Linkuri accesibilitate

Ştiri

Reuniunea OSCE incheiata fara o declaratie finala

Reuniunea ministerială OSCE de sfârşit de an s-a încheiat la Sofia fără a fi semnată o declaraţie finală, din cauza divergenţelor dintre ţările occidentale şi Rusia pe marginea crizei politice din Ucraina şi a prezenţei militare ruse în Georgia şi Republica Moldova.

Ştirea zilei

Secretarul de stat american Colin Powell a insistat ca Moscova să-şi îndeplinească angajamentul internaţional de a-şi retrage trupele din Republica Moldova şi Georgia şi a declarat că abia după aceea Statele Unite vor ratifica, aşa cum cere Rusia, tratatul adaptat privind reducerea forţelor armate în Europa.

La summit-ul OSCE de la Sofia, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan a numit pentru prima dată la nivel oficial prezenţa trupelor ruseşti în Transnistria drept “ocupaţie ilegală a unei părţi din teritoriul naţional” al Republicii Moldova.

Colin Powell: Statele Unite sprijina procesul democratic din Ucraina

Secretarul de Stat american, Colin Powell a respins acuzaţiile Rusiei că Occidentul s-ar fi angajat în jocuri politice în campania prezidenţială de la Kiev pentru a-şi exinde influenţa în Ucraina şi în alte foste republici sovietice. La reuniunea ministerială de sfârşit de an a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa ţinută la Sofia, Powell a declarat jurnaliştilor:

"Astăzi m-am alăturat colegilor mei pentru a pleda în sprijinul independenţiei Ucrainei, integrităţii ei teritoriale şi suveranităţii. Sprijinim cu toţii procesul democratic în curs şi aşteptăm rezultate care să reflecte voinţa poporului ucrainean”.

Opozitia ucrainiana obtine schimbarea Comisiei Electorale Centrale

Parlamentul de la Kiev a început dezbateri asupra măsurilor legislative convenite dimineaţă de puterea şi opoziţia ucraineană cu scopul de a se evita noi fraude electorale la repetarea pe 26 decembrie a turului doi al scrutinului prezidenţial. Între aceste măsuri se numără numirea unei noi componenţe a Comisiei Electorale Centrale - condiţie înaintată de opoziţie şi acceptată de preşedintele Leonid Kucima.

Hamid Karzai investit in functia de presedinte al Afganistanului

Hamid Karzai a fost investit azi în funcţia de preşedinte al Afganistanului, primul preşedinte afgan ales prin vot popular. Karzai, care fusese până la alegerile din 9 octombrie preşedinte interimar al Afganistanului, a declarat că priorităţile mandatului său de cinci ani vor fi dezarmarea miliţiilor conduse de lideri tribali, combaterera traficului cu droguri şi a corupţiei şi unificarea populaţiei afgane divizate pe grupuri etnice. La ceremonia de investire a lui Karzai la Kabul au participat oficialităţi din 27 de ţări, între care vicepreşedintele american, Dick Cheney şi ministrul Apărării al Statelor Unite, Donald Rumsfeld.

Agresorii de la Jeddah nu par a fi avut legaturi cu al Qaida

Autorităţile saudite i-au identificat pe trei din cei patru agresori ucişi ieri când au întreprins un asalt asupra consulatului american din oraşul Jeddah. Nici unul nu figurează pe lista teroriştilor din reţeaua al-Qaida căutaţi de autorităţile saudite. Un comunicat al ministerului de Interne din Arabia Saudită, precizează că nu a fost identificat încă al patrulea agresor ucis şi nici un altul capturat de forţele saudite în timpul incidentul de ieri, soldat cu 12 victime, între care 5 angajaţi locali ai consulatului american din Jeddah.

Alianta Irakul Unit: coalitie a principalelor formatiuni politice ale musulmanilor siiti

Principalele formaţiuni politice ale musulmanilor şiiţi din Irak au format o vastă coaliţie electorală, numită Alianţa Irakul Unit, pentru a participa la alegerile generale de luna viitoare. Potrivit unui reprezentant al ayatollahului Ali al-Sistani, liderul spiritual al musulmanilor şiiţi din Irak, pe listele electorale ale coaliţiei vor fi trecuţi candidaţi din aproximativ 20 de partide şi mişcări politice, candidaţi independenţi, precum şi persoane apropiate clericului radical şiit Moqtada al-Sadr, care a condus timp de mai multe luni anul acesta acţiuni de rezistenţă armată împotriva forţelor americane. Musulmanii şiiţi constituie aproximativ 60 la sută din populaţia irakului. Ei fuseseră marginalizaţi în regimul lui Saddam Hussein, care favoriza minoritatea sunită.

Convorbiri ale ministrior apararii din Rusia si Turcia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Ivanov a discutat la Ankara cu omologul său rus Vecdi Gonul un plan de cooperare navală în Marea Neagră precum şi situaţia din Georgia.

Rusia ameninţase săptămâna trecută să instituie o blocadă economică a regiunii separatiste georgiene Abhazia, după ce preşedinte în republica secesionistă fusese ales reprezentantul opoziţiei Serghei Bagapş.

Ca rezultat al ameninţărilor de la Moscova, autorităţile abhaze au hotărât să organizeze alegeri noi, în care premierul Raul Kagimba, sprijinit de Rusia, să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte, care să aibă puteri egale cu cele ale preşedintelui din Abhazia.

Intrevedere George Bush - Ghazi al-Yawar la Washington

Preşedintele american George Bush şi preşedintele interimar al Irakului, Ghazi al-Yawar, au reafirmat, după o întrevedere la Washington, nevoia organizării unor alegeri generale în Irak pe 30 ianuarie în ciuda sporirii violenţelor. De vineri până astăzi au fost ucişi aproximativ 100 de oameni, inclusiv cinci militari americani, în diferite lupte şi atentate în Irak. George Bush a declarat că alegerile vor oferi poporului irakian şansa să determine viitorul ţării.

Pervez Musharraf: structura de comandă al-Qaida din Pakistan distrusă

Preşedintele Pakistanului, generalul Pervez Musharraf a declarat la Londra după discuţii cu premierul britanic Tony Blair, că forţele pakistaneze ar fi distrus structura de comandă a reţelei teroriste al-Qaida din Pakistan. Musharraf dicută cu Blair despre lupta cu terorismul, situaţia din Afganistan şi procesul de pace dintre Pakistan şi India, după ce abordase aceste subiecte la sfârşitul săptămânii trecute cu preşedintele american George Bush la Washington.

Atac terorist asupra consulatului american de la Jeddah

Un atac intreprins de persoane înarmate asupra consulatului american din oraşul Jeddah din Arabia Saudită s-a soldat cu 12 morţi, între care 4 militari din forţele saudite, 5 angajaţi locali ai consulatului şi 3 agresori. Potrivit declaratiilor consulatului, cetăţeni americani nu au avut de suferit.

Acord intre PSD+PUR si UDMR

Uniunea PSD+PUR ajuns la o înţelegere privind formarea unui nou guvern cu UDMR. După negocieri purtate azi de aceste formaţiuni, liderul UDMR Marko Bela a declarat că îşi va îndemna alegătorii să voteze în turul doi al alegerilor prezidenţiale cu Adrian Năstase.

Ion Iliescu nu va candida pentru functia de presedinte al Senatului

Preşedintele Ion Iliescu, ales senator pe listele Partidului Social Democrat, a declarat că nu va candida pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Iliescu, care îşi încheie mandatul de şef al Statului, a făcut anunţul la o întâlnire la Parlament cu senatori care nu au mai fost aleşi în noua legislatură.

Consulatul american de la Jeddah atacat de teroristi

Un asalt asupra consulatului american din oraşul saudit Jeddah s-a soldat cu 12 morţi. Potrivit ministerului de Interne al Arabiei Saudite, un grup de agresori au spart cu explozibil poarta şi au deschis foc de mitralieră asupra gărzilor, întrând pe teritoriul consulatului.

Ştirea zilei

Forţele saudite au restabilit controlul asupra clădirii, pierzând 4 oameni, ucigând 3 agresori si arestând alţi doi. Un purtător de cuvânt al ambasadei americane a spus că au fost ucişi şi 5 angajaţi locali ai consulatului, dar cetăţenii americani nu au avut de suferit.

La Washington, preşedintele american George Bush a declarat: "Atacurile din Arabia Saudită ne reamintesc că teroriştii se află încă pe poziţii. Ei sunt interesaţi să influenţeze voinţa ţărilor libere”.

Nu este clar cine a organizat atacul de azi. Oficialităţile saudite consideră responsabilă reţeaua teroristă al-Qaida de mai multe acţiuni violente îndreptate împotriva străinilor din Arabia Saudită şi a forţelor de securitate în ultimele 18 luni.

Noi atentate cu bombe ale organizatiei ETA

Şapte bombe au fost detonate azi în diferite părţi ale Spaniei, cel puţin cinci persoane fiind rănite. Exploziile s-au produs în urma unor avertismente lansate de mişcarea separatistă bască ETA. Atacurile au vizat trasee aglomerate şi pieţe, care fuseseră însă evacuate înainte de explozii.

Reuniunea OSCE: Georgia si Ungaria cer retragerea trupelor ruse din Moldova

Miniştrii de Externe ai Georgiei şi Ungariei au cerut în discursuri rostite la reuniunea de la Sofia a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa ca Rusia să-şi îndeplinească angajamentul de a-şi retrage forţele armate din Republica Moldova şi Georgia.

Opozitia ucrainiana cere suplimentarea numarului de observatori OSCE

Preşedintele ucrainean Leonid Kucima a declarat că decizia Curţii Supreme de Justiţie de a repeta turul doi al alegerilor prezidenţiale pe 26 decembrie trebuie îndeplinită. Opoziţia în frunte cu Victor Iuşcenco a cerut Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa să întârească pe cât posibil echipa de observatori internaţionali pentru monitorizarea scrutinului, de teama unor noi fraude electorale în favoarea candidatului puterii, premierul Victor Ianucovici.

Putin acuza occidentul cã "semãna discordie" in Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a sprijinit până acum în bătălia electorală din Ucraina pe premierul Victor Ianucovici, a declarat că este gata să colaboreze cu învingătorul scrutinului prezidenţial repetat de la 26 decembrie, oricine va fi acesta. Aflat în vizită în Turcia, Putin a acuzat occidentul că ar “semăna discordie” şi a avertizat că promovarea unor astfel de politici în Ucraina sau în alte ţări fost sovietice constituie acţiuni “contra-productive” care duc la “destabilizare”.

Presedintele Irakului repinge propunerea de aminare a alegerilor din ianuarie

Preşedintele interimar al Irakului, Ghazi al-Yawar a respins propunerile de a amâna alegerilre generale programate pentru 30 ianuarie, spunând că orice tergiversare ar însemna o victorie a unor forţe oculte. Comentariul lui Yawar survine în momentul înteţirii violenţelor în Irak. De vineri până astăzi au fost ucişi aproximativ 100 de oameni în diferite atacuri ale insurgenţilor şi ciocniri cu forţele americane. Între aceste victime se numără cel puţin cinci militari americani.

Nouã etapã în cooperarea militarã georgiano-americanã

Vicepreşedintele Statelor Majore Reunite ale armatei americane, general Peter Pace a anunţat că Statele Unite planifică să ofere Georgiei echipamente şi arme moderne, astfel încât militarii georgieni să poată participa la misiuni occidentale. Potrivit lui Pace, în prima jumătate a anului viitor va începe o nouă etapă în cooperarea militară georgiano-americană. Statele Unite vor lansa un program de instruire a militarilor georgieni, care va costa 60 de milioane de dolari. Ministrul georgian al Apărării, Gina Baramidze, a declarat că noul program cu Statele Unite va ajuta Georgia să se apropie de aderarea la Alianţa Nord Atlantică.

Noi alegeri in Abhazia

Cei doi rivali în controversatele alegeri prezidenţiale din republica secesionistă georgiană Abhazia au anunţat că au căzut de acord să organizeze alegeri noi, în care unul ar candida pentru postul de preşedinte, iar celălalt - de vicepreşedinte al Abhaziei. La preşedinţie ar candida Serghei Bagapş, declarat învingător în scrutinul prezidenţial din octombrie, iar premierul Raul Hagimba, spijinit de Rusia, şi-ar depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte, urmând să aibă puteri aproape egale cu cele ale preşedintelui. Această înţelegere a fost mediată de Rusia după mai multe săptămâni de confruntări între cei doi rivali care-şi revendicau calitatea de lider al Abhaziei.

Aprobarea timpilor de antena pe durata campaniei electorale

Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat timpii de antenă la posturile publice de radio şi televiziune pe durata campaniei electorale pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit Mediafax, cei doi candidaţi la Preşedinţie se vor confrunta la Televizunea Română într-o dezbatere programată miercuri, 8 decembrie. La Societatea Română de Radiodifuziune vor exista zilnic două emisiuni electorale: "Agenda electorală" şi "Tribuna prezidenţială".

De asemenea, între 7 şi 10 decembrie va fi difuzată în fiecare zi o emisiune-dezbatere de 30 de minute, candidaţii fiind prezenţi separat.

Dezamagire in rindul UDMR in legatura cu referendumul din Ungaria

Senatorul UDMR Puskas Balint a declarat, luni, ca rezultatele referendumului din Ungaria referitor la acordarea dublei cetăţenii arată că maghiarii din Transilvania nu pot miza decit pe puterile proprii.

“Maghiarii din Transilvania trebuie să rămînă uniţi, fiindcă în lupta lor nu pot miza pe altcineva. Avem susţinători, dar marea majoritate a electoratului ungar nu a dorit să-şi exprime opţiunea faţă de această problemă, ceea ce doare” - a spus Puskas, adăugînd că UDMR nu va renunţa la lupta pentru acordarea dublei cetăţenii maghiarilor de peste hotare.

Pe de altă parte, preşedintele UDMR Tîrgu Secuiesc, deputatul Tamas Sandor, a declarat că nu electoratul ungar este de vină de rezultatul referendumului, ci partidul de guvernămînt din Ungaria.

Tratatative PSD+PUR - UDMR

Delegaţii ale Uniunii PSD+PUR şi UDMR au început, luni, negocierile pentru formarea unui guvern de coalitie. Preşedintele executiv al UDMR Takacs Csaba a declarat sîmbătă că Uniunea va cere un post de viceprim-ministru, care ar urma să-i revină liderului Uniunii, Marko Bela.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG