Linkuri accesibilitate

Ştiri

Yasser Arafat nu a acceptat încă demisia premierului Abbas

Preşedintele palestinian Yasser Arafat nu a acceptat inca demisia premierului Mahmud Abbas, asa cum anuntase postul de televiziune CNN.

Ştirea zilei

Abbas şi-a inaintat demisia dupa numai patru luni in functie – patru luni in care a fost intr-un conflict continuu cu preşedintele Arafat.

Moscova: congresele pre-electorale ale comuniştilor şi liberalilor

Campania electorala din Rusia a intrat in faza decisiva – principalele doua partide de opozitie si-au prezentat programele.

Comunistii si partidul liberal Yabloko au avut congrese la care au fost alesi candidatii si aprobate programele, pentru alegerile generale programate la 7 decembrie.

Liderul partidului liberal Yabloko, Grigori Yavlincki a declarat ca partidul sau vrea o împărţire mai echitabila a bunăstării, prin majorarea impozitelor, mai ales pentru cei foarte bogati.

Ilie Botoş: cererea de recurs a lui Miron Cozma a fost respinsă de Tănase Joiţa

Fostul procuror general al Romaniei, Tănase Joita este cel care a respins memoriul care cerea promovarea unui recurs in anulare in cazul fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma – care ispăşeşte in acest moment o pedeapsă de 18 ani inchisoare. Informaţia a fost dată de noul procuror general Ilie Botoş.

Germania nu va trimite trupe în Irak nici în cazul unui mandat ONU

Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat ca tara sa nu va participa cu forte la o misiunea multi-nationala in Irak, chiar daca va fi sub egida ONU. In schimb, Germania s-ar putea oferi sa antreneze militari si politisti irakieni – a mai declarat cancelarul intr-un interviu acordat televiziuni publice germane.

Ambasadorul Guest: Fenomenul corupţiei rămîne o problemă gravă

„Fenomenul corupţiei rămîne o problemă gravă pentru această ţară şi cei aflaţi la putere sînt responsabili faţă de poporul român în adoptarea de măsuri categorice, concrete pentru rezolvarea ei” - este concluzia replicii data de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti Michael Guest premierului Adrian Năstase.

Miercuri, aflat la Piatra Neamţ, premierul declarase între altele că „sînt unii din afara” care au tot interesul sa fie prezentat fenomenul corupţiei în Romania, făcînd o referire directă şi la declaraţiile pe această tema făcute de ambasadorul american.

Rănirea uşoară a liderului spiritual al grupării Hamas în urma unui atac israelian

Armata israeliana si-a continuat atacurile tintite impotriva liderilor grupărilor extremiste palestiniene. Un elicopter militar a lovit simbata o cladire, in orasul Gaza – rănindu-l la mina, pe liderul spiritual al grupării Hamas, şeicul Ahmed Yassin.

Reactionind la ultimul atac, organizatia Hamas a amenintat cu escaladarea violentelor. „Israelul a depaşit orice limita si vom reactiona in conformitate”- a declarat un reprezentant al grupării Hamas din Liban..

Geoană: implicarea UE în rezolvarea crizei transnistrene

România nu doreşte renegocierea proiectului de constitutie pentru Europa - a declarat Ministrul de externe roman Mircea Geoana in Italia,

Ştirea zilei

Proiectul de constitutie va fi negociat si aprobat in cadrul conferintei inter-guvernamentale, care va avea loc la Roma – conferinta la care Romania va participa ca observator, alaturi de Bulgaria.

In alta ordine de idei, Geoana a apelat la Uniunea Europeana sa se implice activ in rezolvarea crizei transnistrene. După cum se stie, Olanda, in calitate de preşedinta OSCE, a facut official aceasta propunere cu citeva zile in urma. Este vorba de trimiterea unei misiuni militare europene de mentinere a pacii in Republica Moldova.

Întrevedere Putin - Parvanov la Soci

Rusia va sprijini Bulgaria, pe perioada cit aceasta tara va detine preşedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa - a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, in cursul intrevederii cu omologul sau bulgar Georgi Parvanov.

In opinia lui Putin, Bugaria va trebui sa dea o noua greutate acestei organizatii, mai ales in rezolvarea problemelor europene. Cei doi s-au intilnit la Soci pe malul Marii Negre.

Donald Rumsfeld îşi încheie vizita în Irak şi pleacă în Afganistan

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld si-a incheiat vizita neanuntata in Irak in zona de centru-sud, controlata de fortele poloneze. Rumsfeld a salutat misiunea poloneza, avetizind totodata ca situatia din Irak, mai ales economica si de securitate, ramîne instabila.

Anterior, Ministrul american al apărării Rumsfeld i-a criticat pe irakieni pentru securitatea precare a tarii. La o conferinta de presa la Bagdad, Rumsfeld a precizat: „Ideea ca asigurarea securitatii nu este treaba irakienilor ci a altora este o greseala. Tara aceasta apartine irakienilor si in ultima instanta, poporul irakian trebuie sa asigure securitatea”. In acest context, Rumsfeld a tinut sa precizeze ca Statele Unite nu vor trimite mai multe trupe in Irak.

Din Irak, Rumsfeld a plecat in Afganistan unde se va intilni cu preşedintele Hamid Karzai, cu membri ai guvernului si cu comandantii fortelor americane.

UE: aripa politică a grupării Hamas trecută pe lista organizaţiilor teroriste

Ministrii de externe din Uniunea Europeana au cazut de acorda sa plaseze aripa politica a organizatiei extremiste palestiniene Hamas pe lista organizatiilor teroriste, ceea ce ar putea duce si la inghetarea bunurilor acestei grupări in Europa. Pina acum, Franta se opusese vehement unei astfel de decizii.

Filmul de debut al unui regizor rus cîştigător la Festivalul de la Veneţia

La festivalul international al filmului de la Venetia, premiul pentru cel mai bun film a revenit filmului rusesc „Întoarcerea”. Este filmul de debut al regizorului Andrei Zvyagytsev. Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit actorului american Sean Penn, iar premiul pentru cea mai buna actrita germanei Katja Rieman.

Exporturile Republicii Moldova către România au crescut în acest an de 2 ori şi jumătate

Ucraina continuă să rămînă principalul partener al Republicii Moldova la importuri, iar Federaţia Rusă principala piaţă de desfacere pentru produsele moldovene - arată date ale Departamentului Statistică şi Sociologie de la Chişinău.

Astfel, importurile din Ucraina au constituit 22,4% din totalul importurilor, care se ridică la cifra de 700 de milioane de dolari în şapte luni, în creştere cu 30 de procente faţă de perioada similară a anului trecut.

Ucraina a devansat Rusia în 2001, principalele categorii de mărfuri exportate spre Republica Moldova fiind produsele minerale şi diverse echipamente.

Federaţia Rusă este însă destinaţia pentru aproape 40 la sută din mărfurile şi serviciile moldovene exportate, urmată de România, înspre care exporturile au crescut în acest an de aproape 2 ori şi jumătate, constituind 54 de milioane de dolari faţă de totalul exporturilor, de 406 milioane.

Miting PSL de susţinere a iniţiativei preşedinţiei olandeze a OSCE

Partidul Social Liberal va organiza duminică la Chişinău un miting în susţinerea iniţiativei preşedinţiei olandeze a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa privind trimiterea de trupe de consolidare a păcii ale Uniunii Europene în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

PSL, partid extraparlamentar înfiinţat imediat după alegerile parlamentare din 2001, susţine între altele implicarea Uniunii Europene în soluţionarea diferendului transnistrean, reintregirea teritorială a Republicii Moldova şi marginalizarea structurilor politice direct interesate de existenta acestui conflict.

Potrivit unui comunicat de presă, PSL se mai pronunţă pentru “retragerea de pe teritoriul Republii Moldova a trupelor ruseşti şi a bandelor de cazaci, pentru deschiderea unor perspective clare de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeană”.

Mitingul se va desfăşura în Scuarul operei naţionale din Chişinău cu începere de la ora 11 dimineaţă.

Demisia premierului palestinian Abbas

Premierul palestinian Mahmoud Abbas şi-a înaintat demisia – la numai patru luni de la preluarea postului – ca urmare a conflictului in care s-a aflat de la bun început cu preşedintele autoritatii palestiniene Yasser Arafat. Demisia a fost acceptata de preşedinte – pentru moment, cabinetul Abbas ramine in functie. Israelul a reactionat imediat, afirmind ca nu va accepta ca Arafat sa preia controlul asupra aparatului Palestinian de securitate.

Coordonatorul politicii externe si de securiate a Uniunii Europene Javier Solana pleaca in Orientul Apropiat, in tentative de a tempera criza care a apărut in sinul conducerii palestininene. La încheierea reuniunii informale a ministrilor de externe ai Uniunii Europene, Javier Solana a declarat: “Procesul de pace din Orientul Apropiat se afla intr-un moment critic. De aceea vom face tot ce se poate face. “

Efervescenţă preelectorală în Rusia

Cinci partide politice din Rusia organizează congrese la acest sfârşit de săptămână, înainte de alegerile parlamentare de la 7 decembrie. Partidele vor finaliza listele de candidaţi şi vor discuta despre eventuale alianţe electorale.

Partidele în cauză sunt Partidul Renaşterii Ruse, Zabloko, Partidul Comunist, Partidul Păcii şi Unităţii, precum şi Partidul Rusia Liberală.

44 de partide s-au înscris în cursa pentru cele 450 de locuri ale Dumei de Stat a Rusiei. Partidele trebuie să obţină minimum cinci la sută din voturi pentru a putea fi reprezentat în parlament.

Ambasadorul Guest: "fenomenul coruptiei rămîne o problema grava pentru România"

Ambasadorul american Michael Guest a criticat afirmaţiile premierului Adrian Năstase potrivit cărora străinii încearcă să folosească problema corupţie împotriva poporului român.

Ştirea zilei

Potrivit lui Guest « Simplul adevar este că fenomenul coruptiei reprezinta una dintre cele mai importante probleme care împiedica România să evolueze asa cum ar trebui ».

Totodată, spune Guest, fenomenul coruptiei rămîne o problema grava pentru România, iar cei aflati la putere sînt responsabili faţă de poporul român în adoptarea de măsuri categorice, concrete pentru rezolvarea ei”.

Tototdată, ambasadorul american şi-a exprimat regretul că premierul Adrian Năastase nu îi împărtăşeşte îngrijorarea în legătură cu cheltuirea fondurilor publice, dar a spus că « ştie că mulţi români sunt preocupaţi de acest lucru ».

Miercuri la Piatra Neamţ, premierul Adrian Năstase a lăsat să se înţeleagă că nu este îngrijorat de fenomenul corupţiei din Romînia şi că străinii « au tot interesul să fie prezentată corupţia din România”.

Reuniunea UE de la Riva del Garda

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene participă la cea de-a doua zi de convorbiri, în staţiunea italiană Riva del Garda, din Italia. Propunerea americană referitoare la o nouă rezoluţie pentru Irak se va afla în centrul discuţiilor, la fel şi evoluţiile din Orientul Mijlociu.

La acest ultim capitol va fi examinată situaţia planului de pace dintre israelieni şi palestinieni precum şi chestiunea scoaterii în afara legii a grupării militante palestiniene Hamas.

La reuniunea din Italia participă şi miniştri de externe ai ţărilor invitate să adere anul viitor la Uniune.

Consultări ale premierului Abbas cu parlamentarii palestinieni

Premierul palestinian Mahmoud Abbas, aflat în plină luptă pentru putere cu liderul palestinian Yasser Arafat, urmează să aibă convorbiri cu parlamentari palestinieni pentru a discuta pe marginea cererii sale de susţinere adresate Parlamentului. Ieri s-a anunţat că un vot de încredere în privinţa lui Abbas ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

La rândul său, Arafat urmează să se întâlnească şi el cu parlamentarii palestinieni, pentru a-şi prezenta punctul de vedere în disputa cu Abbas. Acesta din urmă doreşte un control sporit asupra forţelor de securitate palestiniene, aflate deocamdată în subordinea lui Arafat, pentru a putea pune în aplicare planul de pace internaţional, pe care Arafat îl consideră inaplicabil în condiţiile actuale.

Colin Powell aşteaptă propuneri concrete de amendare a proiectului de rezoluţie ONU

Secretarul de stat Colin Powell a cerut Franţei şi Germaniei să vină cu propuneri concrete în vederea revizuirii proiectului american de rezoluţie referitor la Irak,

Ştirea zilei

prezentat spre dezbatere săptămâna aceasta în Consiliul de Securitate ONU. Liderii celor două ţări menţionate de Powell au criticat proiectul american, afirmând că ar dori o revenire mai rapidă a irakienilor la conducerea propriei ţări, precum şi un rol sporit pentru Naţiunile Unite

Ieri, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate s-au reunit pentru a discuta pentru prima oară pe marginea proiectului.

Powell a afirmat cu acest prilej că Statele Unite sunt gata să-i asculte pe ceilalţi membri ai Consiliului şi să ajusteze proiectul de rezoluţie.

Colin Powell: “Unii din colegii mai din Consiliul de Securitate ar dori să acţionăm mai repede, alţi spun să fim ceva mai atenţi. Vom asculta toate comentariile ce vor fi făcute şi vom încerca să ajustăm şi să adaptăm aceste comentarii”.

Casa Albă anunţă un discurs privind Irakul al preşedintelui Bush

Casa Albă a anunţat că preşedintele George Bush se va adresa duminică naţiunii, într-un discurs, a cărui principală temă va fi Irakul. Purtătorul de cuvânt al casei Albe, Scott McClellan a afirmat că în discurs Bush se va axa pe Irak deoarece această ţară reprezintă cheia succesului Statelor Unite în războiul împotriva terorismului.

Declaraţie a guvernului: opusul lui A. Năstase "Europa quo vadis?" nu a fost publicat din bani publici

Guvernul a anunţat că toate cheltuielile legate de tipărirea cărţii "Europa, Quo Vadis?", semnată de premierul Adrian Năstase, au fost acoperite integral printr-o sponsorizare şi nu din surse guvernamentale.

Declaraţia guvernului vine să contrazică o declarţie a premierului, de miercuri, în care acesta afirma că şi-a tipărit cartea "Europa, Quo Vadis?" la RA Monitorul Oficial din bani publici, pentru că a dorit ca ea să apară înainte de raportul de ţară al CE pentru România, dar că îi va înapoia de la sponsorul său.

Ulterior, PNL a cerut Curţii de Conturi să verifice legalitatea acordării de fonduri publice pentru publicarea cărţii premierului şi de asemenea procurorului general să demareze procedurile de anchetare a acestui caz.

Totodată PD a depus la Parchetul Naţional Anticorupţie, o sesizare privind folosirea de fonduri publice pentru tipărirea volumului semnat de premierul Adrian Năstase.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG