Linkuri accesibilitate

Ştiri

Presedintele tadjik in vizita la Kabul

La începutul vizitei în Afganistan a preşedintelui tadjik Emomali Rahmonov, cele două părţi au semnat cîteva acorduri de cooperare în vederea consolidării relaţiilor bilaterale. Rakhmonov se va deplasa în provinciile Panjir şi Herat, populate în cea mai mare parte de etnici tadjici.

Primul zbor-test al avionului Airbus A389

Cel mai mare avion de pasageri din lume, Airbus A389, de fabricaţie pan-europeană, a aterizat cu bine în Franţa, după primul zbor-test. Aeronava cu o capacitate de 853 de pasageri decolase de la Toulouse în uralele celor prezenţi. Prima cursă comercială a noului avion de pasageri va avea loc în iulie 2006.

Beirut: vot de incredere in guvernul interimar

Cabinetul în exerciţiu al premierului libanez Najib Mikati a primit un vot de încredere din partea parlamentului, ceea ce îi dă posibilitatea să înceapă imediat organizarea alegerilor planuite pentru 29 mai.

Siria a informat între timp Naţiunile Unite că şi-a retras forţele militare din Liban, unde fuseseră staţionate timp de 29 de ani.

Bucuresti cere prelungirea ultimatumului

Autorităţile române solicită prelungirea termenului-limită acordat de gruparea care deţine în Irak 3 jurnalişti români şi pe însoţitorul acestora - se afirmă într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Ştirea zilei

Potrivit comunicatului, autorităţile române solicită, de asemenea, Consiliului Înţelepţilor Musulmani din Irak implicarea în eforturile de eliberare a ostatecilor români, ”inclusiv prin iniţierea de negocieri”.

Cetăţenii români sunt îndemnaţi să nu plece în Irak avînd în vedere riscurile la care se expun - se mai arată în comunicat.

Putin si Mubarak cer extinderea rolului ONU in Irak

La o conferinţă de presă ţinută după convorbirile avute la Cairo, preşedintele Egiptului Hosni Mubarak şi omologul său rus Vladimir Putin au cerut extinderea rolului Naţiunilor Unite în Irak.

Ştirea zilei

Putin a prezentat totodată o propunere vizînd Orientul Mijlociu. “Propunem o conferinţă internaţională de pace care să se desfăşoare în toamna aceasta la Moscova şi la care să participe toate părţile implicate, înclusiv cei patru mediatori în Orientul Mijlociu: Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite” - a declarat preşedintele rus Vladimir Putin.

Romania - organizatoarea viitoarei sesiuni regionale OMS

România va organiza în septembrie curent cea de-a 55-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, eveniment la care vor participa peste 350 de invitaţi, dintre care 52 de miniştri ai sănătăţii.

La reuniune, statele membre vor aborda teme de importanţă mondială, cum ar fi consumul de alcool, sănătatea copilului şi adolescentului, accidentele rutiere.

Mii de sinistrati in urma inundatiilor din Caras-Severin si Timis

La şedinţa comună a celor două Camere, mai mulţi parlamentari din toate partidele au făcut apel la solidaritate şi la ajutorarea familiilor sinistraţilor din vestul ţării.

O septuagenară a murit şi peste 3.700 de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor din ultimele două săptămîni, care au avariat sau distrus printre altele 2.500 de case şi 40.000 de hectare de teren arabil în 145 de localităţi din şapte judeţe.

Crucea Roşie Română a primit din partea federaţiei internaţionale peste 160 de mii de franci elveţieni pentru ajutorarea sinistraţilor din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, zone cel mai grav afectate de inundaţiile din ultimele două săptămîni.

Banii au fost alocaţi din Fondul de urgenţă pentru ajutorare în caz de dezastre al Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Protest la Curtea Suprema din Bishkek

Circa o sută de protestatari cu pătruns cu forţa în clădirea Curţii Supreme din capitala kirghiză Bishkek cerînd demisia întregului complet de judecată. Protestatarii îi acuză pe judecători de corupţie sub fostul regim Akayev.

Liderul opozitiei taiwaneze la Beijing

Liderul opoziţiei din Taiwan, Lien Chan, preşedinte al Partidului Naţionalist Chinez, se află în China, unde va conferi cu preşedintele Hu Jintao, scopul vizitei sale fiind promovarea cooperării economice bilaterale şi reducerea încordării în relaţiile cu Beijing.

“Mă gîndesc la viitorul comun al Chinei şi Taiwanului, la stabilirea unor relaţii paşnice, în avantajul ambelor părţi”: a declarat liderul opoziţiei taiwaneze.

Militanţii taiwanezi pentru independenţă îl consideră pe Lien Chan un tradător care intenţionează să vîndă Taiwanul Chinei.

Cooperare pan-balcanica a politiei

Reprezentanţi ai poliţiilor din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia au avut la Sarajevo consultări asupra extinderii cooperării în vederea combaterii crimei organizate în regiune. Textul unei viitoare declaraţii de cooperare prevede coordonarea operaţiunilor în regiune pentru a se împiedica consolidarea reţelelor de crima organizată.

Prelungirea ultimatumului?

Potrivit unor relatări neconfirmate, ultimatum-ul dat de răpitori celor trei jurnalişti români din Irak şi însoţitorului lor ar fi fost prelungit cu 24 de ore. Ştirea anunţată de postul de televiziune Prima TV nu a fost confirmată din surse independente, iar oficialităţi ale guvernului de la Bucureşti au refuzat să facă vreun comentariu.

Ştirea zilei

La Bucureşti şi în alte oraşe din România au continuat manifestaţiile în sprijinul punerii în libertate a ostatecilor români. Manifestaţii asemănătoare au fost organizate la Chişinău.

Tirana: alegeri generale la 3 iulie

Alegerile generale din Albania vor avea loc la 3 iulie curent - a anunţat preşedintele Alfred Moisiu. Partidul Socilaist de guvernămînt al premierului Fatos Nano speră să obţină cel de al treilea mandat consecutiv.

Demisia presedintelui Tribunalului Suprem din Kirghistan

Preşedintele Tribunalului Suprem din Kirghizstan, Kurmanbek Osmonov, şi-a prezentat demisia preşedintelui interimar Klurmanbek Bakiyev. În ultimele zile sute de oameni au demonstrat în faţa Tribunalului Suprem cerînd demisia lui Osmonov, acuzat că, împreună cu fostul preşedinte Askar Akayev, a fost implicat în măsluirea rezultatelor electorale.

Vladimir Putin despre caracterul sui generis al democratiei ruse

În cuvîntarea asupra stării naţiunii, rostită în parlament, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că principala sarcină geo-politică a guvernului de la Moscova este să asigure dezvoltarea Rusiei ca ţară democratică, liberă, cu idealuri europene.

Liderul rus a avertizat, însă: “Procesul democratic nu trebuie să aibă loc în detrimentul legii, ordinii sau stabilităţii obţinută cu mult greu şi nici al dezvoltării economice. Acest aspect constituie caracterul independent al căii spre democraţie pe care Rusia a ales-o. De aceea, vom continua pe această cale luînd în considerare propria noastră situaţie internă, bazîndu-ne, desigur, pe garanţii juridice şi constituţionale”.

Cu aceeasi ocazie, Preşedintele Putin s-a referit şi la dezintegrarea fostei Uniuni Sovietice sustinind ca “a fost cea mai mare catastrofă geo-politică a secolului, pentru poporul rus – o adevărată dramă”.

Calin Popescu-Tariceanu apeleaza la sprijinul romanilor din diaspora

Comunităţile româneşti din diaspora trebuie să sprijine eforturile autorităţilor române vizînd schimbarea precepţiei asupra României - a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu la Schengen, după convorbiri cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate. Întîlnirea a avut loc cu prilejul semnării Tratatului de Aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.

Semnarea Tratatului de aderare la UE

După peste 4 ani de negocieri, România şi Bulgaria semnează la Luxembourg tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Aderarea celor două ţări la Uniune este prevăzută să aibă loc la Întîi ianuarie 2007.

Un mort si doi raniti in rindul soldatilor romani din Afganistan

Un militar român a fost ucis şi alţi doi au fost grav răniţi de explozia unei încărcături explozive în Afghanistan. Explozia s-a produs în cursul unei misiuni de patrulare, în apropiere de Kandahar.

Ştirea zilei

Militarii români se aflau într-un vehicul blindat, îndeplinind o misiune de cercetare. Rebelii talibani şi-au asumat responsabilitatea. Pentru această săptămînă au fost sistate misiunile de patrulare ale militarilor români din Afganistan.

Jiri Paroubek - noul premier al Cehiei

În Republica Cehă, a fost numit un nou premier în persoana lui Jiri Paroubek, care îl înlocuieşte pe Stanislav Gross. S-a pus astfel capăt crizei politice declanşată de un scandal financiar în care fusese implicat fostul şef al guvernului.

Jalal Talabani: in Irak nu se va permite un regim islamist

În Irak nu va fi permis un regim islamist, însă va fi respectată identitatea predominant musulmană a poporului irakian. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele Jalal Talabani care ...

Ştirea zilei

într-un interviu acordat unei publicaţii turceşti, a mai spus că doreşte ca în Irak să poată funcţiona un sistem democratic, federal, parlamentar - în cadrul căruia legislatorii să nu formuleze legi care să contravină principiilor islamice.

Akbar Hashemi Rafsanjani candideaza din nou la presedintia Iranului

Influentul cleric iranian, fost preşedinte în perioada 1989-1997, Akbar Hashemi Rafsanjani, a anunţat că va candida din nou pentru funcţia de preşedinte al ţării în alegerile din iunie curent. Actualmente, Rafsanjani conduce principalul organism iranian de arbitraj politic.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG