmită şi la om, după cum există suspiciunea că originea penumoniei atipice ar putea fi de asemenea animală.

Irakienii înapoiază treptat materialele furate din spitalele de la Bagdad

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii informează că spitalele din Bagdad îşi recapătă treptat o parte din instrumentele şi materialele furate în timpul războiului, pe măsură ce locuitorii oraşului le înapoiază, la cererea liderilor religioşi. Cele mai multe spitale din capitala irakiană se află acum sub protecţia trupelor americane sau ale poliţiei irakiene.

Rănirea unui copil irakian care a aruncat o grenadă într-un grup de soldaţi

Un copil irakian a fost rănit la Bagdad după ce a încercat să arunce o grenadă activă către un grup de soldaţi americani. Patru militari ai diviziei 101 aeropurtată au fost răniţi, trei dintre ei fiind transportaţi la spital. Copilul a fost ridicat de la locul incidentului de un irakian, înainte de a se cunoaşte gravitatea rănilor sale.

Chris Patten pledează pentru reluarea misiunii ONU de inspecţii în Irak

Comisarul pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Chris Patten a formulat cererea ca inspectorii Onu în probleme de armament să se întoarcă în Irak pentru a verifica eventualele arme de distrugere în masă descoperite de forţele aliate. Chris Patten consideră că prezenţa inspectorilor ar da credibilitate oricăror dezvăluiri pe această temă.

Statele Unite sunt de părere că încă nu este momentul pentru întoarcerea misiunii de inspectori, întrucât în Irak luptele continuă pe alocuri. Inspectorii ONU în probleme de armament au părăsit Irakul cu puţin timp înainte de declanşarea operaţiunilor militare în Irak.

Ministrul de externe australian: Coaliţia va proclama în curînd victoria în Irak

Ministrul de externe australian Alexander Downer a declarat că în următoarele zile, forţele coaliţiei conduse de Statele Unite vor proclama victoria împotriva lui Saddam Hussein şi încheierea războiului.

Ştirea zilei

Puşcaşii marini americani, care au cucerit Bagdadul, încep acum să se retragă, făcînd loc unor trupe specializate în reconsturcţie şi acţiuni de poliţie. Capitala irakiană este încă lipsită de electricitate şi de apă curentă.

Comandamentul central american a informat ieri ca a fost arestat fostul ministru de finante in regimul lui Saddam Hussein. Hikmat al Azzawi , care detinea si functia de vice-premier, a fost prins de politia irakiana si predat fortelor de coalitie.

Pîna în acest moment, au fost arestate 5 persoane de pe lista de 55 de oficialitati irakiene, căutate de fortele de coalitie.

Trupele britanice din Irak informează că au fost arestate cel puţin 57 de persoane care au încercat să spargă o filială din Basra a Băncii naţionale irakiene.

Funeraliile deputatului liberal Iuşenkov - victima unui asasinat neelucidat

Astăzi la Moscova au loc funeraliile lui Serghei Iuşenkov, fost deputat liberal împuşcat săptămîna trecută în faţa casei sale de persoane necunoscute. Nu s-au făcut încă nici un fel de arestări în acest caz.

Iuşenkov a fost ucis la scut timp după ce anunţase candidatura partidului său, format cu sprijinul magnatului Boris Berezovski, la alegerile parlamentare din decembrie.

Raid israelian în Gaza - cel puţin 5 victime palestiniene

Surse palestiniene vorbesc despe moartea a cel puţin 5 persoane, între care şi un băiat de 15 ani, în timpul unui raid israelian în provincia Gaza. Alte 27 de persoen au fost rănite. Armata israeliană nu a comentat încă incidentul.

Ieri, televiziunea palestiniană a informat despre moartea unui cameraman al agenţiei Associated Press în timpul unui schimb focuri israelo-palestinian în oraşul Nablus, din Cisiodania. Un palestinian înarmat a fost împuşcat după ce a atacat o aşezare evreiască în nordul Cisiordaniei.

Violenţele survenite în ultimul intevral de timp, însoţesc eforturile liderilor palestinieni de a se pune de acord în formarea unui nou guvern sub conducerea premierului desemnat Mahmud Abbas. Potrivit unor informaţii, Abbas ar fi părăsit sala discuţiilor, după o dispută cu liderul Yasser Arafat pe tema controlului asupra serviciilor de securitate.

Preşedintele american George Bush a condiţionat prezentarea unui calendar al procesului de pace în Orientul Mijlociu de instalarea unei noi puteri executive în teritoriile palestiniene.

Papa Ioan Paul al doilea oficiază slujba de paşti în bazilica San Pietro de la Roma

Papa Ioan Paul al doilea a oficiat slujba de Paşti pentru catolicii din lumea întreagă. În această dimineaţă, în faţa basilicii San Pietro, din Roma, Papa va oficia messa publică de Paşti şi va rosti obişnuitul mesaj Urbi et Orbi – adresat locuitorilor oraşului şi lumii întregi.

Ravagii SARS în Asia

Ministerul chinez al educaţiei îi sfătuieşte pe studenţi să renunţe la călătorii pe durata vacanţei naţionale de o săptămână, care începe la 1 mai, din pricina epidemiei de pneumonie atipică.

Primul caz a fost înregistrat în provincia Guangdong, din sudul Chinei – ţară care a raporat 1500 de cazuri, dintre care 67 mortale.

Specialiştii din Hong Kong încearcă să schimbe tratamentul pacienţilor infectaţi, după ce s-au înregistrat 12 decese într-o singură zi. În Hong Kong sînt pînă acum 1358 de cazuri de pneumonie atipică. 81 de persoane au decedat.

O piaţă din Singapore a fost închisă după ce trei lucrători din zonă s-au îmbolnăvit de acest sindrom respirator, care a făcut cel puţin 186 de victime în întraga lume.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG