Linkuri accesibilitate

Ştiri

Raid israelian în oraşul Beit Hanun din Fîşia Gaza

Trupe israeliene sprijinite de tancuri şi elicoptere au lansat o incursiune în oraşul Beit Hanun din nordul Fîşiei Gaza. Potrivit oficialităţilor palestiniene, cinci palestinieni au fost ucişi în cursul raidului. Reprezentanţii armatei israeliene au declarat că a fost lansată o “amplă operaţiune” de percheziţii şi arestări, pentru neutralizarea militanţilor palestinieni.

Noul administrator civil Paul Bremer: partidul Baath va fi eradicat din Irak

Paul Bremer, noul administrator american civil al Irakului a declarat că forţele americane fac mari eforturi pentru îmbunătăţirea siguranţei în Bagdad,

Ştirea zilei

grav lovit de jafurile şi nelegiuirile izbucnite după căderea regimului lui Saddam Hussein. Demnitarul american a făcut aceste declaraţii astăzi în capitala irakiană, marcînd preluarea mandatului său ca şef al administraţiei americane în Irak.

Demnitarul american a spus că va răspunde de restabilirea unei situaţii de siguranţă în Irak şi de crearea condiţiilor necesare pentru ca poporul irakian să se poată guverna singur. El a adăugat că partidul Baath al lui Saddam va fi eradicat din Irak.

Paul Bremer: „Voi emite un ordin cu măsuri de eliminare a baathismului din Irak pentru totdeauna. Trebuie să luăm şi vom lua măsuri de a-i căuta activ pe aceşti oameni şi de a-i îndepărta din funcţii. Îi îndepărtăm şi vom căuta să ne ocupăm de acei membri ai vechiului regim care sabotează ţara şi eforurile coaliţiei”.

Beirut: arestarea a 9 persoane suspectate de plănuirea unui atentat asupra ambasadei americane

Armata libaneză a arestat nouă persoane suspecte de a fi plănuit atacarea ambasadei americane şi răpirea unor oficialităţi locale pentru a forţa eliberarea unor militanţi islamici. Într-o declaraţie a armatei libaneze se spune că suspecţii, şapte libanezi şi doi palestinieni, au fost descoperiţi şi arestaţi cu ajutorul forţelor siriene staţionate în Liban. Ambasada americană la Beirut nu a comentat încă anunţul.

Întrevedere Geoană - Dudău la Strasbourg

Ministrul roman al afacerilor externe, Mircea Geoana a salutat la Strasbourg, cu prilejul intalnirii cu omologul sau moldovean, Nicolae Dudau, preluarea de catre Republica Moldova a Presedintiei Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.

"Este o veste buna ca Republica Moldova, dupa un sprijin sustinut al tarii noastre, a reusit sa obtina Presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, a spus Geoană. El a adăugat că “este prima demnitate europeana pe care aceasta tara o obtine in zece ani de independenta si a fost interesul Romaniei de a vedea Republica Moldova fiind la inaltimea unei asemenea sarcini". Seful diplomatiei romane a subliniat ca Romania va continua sa sprijine Republica Moldova, la nivel diplomatic si politic, exprimandu-si totodata convingerea in destinul european comun al celor doua tari.

La randul sau, ministrul moldovean de externe, Nicolae Dudau a apreciat sprijinul venit din partea romana, sperand ca, astfel, prioritatile pe care Republica Moldova si le propune in aceasta calitate vor fi mai usor duse la indeplinire. Dudau si-a exprimat, totodata, convingerea ca obiectivele in domeniul relatiilor celor doua tari, asa cum au fost stabilite cu prilejul vizitei ministrului Mircea Geoana la Chisinau, vor fi realizate in cel mai scurt timp cu putinta.

Mircea Geoana a precizat ca presedintii Romaniei si Republicii Moldova se vor intalni la inceputul lunii august, la Stanca-Costesti, pentru a sarbatori 25 de ani de la infiintarea acestei hidrocentrale.

Preşedintele Iliescu aşteptat în China în a doua jumătate a anului

Preşedintele Ion Iliescu urmează să facă o vizită oficială în China în partea a doua a acestui an - a declarat premierul Adrian Năstase, la întoarcerea de la Beijing. Nastase a mai spus că şeful statului va fi însoţit de o importantă delegaţie de oameni de afaceri care vor analiza cu investitorii chinezi modalităţile de aplicare a unor proiecte economice comune.

Premierul a precizat că i-a transmis preşedintelui chinez, Hu Jintao un mesaj de susţinere politică din partea şefului de stat român. Preşedintele Ion Iliescu şi-a amînat vizita în China, pe care trebuia să o facă în perioada 24-30 aprilie, din cauza epidemiei sindromului respirator sever acut (SARS).

PNL: viitor proiect de lege pentru recalcularea pensiilor

PNL intenţionează să depună pe 1 octombrie la Parlament un proiect de lege care să vizeze recalcularea pensiilor - a anunţat joi într-o conferinţă de presă deputatul PNL Mona Muscă.

Potrivit ei, PNL în parteneriat cu CNS Cartel Alfa şi cu organizaţiile de pensionari vor iniţia o propunere legislativă care să elimine discrepanţele existente în prezent, astfel încît pensionarii care au avut aceiaşi ani de muncă şi aceleaşi condiţii de muncă să primească o pensie cu valoare egală.

Reprezentantul Cartel Alfa Bogdan Hossu a declarat că susţine reforma sistemului de pensii, arătînd că parteneriatul creat cu PNL este deschis tuturor organizaţiilor şi partidelor parlamentare interesate de această problemă.

New York: 2 yemeniţi acuzaţi de organizarea atentatului de la Aden din 2000

Un tribunal federal din New York a pus sub acuzare doi cetăţeni yemeniţi pentru participare la organizarea atentatului cu bombă contra vasului militar american Cole, petrecut în anul 2000. Atacul din portul Aden s-a soldat cu moartea a 17 marinari americani.

Cei doi yemeniţi, Fahd Al Quso şi Jamal Ahmed Mohamed Ali au evadat luna trecută, împreună cu alţi opt suspecţi dintr-o închisoare din Yemen. Ambii se află în libertate.

Colin Powell: Statele Unite speră într-un vot unanim în Consiliul de Securitate

Secretarul de stat american Colin Powell a declarat că Statele Unite speră să obţină sprijin unanim în Consiliul de Securitate Onu pentru o rezoluţie de ridicare a sancţiunilor contra Irakului.

Ştirea zilei

Powell a făcut această declaraţie în drum spre Germania, după o vizită în Bulgaria. Atît Germania cît şi Bulgaria sînt membri în Consiliul de Securitate, cadru în care se va dezbate astăzi proiectul de rezoluţie privind ridicarea sancţiunilor.

La Sofia, Powell a spus că Statele Unite sînt gata să ia în considerare şi ideea unei suspendări temporare a sancţiunilor, dar speră încă să obţină ridicarea lor completă. Powell a mulţumit Bulgariei pentru sprijinul dat în legătură cu războiul din Irak şi a salutat preconizata aderare la NATO a Bulgariei anul viitor.

Colin Powell: „Bugaria, în pofida dimensiunilor relativ reduse, joacă un mare rol în alianţa trans-atlantică şi cred că acest lucru a fost recunoscut prin votul unanim din Senatul american asupra protocolului de aderare care aduce Bulgaria mai aproape de intrarea în alianţă”.

În chestiunea unei eventuale mutări spre est a bazelor militare americane din Europa, Powell a spus că Statele Unite nu au decis o astfel de mutare şi că o astfel de decizie nu este iminentă.

Proiect de lege prevăzînd amnistierea unor categorii de rebeli ceceni

Preşedintele Vladimir Putin a trimis parlamentului un proiect de lege prevăzînd o amnistie pentru unii dintre luptătorii separatişti din Cecenia. Potrivit Kremlinului, prin acest gest Putin îşi respectă promisiunea de a ajuta revenirea la viaţa civilă a unora dintre rebelii ceceni.

Măsura survine la numai o zi după un atac sinucigaş cu explozibil în satul Ilishkan Yurt, în timpul unor festivităţi religioase – al doilea atentat major din Cecenia, săptămîna aceasta. Şeful regiunii Gudermes în care se află acest sat a spus că bilanţul victimelor este acum de 18 morţi şi zeci de răniţi. Un purtător de cuvînt al organizaţiei Medecins sans Frontieres a afirmat că peste 30 de oameni au fost ucişi în atacul sinucigaş comis se pare de două femei.

Yasser Arafat cere desfiinţarea tuturor aşezărilor israeliene din teritoriile ocupate

Mii de palestinieni au luat parte la marşuri în Cisiordania şi Gaza, marcînd ceea ce ei numesc nakba (catastrofa - în arabă) adică înfiinţarea statului Israel în 1948 şi exilul a sute de mii de palestinieni.

Într-un discurs la televiziune, preşedintele Autorităţii Palestiniene Yasser Arafat a condamnat “conspiraţia” împotriva eforturilor de pace ale palestinienilor. El a spus că pacea nu este posibilă fără o retragere completă a Israelului şi îndepărtarea tuturor aşezărilor israeliene din teritoriile ocupate.

Republica Moldova preia preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei

Ministrul moldovean de externe Nicolae Dudău a preluat la Strasbourg în numele autorităţilor de la Chişinău preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. Într-un interviu acordat agenţiei oficiale de ştiri Moldpres, preşedintele Vladimir Voronin afirmă că preluarea de către Republica Moldova acestei responsabilităţi reprezintă punctul final “al bătăliei pentru Strasbourg” care s-a dat în interiorul ţării.

După cum remarcă agenţia Basapress, în timpul vizitei sale de acum o lună la Chişinău, Secretarul general al Consiliului Europei Walter Schwimmer a declarat că printre priorităţile programului preşedinţiei moldovene se numără, între altele, organizarea celui de-al treilea summit al şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale Consiliului, dezvoltarea relaţiilor dintre statele membre ale Consiliului şi cele ale Uniunii Europene, punerea în dezbatere a rolului ONU în soluţionarea situaţiilor de conflict şi a celor postconflictuale.

Parlamentul moldovean ratifică documentul CSI de combatere a terorismului

Parlamentul de la Chisinau a ratificat un Regulament cu privire la organizarea si desfasurarea in comun cu tarile membre ale CSI a unor actiuni de combatere a terorismului. Documentul, semnat de majoritatea sefilor de stat ai CSI la summitul organizatiei desfasurat in toamna trecuta la Chisinau, prevede intre altele crearea unui centru unic de comanda care va coordona activitatile anti-teroriste pe teritoriile tarilor comunitare, precum si instruirea in acest scop a unor trupe speciale.

Colin Powell la Sofia - recunoştinţă pentru sprijinul în lupta împotriva terorismului

Secretarul de stat american Colin Powell, aflat în vizită la Sofia, a mulţumit Bulgariei pentru ajutorul dat în lupta contra terorismului şi în războiul din Irak şi a adăugat că Washingtonul nu-şi uită prietenii.

Colin Powell: „Bulgaria ne-a fost ca un braţ drept puternic în războiul contra terorismului şi în efortul de dezarmare a lui Saddam. Bulgaria a sprijinit aceste eforturi în Consiliul de Securitate şi pe teren în Afganistan. De fapt, Bulgaria s-a dovedit gata să îşi trimită fii şi fiicele în această luptă – cel mai profund angajament pe care şi-l poate asuma o ţară”.

SRI: dejucarea recentă a unor atentate irakiene

Serviciul Român de Informaţii a anunţat că a dejucat recent atentate teroriste puse la cale de Irak împotriva unor obiective occidentale şi israeliene din România.

Ştirea zilei

Potrivit SRI, o reţea teroristă de patruzeci de persoane, ce includea diplomaţi şi agenţi secreţi irakieni, plănuia atacuri cu aruncătoare de grenade, puse la dispoziţie de către şeful spionajului din Ambasada Irakului la Bucureşti. În comunicatul SRI se mai spune că atacurile urmau să aibă loc în luna care a precedat operaţiunile militare din Irak.

După cum se arată în comunicat "în lunile martie-aprilie 2003, SRI a propus declararea «persona non grata» a 10 diplomaţi irakieni şi declararea ca indezirabili a 31 de cetăţeni irakieni şi de alte naţionalităţi. SRI precizează că pentru dejucarea planului a colaborat cu servicii de informaţii din străinătate.

Ministerul sănătăţii: Prevenirea şi combaterea violenţei în familie

Violenţa în familie reprezintă o serioasă problemă de sănătate publică, agresiunile împotriva femeii constituind o importantă cauză de deces şi incapacitate de muncă - s-a arătat în cadrul unei întîlniri cu tema "Prevenirea şi combaterea violenţei în familie”, organizată de Ministerul Sănătăţii şi Familiei cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei.

În Bucureşti, în cadrul Centrului pilot de asistenţă şi protecţie a victimelor violenţei în familie, în fiecare lună se prezintă, în medie, 20 de persoane, iar în centrul similar din Constanţa au fost soluţionate, în 2002, 244 de astfel de cazuri. După cum a declarat ministrul sănătăţii şi familiei Daniela Bartoş, începînd cu anul trecut, cu sprijin internaţional, au fost deschise centre la APACA, la Buftea pentru Judeţul Ilfov şi la Târgu Mureş.

Colin Powell: suspendarea sancţiunilor ONU contra Irakului

Secretarul de Stat american Colin Powell a declarat că Statele Unite ar fi gata să examineze ideea unei suspendări temporare a sancţiunilor ONU contra Irakului, în locul abolirii lor imediate.

Ştirea zilei

Powell, sosit la Sofia după o vizită la Moscova, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul bulgar, că Statele Unite vor “examina ideea”. El a subliniat însă că Statele Unite preferă ca sancţiunile să fie ridicate complet, aşa cum au propus în proiectul de rezoluţie care va fi dezbătut astăzi în Consiliul de Securitate ONU.

Întrevedere Geoană - Schwimmer la Strasburg

Aflat la Strasburg, ministrul de externe Mircea Geoană s-a întîlnit astăzi cu secretarul general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer. Şeful diplomaţiei române a participat de-asemeni la ceremonia de semnare a protocolului pentru amendarea Convenţiei privind reprimarea terorismului.

Wen Jiabao întrevede un viitor strălucit cooperării cu România

China şi România au realizări importante în cooperarea bilaterală şi se bucură de perspective favorabile de dezvoltare a lor în viitor - a apreciat primul ministru al Chinei,

Ştirea zilei

Wen Jiabao, reluat astăzi într-un amplu articol publicat de ziarul "People's Daily", cu ocazia vizitei pe care a întreprins-o la Beijing primul ministru Adrian Năstase. Articolul menţionează dorinţa României de a participa la dezvoltarea economică a zonelor occidentale ale Chinei, în mod special în domeniul hidro-energetic.

În cursul întîlnirilor de joi delegaţia română a discutat şi despre posibilităţile de extindere a activităţii unor companii chineze pe piaţa din România, în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei.

Anchetator al Serviciului moldovean de informaţii şi securitate descinde la redacţia ziarului Flux

Un anchetator al Serviciului moldovean de informaţii şi securitate a vizitat astăzi redacţia celui mai important ziar de opoziţie Flux, pentru a purta discuţii, calificate drept "profilactice" cu jurnalistul care semnează cu pseudonimul Ion Manole, în legătură cu un articol despre traficul de arme din regiunea transnistreană. Conducerea ziarului a refuzat să dezvăluie identitatea acestui ziarist, invocînd prevederile legale de protejare a surselor.

Cu o zi în urmă anchetatorii Procuraturii Generale i-au supus la un interogatoriu pe redactorul şef şi pe adjunctul săi, Igor Burciu şi Vitalie Călugăreanu. Ziariştii de la Flux sînt anchetaţi în baza unui articol penal referitor la calomnie, în legătură cu un articol despre livrări de armament din Moldova ce ar fi fost efectuate unor organizaţii teroriste şi în care a fost implicat consulul onorific al Libanului la Chişinău, Mahmud Hammud.

Colin Powell: viitorul guvern irakian va onora obligaţiile către Rusia

Într-un interviu acordat postului de radio "Ecoul Moscovei", înaintea încheierii vizitei în Rusia, Secretarul de stat Colin Powell s-a referit pe larg la probleme ale actualităţii internaţionale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG