Linkuri accesibilitate

Ştiri

Tentativă PSD şi PPRM de a contesta averea bisericii din Bucovina

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor Pimen consideră că acţiunea celor 26 de senatori PSD şi PPRM care au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea de împroprietărire a Arhiepiscopiei cu 90.000 hectare de pădure a fost orchestrată „din umbră” de „părintele fondator al PSD”.

Ştirea zilei

Într-un articol cu titlul „Dreptul forţei domnului Iorgovan”, publicat, sîmbătă, în cotidianul sucevean „Crai Nou”, Arhiepiscopul Pimen demontează, potrivit Mediafax, argumentele grupului de 26 de senatori care au sesizat Curtea Constituţională.

Hotărîre de principiu: 3 baze militare americane în Bulgaria

Statele Unite vor folosi trei baze militare din Bulgaria pentru stationarea de trupe – a anuntat ministrul bulgar al apararii Nikolay Svinarov. El nu a precizat unde sint localizate bazele, adaugind ca aceste detalii sint inca in negociere. O delegatie guvernamentala americana este asteptata saptamina viitoare in Bulgaria. Stationarea de trupe in Europa de est se inscrie in noua strategie a Pentagonului, care se concentreaza acum pe zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

Operaţiune amplă de anihilare a grupărilor insurgente din Irak

Armata americana a lansat in Irak o vasta operatiune de depistare a organizatiilor insurgente. Pina acum, se arata intr-o declaratie de presa a trupelor americane, au fost retinute peste 100 de persoane, suspectate de legaturi cu organizatia terorista a lui Abu Musab al-Zarqawi.

Preşedintele uzbec pune revolta pe seama unei grupări islamiste

Presedintele uzbek Islam Karimov a declarat ca revolta din estul tarii a fost provocata de gruparea islamica Hisbu ut-Tahrir. In prima conferinta de presa de la izbucnirea violentelor, presedintele Karimov a afirmat ca cei care au provocat demonstratiile ...

Ştirea zilei

sint responsabili si de revolta din Kirghistan, din martie, incheiata cu caderea regimului. Karimov a sustinut ca in ciocnirile de ieri de la Andijan, 30 de personae au fost ucise (inclusiv soldati ai ministerului de interne) si in jur de 100 au fost ranite.

Martori oculari au vorbit de camioane intregi incarcate cu cadavre. Nici o informatie nu poate fi verificata in acest moment.

Pe de alta parte, granicerii kirghizi au informat ca cel putin o mie de uzbeci s-au refugiat peste granita – intre ei se numara si raniti.

Va suspenda Iranul negocierile cu troica europeană?

Parlamentul de la Teheran se pregateste sa dezbata o posibila suspendare a negocierilor cu Marea Britanie, Franta si Germania privind programul nuclear iranian.

Administraţia americană susţine în continuare candidatura lui John Bolton

Administratia Bush a anuntat ca nu va renunta la candidature lui John Bolton pentru functia de ambasador al Statelor Unite la ONU. Joi, Comisia de politica externa a Senatului a lasat decizia la latitudinea intregului Senat si nu a recomandat confirmarea lui Bolton, caruia multi ii imputa un stil nediplomatic.

Arestarea adepţilor disidentei chineze Rebiya Kadeer

Organizatia Human Rights Watch a informat ca politia chineza i-a maltratat si retinut pe apropiatii disidentei Rebiya Kadeer, care traieste acum in exil. Rebiya Kadeer a fost eliberata din inchisoare in ajunul vizitei la Beijing a Secretarului de stat american Rice.

Protestatarii uzbeci se regrupează la Andijan

In estul Uzbekistanului, la Andijan, sute de protestatari s-au regrupat in centrul orasului, dupa ciocnirile violente de ieri cu fortele de ordine, ciocniri soldate cu victime. Potrivit corespondentului Europei Libere la Andijan ....

Ştirea zilei

demonstrantii sint indignati de modul brutal in care au intervenit fortele de ordine si de faptul ca s-a tras asupra femeilor si copiilor. Un doctor din Andijan a declarat agentiei France Prese ca cel putin 50 de persoane ar fi fost ucise.

Reporterii de la fata locului au relatat deasemeni despre cadavre care ar fi fost lasate pe strazi. Orasul Andijan este total izolat acum. Presedintele Islam Karimov va tine o conferinta de presa legata de evenimetnele de la Andijan.

Revolta din Andijan a izbucnit ca protest impotriva procesului intentat unui grup de 23 de persaone, acuzate de apartenenta la o organizatie islamica interzisa. Dupa ce demonstrantii au luat cu asalt inchisoarea din oras (eliberind toti detinutii), ei au ocupat sediul administratiei locale. In cursul serii de vineri, fortele de securitate au reluat controlul asupra cladirilor oficiale.

Tulburări în estul Uzbekistanului - victime printre demonstranţi

După o noapte de relativ calm, la Andijan in estul Uzbekistanului au fost semnalate din nou focuri de armă. Vineri seara, forţele guvernamentale au reocupat o serie de clădiri oficiale care se aflau în mîinile protestatarilor.

Ştirea zilei

Cu cîteva ore înainte, trupele guvernului deschiseseră focul asupra unei mulţimi de demonstranţi care cereau îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Autorităţile susţin că incidentele s-au soldat cu 9 morţi. Martori oculari afirmă cu numărul victimelor este mai mare.

La Washington, purtătorul de cuvînt al Casei Albe Scott Mcclellan a apelat la părţile aflate în conflict să dea dovadă de reţinere. El a adăugat că guvernul democratic dorit de uzbeci trebuie să vină la putere prin mijloace paşnice şi nu pe calea violenţei.

Într-o declaraţie a Uniunii Europene, preşedintele uzbek Islam Karimov este făcut răspunzător de actualele tulburări. UE îi impută lui Karimov lipsa de interes pentru problemele drepturilor omului şi combatera sărăciei.

La Moscova, Ministerul de externe rus a dat publicităţii o declaraţie în care se exprimă sprijinul pentru preşedintele Karimov şi sînt denunţate "provocările comise de extremişti".

Bagdad: extinderea stării de urgenţă impusă în Irak în 2004

Premierul irakian Ibrahim al-Jaafari a anunţat vineri extinderea stării de urgenţă impusă în Irak anul trecut. Al-Jaafari a justificat decizia, invocînd numărul de peste 400 de morţi ai atentatelor comise de la instalarea noului guvern la 28 aprilie.

Mii de persoane şi-au părăsit locuinţele din oraşul irakian Qaim de la graniţa cu Siria în urma luptelor dintre trupele americane şi insurgenţi. Forţele americane au început sîmbăta trecută o operaţiune de anvergură în vestul Irakului ca ripostă la intensificarea atacurilor lansate de insurgenţi în ultimele săptămîni.

Comandamentul american a făcut cunoscut că de la declanşarea operaţinii au fost omorîţi circa 100 de membrii ai grupării teroristului Abu Musab al-Zarqawi.

Londra şi Washington resping acuzaţiile lansate de şeful serviciilor secrete ruse

Statele Unite şi Marea Britanie au respins acuzaţiile lansate de şeful Serviciului federal de securitate din Rusia Patruşev că ar încerca prin intermediul ONG-urilor să instige la revoltă în fostele republici sovietice.

Purtătorul de cuvînt al Departamentului de stat american Richard Boucher a calificat acuzaţiile lui Patruşev drept "complet false şi în mare parte ridicole".

Ambasada britanică la Moscova a dat la rîndul ei publicităţii o declaraţie în se respinge acuzaţia de spionaj pe care Patruşev a făcut-o la adresa organizaţiei de binefacere britanice Merlin.

La Bratislava, Ministerul de externe slovac l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus cerîndu-i să explice acuzaţia lui Patruşev, potrivit căreia Institutul Republican Internaţional, organizaţie finanţată de guvernul american, ar fi ţinut luna trecută o conferinţă în Slovacia consacrată finanţării opoziţiei din Belarus.

Riga: minoritatea rusofonă pierde un proces la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională din Letonia a menţinut legislaţia adoptată în septembrie trecut care prevede ca cel puţin 60 % din orele de clasă din şcolile publice să fie ţinute în limba letonă. Curtea de la Riga a stabilit că legea nu încalcă drepturile elevilor la educaţie şi nu violează drepturile minorităţilor etnice. Mai bine de o treime din populaţia Letoniei este rusofonă.

Premierul Tăriceanu: "ostatecii români sunt în viaţă"

Cei trei jurnalişti români luaţi ostateci în Irak la sfîrşitul lunii martie sînt în viaţă, iar Bucureştiul poartă negocieri pentru eliberarea lor - a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Informaţia pe care o avem în acest moment ...

Ştirea zilei

este că cei trei jurnalişti sînt bine, însă momentul în care vor fi eliberaţi nu este cunoscut încă" - a precizat Tăriceanu, aflat la Sofia, cu prilejul Congresului Internaţionalei Liberale.

Pentagonul recomandă închiderea a 33 de baze militare din Statele Unite

Pentagonul a propus închiderea a 33 de baze navale şi militare în Statele Unite. Recomandarea a fost făcută de ministrul apărării, Donald Rumsfeld, decizia finală fiind la latitudinea Congresului.

Varşovia critică o decizie a Ministerului de Justiţie de la Minsk

Varşovia a criticat decizia guvernului din Belarus de a declara ilegală alegerea unor reprezentanţi oficiali care aparţin minorităţii poloneze. Ministerul Justiţiei din Belarus calificase ieri drept ilegală alegerea în luna martie a noilor lideri ai Uniunii Polonezilor. În Belarus trăiesc aproximativ 400 de mii de polonezi.

Reacţii americană şi rusă la evenimentele din Uzbekistan

Statele Unite au cerut guvernului şi demonstranţilor din Uzbekistan să dea dovadă de reţinere. Un purtător de cuvînt al Casei Albe a declarat: "Îndemnăm atît guvernul, cît şi demonstranţii să dea dovadă de reţinere în aceste momente. Poporul din Uzbekistan doreşte un guvern mai reprezentativ şi democrat, ceea ce, însă, trebuie să se realizeze pe căi paşnice, nu prin violenţă".

La o conferinţă de presă ţinută la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a subliniat: " în primul rînd, ceea ce se întîmplă ţine de afacerile interne ale Uzbekistanului. Examinăm cu atenţie informaţiile care ne parvin din Uzbekistan".

Ciocniri sîngeroare între protestatari şi forţele de securitate în oraşul uzbek Andijan

În oraşul Andijan din Uzbekistan forţele de securitate au preluat din nou controlul asupra unei clădiri guvernamentale care fusese ocupată de protestatari. Relatări în acest sens ale agenţiilor Reuters şi Interfax survin după o zi de ciocniri violente soldate cu moartea a cel puţin zece persoane.

Rezoluţie a Dumei de stat în care se cer represalii împotriva Georgiei

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat o rezoluţie care cere guvernului de la Moscova să ia măsuri de represalii în eventualitatea unor acţiuni ale Georgiei împotriva a două baze militare ruseşti aflate pe teritoriul georgian.

Ştirea zilei

Preşedintele comitetului pentru afaceri CSI al Dumei de Stat, Andrei Kokoshin a acuzat autorităţile de la Tbilisi că prezintă o ameninţare pentru viaţa şi securitatea trupelor ruseşti staţionate în regiune: "din vina Georgiei, din vina unora din liderii săi, relaţiile ruso-georgiene se apropie de un impas, iar negocierile vizînd bazale militare ruseşti sunt îngreunate. Rusia este ameninţată de măsurile unilaterale ale Georgiei".

52% din francezi în favoarea aprobării Constituţiei Europene

Potrivit unui noi sondaj de opinie, electoratul francez ar putea vota totuşi în favoarea constituţiei unionale, în referendum-ul din 29 mai. În ultimele săptămîni, oficialităţi unionale şi franceze îşi exprimaseră îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca electoratul francez să voteze contra constituţiei. Conform noului sondaj de opinie, 52 la sută din francezi sunt acum în favoarea constituţiei Uniunii Europene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG