Linkuri accesibilitate

Ştiri

Defiinţarea vizelor de călătorie între R. Moldova şi Ucraina

Începînd de astăzi cetăţenii republicii Moldova şi ai Ucrainei nu au nevoie de viză pentru a călători între cele două ţări.

Preşedinţia rotativă a UE preluată de Luxemburg

Luxemburgul a preluat pentru şase luni preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Pe agenda autorităţilor luxemburgheze se află ameliorarea relaţiilor cu Statele Unite şi semnarea tratatelor de aderare cu România şi Bulgaria.

Premierul Jean-Claude Juncker a declarat că o altă prioritate a preşedinţiei luxemburgheze va fi coordonarea asistenţei UE pentru ţările afectate de cutremurul din Oceanul Indian. Miniştrii UE pentru cooperare internaţională se vor întruni într-o şedinţă extraordinară la 7 ianurie în Luxemburg.

Teheran: alegeri prezidenţiale la 17 iunie

Consiliul Gardienilor, organismul care supraveghează activitatea guvernului iranian, a acceptat ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare la 17 iunie. Potrivit Constituţiei iraniene, actualul preşedinte Mohammad Khatami nu mai poate candida, dat fiind că a deţinut două mandate consecutive.

Din partea actualelor autorităţi şi-au anunţat intenţia de a candida fostul ministru de externe Ali Akbar Velayati, fostul şef al Gărzilor revoluţionare Mohsen Rezai şi preşedintele radioteleviziunii de stat Ali Larijani.

Principalul partid reformator din Iran, Frontul Participării, l-a desemnat candidat la preşedinţia ţării pe fostul ministru al educaţiei Mostafa Moin.

Turkmenistanul întrerupe livrările de gaze naturale către Ucraina şi Rusia

Turkmenistanul a întrerupt începînd de astăzi livrările de gaze naturale către Ucraina şi Rusia. Potrivit unui comunicat al Ministerului de externe de la Ashgabat, în prezent au loc negocieri cu reprezentanţi de la Kiev şi Moscova legate de majorarea preţului la gaze naturale. În decebrie, Turkmenistanul a anunţat că va cere 60 în loc de 44 de dolari pe 1000 de metri cubi. Autorităţile ruse şi ucrainiene au confirmat tratativele, susţin însă că deţin acorduri pe termen lung cu guvernul de la Ashgabat care consfiinţesc preţul de 44 de dolari.

OMS: epidemii în Sri Lanka şi India

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia că în unele zone din ţările afectate de valurile tsunami au fost semnalate epidemii generate de consumul de apă infestată. Un purtător de cuvînt al OMS a precizat că astfel de epidemii s-au produs în Sri Lanka şi India.

Neglijenţa proprietarului: cauza numărului mare de victime ale incendiului din clubul de dans din Buenos Aires

Poliţia argentiniană l-a arestat pe proprietarul clubului unde joi noaptea au murit într-un incendiu 175 de tineri. Alţi 400 au fost răniţi. Incendiul a fost declanşat de o petardă aruncată în tavanul clubului. Poliţia a anunţat că patru din ceel şase încăperi ale clubului aveau uşile încuiate.

Acord între guvernul de la Kartum şi forţele rebele din sudul Sudanului

Guvernul sudanez şi forţele rebele din sudul ţării au semnat un acord de încetare a focului menit să permită încheierea unui tratat de pace care ar urma să aibă loc la Nairobi în prima decadă a lunii ianuarie. Izbucnit în urmă cu 21 de ani războiul civil din sudul Sudanului s-a soldat cu peste un milion şi jumătate de victime. Reprezentanţi ai Naţiunilor Unite şi de la Washington şi-au exprimat speranţa că încheierea războiului va determina o reglementare a conflictului separat din regiunea de vest Darfur, conflict care a făcut zeci de mii de victime.

Ofensivă a trupelor americane la sud de Bagdad

Trupe americne susţinute de forţe de securitate irakiene au declanşat o ofensivă la sud de Bagdad şi în nordul provinciei Babil. Potrivit Comandamentului central american, scopul ofensivei este de a reprima insurgenţa din zonă înaintea alegerilor de la sfîrşitul lunii.

Grupări islamiste irakiene resping ideea de democraţie

Premierul interimar irakian Iyad Allawi a declarat că viitorul politic al Irakului nu poate fi decît unul democratic. Declaraţia premierului transmisă de televiziunea naţională cu o luna înaintea alegerilor generale a fost respinsă de o serie de grupări islamiste, printre care Ansar Al-Sunna afiliată organizaţiei Al Qaida. Într-un comunicat aceste grupări califică drept neislamice valorile democraţiei şi ameninţă electoratul cu atentate în cazul în care se va prezenta la urne.

Cifra victimelor cutremurului din Oceanul Indian se apropie de 150 de mii

Jan Egeland, coordonatorul acţiunilor ONU de asistenţă pentru zonele afectate de cutremurul din Oceanul Indian, a declarat că, potrivit estimărilor regionale, numărul victimelor directe ale valurilor Tsunami se apropie de 150 de mii. Existenţa a circa 2 milioane de oameni este periclitată de răni, boli şi lipsa de hrană, apă potabilă şi adăpost.

Parlamentul de la Seul prelungeşte mandatul trupelor dislocate în Irak

Parlamentul sud-coreean a prelungit cu un an misiunea trupelor dislocate în Irak. Cu un efectiv de 3600 de soldaţi, contingentul sud-coreean este al treilea ca mărime după cele ale Statelor Unite şi Marii Britanii.

49 de insurgenţi arestaţi în apropiere de Tikrit

Trupele americane au arestat în apropiere de oraşul Tikrit 49 de persoane suspectate de activităţi insurgente. Pe de altă parte, la Beiji explozia unui automobil capcană s-a soldat cu moartea a doi civili irakieni şi rănirea a patru membri ai Gărzii Naţionale. La Bagdad, explozia unei bombe la trecerea unui convoi american nu a produs victime.

Demisia premierului ucrainian Victor Ianucovici

Premierul ucrainian Victor Ianucovici şi-a anunţat hotărîrea de a demisiona. Vorbind la televiziunea naţională, Ianucovici, care a pierdut recentele alegeri prezidenţiale, a declarat că în situaţia creată îi este imposibil să mai rămînă în funcţie. El a admis că încercările sale de a contesta rezultatul scrutinului nu au şanse de izbîndă.

Australienii au sărbătorit deja Revelionul

Primii care au intrat în noul an 2005 au fost australienii, dar celebrarea anului nou în această ţară a fost mai degrabă una tristă, dedicată memoriei victimelor catastrofei din Oceanul Indian.

Ştirea zilei

Zeci de mii de persoane au păstrat un minut de reculegere la miezul nopţii, pentru cei care au pierit în valurile tsunami. Catastrofa aruncă o umbră şi asupra sărbătoririi anului nou în Europa. Majoritatea celor 2200 de turişti străini care au murit în Asia de Sud sunt europeni.

Buenos Aires: 175 de morţi într-un incendiu la un club de noapte

Primarul oraşului Buenos Aires a făcut cunoscut că numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul care a avut loc azi noapte într-unul din cele mai populare cluburi ale oraşului este de 175. Incendiul de la clubul Republica Cro Magnon a izbucnit joi noaptea în timpul unui concert şi a fost provocat de o petardă aruncată în tavan. Aproape 400 de oameni au fost răniţi.

Ucraina ameninţată cu sistarea livrărilor de gaze naturale din Turkmenistan

Autorităţile ucrainiene poartă negocieri cu guvernul turkmen în încercarea de a împiedica sistatea livrărilor de gaze naturale începînd cu 1 ianuarie 2005. Potrivit agenţiilor de presă, Turkmenistanul urmăreşte o creştere a preţului gazului metan de la 44 la 60 de dolari pentru 1000 de metri cubi.

Vilnius: închiderea definitivă a unui reactor al centralei nucleare de la Ignalina

În Lituania au început operaţiunile de închiderea a reactorului unu al centralei nucleare de la Ignalina. Cu ocazia aderării la Uniunea Europeană în mai 2004, Guvernul de la Vilnus a promis să închidă pînă la întîi ianuarie unul din cele două reactoare ale centralei de tipul celei de la Cernobil. Centrala urmează să fie scoasă din funcţie în 2009.

Peste 120 de mii de victime în cataclismul din Asia de Sud-Est

Potrivit datelor preliminare furnizate de ţările afectate de cutremurul din Oceanul Indian numărul victimelor directe ale cataclismului se ridică la peste 120 de mii.

Ştirea zilei

Majoritatea victimelor - 80 de mii - a fost înregistrată în provincia indoneziană Aceh, zona cea mai apropiată de epicentrul cutremurului produs duminica trecută.

Vice-ministrul sănătăţii din Tailanda Suchai Charoenratanakuk a asemuit situaţia cu urmările unei bombe atomice, prezicînd o creştere a numărului victimelor.

Preşedintele Georgiei Saakashvili aşteptat la Kiev

Preşedintele Georgiei Mihail Saakashvili este aşteptat la Kiev unde va întreprinde o vizită în semn de sprijin pentru Victor Iuşcenco care pare, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor de duminica trecută, să fie preşedintele ales al Ucrainei. Saakashvili, care a venit la putere în noiembrie 2003 în urma aşa-numitei "revoluţii a transafirilor", a declarat că pleaca la Kiev pentru a da mîna cu "ucrainienii victorioşi".

503 soldaţi americani şi-au pierdut viaţa în Irak în ultimele 6 luni

În ultimele 6 luni ale anului trupele americane din Irak au suferit 503 pierderi. Luna cu numărul cel mai mare de victime în rîndul soldaţilor a fost noiembrie cînd trupele americane au fost angajate în lupte de stradă la Fallujah, un bastion al rezistenţei sunite.

În decembrie şi-au pierdut viaţa 75 de soldaţi americani, dintre care 14 într-un atac sinucigaş întreprins asupra unei baze din nordul Irakului.

Rosneft devine oficial proprietarul companiei Yuganskneftegaz

Întreprinderea de stat Rosneft şi-a înregistrat titlul de proprietate asupra principalei unităţi de producţie a companiei Yukos: Yuganskneftegaz. Deţinînd 17 din rezervele de petrol ale Rusiei şi producînd un milion de barile pe zi, Yuganskneftegaz reprezenta "fileul" companiei Yukos, pe care Moscova este pe cale să o vîndă în tranşe pentru a recupera pretinse restanţe fiscale în valoare de peste 27 de miliarde de dolari.

Moscova: identificarea a 17 dintre teroriştii de la Beslan

Adjunctul procurorului general al Rusiei Nikolai Şepel a anunţat că 17 din cei 31 de terorişti resonsabili pentru criza ostatecilor de la şcoala din Beslan au fost identificaţi. Şepel a precizat că s-a cerut ajutorul Interpolului pentru identificarea a doi dintre agresori, despre care se bănuieşte că sînt din Orientul Mijlociu.

Şamil Basaiev, liderul cecen care şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul de la Beslan, a declarat că doi dintre militanţii care au ocupat şcoala erau arabi. Criza de la şcoala din Beslan s-a soldat cu uciderea a mai mult de 330 de ostateci, din care aproape jumătate erau copii şi tineri. Potrivit autorităţilor ruse, 32 de militanţi au participat la atac, dintre care 31 au fost ucişi şi unul capturat.

Kiev: Curtea Supremă repinge contestaţiile premierului Ianucovici

Curtea Supremă din Ucraina a respins toate cele patru contestaţii depuse de premierul Victor Ianucovici în legătură cu rezultatul alegerilor prezidenţiale. Cu toate acestea, Ianucovici poate contesta în continuare scrutinul după publicarea rezultatului oficial.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG