Linkuri accesibilitate

Ştiri

Washington: se aşteaptă ca George Bush să anunţe joi încheierea operaţiunilor militare în Irak

Potrivit oficialităţilor de la Casa Albă, preşedintele George Bush va anunţa săptămîna viitoare terminarea operaţiunilor militare în Irak şi declanşarea procesului de transformare a acestei ţări într-o democraţie liberă de arme de distrugere în masă.

Potrivit unor consilieri din administraţia de la Washington, este posibil ca Bush să rostească un discurs - în care va anunţa succesul operaţiunilor - joia viitoare, cînd va saluta întoarcerea acasă a puşcaşilor marini şi a marinarilor de la bordul port-avionului USS Abraham Lincoln.

Consilierii de la Casa Albă au atras însă atenţia că natura exactă a discursului lui Bush va depinde de rapoartele pe care acesta le va primi în zilele următoare de la comandantul forţelor americane din Golf, generalul Tomy Franks.

Convorbiri intercoreene la nivel ministerial

Coreea de sud a anunţat că în discuţiile la nivel ministerial programate să înceapă mîine la Fenian va face presiuni pentru ca autorităţile comuniste din Coreea de Nord să renunţe la programul lor nuclear.

Într-o declaraţie a preşedinţiei sud-coreene dată publicităţii după reuniunea de azi a Consiliului Naţional de securitate de la Seul, se spune că guvernul Coreii de sud cere ferm Fenianului să-şi schimbe atitudinea şi să renunţe la programul său nuclear.

Dar, spun observatorii, Coreea de sud va avea de înfruntat rezistenţa Coreeii de Nord în încercarea de a discuta subiectul nuclear, pentru că Nordul a insistat pînă acum că problema programului său nuclear este o chestiune între Fenian şi Washington.

Statele Unite au spus că vor insista asupra unei soluţii diplomatice a crizei din peninsula coreeană, în ciuda faptului că Fenianul a anuţat recent că are arme nucleare, şi că reprocesează plutoniu. Agenţiile de informaţii americane spun că Nordul are suficient material pentru una sau două bombe atomice, pe care e posibil chiar să le fi construit.

Premierul polonez se declară nevinovat în cadrul unei audieri legate de corupţie

Premierul polonez Leszek Miller s-a declarat nevinovat în cadrul unei audieri legate de corupţie, care ameninţă guvernul său minoritar, la cîteva săptămîni înainte de referndumul legat de aderarea Poloniei la Uniunea Europeană. Milioane de polonezi au urmărit la televiziune transmisiunea în direct a depoziţiei premierului în faţa unei comisii parlamentare speciale care anchetează acuzaţiile de fraudă la adresa partidului social democratat al lui Miller.

Explozia unui depozit de muniţii la Bagdad - urmată de demonstraţii anti-americane

Cel puţin 5 civili irakieni au fost ucişi şi mulţi alţii răniţi, cînd un depozit de muniţie din suburbia Zaafaraniya de la Bagdadului a explodat, declanşînd o serie de explozii în apropierea unui cartier de locuinţe din capitala irakiană.

Ştirea zilei

Seria de explozii a durat aproape o oră. Reţeaua de televiziune CNN relatează că, potrivit locuitorilor zonei, cel puţin 14 persoane au fost ucise. Un ofiţer al armatei Statelor Unite, căpitanul Patrick Sullivan a făcut cunoscut că forţe ostile neidentificate au tras patru rachete de semnalizare în depozit, declanşînd seria de explozii. Un soldat american a fost şi el rănit în explozii.

Potrivit locotenentul Mark Kitchens, purtătorul de cuvînt al comandamentului central american din Qatar, ofiţerii americani deplîng acest atac. „Este un act josnic, comis de indivizi care vor să continue practicile brutale ale lui Saddam. A fost nu numai o încercare de a opri procesul de pace, dar şi o crimă împotriva poporului irakian”.

Incidentul a generat o manifestaţie spontană de protest, la care au participat mai multe sute de irakieni, care, conduşi de un cleric musulman, au strigat lozinci anti-americane, anti-Saddam, şi au cerut înfiinţarea unui stat islamic în Irak. Corespondenta Europei Libere la Bagdad Zamira Eshanova relatează că locuitorii capitalei irakiene au pus acest incident pe seama trupelor americane.

Zamira Eshanova: „Imediat ce ştirea s-a răspîndit în oraş, irakienii au început să protesteze împotriva americanilor. Am văzut, în drum spre cartierul Zaafarania, zeci de camioane pline de de bărbaäi tineri care strigau lozinci şi cereau americanilor să părăsească Irakul. Incidentul a generat imediat frustrare şi mînie împotriva americanilor. Chiar dacă armata Statelor Unite va dovedi că depozitul a fost atacat, oamenii tot vor fi furioşi pe militarii americani, pentru că ei cred acum că americanii sînt responsabili de păstrarea securităţii şi siguranţei la Bagdad şi în toată ţara” - a relatat din capitala irakiană corespondenta Europei Libere Zamira Eshanova.

Echipaj ruso-american în zbor spre staţia spaţială internaţională

O racheta ruseasca a fost lansata astazi de la Baikonur spre statia spatiala internationala. La bordul rachetei se afla un echipaj compus din comandantul de zbor Yuri Malencenko si inginerul de aviatie american Edward Lu.

Donald Rumsfeld: tranziţia nu va fi deturnată spre teocraţie

Ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld afirma ca Statele Unite nu vor permite siitilor sa puna bazele unui regim fundamentat religios in Irak. Rumsfeld a declarat ca nu se va permite ca tranzitia catre democratie sa fie “deturnata”

Ştirea zilei

de aceia care si-ar dori sa transforme Irakul intr-o copie a Iranului. Rumsfeld si-a reluat acuzatiile potrivit carora Iranul se amesteca in politica Irakului, trimitind agenti sub acoperire care sa-i sustina pe irakienii shiiti:

“ Nu exista nici o indoiala ca guvernul iranian si-a incurajat oamenii sa mearga in Irak si ca are oameni acolo dispusi sa influenteze tara.” Donald Rumsfeld a adaugat ca in opinia sa irakienii prefera sa aiba propria guvernare si nu una persana.

Rumsfeld a mai spus si ca cel putin 12 dintre cei mai cautati oficiali ai regimului lui Sadam Hussein, aflati pe lista Washingtonului, inclusiv fostul vicepremier Tarik Aziz, se afla acum in custodia Statelor Unite, furnizand informatii foarte utile fortelor coalitiei in privinta armelor de distrugere in masa si grupurilor teroriste.

Oficiali americani au declarat de asemenea ca unul dintre liderii serviciului operativ al spionajului irakian, Farouk Hijazi, a fost arestat si este acum investigat pentru posibile legaturi cu grupari teroriste.

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe: supoziţii privind armele de distrugere în masă din Irak

Referindu-se la esecul fortelor coalitiei de a gasi armele de distrugere in masa ale Irakului, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleischer a opinat ca e posibil ca fostul regim al lui Saddam Hussein sa fi distrus armele chimice si biologice inainte de inceputul razboiului, pentru a sterge urmele acestora.

Oficialii americani intentioneaza ca saptamana viitoare sa introduca la Natiunile Unite un proiect de rezolutie pentru ridicarea sanctiunilor impotriva Irakului. Potrivit acelorasi surse, rezolutia ar urma sa cuprinda referiri si la programul petrol contra hrana, precum si la procesul de reconstructie a Irakului.

Preşedintele Universităţii Michigan coordonează restabilirea sistemului financiar din Irak

Ministerul american de finante a desemnat in calitate de coordonator financiar pentru reconstructia Irakului un profesor universitar. Un purtator de cuvant al ministerului de finante a anuntat ca presedintele Universitatii statului Michigan, Peter McPherson va ajuta la reconstructia ministerului de finante irakian, a sistemului bancar si bancii centrale a Irakului. McPherson a fost al doilea in ierarhia ministerului de finante american in timpul administratiei presedintelui Ronald Reagan.

Demisia unui secretar de stat din Pentagon

Thomas White, secretar de stat in ministerul american al apararii, a demisionat astazi, fara ca gestul sau sa fi fost pana acum explicat in vreun fel de oficialitatile americane. Ministrul apararii, Donald Rumsfeld i-a multumit lui White pentru activitatea avuta la conducerea ministerului in ultimii doi ani, precizand ca nu se cunoaste cu exactitate data la care acesta va parasi functia detinuta. Numele lui White a fost implicat in controversele starnite de falimentul companiei de electricitate Enron.

17 ani de la catastrofa de la Cernobîl

Astazi se implinesc 17 ani de la explozia de la Cernobal, cel mai tragic dezastru nuclear al lumii. In aceasta dimineata, la Kiev a inceput ceremonia de comemorare a victimelor accidentului, populatia depunand coroane de flori si aprinzand candele in capela din apropierea Cernobalului. Victimele exploziei reactorului 4 de la Cernobal vor fi comemorate astazi deasemeni in Belarus si Rusia.

3 noi decese SARS în Canada

Autoritatile canadiene au raportat trei noi decese cauzate de sindromul respirator acut sever - SARS.

Numarul total al deceselor produse de pneumonia atipica la Toronto este de 19, dar ministrul canadian al sanatatii afirma ca Toronto este inca un loc sigur pentru vizitatori.

China a raportat ieri inca 5 noi decese cauzate de SARS, in vreme ce Hong Kongul a raportat inca sapte. Din cauza Sars au murit pana acum 115 persoane in China, si 116 la Hong Kong.

Capturarea fostului şef al spionajului irakian Faroud Hijazi

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a declarat că unii oficiali irakieni capturaţi furnizează informaţii utile forţelor coaliţiei. Rumsfeld a spus că forţele coaliţiei deţin peste 7000 de persoane în Irak.

Ştirea zilei

Donald Rumsfeld: ”Am capturat şi avem în custodie un mare număr de persoane, irakieni dar şi ne-irachieni: sirieni şi alţi cetăţeni străini care se aflau acolo făcînd lucruri pe care n-ar fi trebuit să le facă. Numărul celor deţinuţi este între 7000 şi 7500”.

Rumsfeld a mai spus că soldaţii obişnuiţi sînt eliberaţi de forţele coaliţiei. Printre cei deţinuţi, a spus el se află în prezent 12 dintre cei mai căutaţi 55 de membri ai fostului regim. Rumsfeld şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu arestarea fostului vice-premier Tarik Aziz, care s-a predat ieri forţelor americane.

Agenţiile de presă transmit că forţele coaliţiei l-au capturat vineri lîngă graniţa cu Siria, pe un fost şef al spionajului lui Saddam. El este identificat ca Faroud Hijazi, fostul ambasador al Irakului în Tunisia şi, la mijlocul anilor 90, fost director pentru operaţii externe al serviciilor de informaţii irakiene. Unele oficialităţi americane cred că Hijazi s-a întîlnit cu Osama Bin Laden la Kandahar cu cinci ani în urmă.

Doi soldaţi americani ucişi în lupte din estul Afganistanului

Reprezentanţi ai armatei americane au anunţat că doi soldaţi americani au fost ucişi şi alţi cinci răniţi în estul Afganistanului într-o luptă cu membri ai forţelor talibane.

Generalul Richard Meyers, şeful statelor majore reunite ale forţelor armate americane a declarat că ciocnirea a avut loc în provincia Paktika lîngă graniţa cu Pakistanul.

Un purtător de cuvînt militar a precizat că militarii americani din patrula atacată au ucis cel puţin trei inamici. Restul presupuşilor talibani au fugit peste graniţă în Pakistan.

Ministerul sănătăţii: 7000 de paturi de spital desfiinţate în ultimele 2 săptămîni

Spitalele din încă 17 judeţe au fost reorganizate, măsurile luate în ultimele două săptămîni ducînd la desfiinţarea a peste 7.000 de paturi, informează Ministerul Sănătăţii.

Conform bilanţului anunţat de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, 42 de unităţi medicale au fost transformate în centre medico-sociale şi altele 17 în centre de îngrijire a bolnavilor cronici. Totodată, 22 de clădiri au fost dezafectate, numărul paturilor fiind redus, pe ansamblu, cu 7.243.

La nivel naţional, respectiv în cele 36 de judeţe în care a fost finalizat procesul de reorganizare, numărul paturilor a fost redus cu 19.000, fiind reorganizate în unităţi medico-sociale 93 de centre medicale, iar în unităţi de cronici 36 de centre. Totodată 103 clădiri au fost dezafectate.

Deturnarea unui autobuz de pasageri la Bremen se încheie fără victime

Poliţia germană a anunţat că individul care a răpit un autobuz cu 15 persoane lîngă oraşul Bremen s-a predat, incidentul încheindu-se fără victime.

Răpirea autobuzului a declanşat o urmărire de aproape patru ore pe o autostradă din nordul Germaniei, poliţia reuşind în cele din urmă să încercuiască autobuzul

Referendumul asupra aderării Cehiei la UE la mijlocul lunii iunie

În Cehia, referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană va avea loc la 13-14 iunie, a anunţat biroul preşedintelui ceh Vaclav Klaus. Potrivit unui sondaj de opinie publicat vineri, dintre cei care spun că vor vota în referendum, 79 la sută susţin că se vor pronunţa în favoarea aderării. Ungaria, Slovenia şi Malta au aprobat deja aderarea prin plebiscit. Luna viitoare vor avea loc voturi în Lituania şi în Slovacia.

Franţa şi Rusia doresc să-şi intensifice cooperarea militară

Rusia şi Franţa au declarat că îşi vor spori legăturile în domeniul apărării şi vor coopera în misiuni militare comune, inclusiv în misiunile de menţinere a păcii în Afganistan şi Kosovo.

Ministrul francez al apărării Michele Alliot-Marie a declarat la Moscova că, avînd în vedere noile ameninţări la adresa securităţii globale, actualele relaţii ruso-franceze în domeniul apărării trebuie întărite.

După întîlnirea cu ministrul rus al apărării Serghei Ivanov erau prevăzute convorbiri cu ministrul de externe Igor Ivanov, pentru discutarea situaţiei din Irak.

Premierul francez îl invită la întrunirea G8 pe preşedintele Chinei

Premierul francez Jean Pierre Raffarin l-a învitat pe preşedintele Chinei Hu Jintao să ia parte la summitul din iunie al grupului celor şapte principale state industrializate plus Rusia, cunoscut ca G-8.

Raffarin a spus că participarea Chinei la reuniunea din staţiunea franceză Evian va fi utilă pentru “discutarea relaţiilor nord- sud, cu Africa, China şi alte ţări”.

Cele şapte ţări industrializate membre ale grupului sînt Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia şi Germania. Raffarin a început o vizită oficială în China, la cîteva ore după ce Beijinul a anunţat cumpărarea a 30 de avioane Airbus – un contract în valoare de peste un miliard de dolari.

Premierul Năstase are temeri faţă de componenţa viitoarei Comisii Europene

Premierul Adrian Năstase a declarat la video-conferinţa cu prefecţii că principala dificultate pentru România ar fi ca negocierile pentru aderarea la UE să nu se finalizeze cu actuala Comisie Europeană.

Ştirea zilei

"Marea noastră problemă nu este integrarea în 2007, problema este cum finalizăm negocierile la capitolele care sînt acum în discuţie cu Uniunea Europeană pînă la mijlocul anului 2004" - a spus Năstase.

El a amintit că anul viitor vor avea loc alegeri pentru noul Parlament European şi, de asemenea, se va încheia mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Romano Prodi. Noua Comisie Europeană va fi o organizaţie care nu va mai avea doar 15 membri.

"De aceea sînt cruciale aceste luni pentru noi, pentru a finaliza negocierile în acest interval de timp. Principala dificultate pentru noi ar fi să finalizăm negocierile cu un alt partener decît comisia actuală" - a afirmat Năstase.

Fenianul recunoaşte că dispune de arme nucleare

Coreea de Sud a declarat că o Coree de nord cu arme nucleare ar însemna o ameninţare majoră pentru întreaga regiune. În declaraţii făcute la Seul după convorbiri cu emisarul american James Kelly, ministrul sud-coreean de externe Yoon Young Kwan a spus totodată că existenţa armelor nucleare ale Fenianului este contrară angajamentului comun de denuclearizare a peninsulei coreene.

James Kelly a sosit la Seul după trei zile de discuţii la Beijing cu oficialităţi nord-coreene şi chineze. Oficialităţi americane spun că delegaţia nord-coreeană a admis că Fenianul posedă arme nucleare.

La Tokio, şeful agenţiei japoneze de apărare Shigeru Ishiba a cerut consultări cu Statele Unite în această chestiune, spunînd că, dacă este adevărat că Fenianul are arme nucleare, acest lucru sporeşte în mod grav pericolul pentru Japonia.

ASEAN şi OMS propun măsuri draconice de combatere a SARS

Oficialităţi medicale din ţări ale Asiei s-au întrunit pentru a stabili un plan de combatere a Sindromului Respirator Acut Sever – SARS – pneumonia atipică devenită o problemă la nivel mondial.

Oficialităţi din China, Hong Kong, Coreea de Sud, Japonia, şi zece ţări din Asia de sud-est, precum şi reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-au reunit la Kuala Lumpur în Malaezia. Proiectul de declaraţie propune între altele controale stricte la aeroproturi şi în porturi şi interzicerea călătoriei pentru orice persoană care ar prezenta simptome.

China a anunţat vineri încă cinci decese provocate de SARS, bilanţul ridicîndu-se la 115 morţi. Numărul de cazuri înregistrate în China a ajuns la 2600. Autorităţile chineze au anunţat că vor cheltui 420 de milioane de dolari pentru o reţea medicală naţională în lupta contra virusului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG