Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ţările baltice nu vor să devină o zonă liberă de centrale nucleare

Directorul institutului lituanian pentru energie Jurgis Vilemas a declarat că ţările baltice vor studia posibilitatea de a construi o nouă centrală nucleară în regiune după închiderea centralei Ignalina din Lituania.

Vilemas a spus că Lituania, Letonia şi Estonia vor face un studiu cu ajutorul Nato privind rezolvarea problemelor energetice, studiu la a cărui finanţare vor participa toate cele trei ţări baltice şi, poate, Statele Unite.

Convorbiri româno-cehe la nivelul miniştrilor de externe

Ministrul de Externe, Mircea Geoană a discutat la Bucureşti cu omologul său ceh, Cyril Svoboda despre conflictul din Irak, dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale şi ratificarea de către Parlamentul ceh a protocoalelor de aderare la NATO.

Geoană a declarat, la finalul întîlnirii, că discuţiile despre situaţia din Irak au arătat că poziţiile celor două ţări sînt foarte apropiate, în anumite puncte chiar identice. A fost discutată şi posibilitatea ca ONU să joace un rol important în reconstrucţia Irakului.

Un alt punct al discuţiilor, în plenul celor două delegaţii, a fost poziţia adoptată în cadrul Convenţiei privind viitorul Europei, oficialii român şi cehi luînd decizia de a se consulta mai strîns pe această problemă, în speranţa că România şi Cehia vor avea un rol activ de jucat în UE.

Proiect de rezoluţie privind încălcarea drepturilor omului în Cecenia

Uniunea Europeană şi şapte ţări europene au supus Comisiei pentru Drepturile Omului a Naţiunilor Unite o rezoluţie care acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului în Cecenia şi cere o investigaţie completă a presupuselor abuzuri comise de forţele sale.

Rezoluţia citează printre abuzuri execuţii sumare, dispariţia unor persoane şi tortura. Comisia ONU, cuprinzînd 53 de ţări membre, între care şi Rusia, ar urma să voteze asupra rezoluţiei săptămîna viitoare.

Reuniune la nivel înalt a Procesului de Cooperare in Sud-Estul Europei

Miniştrii de externe din mai multe ţări sud-est europene au avut o reuniune pentru pregătirea documentului final care urmează să fie semnat miercuri la Belgrad la summitul anual al Procesului de Cooperare în Sud-estul Europei. Summitul va reuni liderii din Albania, Bosnia, Bulgaria, Grecia, Macedonia, România, Serbia şi Muntenegru şi Turcia.

Iau parte ca observatori Croaţia şi Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai OSCE, Consiliului Europei şi Uniunii Europene. Agenda cuprinde chestiuni privind comerţul liber, energia, transporturile, telecomunicaţiile şi lupta contra crizei organizate.

Trei jurnalişti printre victimele luptelor de la Bagdad

Oficialităţile militare americane au făcut responsabil regimul lui Saddam Hussein de faptul că trei jurnalişti au fost ucişi de tirul forţelor americane. Generalul american Vincent Brooks a spus că Bagdadul “este un loc periculos pentru toată lumea” şi că regimul irakian continuă să-i pună în mod deliberat în pericol pe cei din oraş.

În două incidente, tirul american din capitala irakiană s-a soldat cu uciderea a trei jurnalişti de la televiziunea Al Jazeera, agenţia Reuter şi reţeaua spaniolă de televiziune Telecinco. Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a declarat că incidentele par a implica luarea în mod deliberat ca ţintă a jurnaliştilor şi a cerut o anchetă.

Întărirea poziţiilor coaliţiei la Bagdad - lupte intense la nord-est de Hilla

Militarii americani au anunţat că şi-au întărit poziţiile la Bagdad, atacînd obiective din inima capitalei irakiene şi capturînd un aeroport militar la sud-est de oraş.

Ştirea zilei

Generalul american Vincent Brooks a declarat, la Comandamentul central din Qatar, că obţinerea controlului asupra aeroportului Rashid prezintă importanţă din punct de vedere militar. Generalul Brooks: „Aeroportul Rashid este o zonă care ne conferă de asemenea unele avantaje militare şi în acelaşi timp lipseşte membrii regimului de posibilitatea de a-l folosi pentru a fugi din Bagdad”.

Militarii americani afirmă că şi-au extins prezenţa în Bagdad şi că nu întîmpină rezistenţă organizată. Generalul Brooks a mai spus că forţele coaliţiei au înaintat în Bagdad şi dinspre nord, pe lîngă înaintarea care avea loc dinspre sud.

În centul Irakului se relatează că forţele coaliţiei sprijinite de avioane şi elicoptere au dat o bătălie cu trupe ale Gărzii Republicane la nordest de oraşul Hilla, la 100 de kilometri sud de Bagdad. În nordul Irakului, avioane americane au bombardat poziţiile irakiene de la Kirkuk. În sudul ţării, potrivit militarilor britanici, partidul Baath a fost eliminat din Basra şi locuitorii oraşului au primit cu entuziasm trupele britanice.

Premierul Năstase respinge ideea unei Europe cu un nucleu centrat pe Paris - Berlin

Premierul Adrian Năstase face o vizită la Berlin la invitaţia cancelarului Gerhard Schroeder. Obiectivele vizitei vizează atît colaborarea bilaterală în plan politic şi economic cît şi sprijinul guvernului german pentru primirea Romaniei în Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat agenţiei germane de ştiri DPA, înaintea întîlnirii cu Schoerder, Năstase a apărat poziţia adoptată de România în acordarea de sprijin pentru războiul condus de Statele Unite în Irak. Năstase a spus că România a dorit să arate clar că este un partener credibil pentru Nato şi pentru Statele Unite şi îşi exprimă convingerea că disputa transatlantică va fi rezolvată în curînd. “Noi nu credem că Europa şi Statele Unite au seturi de valori diferite”, spune premierul român.

În acelaşi interviu, Năstase pune sub semnul întrebării ideea franco-germană privind o Europă cu mai multe viteze, avînd un nucleu centrat pe Paris şi Berlin. “Unii ar spune că s-ar putea ajunge la un nou format, în care nucleul alianţei va încerca să influenţeze restul teritoriului Europei”, apreciază premierul român. Năstase avertizează că astfel s-ar putea transforma Uniunea Europeană într-o organizaţie cu mai multe categorii de membri şi îşi exprimă îndoiala că un astfel de club poate într-adevăr funcţiona.

Mircea Geoană: indicii privind destinderea relaţiilor cu Franţa

Ministrul de externe Mircea Geoană a declarat că perioada mai delicată care a existat în Europa, inclusiv în relaţiile româno-franceze, pe tema conflictului din Irak, pare să se fi închis.

Ştirea zilei

În declaraţii făcute la sosirea dintr-o vizită oficială în Franţa, Geoană a afirmat că a primit semnale extrem de încurajatoare privind "acelaşi sprijin pe care Franţa îl acordă României pentru apropierea de Europa".

Dorinţa Guvernului francez este ca România să încheie negocierile de aderare la Uniunea Europeană în 2004, iar intrarea în UE să aibă loc în 2007, a spus Geoană.

Blocarea conturilor bancare ale lui Sorin Ovidiu Vîntu şi ale lui Nicolae Popa, membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest

Procurorii au decis blocarea conturilor bancare ale omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi ale lui Nicolae Popa, membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, informează Biroul de presă al Parchetului Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

În Comunicatul Parchetului CSJ se spune că blocarea conturilor a fost decisă “în vederea asigurării recuperării pagubei produse prin activitatea infracţională, precum şi pentru clarificarea unor aspecte legate de urmărirea penală”.

Schoeder şi Chirac pledează pentru un rol central ONU în reconstrucţia Irakului

Cancelarul german Gerhard Schroeder şi-a repetat apelul pentru acordarea unui rol central Naţiunilor Unite în Irak după actualul conflict. Schroeder a precizat că susţine acest lucru avînd în vedere experienţa ONU în organizarea ajutoarelor umanitare şi din motive legate de legitimitate.

Tot marţi, preşedintele Jacques Chirac a cerut ca Naţiunile Unite să joace un rol major în reconstrucţia Iracului după război.

George Bush: ONU va juca un rol vital în Irakul post-belic

Preşedintele american George Bush a declarat că Naţiunile Unite vor juca “un rol vital” în Irak după război. Bush a făcut aceste declaraţii după convorbiri cu premierul britanic Tony Blair în Irlanda de nord.

El a spus că Naţiunile Unite vor fi implicate în acordarea ajutorului umanitar precum şi în stabilirea unei autorităţi interimare în Irak.

Preşedintele Bush: „Aceasta însemană hrană şi medicamente, înseamnă ajutoare pentru populaţie, înseamnă un loc unde oamenii îşi pot aduce contribuţia, înseamnă propunerea de persoane pentru autoritatea interimară irakiană, înseamnă a fi parte la progresele făcute în Irak”.

La rîndul său premierul Blair a spus totodată că această chestiune, a rolului Naţiunilor Unite în Irakul post-belic nu trebuie să degenereze într-o dispută similară celei privind acţiunea militară contra regimului Saddam Hussein.

Atît preşedintele Bush cît şi premierul Tony Blair au spus că regimul lui Saddam Hussein se prăbuşeşte. Cei doi lideri au discutat de asemenea situaţia legată de conflictul israelo-palestinian. Bush şi-a exprimat sprijinul pentru alegerea lui Mahmoud Abbas ca prim ministru al Autorităţii palestiniene.

Capturarea unui aeroport militar la est de Bagdad

Oficialităţile militare americane au declarat că trupele de puşcaşi marini au capturat un aeroport militar la periferia de est a Bagdadului, în timp ce în capitala irakiană continuă lupte intense.

Ştirea zilei

În declaraţii făcute la Comandamentul Central din Qatar, generalul american Vincent Brooks a precizat că forţele coaliţiei au capturat aeroportul Rashid, care a fost, se pare, părăsit de forţele irakiene în retragere. Generalul Brooks a mai spus că forţele coaliţiei avansează acum în Bagdad şi dinspre nord, pe lîngă înaintarea care are loc dinspre sud.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat că spitalele din capitala irakiană sînt copleşite de numărul răniţilor şi că situaţia este critică datorită penuriei de apă, medicamente şi personal medical.

În sudul ţării la Basra, potrivit purtătorului de cuvînt britanic, colonelul Chris Vernon, s-a pus capăt dominaţiei partidului Baath în oraş şi populaţia a întîmpinat cu bucurie trupele britanice.

„Intrarea trupelor britanice a fost întîmpinată cu entuziasm de populaţia civilă locală, demonstrînd în fine convingerea că eliberarea s-a produs şi zi de zi încrederea populaţiei sporeşte”.

Colonelul Vernon a mai spus că Basra al doilea oraş ca mărime din Irac, este acum controlat în cea mai mare parte de trupele britanice, dar a adăugat că vor mai fi necesare cîteva zile pentru a asigura autoritatea coaliţiei în oraş.

Regele Suediei în vizită la Bucureşti

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei şi Regina Silvia au început o vizită de stat de trei zile în România.Preşedintele Ion Iliescu i-a întîmpinat pe oaspeţii suedezi la Aeroportul Otopeni, unde a avut loc o ceremonie oficială.

Regele Suediei şi şeful statului român au avut apoi o întîlnire tete-a-tete la Palatul Cotroceni, urmată de un schimb de decoraţii.

Preşedintele Voronin va participa la reuniunea ţărilor din Procesul de Cooperare in Sud-Estul Europei

Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin va lua parte pe 9 aprilie la reuniunea de la Belgrad a sefilor de stat si de guvern ai tarilor participante la Procesul de Cooperare in Sud-Estul Europei.

Ministerul moldovean de externe a calificat reuniunea drept "una extrem de importanta pentru tarile beneficiare ale Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est, tari care participa si la Procesul de cooperare sud-est europan" intrucit reprezinta o "posibilitate de a adopta o strategie comuna pentru realizarea obiectivelor de integrare europeana".

"Participarea la aceste organisme ar fundamenta calitatea de stat sud-est european a Republicii Moldova, oferindu-i o serie larga de posibilitati de cooperare regionala" se mai spune în declaraţia ministerului de externe de la Chisinau.

Armata Serbiei şi Muntenegrului încetează orice colaborare cu Republiva Srpska

Ministrul apărării din Serbia şi Muntenegru a declarat că ţara a mai făcut un pas spre intrarea în programul Parteneriatul pentru Pace al Nato. Ministrul apărării Boris Tadici a declarat că forţele armate din Serbia şi Muntenegru au încetat orice cooperare cu forţele militare din republiva Srpska, entitatea sîrbilor bosniaci, conformîndu-se astfel cererilor Nato.

Tadici a mai spus că Serbia şi Muntenegru nu se află departe de îndeplinirea criteriilor pentru Parteneriatul pentru Pace, dar trebuie să mai introducă unele reforme ale armatei şi să intensifice cooperarea cu tribunalul ONU pentru crime de război.

George Bush: ONU va juca un rol vital în crearea autorităţii interimare în Irak

Preşedintele Statelor Unite George Bush a declarat că Organizaţia Naţiunilor Unite va juca un rol vital în Irak, după război, îndeosebi în crearea autorităţilor interimare.

Ştirea zilei

George Bush: „Reconstructia Irakului va necesita sprijinul si expertiza comunitatii internationale. Sintem decisi sa conlucram cu institutii internaţionale, inclusiv cu ONU.”

Şeful Executivului american a făcut această declaraţie după convorbiri, în Irlanda de Nord, cu premierul Marii Britanii Tony Blair. La rîndul său, Blair a spus că regimul preşedintelui irakian Saddam Hussein se prăbuşeşte şi că această evoluţie va uşura misiunea forţelor coaliţiei de a anihila armele de distrugere în masă din arsenalele regimului Saddam Hussein.

Declaraţiile celor doi lideri au fost făcute la palatul Hillsbourough, din apropierea Belfastului – unde s-au întîlnit pentru o a doua zi de convorbiri privind viitorul Irakului, situaţia din Orientul Mijlociu şi alte chestiuni internaţionale.

Trupele coaliţiei îşi întăresc prezenţă la Bagdad - Basra sub control britanic

Prezenţa forţelor coaliţiei la Bagdad este în creştere şi aceste forţe nu se lovesc de o rezistenţă irakiană organizată - a declarat purtătorul de cuvînt al Comandamentului Central american din Qatar.

Ştirea zilei

Purtătorul de cuvînt a mai spus că forţe americane ocupă palate prezidenţiale din centrul Bagdadului şi că mesajul transmis prin aceste operaţiuni este clar - anume: forţele Coaliţiei sunt în măsură să acţioneze oriunde doresc.”

În centrul Bagdadului continuă ciocnirile între forţele americane şi cele irakiene. Cel puţin cinci jurnalişti au fost răniţi, după ce hotelul Palestina, unde locuiesc cei mai mulţi corespondenţi străini, a fost lovit în timpul unui schimb de focuri.

Anterior, televiziunea arabă al-Jazeera relatase că unul dintre reporterii săi a fost omorît şi un altul a fost rănit, cînd biroul de la Bagdad al postului de televiziune a fost lovit de o bombă, în timpul unui raid al aviaţiei americane.

Tot astăzi, un purtătorul de cuvînt al armatei britanice a declarat că oraşul sud-irakian Basra este, în cea mai mare parte, sub controlul trupelor britanice - dar că este nevoie de încă cîteva zile pentru a impune autoritatea totală a coaliţiei în oraş. Purtătorul de cuvînt a mai spus că partidul Baath a fost eliminat la Basra şi că localnici au salutat sosirea trupele britanice.

Un proiect de completare a Legii cetăţeniei în dezbaterea Camerei Deputaţilor

Camera Deputaţilor a dezbătut un proiect de completare a Legii cetăţeniei. Conform textului adoptat de deputaţi, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, şi care din diferite motive au pierdut cetăţenia română, precum şi descendenţii acestora pot face cererea de redobîndire a cetăţeniei la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României. Legea a fost votată pe articole şi va fi supusă ulterior votului final.

Interes pentru proiecte în Irakul post-belic

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România salută iniţiativa Ambasadei Americane de a deschide o locaţie pe Internet, unde firmele din România...

Ştirea zilei

care doresc să participe la reconstrucţia Irakului se pot înscrie, în vederea participării la licitaţiile care se vor efectua în acest scop.

Pînă în acest moment, Guvernul României a trimis la Washington o listă cu 30 de firme. Nu se cunosc criteriile după care a fost alcătuită lista şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România nu a fost consultată - s-a spus la reuniunea Asociaţiei, care a avut loc la Bucureşti.

În altă ordine de idei, Asociaţia Oamenilor de Afaceri a calificat drept nepotrivită decizia Guvernului Năstase de a acorda 9 zile libere de Paşti - întrucît în felul acesta „procesul economic este blocat”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG