Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bagdad: aprobarea guvernului Ibrahim al-Jaafari

Pentru prima oară în ultimii 50 de ani, Irakul are un guvern ales în mod democratic. Adunarea Naţională a aprobat lista miniştrilor propusă de premierul desemnat, Ibrahim al-Jaafari. Încă nu a fost luată o decizie cu privire la portofoliile petrolului şi apărării.

Ştirea zilei

Adresîndu-se forului legislativ, al-Jaafari a declarat: “La alegerea membrilor cabinetului s-a ţinut seamă de o serie de criterii. În primul rînd – calificarea, pentru că Irakul are urgent nevoie de oameni calificaţi. În al doilea rînd – integritatea pentru că ne revine răspunderea pentru introducerea de reforme administrative. În reputaţia naţională şi o bună reputaţie personală. În sfîrşit, în al patrulea rînd – cabinetul vrea să funcţioneze ca echipă serioasă. Ministerele nu sînt provincii, iar un ministru nu este un împărat”.

Vladimir Putin despre echilibrul de forte in Orientul Apropiat

Aflat la Ierusalim, în cadrul primei vizite făcută vreodată de un lider rus în Israel, preşedintele Vladimir Putin a făcut cunoscut că Rusia va continua să livreze rachete Siriei şi ajutor nuclear Iranului, ceea ce, însă, nu prezintă o ameninţare pentru echilibrul de forţe în Orientul Mijlociu.

Putin va conferi cu premierul israelian Ariel Sharon, cu care va discuta despre propunerea privind organizarea la Moscova, anul acesta, a unei conferinţe internaţionale de pace pentru Orientul Mijlociu.

Madrid: ratificarea Constitutiei Europene

Camera Inferioară a Parlamentului spaniol a ratificat constituţia Ununii Europene. Electoratul spaniol şi-a dat deja aprobarea într-un referendum din februarie curent. Franţa este următoarea ţară unională unde va avea loc un referendum, la 29 mai, asupra constituţiei Uniunii.

Lituania, Polonia si Ucraina trimit un batalion comun in Kosovo

Lituania, Polonia şi Ucraina vor înfiinţa un batalion militar comun care va prelua o misiune de menţinere a păcii în Kosovo, anul viitor. Decizia a fost anunţată după consultările avute la Vilnius de reprezentanţi militari ei celor trei ţări.

Alyaksandr Lukashenka: "Asupra Minskului se exercita presiuni din afara"

Preşedintele republicii Belarus Alyaksandr Lukashenka a cerut sporirea măsurilor de securitate în întreaga ţară, invocînd ”marile presiuni exercitate din afară asupra guvernului de la Minsk”. Cu circa o săptămînă în urmă, Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, calificase guvernul lui Lukashenka drept ultima dictatură din Europa.

Joschka Fischer cere Romaniei si Bulgariei sa continue reformele

Ministrul de externe german Joschka Fischer a îndemnat România şi Bulgaria să continue "reformele indispensabile" pentru a putea adera la Uniunea Europeană în 2007.

Conform tratatului de aderare semnat la Luxemburg, Bulgaria şi România urmează să devină membri ai Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, dar aderarea lor poate fi amînată cu un an dacă nu îndeplinesc complet criteriile, mai ales în ceea ce priveşte funcţionarea sistemelor judiciare şi combaterea corupţiei.

Guvernul acorda ajutoare umanitare de urgenta pentru sinistrati

Executivul a aprobat o serie de acte normative care prevăd acordarea unor ajutoare umanitare de urgenţă pentru familiile sinistrate din judeţul Timiş. În regim de urgenţă vor fi asigurate, printre altele, medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide şi materiale sanitare specifice pentru evitarea epidemiilor în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara.

După evaluarea rezultatelor anchetelor sociale vor fi acordate ajutoare de urgenţă fiecăreia dintre familiile afectate de inundaţiile din perioada martie-aprilie 2005, în funcţie de pagubele suferite.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a amintit că ajutoarele guvernamentale trebuie doar să completeze eforturile autorităţilor de la nivel local.

Noul guvern Berlusconi aprobat de Senatul de la Roma

Noul guvern al premierului italian Silvio Berlusconi a primit un vot de încredere din partea Senatului, la o zi după o decizie asemănătoare în Camera Inferioară a Parlamentului. Berlusconi a promis că noua coaliţie conservatoare va lua o serie de măsuri economice inclusiv redresarea regiunilor mai sărace din partea de sud a Italiei.

Bucuresti cere eliberarea ziaristei Marie Jeanne Ion

Autorităţile române au solicitat, în contactele pe care le-au avut cu grupul care-i deţine pe cei trei ziarişti români răpiţi în Irak, să fie eliberată necondiţionat Marie Jeanne Ion, pentru continuarea discuţiilor - au declarat surse oficiale, care au precizat că jurnaliştii sînt în viaţă.

13 ani de la caderea regimului pro-sovietic de la Kabul

Mii de afgani au sărbătorit cea de a 13-a aniversare a victoriei rebelilor mujahedini împotriva fostului guvern afgan pro-sovietic. La o ceremonie din capitala Kabul, fostul rege afgan Mohammad Zahir Shah a apelat la unitate şi eforturi în vederea reconstrucţiei ţării.

Aminarea verdictului in procesul Hodorkovsky

Un tribunal din Moscova a amînat pronunţarea verdictului în procesul magnatului petrolului Mihail Hodorovsky. Fost şef al companiei Yukos, Hodorowsky, care urma să compară astăzi în faţa completului de judecată, împreună cu doi asociaţi ai săi, este acuzat de fraudă şi evaziuni fiscale.

Susţinătorii lui Hodorwsky acuză, însă, Kremlinul că vrea să-l sancţioneze pentru a fi finanţat partidele din opoziţie la alegerile parlamentare din 2003.

Presedintele kirghiz pledeaza pentru reforme constitutionale

Preşedintele interimar al Kirghizstanului Kurmanbek Bakiyev a declarat că este în favoarea unor reforme constituţionale. Într-un interviu acordat Europei Libere, Bakiyev a afirmat: “autoritatea unui preşedinte ales trebuie să fie mai mare, dat fiind că e ales de întregul popor. În acelaşi timp, un preşedinte ales la nivel naţional trebuie să-şi asume responsabilităţi pe măsură, ceea ce actuala constituţie nu prevede.”

Cerere de prelungire a ultimatumului

Autorităţile române au decis, cu doar cîteva ore înaintea expirării ultimatumului dat de grupul care ţine ostateci in Irak jurnaliştii români, să aleagă mass-media drept cale de comunicare cu răpitorii.

Ştirea zilei

De la declanşarea crizei jurnaliştilor români răpiţi în Irak la 28 martie, este pentru prima dată cînd autorităţile române aleg această cale de comunicare cu teroriştii, după ce mult timp au cerut presei să fie rezervată în reflectarea evoluţiilor crizei.

Cererea adresată grupului care îi deţine pe cei trei ziarişti şi pe însoţitorul lor - de a prelungi cel de-al doilea ultimatum de o zi - a fost făcută printr-un comunicat al Departamentului de Comunicare Publică al Preşedinţiei.

Luxemburg: consultari UE - Pakistan

La consultările avute la Luxemburg, reprezentanţi oficiali ai Uniunii Europene şi ai Pakistanului au convenit asupra consolidării relaţiilor bilaterale. Saptămâna trecută, reprezentanţi ai Parlamentului European au refuzat să se întîlnească cu o delegaţie a senatului pakistanez deoarece din delegaţie făcea parte şi Maulana Samiul Haq, membru al unui partid religios pro-taliban.

Vladimir Putin la Ierusalim

Preşedintele Vladimir Putin a sosit la Ierusalim în cadrul primei vizite făcute vreodată de un lider rus în Israel. Putin se va întîlni cu premierul Ariel Sharon ...

Ştirea zilei

care urmează să exprime îngrijorarea Israelului privind cooperarea dintre Rusia şi Iran în domeniul nuclear şi decizia Moscovei de a vinde rachete Siriei.

Bagdad: o noua lista a membrilor viitorului guvern

Premierul irakian desemnat Ibrahim al-Jaafari a propus lărgirea cabinetului prin includerea unor reprezentanţi ai principalelor grupări etnice şi religioase. Al-Jaafari nu a dezvaluit nici un nume de pe noua listă a membrilor cabinetului.

Presedintele tadjik in vizita la Kabul

La începutul vizitei în Afganistan a preşedintelui tadjik Emomali Rahmonov, cele două părţi au semnat cîteva acorduri de cooperare în vederea consolidării relaţiilor bilaterale. Rakhmonov se va deplasa în provinciile Panjir şi Herat, populate în cea mai mare parte de etnici tadjici.

Primul zbor-test al avionului Airbus A389

Cel mai mare avion de pasageri din lume, Airbus A389, de fabricaţie pan-europeană, a aterizat cu bine în Franţa, după primul zbor-test. Aeronava cu o capacitate de 853 de pasageri decolase de la Toulouse în uralele celor prezenţi. Prima cursă comercială a noului avion de pasageri va avea loc în iulie 2006.

Beirut: vot de incredere in guvernul interimar

Cabinetul în exerciţiu al premierului libanez Najib Mikati a primit un vot de încredere din partea parlamentului, ceea ce îi dă posibilitatea să înceapă imediat organizarea alegerilor planuite pentru 29 mai.

Siria a informat între timp Naţiunile Unite că şi-a retras forţele militare din Liban, unde fuseseră staţionate timp de 29 de ani.

Bucuresti cere prelungirea ultimatumului

Autorităţile române solicită prelungirea termenului-limită acordat de gruparea care deţine în Irak 3 jurnalişti români şi pe însoţitorul acestora - se afirmă într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Ştirea zilei

Potrivit comunicatului, autorităţile române solicită, de asemenea, Consiliului Înţelepţilor Musulmani din Irak implicarea în eforturile de eliberare a ostatecilor români, ”inclusiv prin iniţierea de negocieri”.

Cetăţenii români sunt îndemnaţi să nu plece în Irak avînd în vedere riscurile la care se expun - se mai arată în comunicat.

Putin si Mubarak cer extinderea rolului ONU in Irak

La o conferinţă de presă ţinută după convorbirile avute la Cairo, preşedintele Egiptului Hosni Mubarak şi omologul său rus Vladimir Putin au cerut extinderea rolului Naţiunilor Unite în Irak.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG