Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un prim caz SARS în Bulgaria?

Numărul victimelor sindromului respirator acut sever, SARS, continuă să crească în lume, iar Bulgaria a raportat primul caz de posibilă infecţie cu acest virus. China a anunţat 120 de cazuri noi, împreună cu 8 decese la Beijing şi Hong Kong.

Aproximativ 260 de persoane au decedtat din cauza virusului, dintre care 110 în China continentală, şi 109 în Hong Kong. În întreaga lume au fost raportate mai mult de 4200 de cauzuri de infectare cu SARS.

Comisia Helsinki a Congresului american critică abuzurile comise în Cecenia de trupele ruse

În cadrul unei audieri referitoare la încălcarea drepturilor omului în Cecenia, Comisia Helsinki a congresului american l-a criticat pe preşedintele Vladimir Putin pentru abuzurile săvîrşite de trupele ruse în această republică separatistă.

Reprezentanţi ai Amnesty International, World Vision, şi organizaţiei ruse Memorial au declarat la audierile de azi că numărul răpirilor de civili de către forţele ruse din Cecenia a crescut anul acesta. Amnesty International a cerut atît rebelilor ceceni cît şi forţelor ruse din Cecenia să înceteze încălcarea drepturilor omului.

OPEC reduce producţia de petrol cu 2 milioane de barili pe zi

Miniştrii petrolului din ţările OPEC au decis să limiteze producţia cu 2 milioane de barili pe zi. Decizia a fost luată ca urmare a terminării războiului din Irak. În martie, OPEC a ridicat nivelul producţiei pentru a preveni ca intervenţia armată din Irak să ducă la creşterea preţurilor la petrol.

Donald Rumsfeld respinge ideea unei teocraţii în Irak

Într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a declarat că irakienii vor fi liberi să-şi formeze propria guvenare atît timp cît aceasta nu va fi o teocraţie de stilul celei din Iran. Rumsfled a adăugat că forţele britanice şi americane continuă căutarea foştilor membri ai regimului lui Saddam Hussein.

Casa Albă dezminte relatărilor potrivit cărora la viitoarea întrunire G7 George Bush nu ar înnopta în Franţa

Casa Albă a dezminţit relatările potrivit cărora preşedintele Statelor Unite George Bush nu va dormi peste noapte în Franţa, în timpul participării sale la summitul G7 care e programat în localitatea franceză Evian peste cîteva săptămîni.

Relaţiile dintre Paris şi Washington sau răcit după ce Franţa s-a opus cu vehemenţă intervenţiei militare în Irak. S-a relatat că potrivit aranjamentelor diplomatice, Bush ar fi urmat să-şi petreacă noaptea într-un hotel din Elveţia şi nu la Evian.

Ministrul sănătăţii nu consideră util să demisioneze

Ministrul Sănătăţii, Daniela Bartoş a declarat că demisia sa nu ar rezolva problemele actuale din sistemul medical. Referindu-se la criza din sistemul de sănătate, preşedintele Ion Iliescu a spus ieri că demisia unui ministru poate fi uneori o soluţie necesară pentru rezolvarea unei crize.

Vladimir Putin: 2002 an record al exporturilor de arme ruseşti

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că vînzările de armament ale Rusiei au atins anul trecut un nivel record de 4 miliarde 820 de milioane de dolari. Vorbind în faţa comisiei guvernamentale pentru cooperarea tehnico-militară cu ţări străine, liderul de la Kramlin a spus că vînzările de armament din 2002 au adus cu 400 de milioane de dolari mai mult decît vînzările din 2001 şi că 70 la sută din aceste vînzări au fost avioane.

Cele mai multe vînzări au fost efectuate de firma de stat ROSOBORONEXPORT. Principalii clienţi ai Rusiei în vînzările de arme sînt China şi India. Vladimir Putin a cerut o mai atentă coordonare între producătorii pentru piaţa externă, şi a anunţat că în curînd va cere unui viceprim-ministru să supravegheze cooperarea cu ţările străine în domeniul exporturilor de armament.

Ministrul american al apărării aşteptat duminică la Kabul

Un purtător de cuvînt al ministerului afgan de externe a anunţat că ministrul american al apărării Donald Rumsfeld va vizita Afganistanul duminică.

Potrivit agenţiei France Presse, Rumsfled va avea convorbiri cu înalte oficialităţi afgane, între care preşedintele Hamid Karzai, ministrul de externe Abdullah Abdullah, şi miniştrii finanţelor şi apărării.

Vizita lui Rumsfeld survine în contextul dorinţei Washingtonului de a arăta că Statele Unite rămân angajate în Afganistan, chiar dacă atenţia este acum concentrată pe situaţia din Irak după înlăturarae de la putere a lui Sadam Hussein.

Ministrul de externe rus: ridicare parţială şi temporară a sancţiunilor ONU impuse Irakului

Ministrul rus de externe Igor Ivanov a declarat că Naţiunile Unite iau în considerare o ridicare parţială şi temporară a sancţiunilor impuse Irakului.

Igor Ivanov: “Vorbim de o ridicare parţială şi temporară a sancţiunilor. Ridicarea completă a acestor sancţiuni trebuie decisă în concordanţă cu rezoluţiile adoptate deja de Consiliului de securitate al ONU”

Ivanov a spus că majoritatea ţărilor sprijină relaxarea sancţiunilor impuse Irakului, pentru a uşura livrarea ajutorului umanitar, dar nu a precizat dacă şi Rusia se numără între aceste ţări.

Pînă acum, şeful diplomaţiei ruse argumenta că înlăturarea regimului lui Saddam Hussein nu justifică ridicarea automată a sancţiunilor, pentru că inspectorii ONU trebuie mai întîi să verifice dacă Irakul are sau nu arme interzise.

Daniela Bartoş: datoriile acumulate de spitale pînă în decembrie 2002 vor fi preluate de CNAS

Datoriile acumulate de spitale pînă la 31 decembrie 2002 vor fi preluate şi achitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), fără a mai fi cuprinse în bugetele pentru acest an ale unităţilor spitaliceşti, a declarat ministrul sănătăţii Daniela Bartoş.

Bartoş a precizat că, în momentul rectificării bugetare, bugetul CNAS va fi suplimentat cu fondurile necesare acoperirii acestor datorii şi a anunţat că Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice şi CNAS vor controla, în perioada mai-iunie 2003, registrele financiar-contabile ale tuturor unităţilor sanitare.

Dominque de Villepin: progrese în domeniul drepturilor omului în Iran

Ministrul francez de externe Dominque de Villepin a declarat la Teheran că Iranul face progrese în domeniul respectării drepturilor omului. De Villepin a cerut însă Iranului să ia în continuare măsuri de întărire a încrederii în privinţa programului său nuclear.

La conferinţa de presă comună cu ministrul iranian de externe Kamal Harazi, şeful diplomaţiei franceze a solicitat Teheranului să semneze protocolul adiţional la tratatul de neproliferare nucleară. Iranul respinge acuzaţiile Statelor Unite care spun că programul nuclear al Teheranului este destinat construirii de arme.

Ministrul de externe francez la Teheran

Ministrul francez de externe Dominique de Villepin a sosit în capitala iraniană Teheran. Ministrul francez s-a întîlnit cu ministrul iranian de externe Kamal Kharrazi şi va avea convorbiri şi cu preşedintele Mohamad Khatami. În fruntea agendei se află viitorul Irakului şi situaţia din Orientul Mijlociu.

La o conferinţă de presă comună cu Kharrazi, De Villepin a îndemnat Iranul să semneze un acord prin care să permită inspecţii nelimitate asupra programului său nuclear, pentru a evita orice suspiciuni.

Jay Garner: în curînd reînfiiţarea ministerelor irakiene

Şeful Oficiului pentru reconstrucţie şi asistenţă umanitară în Irak, Jay Garner şi-a exprimat speranţa că va putea reînfiinţa ministerele administraţiei de la Bagdad săptămîna viitoare. După convirbirile cu liderii mai multor facţiuni irakiene, Garner a făcut cunoscut...

Ştirea zilei

că pentru fiecare minister va fi numit cîte un coordonator, pentru a ajuta la reînceperea activităţii administraţiei. Jay Garner: “Pe măsură ce ministerele şi alte instituţii guvernamentale îşi reiau funcţiunile, vom începe eforturile de reconstrucţie cu ajutorul lor, iar în momentul cînd irakienii vor fi pregătiţi să preia conducerea le vom transfera instituţiile.”

Jay Garner a repetat îngrijorarea Washingtonului că demonstraţiile şiiţilor care au portestat împotriva prezenţei militare ameficxane în Irak au fost de fapt influenţate de Iran. Adjunctul lui Garner însă, generalul britanic Tim Cross a declarat ceva mai devreme că protestatarii nu au făcut altceva decît să-şi exercite un drept după decenii de represiunne.

Cross a mai spus că el nu crede că toţi şiiţi irakieni doresc un guvern islamist de tipul celui din Iran. Tot astăzi, oficialităţi americane au anunţat că au fost arestaţi alţi patru membri ai fostului regim irakian.

Atac taliban în sudul Afganistanului

Doi soldaţi afgani şi trei luptători talibani au fost ucişi în urma unui atac asupra unui post guvernamental în sudul Afganistanului. Potrivit guvernatorului provinciei Zabul, circa 200 de luptători talibani au atacat ieri un post militar al guvernului în regiunea Deh Chopan.

Guvernatorul, Hamidullah Tokhi a spus că lupta s-a soldat cu cinci morţi şi a durat circa trei ore, pînă au sosit întăriri ale forţelor guvernamentale. Luptătorii din miliţiile islamice taliban şi-au intensificat în ultima vreme atacurile în sudul Afganistanului, contra forţelor guvernului afgan, sprijinit de Statele Unite.

Atac sinucigaş în Israel comis de gruparea Brigăzile Martirilor Al Aqsa

Poliţia israeliană a anunţat că un atac sinucigaş a avut loc azi dimineaţă la o gară din centrul Israelului soldîndu-se cu moartea atentatorului şi a unei alte persoane. De asemenea, cel puţin nouă persoane au fost rănite. Atacul, care a avut loc în oraşul Kfar Saba de lîngă Tel Aviv, a fost revendicat de gruparea Brigăzile Martirilor Al Aqsa.

Consilierul premierului israelian Sharon, Dore Gold a declarat că speră ca noul guvern palestinian să facă eforturi pentru stoparea unor asemenea atacuri. Dore Gold: “Israelul a primit multe avertismente că vor avea loc atacuri de acest tip. Sperăm că noul guvern palestinian va face un efort hotărît, pe teren, pentru a asigura că nu se vor mai încerca atacuri de acest fel”.

Speranţele internaţionale privind o soluţionare a conflictului israelo-palestinian au crescut, după nominalizarea noului cabinet palestinian. Statele Unite şi oficiali din întreaga lume au salutat ieri rezolvarea divergenţelor dintre liderul palestinian Yasser Arafat şi premierul desemnat Mahmoud Abbas, în ce priveşte componenţa cabinetului.

Reuniune OPEC la Viena

Miniştrii din ţările OPEC se întrunesc la Viena pentru a decide cum să acţioneze pentru menţinerea preţurilor la petrol – dacă va fi cazul să reducă producţia sau să asigure o mai strictă conformare la actualele cote de producţie.

OPEC – are 11 membri, furnizînd împreună circa 40 la sută din exporturile mondiale, şi urmăreşte să menţină preţul petrolului între 22 şi 28 de dolari barilul prin ajustarea cantităţilor produse. Reuniunea OPEC are loc după anunţurile oficialităţilor americane că planurile privind reluarea producţiei de petrol în sudul Irakului sînt foarte avansate.

Irakul este membru OPEC, dar a fost exclus în ultimii 11 ani din sistemul de cote de producţie, în urma sancţiunilor ONU.

Emil Constantinescu: reacţia premierului la declaraţiile lui Michael Guest "stupefiantă"

Fostul preşedinte Emil Constantinescu apreciază drept "stupefiantă" şi "în limbaj de cartier" reacţia premierului Adrian Năstase la ultimele declaraţii ale ambasadorului american Michael Guest. Constantinescu a spus la o conferinţă de presă,

Ştirea zilei

că reacţia premierului la declaraţia privind corupţia "este de neimaginat" şi că nu a mai auzit aşa ceva în Europa.

Ieri, premierul Năstase a avut mai multe remarci, în replică la criticile ambasadorului american: “Este o problemă, spuneţi măi băieţi care este problema şi cine este ăla corupt pe care să îl împuşcăm pe stadion!“, a spus între altele Năstase. Ca şi "Ne tot plimbăm cu corupţia în gură. Avem multe alte lucruri de făcut, să mai lăsăm corupţia”.

Plenul Senatului respinge ideea unei comisii de anchetă privind recuperarea restanţelor Caselor de pensii

Plenul Senatului a respins solicitarea unui grup de 56 de senatori din grupurile PD, PNL şi PRM privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru cercetarea modului în care Casa Naţională şi Casele Judeţene de Pensii recuperează restanţele de la debitori.

Ştirea zilei

Iniţiatorii cereau, de asemenea, verificarea modului în care Casa Naţională şi Casele Judeţene gestionează banii de la fondul de pensii. Liderul grupului social-democrat şi umanist, Ion Solcanu a spus că senatorii din grup nu susţin această iniţiativă, întrucît la nivelul fiecărei direcţii judeţene a finanţelor publice există o evidenţă a datoriilor către Casa de Pensii.

El a mai spus că dacă iniţiatorii doresc să facă o verificare, poate fi constituită o subcomisie de anchetă la nivelul Comisiei de muncă a Senatului.

Adrian Năstase anunţă un plan de combatere a crizei din domeniul sănătăţii

Ministerele Sanatatii şi de Finante si Secretariatul General al Guvernului vor prezenta in cadrul sedintei de guvern, un plan de masuri privind derularea procesului de reforma...

Ştirea zilei

si identificarea surselor financiare necesare solutionarii crizei din domeniul sanatatii - a anuntat premierul Adrian Nastase. El a adaugat ca desi cheltuielile alocate acestui sector au crescut de la aproximativ 900 de milioane de dolari, in 1999, la peste doua miliarde de dolari, in 2003, problemele sanatatii nu au fost rezolvate.

Potrivit premierului, una dintre principalele cauze ale crizei din sanatate o reprezinta cheltuielile de personal din spitale, care reprezinta cam 80 % din bugetul alocat, fondurile disponibile pentru medicamente si investitii fiind, in aceste conditii, insuficiente.

Doctorul Dan Perieţeanu, preşedintele Camerei Federative a medicilor a declarat însă Europei Libere că actuala criză de sistem din sănătate se datorează unor măsuri luate de conducere.

Şeful serviciului secret al armatei irakiene se predă forţelor americane

Ministerul american al apararii a anuntat ca fostul sef al serviciului secret militar irakian, generalul Zuhayr Talib al- Naqib, s-a predat miercuri fortelor americane din Bagdad.

Ştirea zilei

asigura protectia informativa si culegea date despre armatele straine care se opuneau Irakului. Zuhayr Talib al Naqib, era al 21-lea pe lista celor 55, cei mai cautati oficiali ai regimului lui Saddam Hussein.

El este suspectat de a detine informatii despre serviciile de spionaj irakiene, inclusiv despre spioni irakieni infiltrati in Statele Unite. Comandamentul Central al Statelor Unite a anuntat de asemenea ca trupele speciale americane l-au capturat si pe fostul sef al biroului american al Serviciului Irakian de Spionaj, Salim Said Khalaf Al-Jumayli.

Potrivit Pentagonului, fortele americane l-au capturat si pe fostul comandant al fortelor militare aeriene irakiene, Muzahim Saab Hassan al Tikriti, numarul 10 de pe lista coalitiei. Potrivit unei oficialitati de la Pentagon, Statele Unite detin pana acum custodia asupra 11 dintre cei 55 cei mai cautati membri ai regimului lui Sadam Husein.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG