Linkuri accesibilitate

Ştiri

Delegaţie americană la Beijing pentru convorbirile tripartite cu Coreea de nord

Statele Unite au trimis o delegaţie în China pentru convorbiri tripartite cu Coreea de Nord pe tema programului său nuclear.

Convorbirile sunt programnate să se desfăşoare de miercuri până vineri la Beijing, cu participarea Statelor Unite, Chinei şi Coreii de Nord. Washingtonul ar dori ca Fenianul să pună capăt programului său de înarmare nucleară într-un mod verificabil şi ireversibil.

Avocatul argentinian Luis Moreno Ocampo - prim procuror al CPI

Avocatul argentinian Luis Moreno Ocampo a fost ales în calitate de prim procuror al Curţii Penale Internaţionale. El a fost ales prin vot secret de reprezentanţii ţărilor care au ratificat statutul de înfiinţare a tribunalului. Ocampo are un mandat unic de nouă ani.

Curtea Penală Internaţională este primul tribunal permament mandatat să judece cazurile de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Tribunalul are sediul la Haga şi dispune de 18 judecători.

Clubul Român de Presă cere probe din partea procurorului general al PNA

Clubul Român de Presă îi cere procurorului general al PNA, Ioan Amarie să îşi susţină cu probe afirmaţiile privind corupţia din presă. CRP spune că prin asemenea afirmaţii Amarie comite o injustiţie faţă de ziariştii cinstiţi,

Ştirea zilei

care îşi fac corect meseria şi care sînt loviţi în demnitatea de breaslă prin afirmaţii imprecise. Procurorul general al PNA,Ioan Amarie a declarat, luni, în cadrul conferinţei "Mass-media şi justiţia", că fenomenul corupţiei există în toate domeniile vieţii sociale, inclusiv în presă.

Jay Garner în funcţia de administrator interimar al Irakului

Generalul în retragere Jay Garner şi-a început activitatea la Bagdad în calitate de administrator interimar al Irakului. Garner, care va conduce Oficiul pentru Reconstrucţie şi Asistenţă Umanitară,

Ştirea zilei

a vizitat luni un spital devastat de jafuri şi o centrală electrică, unde ingineri americani şi irakieni lucrează împreună pentru a relua alimentarea cu electricitate a Bagdadului.

Garner a salutat cu acest prilej calităţile inginerilor irakieni: “I-am văzut pe inginerii irakieni care sunt incredibil de competenţi, lucrând la reparaţii cu ceva asistenţă din partea inginerilor americani. Dar, repet, tot ce le trebuia era doar echipamentul care să-i ajute”.

Cu toate acestea, la Bagdad nu beneficiază deocamdată de curent electric decât unu la sută din populaţia de cinci milioane de locuitori.

Demonstraţie anti-americană în faţa hotelului Palestina de la Bagdad

Mii de irakieni au protestat la Bagdad împotriva pretinsei arestări a unui lider musulman. Un purtător de cuvânt american a afirmat că în jur de 5000 de oameni au participat la protestul ce a avut loc în faţa Hotelului Palestina din centrul Bagdadului. Nu s-au înregistrat acte de violenţă.

Protestatarii au solicitat eliberarea liderului religios şiit Mohammed al-Fartusi, care spun ei ar fi fost reţinut de forţele americane în cursul unui pelerinaj către Karbala. Nu este deoacamdată clar dacă o asemenea arestare a avut cu adevărat loc. Militarii americani afirmă că nu posedă informaţii în legătură cu o asemenea arestare.

Noi cazuri SARS în China, Hong Kong şi Singapore

În mai multe ţări din Asia s-au înregistrat noi cazuri de infecţie cu virusul ce provoacă Sindromul Respirator Acut Sever – SARS.

În China, ţara de unde se pare că a apărut virusul, oficialităţile medicale au anunţat 100 de cazuri noi de SARS şi două noi decese. Ieri, China a anunţat că în ţară se înregistrează 346 de cazuri de pneumonie atipică.

Numai în Hong Kong s-au înregistrat în week-end 19 decese, ridicând numărul total al deceselor din provincie la 88. In Singapore luni au apărut şase noi cazuri, ridicând numărul total la 184, cu 14 decese.

Măsuri anti-SARS în Coreea de nord

Coreea de Nord a anunţat că a intensificat măsurile de luptă împotriva virusului conoscut sub numele de Sindromul Respirator Acut Sever – SARS.

Fenianul spune că a dispus măsuri stricte de carantină la aeroporturi, staţii de cale ferată, porturi şi în întreaga ţară, pentru a preveni răspândirea virusului. Coreea de Nord, deşi se învecinează cu China, ţara de unde apornit epidemia, nu a raportat până acum nici un caz mortal în urma infecţiei cu virusul SARS.

Astăzi, China a anunţat 100 de cazuri noi de SARS şi două noi decese. Ieri, Beijing anunţase că în ţară se înregistrează 346 de cazuri de pneumonie atipică. În întreaga lume, SARS a ucis in ultimele luni peste 200 de persoane şi a îmbolnăvit aproape 4000.

Trupe moldovene pentru operaţiuni umanitare în Irak

Republica Moldova va trimite trupe in Irak pentru operatiuni umanitare, a anuntat Presedintia de la Chisinau. Consiliul Suprem de Securitate a imputernicit Ministerul Apararii sa selecteze o echipa de genisti si medici militari, care vor participa la operatiuni de deminare si vor acorda asistenta medicala civililor irakieni. In felul acesta, Republica Moldova a dat curs unei solicitari a Guvernului Statelor Unite ale Americii de a participa cu trupe la operatiuni internationale post-conflict in Irak.

Un milion de dolari pentru informaţii privind kuweitienii dispăruţi în timpul ocupaţiei irakiene

Guvernul kuweitian oferă un milion de dolari pentru informaţii privind soarta unor kuweitieni, dispăruţi în cursul invaziei irakiene cu 12 ani în urmă.

Oficialităţi guvernamentale şi echipe de cercetare din Kuweit se află în Irak, în căutarea a 605 prizonieri de război, majoritatea civili kuweitieni, care au dispărut în 1990 şi 1991.

Pledoarie pentru o apropiere între PD şi PNL

Deputatul PD Radu Berceanu s-a declarat "ferm convins" că doar o formulă de apropiere între PD şi PNL poate să constituie o "contrapondere" la PSD şi să aducă "un echilibru" în viaţa politică românească.

Ştirea zilei

Berceanu a spus că nu poate preciza cînd şi în ce fel s-ar putea realiza o asemenea colaborare şi nici dacă va fi vorba de o alianţă pre sau post electorală sau dacă vor fi alcătuite liste comune în alegerile legislative.

Fostul preşedinte liberal, deputatul Valeriu Stoica, declara, sîmbătă, cu ocazia congresului de fuziune PNL-UFD, că alianţa dintre liberali şi democraţi este mai necesară decît oricînd.

Islamabadul ar saluta reluarea dialogului cu India asupra provinciei Kashmir

Pakistanul şi-a exprimat speranţa că India va adopta măsuri immediate de reluare a dialogului indo-pakistanez, după ce, joia trecută, premierul indian Atal Behari Vajpayee a întins statului rival ceea ce a numit o mână de prietenie.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Islamabad a calificat gestul Indiei drept o declaraţie foarte pozitivă. El a adăugat că de când dialogul privind viitorul provinciei Kashmir e eşuat în 2001, Pakistanul a fost gata să-l reia oricînd, oriunde şi la orice nivel.

Executarea la Riad a unui traficant de droguri din Pakistan

Un bărbat pakistanez condamnat de justiţie pentru trafic cu heroină a fost executat în capitala saudită Riad, prin tăierea capului cu sabia. Pakistanezul fusese arestat în timp ce încerca să introducă ilegal heroină în Arabia Saudită.

În Arabia Saudită este în vigoare o formă de şaria, legea islamică, care pedepseşte cu moartea renunţarea la credinţă, jaful armat, traficul de droguri, consumul de droguri, asasinatul şi violul. Anul trecut, 48 de oameni au fost executaţi în regatul saudit prin tăierea capului.

Un contingent de infanterie din Bulgaria va întreprinde misiuni de protecţie în Irak

Bulgaria, unul din aliaţii Statelor Unite în războiul din Irak, a anunţat că se pregăteşte să trimită un contingent de infanterie de 170 de militari pe teritoriul irakian, ca răspuns la o cerere a Statelor Unite. Militarii bulgari vor avea un rol de protectie, patrulare şi apărare a convoaielor.

Heydar Aliyev - un preşedinte tot mai fragil al Azerbaidjanului

Preşedintele Azerbaidjanului, Heydar Aliyev s-a prăbuşit de două ori în timp ce pronunţa un discurs la Academia Militara din Baku, in faţa a 2000 de oameni.

Incidentele au fost transmis în direct la televiziune. După primul incident, transmisiunea TV a fost imediat întreruptă, în timp ce Aliyev a fost rapid scos din sală de Garda personală. Aliyev a reluat discursul după 15 minute cu o mina palidă, dar aparent refăcut. După alte câteva minute Aliyev a căzut din nou pe podea, după care a fost scos afară şi a fost chemat un medic.

Televiziunea şi-a intrerupt din nou transmisia, iar organizatorii ceremoniei au cerut audienţei să nu părăsească încăperea. În sfîrşit, preşedintele azer a revenit a treia oară în sală, terminându-şi discursul urând tele-spectatorilor “sănătate, fericire şi succes”.

Aliyev, care împlineşte 80 de ani luna viitoare, a avut un atac de inimă în 1987. Patru ani mai tarziu a fost operat pe cord în Statele Unite.

Fiscalitatea ridicată şi gestiunea Ministerului Sănătăţii ridică cu o treime preţul medicamentelor anti-sida

"Pretul medicamentelor anti-sida este în România cu 300 de miliarde de lei mai mare decit ar trebui, adica 1000 de miliarde de lei, bani alocati anual in acest scop de la buget. De vina sint fiscalitatea ridicata si managemnetul pagubos al Ministerului Sanatatii", a declarat postului nostru de radio doctorul Sorin Paveliu, seful comisiei de sanatate a PNL. Acesti bani, observă medicul Sorin Paveliu, s-au dus la distribuitori. Ca urmare solutia este: renuntarea la verigile intermediare.

Procurorul general al PNA pledează pentru o cooperare cu jurnaliştii

Procurorul general al PNA, Ioan Amărie afirmă că jurnaliştii şi procurorii trebuie să coopereze pentru ca lupta împotriva corupţiei să poată avea succes. Ioan Amărie a arătat că deocamdată relaţia între presă şi justiţie este marcată de tensiune, neîncredere reciprocă şi conflict. Procurorul general al PNA a recunoscut însă că poziţia mass-media faţă de anumite cazuri este justificată şi a dat drept exemplu cazul Andrei Gheorghe.

Jay Garner la Bagdad - administrator interimar

Generalul în retragere Jay Garner a sosit la Bagdad pentru a prelua postul de administrator interimar al Irakului. Garner a precizat că pe lista sa de priorităţi figurează în primul rând refacerea serviciilor de bază, precum reluarea alimentării cu apă potabilă şi electricitate.

Ştirea zilei

Generalul Garner, care va conduce Oficiul pentru Reconstrucţie şi Asistenţă Umanitară, a afirmat la Bagdad că nu ştie cât va dura misiunea sa din Irak: “Nu cred că voi stabili un termen precis, cum ar fi 90 de zile. Vom rămâne aici cât va fi necesar, dar vom părăsi Irakul îndeajuns de repede”.

Garner a explicat că rolul său în Irak este de a facilita eforturile de reconstrucţie şi de a deschide calea instalării unui guvern irakian ales.

Jay Garner:“Eu nu voi guverna. Eu sunt însărcinat de coaliţie să asigur un mediu diferit, în care aceşti oameni să pună la punct singuri lucrurile, să înceapă un proces de auto-guvernare şi, cu asistenţa noastră, să înceapă reconstrucţia şi să se ajungă în cele din urmă la o democraţie care să reprezinte voinţa liber aleasă a poporului irakian” .

Vicepreşedintele PD Emil Boc: demisiile recente nu au fost determinate de politica partidului

Vicepresedintele PD Emil Boc este de parere ca demisiile din ultima vreme din conducerea partidului nu au nici o legatura cu politica pe care o promoveaza formatiunea sa. In ultimele zile s-au inregistrat două demisii importante din conducerea PD – este vorba despre senatorul Viorel Pană şi de deputatul Liviu Negoiţă. Ambii au rămas însă în partid, ca simpli membri.

Teodor Morariu (PNŢCD) salută ideea unei cooperări cu PNL

PNŢCD salută ideea lansată de preşedintele liberal, Theodor Stolojan, privind cooperarea politică dintre cele două partide. Vice-preşedintele PNŢCD Teodor Morariu este de părere că "a venit momentul" ca ţărăniştii să înceapă dialogul cu PNL,

Ştirea zilei

un astfel de demers fiind "binevenit" pentru întărirea curentului de centru-dreapta. Preşedintele PNL, Theodor Stolojan, a afirmat, sîmbătă, la Congresul de fuziune cu UFD, că liberalii "doresc şi speră" ca PNŢCD să depăşească problemele interne, în vederea unei cooperări politice.

PNŢCD şi AFDPR cer procurorului general să se autosesizeze în cazul sistării medicamentelor gratuite

PNŢCD şi AFDPR au cerut procurorului general Tănase Joiţa să se autosesizeze şi să declanşeze acţiune penală împotriva celor care pot fi acuzaţi de genocid, prin sistarea acordării medicamentelor gratuite şi compensate şi prin criza dramatică din sănătate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG