Linkuri accesibilitate

Ştiri

Brasilia: reuniune la nivel înalt arabo-latino-americană

În capitala Braziliei a început astăzi prima reuniune la nivel înalt arabo-latinoamericană. La summit-ul de două zile care se va axa pe dezvoltarea relaţiilor politice şi economice dintre ţările arabe şi cele latino-americane, iau parte liderii a 22 de state arabe şi 12 sud-americane.

Vladimir Putin: Rusia nu va face concesii teritoriale Letoniei şi Estoniei

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că guvernul de la Moscova va semna tratate de frontieră cu Letonia şi Estonia, dar cu o condiţie şi anume: "suntem gata să semnăm acorduri de graniţă cu Estonia şi Letonia atîta timp cît astfel de acorduri nu vor fi însoţite de stupide revendicări teritoriale. Astăzi, în secolul 21, este total absurd ca o ţară să prezinte revendicări teritoriale alteia vrînd în acelaşi timp să ratifice un acord de frontieră".

Vladimir Putin a făcut această declaraţie după reuniunea la nivel înalt de la Moscova Rusia – Uniunea Europeană.

Reuniunea statelor membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est

Miniştrii de Externe ai ţărilor din sud-estul Europei s-au întîlnit la Bucureşti pentru a discuta despre extinderea legăturilor economice şi de securitate, în cadrul lucrărilor celei de-a opta reuniuni a şefilor de state membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.

La finalul reuniunii, şeful diplomaţiei române Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că s-a discutat despre întărirea legăturilor economice între ţările din zonă, crearea unor mecanisme comune de securitate şi de combatere a criminalităţii transfrontaliere.

Summit-ul de la Bucureşti marchează şi predarea de către România Greciei a preşedinţiei organizaţiei.

Proces intentat unor uzbeci acuzaţi de fanatism islamist

În oraşul Andijan, din partea de est a Uzbekistanului, circa o sută de persoane au protestat împotriva judecării a 23 de persoane acuzate că aparţin unei grupări ilegale islamiste. Capetele de acuzare împotriva celor 23 includ complot în vederea răsturnării guvernului şi propagarea extremismului religios.

George Bush: Statele Unite susţin integritatea teritorială a Georgiei

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush a plecat din Georgia, ultima etapă a călătoriei sale în Europa, în cadrul căreia a vizitat Letonia, Olanda şi Rusia cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial.

Proiectul legii declaraţiilor de avere votat pe articole în Cameră

Deputaţii au votat pe articole, în absenţa parlamentarilor PSD, proiectul de lege privind formularele declaraţiilor de avere şi de interese, în forma propusă de Guvern. Votul final va avea loc marţea viitoare.

Ştirea zilei

Adresîndu-se zecilor de mii de oameni adunaţi în Piaţa Libertăţii de la Tbilisi, şeful executivului american a declarat: "aţi luat măsuri drastice pentru reformarea economiei şi combaterea corupţiei. Construiţi o societate democrată în care drepturile minorităţilor sunt respectate, presa este liberă, o opoziţie viguroasă este binevenită, iar unitatea este realizată prin pace".

George Bush a adăugat că Washington-ul sprijină integritatea teritorială a Georgiei.

Mihail Saakashvili: Georgian sprijină politica americană de promovare a democraţiei

Guvernul de la Tbilisi este hotărît să sprijine Statele Unite în promovarea democraţiei în întreaga lume, înclusiv în Belarus - a declarat preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili. Adresîndu-se zecilor de mii de georgieni adunaţi la Tbilisi cu prilejul vizitei preşedintelui american George W. Bush, Saakashvili a spus: "suntem cu toţii răspunzători pentru ţările noastre, ne revine tuturor responsabilitatea de a promova democraţia în întreaga lume, începînd cu republica Belarus, ai cărei cetăţeni merită să trăiască în libertate".

Berlin: inaugurarea Memorialului Holocaustului

După ani de controverse şi tergiversări, la Berlin a fost inaugurat Memorialul Holocaustului. La ceremonia inaugurării, care a avut loc în apropierea Porţii Brandenburg din centrul Berlinului, au fost prezenţi printre alţii lideri ai comunităţilor evreieşti din Germania, cancelarul Gerhard Schroeder şi preşedintele parlamentului, Wolfgang Thierse, care a declarat că monumentul este dovada faptului că Germania unificată are curajul de a-şi privi propria istorie în faţă. Preşedintele Consiliului Central al Comunităţilor Evreieşti din Germania Paul Spiegel a criticat, însă, monumentul considerînd că este prea abstract şi nu reflectă vina germanilor.

Peste 150 de mii de hectare inundate în 24 de judeţe

Suprafeţele de teren inundate au crescut cu circa 5.000 de hectare, ajungînd la peste 150.000 hectare în 24 de judeţe - informează Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Judeţul cu cele mai mari pagube este Timiş. Pierderi însemnate au fost înregistrate şi în judeţele Arad, Caraş-Severin, Ialomiţa, Tulcea şi Vaslui.

Bagdad: comisie de elaborare a constituţiei irakiene

Parlamentul irakian a format o comisie care urmează să elaboreze anul acesta o constituţie permanentă. Dacă va fi definitivat la timp, textul constituţiei va fi prezentat spre aprobare electoratului în cadrul unui referendum ce ar urma să aibă loc pînă la 15 octombrie curent.

Preşedintele afgan Hamid Karzai la Strasbourg

Preşedintele afgan Hamid Karzai a cerut Uniunii Europene şi Statelor Unite să asigure acordarea de ajutoare pe termen lung Afganistanului, precizînd că doar peste 10-15 ani ţara sa ar putea fi capabilă să-şi administreze propriul buget. Adresîndu-se Parlamentului European, liderul afgan a declarat că nivelul de trai în Afganistan s-a schimbat ca urmare a cooperării europene, dar continuă să fie unul din cele mai scăzute din lume.

Trupele italiene vor rămîne dislocate în Irak pînă la începutul lui 2006

Potrivit ministrului de externe italian Gianfranco Fini, trupele italiene ar putea rămîne în Irak pînă la începutul anului 2006. Retragerea militarilor italieni, a spus Fini, ar putea coincide cu alegerile irakiene din decembrie sau de la o dată ulterioară dacă scrutinul va fi amînat. În Irak sunt staţionaţi circa 3 mii de soldaţi italieni.

Uniunea Generală a Industriaşilor despre managementul interesului naţional

Uniunea Generală a Industriaşilor din România susţine că poate pune la dispoziţia guvernului toate produsele şi serviciile necesare pentru reconstrucţia zonelor inundate. Într-un comunicat, Uniunea Generală a Industriaşilor afirmă că necunoaşterea de către stat a resurelor mediului de afaceri românesc, prin procurarea motopompelor din Ungaria, reprezintă "o eroare în managementul interesului naţional".

Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor informase că împrumutul motopompelor din Ungaria pentru evacuarea apei din zonele inundate a fost soluţia cea mai sigură şi viabilă în momentul luării acestei decizii.

Premierul Tăriceanu: apel la actualizarea proiectelor de cooperare în Europa de Sud-Est

Statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est trebuie să se implice mai mult în actualizarea şi realizarea unor proiecte de cooperare regională, precum coridoarele de transport al resurselor energetice şi combaterea traficului ilegal peste frontieră.

Ştirea zilei

Afirmaţia a fost făcută de premierul Călin Popescu Tăriceanu la deschiderea reuniunii ministeriale care precede summit-ul Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei, organizată la Bucureşti.

În opinia premierului, este necesar ca statele din regiune să îşi unească eforturile pentru relansarea unei agende regionale conform realităţilor şi nevoilor reale ale regiunii şi pe baza agendei Uniunii Europene.

Critici la modificările suferite de legea declaraţiei de avere

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Thomas L. Delare a trimis Camerei Deputaţilor o scrisoare în care cere ...

Ştirea zilei

preşedintelui Adrian Năstase "adoptarea unei legislaţii puternice privind declararea averii şi conflictul de interese". Oficialul american critică modificările pe care legislaţia referitoare la declaraţiile de avere le-a suferit în urma dezbaterilor din Senat şi subliniază că este foarte important pentru cetăţenii români să ştie că demnitarii aleşi nu vor profita de poziţiile lor şi nu vor lua decizii în funcţie de interesele personale.

Victor Iuşcenko: apel la reconciliere naţională

Preşedintele Ucrainei Victor Iuşcenko i-a îndemnat pe veteranii de război ucraineni din Armata Roşie să-i ierte pe soldaţii-partizani care au luptat contra sovieticilor în cel de al doilea război mondial.

"I-am iertat pe toţi cei care s-au aflat de partea cealaltă a tranşeelor, dar nu am fost capabili să ne iertăm pe noi înşine. Din pacate, veteranii de război nu au întins încă mîna veteranilor din Armata de Insurgenţi. Vă rog să vă întindeţi mîinile şi să vă împăcaţi" - a declarat preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko.

Ciocnire între rebelii ceceni şi forţele ruse

Opt rebeli ceceni au fost ucişi de soldaţi ruşi. Ştirea a fost anunţată de ministrul de interne cecen Ruslan Alkhanov, care a precizat că doi dintre cei ucişi erau mercenari provenind din Orientul Mijlociu.

George Bush în vizită oficială la Tbilisi

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush a plecat de la Moscova la Tbilisi pentru convorbiri cu preşedintele Mihail Saakashvili. Vizita lui George Bush este prima făcută în Georgia de un preşedinte american în exerciţiu.

Berlin: recrudescenţă a delictelor comise de neonazişti

Ministerul de interne german face cunoscut că a crescut numărul delictelor comise anul trecut de neo-nazişti, iar antisemitismul şi rasismul au luat amploare. Declaraţia ministerului de interne german a fost dată la o zi după ciocnirile de la Berlin dintre poliţie şi neo-naziştii care protestau împotriva aniversării a 60 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial.

Alertă de inundaţii în toată ţara

Guvernul a avertizat prefecturile din toată ţara să rămînă în alertă de inundaţii, prognoza pentru următoarele trei zile indicînd ploi şi depăşiri ale cotelor de pericol ale debitelor rîurilor din majoritatea judeţelor ţării.

Finacial Times: Festivităţile de la Moscova şi ironia istoriei

Desfăşurarea la Moscova a festivităţilor marcînd cea de a 60-a aniversare a încheierii celui de al doilea rîzboi mondial este calificată drept o ironie într-o scrisoare deschisă publicată de ziarul britanic Financial Times. Printre cei 71 de semnatari ai scrisorii se numără fosta disidentă sovietică Elena Bonner, primul preşedinte lituanian post-sovietic, Vitautas Landsbergis, numeroşi oameni politici şi foşti diplomaţi.

În scrisoare se afirmă, printre altele, că libertăţile civice şi politice, precum şi instituţiile democratice sînt extrem de fragile în Rusia. Semnatarii scrisorii îi îndeamnă pe reprezentanţii Statelor Unite şi ai ţărilor europene, prezenţi la festivităţile de la Moscova, să atragă atenţia asupra nerespectării principiilor democratice în Rusia.

Ştirea zilei

Potrivit Autorităţii Naţionale de Meteorologie în zilele următoare vor cădea ploi în toate zonele ţării. Banca Mondială a anunţat între timp că va pune la dispoziţia autorităţilor române 11 milioane dolari, prin realocarea unui împrumut deja convenit, pentru lucrările de refacere a infrastructurii afectate de inundaţiile din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG