Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Tăriceanu: "ostatecii români sunt în viaţă"

Cei trei jurnalişti români luaţi ostateci în Irak la sfîrşitul lunii martie sînt în viaţă, iar Bucureştiul poartă negocieri pentru eliberarea lor - a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Informaţia pe care o avem în acest moment ...

Ştirea zilei

este că cei trei jurnalişti sînt bine, însă momentul în care vor fi eliberaţi nu este cunoscut încă" - a precizat Tăriceanu, aflat la Sofia, cu prilejul Congresului Internaţionalei Liberale.

Pentagonul recomandă închiderea a 33 de baze militare din Statele Unite

Pentagonul a propus închiderea a 33 de baze navale şi militare în Statele Unite. Recomandarea a fost făcută de ministrul apărării, Donald Rumsfeld, decizia finală fiind la latitudinea Congresului.

Varşovia critică o decizie a Ministerului de Justiţie de la Minsk

Varşovia a criticat decizia guvernului din Belarus de a declara ilegală alegerea unor reprezentanţi oficiali care aparţin minorităţii poloneze. Ministerul Justiţiei din Belarus calificase ieri drept ilegală alegerea în luna martie a noilor lideri ai Uniunii Polonezilor. În Belarus trăiesc aproximativ 400 de mii de polonezi.

Reacţii americană şi rusă la evenimentele din Uzbekistan

Statele Unite au cerut guvernului şi demonstranţilor din Uzbekistan să dea dovadă de reţinere. Un purtător de cuvînt al Casei Albe a declarat: "Îndemnăm atît guvernul, cît şi demonstranţii să dea dovadă de reţinere în aceste momente. Poporul din Uzbekistan doreşte un guvern mai reprezentativ şi democrat, ceea ce, însă, trebuie să se realizeze pe căi paşnice, nu prin violenţă".

La o conferinţă de presă ţinută la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a subliniat: " în primul rînd, ceea ce se întîmplă ţine de afacerile interne ale Uzbekistanului. Examinăm cu atenţie informaţiile care ne parvin din Uzbekistan".

Ciocniri sîngeroare între protestatari şi forţele de securitate în oraşul uzbek Andijan

În oraşul Andijan din Uzbekistan forţele de securitate au preluat din nou controlul asupra unei clădiri guvernamentale care fusese ocupată de protestatari. Relatări în acest sens ale agenţiilor Reuters şi Interfax survin după o zi de ciocniri violente soldate cu moartea a cel puţin zece persoane.

Rezoluţie a Dumei de stat în care se cer represalii împotriva Georgiei

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat o rezoluţie care cere guvernului de la Moscova să ia măsuri de represalii în eventualitatea unor acţiuni ale Georgiei împotriva a două baze militare ruseşti aflate pe teritoriul georgian.

Ştirea zilei

Preşedintele comitetului pentru afaceri CSI al Dumei de Stat, Andrei Kokoshin a acuzat autorităţile de la Tbilisi că prezintă o ameninţare pentru viaţa şi securitatea trupelor ruseşti staţionate în regiune: "din vina Georgiei, din vina unora din liderii săi, relaţiile ruso-georgiene se apropie de un impas, iar negocierile vizînd bazale militare ruseşti sunt îngreunate. Rusia este ameninţată de măsurile unilaterale ale Georgiei".

52% din francezi în favoarea aprobării Constituţiei Europene

Potrivit unui noi sondaj de opinie, electoratul francez ar putea vota totuşi în favoarea constituţiei unionale, în referendum-ul din 29 mai. În ultimele săptămîni, oficialităţi unionale şi franceze îşi exprimaseră îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca electoratul francez să voteze contra constituţiei. Conform noului sondaj de opinie, 52 la sută din francezi sunt acum în favoarea constituţiei Uniunii Europene.

Popescu Tăriceanu la Congresul Internaţionalei Liberale de la Sofia

Preşedintele PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu participă la Congresul Internaţionalei Liberale care se desfăşoară la Sofia. Principala temă de dezbatere politică a Congresului de la Sofia este conceptul de libertate şi securitate în Uniunea Europeană. La Congres va fi aleasă noua conducere a Internaţionalei Liberale.

Ion Iliescu acuză de corupţie actualii lideri PSD

La lucrările Consiliului Naţional al PSD, senatorul Ion Iliescu a declarat că nu se mai pune problema să ocupe vreo funcţie de conducere în partid şi că urmează să mediteze dacă va mai rămîne sau nu membru al formaţiunii social-democrate.

Ştirea zilei

Iliescu i-a criticat cu duritate pe actualii lideri ai PSD, despre care a spus că sînt corupţi, că au strîns averi în mod suspect şi au făcut "aranjamente" pentru a prelua conducerea partidului.

Ion Iliescu a menţionat deasemeni "slăbirea muncii de partid, birocratizarea excesivă, slaba comunicare, promovarea clientelismului, subordonarea partidului către guvern şi comportamentul arogant al unor lideri".

Peste 17o de mii de hectare afectate de inundaţii

Inundaţiile au afectat peste 17o de mii de hectare de teren din 30 de judeţe, din care aproape 50 de mii de hectare reprezintă suprafeţe cu culturi agricole sau fîneţe, care au fost distruse în totalitate - informează Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Printre judeţele care au suferit cele mai mari pierderi se numără Timiş, Arad, Caraş - Severin şi Brăila.

Guvernul salută decizia de a invita observatori români la sesiunea din toamnă a PE

Guvernul salută decizia Parlamentului European de a invita observatori din România şi Bulgaria la sesiunea din toamnă a legislativului european, considerînd că aceasta constituie un semnal politic, care reflectă încrederea în capacitatea ţării de a îndeplini condiţiile necesare integrării europene.

"Aşa cum premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat constant, integrarea României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 este obiectivul principal al Guvernului. Executivul va lua toate măsurile pentru a îndeplini angajamentele asumate în procesul de aderare" - a declarat purtătorul de cuvînt al Executivului, Oana Marinescu.

Proteste anti-americane în multe ţări musulmane

Lumea musulmană continuă să proteseze ca urmare a relatărilor potrivit cărora anchetatori americani de la centrul de detenţie Guantanamo au profanat Coranul. În întregul Afgansitan au avut loc acţiuni de protest anti-americane. Reprezentanţi oficiali afgani au comunicat Europei Libere că patru persoane au fost ucise astăzi în ciocnirile din provinciile Badakhshan şi Ghazni. Agenţiile de presă menţionează şapte morţi.

În Pakistan grupări islamiste au organizat demonstraţii paşnice în cîteva oraşe. La Islamabad, un membru proeminent al unei alianţe politice islamiste a afirmat adresîndu-se demonstranţilor: "dacă America nu cere scuze lumii musulmane şi-i nu-i dă asigurări că asemenea fărădelegi nu se vor repeta, alianţa partidelor religioase din Pakistan va fi nevoită să lanseze o campanie de agitaţie".

Un meeting de protest a avut loc şi în Indonezia, iar în Arabia Saudită guvernul a dat o declaraţie în care îşi exprimă profunda indignare.

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice a făcut cunoscut că autorităţile militare au dechis o anchetă.

Demonstraţie antiguvernamentală în estul Uzbekistanului

În oraşul Andijan, din partea de est a Uzbekistanului, forţele de securitate au ucis cel puţin o persoană cînd au tras focuri de armă într-o mulţime de cîteva mii de demonstranţi. Incidentul a avut loc după ce reprezentanţi ai guvernului negociaseră cu protestatarii în urma recentelor tulburări soldate, potrivit unor surse guvernamentale, cu 9 morţi.

Unii dintre protestatari, care puseseră stăpînire pe o clădire administrativă anunţând că au luat cîţiva poliţişti ostateci, au cerut autorităţilor să pună în libertate membri ai grupării islamiste Akramyia. Unul dintre protestatari a declarat Europei Libere: "avem o singură cerere, să fie eliberaţi cei întemniţaţi, inclusiv Akram Yuldoshev, fondatorul grupării Akramyia".

Guvernul, a mai spus el, refuză să dea curs cererii, oferind protestatarilor să părăsească Uzbekistanul şi să plece în Kirghizstanul învecinat. Tulburările din Andijan au izbucnit după ce demonstranţi au luat cu asalt o închisoare de maximă securitate şi au avut schimburi de focuri cu gardienii închisorii şi cu poliţiştii.

Parlamentul de la Tbilisi cere fermitate din partea guvernului în negocierile cu Moscova

Parlamentul de la Tbilisi ar putea dispune ca guvernul să intervină dacă negociatorii georgieni nu vor reuşi să convingă Rusia să accelereze închiderea bazelor sale militare din Georgia. Legislativul georgian a votat la începutul acestui an pentru demersuri guvernamentale în vederea închiderii bazelor militare ruseşti pînă în anul 2006 – cu trei ani mai devreme decît data propusă de ruşi.

Sesiunea Comisiei mixte UE- Turkmenistan

Comisia mixtă a Uniunii Europene şi Turkmenistan-ului se întruneşte la Aşhabad. Reprezentanţii unionali vor aborda probleme ca democraţia şi drepturile omului precum şi continuarea cooperării bilaterale în domeniile comercial şi economic.

Parlamentul de la Riga cere Moscovei să recunoască crimele comise in timpul ocupaţiei sovietice

Parlamentul Letoniei a adoptat o declaraţie în care cere Rusiei să-şi recunoască responsabilitatea morală, politică şi financiară pentru crimele împotriva umanităţii comise în cei 50 de ani de ocupaţie sovietică şi să plătească compensaţii Letoniei în conformitate cu legile internaţionale. Declaraţia cere totodată repatrierea militarilor ex-sovietici şi a familiilor lor, care se află încă în Letonia.

Noi acte de violenţă în estul Afganistanului

În partea de est a Afganistanului au avut loc noi acte de violenţă. După cum a declarat Europei Libere Malik Mohammad Omar, şeful districtului Khogyani din provincia Nangarhar: "au avut loc schimburi de focuri între protestatari şi poliţie. Două persoane au fost ucise şi una rănită".

Un purtător de cuvînt al ministerului de interne afgan a declarat Europei Libere că în cursul unor acţiuni de protest similare: "în provincia Wardak o persoană a fost ucisă şi alte cîteva au fost rănite".

Actele de violenţă au avut loc la o zi după cele de la Jalalabad, soldate cu patru morţi şi peste 70 de răniţi şi au fost declanşate de o relatare din Newsweek despre profanarea Coranului de către anchetatori americani la centrul de detenţie Guantanamo.

Directorul Serviciului de Securitate Federal din Rusia - adept al teoriei conspiraţiilor anti-CSI

Potrivit directorului Serviciului de Securitate Federal al Rusiei Nikolai Patrushev, forţe străine complotează să înlăture de la putere guvernul din Belarus. Adresîndu-se Dumei, Patrushev a mai spus că cei răspunzători de organizarea revoluţiei oranj din Ucraina pregătesc o revoltă asemănătoare în Belarus şi că organizaţii neguvernamentale au primit 5 milioane de dolari anul acesta pentru a pune la cale răsturnarea guvernului din Belarus. Conform lui Patrushev, în capitala slovacă Bratislava oficialităţi străine au discutat recent despre continuarea aşa-numitelor revoluţii de catifea în ţările CSI.

H.G. Poettering (PPE): amînarea acordării statutului de observatori nu este o discriminare

Amînarea acordării statutului de observatori pentru reprezentanţii Bulgariei şi României nu trebuie înţeleasă ca un caz de discriminare - a declarat Hans-Gert Poettering, liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European.



Bucureştiul şi Sofia se aşteptau să trimită 35, respectiv 18 observatori la Parlamentul European, odată cu începerea sesiunii de toamnă, la 5 septembrie 2005, dar primirea lor a fost amînată pentru ianuarie 2006 sau chiar 2007, în cazul activării clauzei de salvgardare.

Demisia purtătorului de cuvînt al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor

Purtătorul de cuvînt al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, Simona Hodoş şi-a dat demisia ca urmare a declaraţiilor făcute la o conferinţă de presă pe tema inundaţiilor din Banat. Iritată de criticile formulate de mass-media în ultimele zile la adresa modului în care ministerul pe care îl reprezenta a acţionat pentru combaterea efectelor inundaţiilor din Timiş, Simona Hodoş le-a spus ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă: "Dacă vedeţi numai partea rea, atunci trăiţi în ţara pe care o meritaţi!".

Viena: depistarea unei reţele de traficaţi cu fiinţe umane - români şi moldoveni printre şefi

Autorităţile austriece au depistat o mare reţea de trafic cu fiinţe umane condusă de români, moldoveni şi ucraineni. Prin intermediul reţelei respective, peste 5 mii de est-europeni au pătruns ilegal în vest, în ultimii cinci ani, mai ales în Austria, Italia şi Spania. 59 dintre suspecţi au fost arestaţi în Austria, iar alţi 5 în Ungaria, Polonia şi România, printre ei aflîndu-se şi un român depistat la un punct de control la graniţa dintre Germania şi Polonia.

Europenii adoptă poziţia Statelor Unite în cazul programului nuclear iranian

Pentru prima oară, oficialităţi europene au făcut cunoscut că împărtăşesc poziţia Statelor Unite şi anume de a prezenta cazul Iranului în Consiliul de Securitate ONU, care ar putea impune sancţiuni Teheran-ului. Miniştrii de externe din Franţa, Germania şi Marea Britanie au adresat o scrisoare ...

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG