Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ciocniri sîngeroase semnalate în Cecenia

În Cecenia au avut loc ciocniri grele în ultimele 24 de ore. Un reprezentant al administraţiei cecene pro-moscovite a declarat că şapte soldaţi ruşi au fost ucişi în ultimele 24 de ore . Potrivit aceleiaşi surse, alţi 21 de soldaţi ruşi au fost răniţi de explozia unor mine.

Agenţia Associated Press transmite că artileria rusească a bombardat poziţii ale separatiştilor în diferite zone şi că trupele federale au arestat 150 de persoane în mai multe raiduri pe teritoriul republicii.

Ministerul de interne al Rusiei a anunţăt că în primele şase luni ale anului, în regiunea Caucazului de nord “atacurile teroriste” s-au soldat cu moartea a 150 de soldaţi din trupele federale, alţi 450 de soldaţi fiind răniţi.

Teroristul irlandez Michael McKevitt condamnat la 20 de ani închisoare

Organizatorul celui mai sîngeros atac terorist din istoria conflictului din Irlanda de Nord a fost condamnat la 20 de ani închisoare de un tribunal din Republica Irlanda.

Michael McKevitt a fost găsit vinovat ieri de conducere a unei acţiuni teroriste, în legătură cu atentatul din 1998 de la Omagh, care s-a soldat cu 29 de morţi şi sute de răniţi.

McKevitt a fost de asemenea condamnat la şase ani închisoare pentru apartenenţa la organizaţia ilegală “Adevărata IRA”, grupare care s-a desprins din Armata Republicană Irlandeză, refuzînd să accepte procesul de pace în Iranda de Nord.

Procurorii şi-au bazat în mare măsură pledoaria, în procesul lui McKevitt, pe dovezile furnizate de un fost agent FBI care s-a infiltrat în “Adevărata IRA”, pozînd ca reprezentant al acestei grupări în Statele Unite.

Şeful spitalului militar din Mozdok arestat şi inculpat de neglijenţă

Şeful spitalului Militar care a fost distrus de un atentat sinucigaş săptămîna trecută în republica Osetia de Nord din Federaţia Rusă a fost arestat şi inculpat pentru neglijenţă. Procurorii militari afirmă că locotenent-colonelul Artur Arakelian, şeful spitalului militar, nu a pus în aplicare măsurile de siguranţă ordonate de ministerul apărării.

50 de persoane au fost ucise vinerea trecută cînd un camion încărcat cu explozibil a fost detonat, distrugînd spitalul militar rusesc din oraşul nord-osetin de la Mozdok. În acest oraş se află un cartier general al trupelor ruseşti care luptă în Cecenia vecină.

Trecerea în rezervă a 16 generali în cadrul reformei armatei sîrbe

Consiliul Suprem de Apărare din Serbia –Muntenegru a destituit 16 generali, în cadrul planului de reforme legat de apropierea de standardele NATO. Măsura are loc la propunerea ministrului apărării Boris Tadici.

Tot astăzi premierul Serbiei Zoran Zivkovici a anunţat demisia consilierului său pe probleme de securitate Zoran Janjusevici, în urma unui scandal de corupţie. Demisia lui Janjusevici are loc în urma acuzaţiilor că el şi alţi oficiali guvernamentali ar fi primit peste un milion de dolari în legătură cu o privatizare din Serbia în anul 2001.

Charles Taylor demisionează şi va părăsi luni Liberia

Parlamentul Liberiei a aprobat oficial demisia preşedintelui Charles Taylor. Taylor nu a apărut în parlament cum se anticipa, ci a trimis o scrisoare în care notifica forul legislativ că a luat decizia să îşi predea funcţia către vice-preşedintele ţării Moses Blah.

În mesajul trimis Taylor spune că a este victima unei “conspiraţii internaţionale”. Taylor a repetat că îşi va părăsi postul luni şi se anticipează că va pleca în Nigeria. El este acuzat de crime de război, iar secreatrul general Onu Kofi Annan a spus că în opinia sa “legea îşi va urma cursul” în cazul lui Taylor.

În Liberia, devastată de un război civil de cinci ani se află acum o forţă vest-africană care să asigure menţinerea păcii între forţele rebelilor şi cele ale guvernului. Washingtonul a spus că prezenţa unei forţe americane de menţinere a păcii, se va putea concretiza numai după plecarea lui Taylor.

Ministrul bulgar de finanţe îşi dă demisia

Ministrul bulgar de finanţe Milen Velchev a declarat că demisionează deoarece coaliţia de guvernămînt nu mai sprijină reforme economice radicale.

Velchev a spus că orice dare înapoi faţă de actualele planuri fiscale conservatoare ar periclita acordurile Sofiei cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Nu este clar dacă premierul bulgar Simeon Saxa Coburg Gotha a acceptat demisia ministrului de finanţe. Velchev este considerat de analiştii străini principalul reprezentant pro-reformă în guvernul Bulgariei.

Charles Tayler nu îşi anunţă demisia cum promisese

Preşedintele Liberiei Charles Taylor şi-a contramandat apariţia în faţa parlamentului, unde se anticipa că urma să îşi anunţe oficial demisia şi să numească un succesor. Cu toate acestea, purtătorul de cuvînt al lui Taylor a afirmat că preşedintele liberian va demisiona totuşi luni aşa cum a promis. Charles Taylor a promis, sub presiune internaţională, că va renunţa la putere şi va pleca în Nigeria.

În Liberia, devastată de un război civil de cinci ani se află acum o forţă vest-africană care să asigure menţinerea păcii între forţele rebelilor şi cele ale guvernului. Washingtonul a spus că prezenţa unei forţe americane de menţinere a păcii, se va putea concretiza numai după plecarea lui Taylor.

Top al parveniţilor privatizării în Europa centrală şi de est

Săptămînalul polonez “Wprost” a publicat o listă cu cei mai bogaţi 50 de oameni din Europa Centrală şi de Est. Printre aceştia se află şi şase romani sau cetăţeni de origine română.

Iosif Constantin Drăgan se află pe locul 21, cotat cu o avere de circa 900 milioane de dolari; pe locul 35 apare Ion Ţiriac, cu 700 milioane de dolari; urmează fraţii Ioan şi Viorel Micula, pe locul 42, cu 570 milioane de doalri; George Păunescu, cu 520 milioane de dolari şi în fine, penultimul pe listă, adică pe locul 49, Sorin Ovidiu Vîntu cu 450 de milioane de dolari.

Ziarul ceh Lidove Noviny remarcă astăzi că marea majoritate a celor din această listă a celor cei mai bogaţi 50 de oameni din Europa centrală şi răsăriteană sînt cetăţeni ai ţărilor mai sărace din zonă, dar ţări în care privatizarea s-a făcut în condiţii mai ciudate, cu mai puţin respect al legilor.

6,9% - rata şomajului în luna iulie

Rata şomajului la nivel naţional a fost, în luna iulie, de 6,9 la sută, agenţiile locale de ocupare avînd în evidenţă peste 650.000 de şomeri - informează Agenţia Naţională de Ocupare şi Formare Profesională (ANOFM).

Numărul total al şomerilor aflaţi, la 31 iulie, în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 650.386, dintre care 280.646 erau femei (43,1 la sută). Potrivit ANOFM, numărul total de şomeri a scăzut cu 13.220 faţă de iunie, ceea ce presupune o rată a şomajului cu 0,2 la sută mai mică în iulie faţă de luna precedentă.

Atac anti-american la Bagdad soldat cu moartea a doi militari

Doi soldaţi americani au fost ucişi noaptea trecută într-o ciocnire la Bagdad. Potrivit oficialităţilor militare americane, soldaţii au fost împuşcaţi în cursul unui schimb de focuri în cartierul al Rashid din capitala irakiană. Un alt soldat american şi un interpret irakian au fost răniţi.

Nu se ştie dacă au fost victime şi printre agresori – presupuşi adepţi ai fostului regim Saddam Hussein. De cînd s-a declarat încheierea operaţiunilor de luptă la 1 mai, în Irak au fost ucişi 55 de soldaţi americani şi şase soldaţi britanici.

Mugur Isărescu: măsurile de politică monetară ale Băncii centrale

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile de politică monetară aprobate de Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale. Isărescu a spus că măsurile vizează menţinerea BNR în poziţia de cumpărător de valută de pe piaţa valutară interbancară, creşterea, în continuare, a rezervelor internaţionale, precum şi o reacţie la creşterea importurilor, care a fost mai rapidă decât se anticipa în prima jumătate a anului.

Isărescu a spus totdată că BNR considera insuficient nivelul dobinzilor acordate de bancile comerciale la depozitele bancare şi a anunţat o creştere de la 18,25 la 19,25% a ratei dobânzii de intervenţie a Băncii Centrale.

PD solicită revocarea Ministrului integrării europene Puwak

PD solicită preşedintelui Ion Iliescu şi premierului Adrian Năstase să revoce din funcţie pe ministrul Integrării Europene, Hildegard Puwak, pentru încălcarea mai multor legi - a declarat vice-preşedintele PD Emil Boc.

Explozie lîngă ambasada Iordaniei la Bagdad - 11 victime

O explozie în faţa ambasadei Iordaniei la Bagdad s-a soldat cu moartea a 11 persoane şi cu zeci de răniţi. Presupusa detonare a unui vehicul capcană a dărîmat unul din zidurile complexului şi mai multe maşini din faţa ambasadei au luat foc.

Ştirea zilei

În opinia PD, solicitarea adresată preşedintelui şi premierului se bazează pe "argumente juridice, politice şi morale". Astfel, PD consideră că ministrul Integrării Europene a încălcat Legea privind organizarea şi funcţionarea guvernului şi Legea anticorupţie, care ambele definesc drept stare de incompatibilitate ocuparea de către un membru al guvernului a funcţiei de administrator al unei societăţi private.

Ştirea zilei

Agenţiile de presă transmit că după explozie, mai mulţi irakieni au pătruns în ambasadă, scandînd lozinci anti-iordaniene. Explozia a avut loc la o săptămînă după ce Iordania a anunţat că a acordat azil politic fiicelor lui Saddam Hussein. Amintim că Iordania a sprijinit intervenţia militară americană din Irak.

Ministrul iordanian al informaţiilor este citat de agenţia Reuter cu declaraţia că atacul, pe care l-a calificat drept un laş atentat terorist, nu va abate Ammanul de la politica “de sprijin şi ajutor” pentru poporul irakian.

Comandantul forţelor americane din Irac, generalul Ricardo Sanchez a spus că acest “atentat terorist” este cel mai grav atac contra unui obiectiv nemilitar, de la căderea Bagdadului.

Condamnare la moarte a unui terorist implicat în atentatele din insula Bali

Un tribunal din Indonezia a pronunţat primul verdict în legătură cu atentatul din insula Bali, din octombrie anul trecut – atentat soldat cu moartea a 202 persoane, majoritatea turişti străini. Tribunalul l-a condamnat la moarte pe militantul islamic Amrozi bin Nurhaysam, găsindu-l vinovat de planificarea şi participarea la executarea atentatului.

Anunţarea verdictului are loc la două zile după ce o altă bombă a explodat la Hotelul Mariott din centrul Jakartei, omorînd zece persoane şi rănind aproape 150. Atît atacul din Bali cît şi cel din Jakarta sînt asociate cu gruparea Jemaah Islamiyah, suspectată de legături cu reţeaua teroristă Al Qaida.

Creşterea consumului de droguri în Afganistan

Natiunile Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploare pe care a luat-o consumul de droguri in Afganistan. Potrivit unui studiu ONU, zeci de mii de afgani consuma heroina, opiu, haşiş sau droguri chimice. Afganistanul este si cel mai mare producător de opiu din lume – conform datelor Naţiunilor Unite.

Explozie în faţa ambasadei Iordaniei de la Bagdad

In fata ambasadei Iordaniei de la Bagdad a avut loc o explozie, soldata cu moartea a cel puţin 10 persoane. Se bănuieşte ca explozia a fost produsa de un camion capcana.

Ştirea zilei

După explozie, zeci de irakieni au pătruns in ambasada, scandind lozinci anti-iordaniene. Iordania a sprijinit interventia militara americana din Irak. Săptămîna trecută doua din fiicele lui Saddam Hussein au primit azil in Iordania.

Directorul societăţii Apă-Canal din Chişinău pus în libertate după 6 luni de arest preventiv

Directorul general al societatii pe acţiuni Apă-Canal, Constantin Becciev a fost pus în libertate, după 6 luni de arest preventiv. Judecătoria sectorului Râşcani din Chişinău a decis să continue cercetarea lui Constantin Becciev în stare de libertate.

Constantin Becciev a fost arestat la sfârşitul lunii februarie, pentru un presuspus furt de aproape 2 milioane de dolari la procurarea unui generator. Primăria Chişinăului, în a cărei subordine se află întreprinderea Apă-Canal, a calificat arestul lui Becciev drept tentativă a partidului de guvernământ de a intimida autorităţile publice locale în timpul campaniei electorale din primăvară. Solicitat de presă, Becciev a respins acuzaţiile care i se aduc.

Cazul lui Constantin Becciev a fost acceptat pentru examinare în regim de urgenţă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Susţinut de clanul său, Saddam Hussein îşi schimbă ascunzătoarea în răstimp de cîteva ore

Unul din comandantii militari americani din Irak a declarat ca Saddam Hussein a reuşit să scape pină acum, deoarece este mereu in mişcare, se muta odata la citeva ore si este mereu deghizat.

Generalul Ray Odierno a declarat jurnaliştilor că potrivit informatiilor detinute, Saddam este sprijinit de membri ai clanului său. Se pare ca fostul dictator se afla in zona orasului natal Tikrit.

Astazi, in aceasta regiune au fost reţinuti alti 7 irakieni, intre care şi doi foşti generali – toţi suspectaţi de a fi organizat atacuri împotriva trupelor americane .

Igor Ivanov cere Consiliului de securitate să recunoască statutul interimar al Consiliului de guvernare din Irak

Ministrul de externe rus Igor Ivanov a cerut Consiliului de securitate ONU sa adopte o rezolutie care sa deschida drumul pentru recunoasterea actualului Consiliul de guvernare irakian drept guvern interimar al Irakului. Consiliul a fost numit de Statele Unite si nu este recunoscut de Liga Araba.

Arnold Schwarzenegger for Governor in California

Actorul Arnold Schwarzenegger a anuntat ca va candida, din partea Partidului Republican in octombrie pentru functia de guvernator al statului California.

Este vorba de alegeri anticipate, organizate impotriva actualului guvernator, democratul Gray Davis care este acuzat de ruinarea statului. Alegerile vor avea loc in baza unei petitii, semnată de peste un milion de californieni, care au cerut îndepărtarea lui Davis .

Schwartzenegger, nascut in Austria, a fost campion de culturism inainte de a deveni un star al Hollywoodului. Este casatorit cu o membra a familiei Kennedy, simbol al Partidului Democrat.

Restanţe astronomice la Fondul asigurărilor de sănătate

Datoriile agentilor economici la Fondul asigurarilor de sanatate au ajuns la 27.000 de miliarde de lei, adica jumatate din totalul prevazut a fi colectat in acest an - se precizează într-o ştire a cotidianului Adevărul.

Ştirea zilei

Ministrul de resort Mircea Beuran a cerut achitarea datoriilor precizînd că numarul agentilor economici datornici depăşeste 231.000, din care apropae 2300 au fiecare restanţe de peste un miliard de lei. Beuran anunţă sancţiuni prin masuri de executare silita pentru incasarea sumelor datorate si a majorarilor de intarziere (0,5 la suta pentru fiecare luna).

Cotidianul Adevărul citează surse din cadrul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate - CNAS - care precizează ca incasarile lunare la fond au scazut, in ultimul timp, la 50 la suta. De obicei, CNAS raporta o colecta in proportie de 75-80 la suta sau chiar mai mult.

Conducerea instituţiei sustine ca, in prezent, la fond există un deficit de peste 1.000 de miliarde lei, dar care ar urma să fie recuperat pana la sfarsitul anului. Pentru a nu agrava criza din spitale, finantarile se fac din Fondul de rezerva.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG