Linkuri accesibilitate

Ştiri

Încăierare la Kiev între adepţii şi criticii primarului capitalei ucrainene

Poliţia ucrainiană a anunţat că cel puţin 10 persoane au fost rănite la Kiev după ce un grup de bărbaţi i-a atacat pe demonstranţii care protestau de cîteva zile împotriva politicilor primarului capitalei ucrainene.

Atentate cu bombe la Cairo

Un turist a fost ucis şi alţi patru răniţi într-o explozie care a avut loc în cartierul musulman al capitalei egiptene Cairo. A fost al doilea atac într-un interval de două ore, primul avînd loc în apropierea unui muzeu din Cairo, şi în care au fost răniţi alţi patru turişti.

Teheranul intentionează să reia programul nuclear

Negociatorul iranian pe probleme nucleare a anunţat că e posibil ca Iranul să reia unele activităţi cu combustibil nuclear, după ce autorităţile de la Teheran nu au ajuns la o înţelegere cu Uniunea Europeană privind viitorul controversatului program nuclear al Iranului.

Mihai Răzvan Ungureanu la Damasc

Potrivit agenţiei oficiale de presă a Siriei SANA, ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu a făcut joi 28 aprilie o vizită în Siria unde a discutat cu omologul său de la Damasc despre situaţia celor patru ostateci şi i-a înmînat o scrisoare adresată preşedintelui Bashar al-Assad de preşedintele Traian Băsescu.

Vecinii Irakului salută formarea guvernului de la Bagdad

Miniştrii de externe ai celor şase state învecinate Irakului au salutat formarea noului guvern de la Bagdad. Între timp, violenţele continuă în Irak. Cel puţin 50 de persoane au fost ucise în atacuri lansate de insurgenţi pe întreg teritoriul ţării.

Premieră: fotografierea unei planete din alt sistem solar

Un grup de astronomi europeni care lucrează la telescopul uriaş de pe muntele Paranaol din Chile au fotografiat pentru prima oară o planetă dintr-un alt sistem solar. Planeta respectivă este de 10 ori mai fierbinte decît cea mai mare planetă a sistemului nostru solar Jupiter.

Serghei Lavrov: 9 Mai nu este un jubileu al stalinismului

Prezentarea celei de a 60-a aniversări a victoriei aliaţilor în al doilea război mondial ca pe un jubileu al stalinismului este o insultă adusă victimelor fascismului - a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. Şeful diplomaţiei ruse pare să se fi referit la ţările baltice, ocupate de forţele sovietice şi anexate la Uniunea Sovietică după înfrîngerea Germaniei naziste. La începutul acestei luni, preşedintele eston Arnold Ruutel şi omologul său lituanian, Valda Adamkus, anunţaseră că nu vor accepta invitaţia preşedintelui Vladimir Putin de a se duce la Moscova la 9 mai din cauza amintirilor dureroase pe care le trezesşte această zi, care a marcat începutul ocupaţiei sovietice în statele baltice.

Reuniune a ministrilor de externe din tarile invecinate cu Irakul

Diplomaţi din Iran, Iordania, Kuweit, Siria, Arabia Saudită şi Turcia, ţări care se învecinează cu Irakul, au început consultări pentru pregătirea reuniunii de mîine a miniştrilor de externe. Consultările, la care sunt deasemeni prezenţi reprezentanţi ai Egiptului şi Bahrein-ului, urmează formării, ieri, a unui cabinet incomplet la Baghdad, la peste trei luni după alegerile din Irak.

Camera Superioara a Parlamentului belgian aproba constitutia UE

Camera Superioară a parlamentului federal al Belgiei s-a pronunţat în favoarea constituţiei Uniunii Europene în cadrul primului din cele cîteva voturi legislative necesare înaintea ratificării documentului. Pentru a putea fi aprobată, constituţia unională mai necesită sprijinul Camerei Inferioare a parlamentului şi al celor 5 adunări care reprezintă comunităţile regionale şi lingvistice din Belgia.

Convorbiri Hu Jintao - Lien Chan la Beijing

Preşedintele Chinei, Hu Jintao şi liderul partidului naţionalist de opoziţie din Taiwan, Lien Chan, s-au pronunţat pentru rezolvarea pe cale paşnică a vechii dispute dintre Taiwan şi China. Într-o declaraţie dată publicităţii după convorbirile avute la Beijing, cei doi lideri au subliniat că sunt în favoarea alăturării Tariwan-ului la organizaţii internaţionale. Nu este, însă, clar dacă Taiwan-ul va putea face parte din astfel de organizaţii ca guvern suveran sau dacă Beijing-ul doreşte ca Taiwan-ul să se prezinte ca provincie chineză.

Electoratul francez - preponderent eurosceptic

Potrivit unui sondaj de opinie, 52 la sută din electoratul francez se împotriveşte ratificării constituţiei Uniunii Europene. Referendum-ul asupra constituţiei unionale va avea loc la 29 mai.

Val de atentate cu bombe in Irak

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte cîteva zeci rănite într-o serie de atentate cu bombe la Baghdad şi în zona înconjurătoare. Potrivit unui reprezentant al ministerului de interne, atacurile au fost îndreptate împotriva noilor forţe de securiatte irakiene.

Soarta ostatecilor - in continuare incerta

A trecut mai mult de o lună de cînd în Irak au fost răpiţi cei trei jurnalişti români: Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci si Ovidiu Ohanesian şi călăuza lor, Mohammed Munaf. După expirarea a două ultimatum-uri date de răpitori, soarta ostatecilor continuă să fie incertă.

Constituirea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor

Procesul de derulare şi finalizare a operaţiunilor de retrocedare a imobilelor confiscate sub regimul comunist sau de despăgubire a foştilor proprietari va fi coordonat de o structură specială ...

Ştirea zilei

aflată în subordinea Cancelariei premierului, structură care se va numi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, ANRP. În cadrul ANRP va exista un departament de control care va sancţiona eventualele tergiversări nejustificate în rezolvarea cererilor de retrocedare sau despăgubire.

Ramallah: convorbiri Mahmoud Abbas - Vladimir Putin

Există condiţii favorabile organizării la Moscova a unei conferinţe internaţionale de pace pentru Orientul Mijlociu - a declarat liderul palestinian Mahmoud Abbas, la o conferinţă de presă ţinută la Ramallah împreună cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Propunerea privind convocarea conferinţei fusese făcută de Putin acum două zile, în Egipt, dar a fost primită cu răceală de Israel şi Statele Unite.

“Dat fiind că sub conducerea lui Mahmoud Abbas poporul palestinian are, după părerea mea, o şansă reală de a rezolva problemele cu care este confruntat de decenii, trebuie să depunem cu toţii eforturi serioase pentru a-l srijini pe liderul palestinian, pentru a sprijini procesul de pace” - a declarat Vladimir Putin la intilnirea cu Abbas, adăugînd că Rusia va contribui la refacerea infrastructurii palestiniene în Fîşia Gaza şi va instrui şi echipa forţele de securitate palestiniene.

Premierul turc Recep Tayyip pledeaza pentru relatii politice cu Armenia

Turcia este gata să stabilească relaţii politice cu Armenia în pofida dezacordurilor bilaterale vizînd mai ales problema genocidului armenilor în primul război mondial. Premierul turc Recep Tayyip, care a propus recent înfiinţarea unei comisii pentru investigarea masacrării unui milion 500 de mii de armeni, a declarat că între cele două ţări pot fi stabilite relaţii politice pe măsură ce se vor desfăşura investigaţiile.

Inasprirea controalelor la frontiera provinciei Kosovo

Administraţia ONU din Kosovo a înăsprit controalele la frontieră înaintea convorbirilor asupra statutului provinciei. În virtutea noilor regulamente, străinii care doresc să intre şi să rămînă în Kosovo vor avea nevoie de o autorizaţie specială.

Rezolutie APCE de solidaritate cu ostatecii romani

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie care îndeamnă la solidaritate internaţională pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak.

Ştirea zilei

Adoptarea acestei rezoluţii a avut loc în urma unei dezbateri de urgenţă privind situaţia ziariştilor care îşi desfăşoară activitatea în zone de conflict.

Strasbourg: rezolutie PE privind situatia rromilor in tarile UE

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care îndeamnă guvernele să acorde rromilor mai multe drepturi, să se pună capăt discriminării celor circa 8 milioane de rromi care trăiesc în ţările Uniunii Europene şi să li se acorde posibilitatea unei mai mari reprezentări în guverne şi parlamente.

Este prima rezoluţie a Parlamentului European referitoare la rromi, rezoluţie adoptată din iniţiativa mai multor personalităţi care avertizaseră că în Europa rromii sunt în mod frecvent victime ale unor atacuri rasiste şi ale hărţuielilor din partea poliţiei.

5 ecologisti arestati in Ucraina

Într-o declaraţie a ministerului de externe de la Kiev este criticată arestarea a cinci activişti ucraineni, membri ai Alianţei Naţionale a tineretului pro-democraţie. Cei cinci luaseră parte la meeting-ul organizat de opoziţia ucraineană cu prilejul împlinirii a 19 ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Ucrainenii au fost condamnaţi la 9 pînă la 15 zile de închisoare.

Bagdad: aprobarea guvernului Ibrahim al-Jaafari

Pentru prima oară în ultimii 50 de ani, Irakul are un guvern ales în mod democratic. Adunarea Naţională a aprobat lista miniştrilor propusă de premierul desemnat, Ibrahim al-Jaafari. Încă nu a fost luată o decizie cu privire la portofoliile petrolului şi apărării.

Ştirea zilei

Adresîndu-se forului legislativ, al-Jaafari a declarat: “La alegerea membrilor cabinetului s-a ţinut seamă de o serie de criterii. În primul rînd – calificarea, pentru că Irakul are urgent nevoie de oameni calificaţi. În al doilea rînd – integritatea pentru că ne revine răspunderea pentru introducerea de reforme administrative. În reputaţia naţională şi o bună reputaţie personală. În sfîrşit, în al patrulea rînd – cabinetul vrea să funcţioneze ca echipă serioasă. Ministerele nu sînt provincii, iar un ministru nu este un împărat”.

Vladimir Putin despre echilibrul de forte in Orientul Apropiat

Aflat la Ierusalim, în cadrul primei vizite făcută vreodată de un lider rus în Israel, preşedintele Vladimir Putin a făcut cunoscut că Rusia va continua să livreze rachete Siriei şi ajutor nuclear Iranului, ceea ce, însă, nu prezintă o ameninţare pentru echilibrul de forţe în Orientul Mijlociu.

Putin va conferi cu premierul israelian Ariel Sharon, cu care va discuta despre propunerea privind organizarea la Moscova, anul acesta, a unei conferinţe internaţionale de pace pentru Orientul Mijlociu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG