Linkuri accesibilitate

Ştiri

Statele Unite depling arestarea unor lideri ai opozitiei azere

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu recenta arestare a circa 30 de membri ai opoziţiei azere înaintea meeting-ului anti-guvernamental plănuit pentru duminică. Într-o declaraţie a ambasadei Statelor Unite de la Baku se afirmă că arestările pun la îndoială angajamentul guvernului azer privind organizarea de alegeri parlamentare libere şi echitabile.

Presedintele Basescu nemultumit de gestionarea de catre guvern a problemei inundatiilor

Preşedintele Traian Băsescu a reluat, într-o emisiune televizată, criticile faţă de modul în care Guvernul a gestionat problema inundaţiilor. Menţionând că după expirarea termenului de şase luni pe care l-a dat instituţiilor statului pentru a-şi dovedi eficienţa, va exprima un punct de vedere şi în privinţa activităţii guvernului, Băsescu a precizat că, într-o situaţie de calamităţi naturale, guvernul nu a reacţionat ca o echipă unitară sub o conducere unică.

Demonstratie impotriva achitarii unor soldati rusi acuzati de omorirea unor civili ceceni

Circa 3 mii de ceceni, inclusiv reprezentanţi oficiali pro-moscoviţi, au protestat în capitala Groznîi împotriva achitării a patru militari ruşi acuzaţi de uciderea, acum trei ani, a şase civili ceceni neînarmaţi. Cei patru au recunoscut că i-au ucis pe civili afirmînd, însă, că nu au făcut decît să execute ordinele primite.

Rusia planuieste o banca de date pan-CSI privind actele de terorism

Lupta împotriva terorismului trebuie să fie coordonată mai bine, a declarat Nikolai Patrushev, directorul Serviciului Federal Rus de Securitate, la o reuniune din Kazahstan cu omologii săi din ţările CSI. Recentele evenimente din lume dovedesc că este nevoie de extinderea măsurilor anti-teroriste a mai spus Patrushev şi a făcut cunoscut: „ prezentăm şefilor serviciilor de securitate din ţările CSI proiectul unui protocol pentru înfiinţarea unei bănci de date cu informaţii despre persoanele care au comis acte teroriste".

Premierul Tariceanu evalueaza masurile necesare ajutorarii sinistratilor din judetul Timis

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a plecat în judeţul Timiş, însoţit de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga şi de o delegaţie guvernamentală, pentru a examina cu autorităţile locale măsurile ce trebuie luate pentru a sprijini populaţia sinistrată.



După vizita în judeţul Timiş, premierul Tăriceanu va participa la reuniunea comitetului local pentru situaţii de urgenţă din localitatea Bocşa, judeţul Caraş-Severin.

Deschiderea la Aman a lucrarilor Forumului Economic Mondial

La deschiderea în Iordania a Forumului Economic Mondial, Regele Abdullah a declarat celor peste o mie de participanţi din 45 de ţări că în Orientul Mijlociu au loc schimbări pozitive şi a lansat un apel pentru o soluţie justă şi durabilă a conflictului israelo-palestinian.

Secretarul General al Ligii Arabe Amr Mousa şi-a exprimat, însă, pesimismul şi a cerut luarea de măsuri concrete pentru rezolvarea conflictului. Printre alte subiecte de discuţie se numără: situaţia din Irak, Liban şi Libia şi terorismul din regiune.

Traian Basescu: "In cazul ostatecilor totul este posibil"

Preşedintele Traian Băsescu consideră că "orice este posibil" în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak - de la o rezolvare pozitivă totală pînă la un final negativ. Şeful statului a adăugat că statul român face tot ce se poate pentru o rezolvare pozitivă a acestui caz.

Karasu: demonstranti cer eliberarea liderilor locali

Lîngă sediul administrativ din oraşul de graniţă uzbec Karasu circa 300 de persoane au demonstrat cerînd punerea în libertate a cîtorva lideri locali ai protestelor de la începutul acestei săptămîni care au urmat celor din oraşul Andijan, în estul Uzbekistanului.

Presedintele Basescu pledeaza pentru introducerea unui sistem privat de sanatate

"Este foarte clar că, în domeniul sănătăţii, sistemul nu funcţionează şi trebuie schimbat” - a declarat preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a precizat că, începînd cu anul 2001, sistemul a generat crize, ca urmare a lipsei resurselor financiare şi a adăugat că, probabil, soluţia care va fi aplicată este introducerea rapidă a sistemului privat de sănătate.

Ştirea zilei

Uniunea Europeană a cerut preşedintelui uzbec, Islam Karîmov, să permită o anchetă internaţională pentru a se stabili adevărul în legătură cu actele de violenţă din Andijan.

Guvernul uzbec a anunţat că 169 de persoane şi-au pierdut viaţa în ciocnirile violente de vinerea trecută, dar organizaţii internaţionale pentru drepturile omului, precum şi grupări ale opoziţiei uzbece afirmă că cifra morţilor s-ar putea ridica la o mie.

Federatia Sanitas ameninta cu greva generala

Federaţia Sanitas ameninţă cu greva generală dacă guvernul nu va semna, în prima zi a săptămânii viitoare, protocolul privind alocarea a 4.000 de miliarde de lei pentru salarii şi tichete de masă, a anunţat liderul sindical Marius Petcu.

Cei aproximativ două sute de sindicalişti, adunaţi astăzi în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, au cerut, printre altele, plata integrală a salariilor şi sporurilor specifice, precum şi acordarea a 20 de tichete de masă lunar pentru fiecare asistent medical.

Diplomatul Cristian Diaconescu: planul Iuscenco transforma Transnistria intr-un condominium ruso-ucrainean

Cu o Românie absentă, "marea prietenă" Ucraina desăvârşeşte, în aceste zile, proiectul de reglementare a crizei transnistrene - a declarat diplomatul Cristian Diaconescu, fost coordonator al secţiei de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE.

Diaconescu, fost secretar de stat în ministerul de externe român, precizează că, la 22 aprilie preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko a prezentat în faţa şefilor de stat sau de guvern din ţările membre GUUAM un plan vizând "rezolvarea problemei transnistrene", care, de fapt, se referă la împărţirea Moldovei şi transformarea Transnistriei din protectorat rus în condominium ruso-ucrainian.

Intrevedere Mihai Razvan Ungureanu - Adriaan Jacobovits de Szeged

România va susţine orice efort internaţional menit să contribuie la solutionarea durabila a conflictului transnistrean, pe baza respectării suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova - a declarat ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu, care s-a întâlnit cu reprezentantul special UE pentru Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged.

Ştirea zilei

Într-un comunicat al ministerului de externe român se afirmă printre altele că monitorizarea frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean continuă să fie un motiv de preocupare atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru România, traficul ilegal constituind o importantă sursă de finanţare pentru regimul separatist de la Tiraspol.

Deputatii rusi vor fi alesi numai pe liste de partid incepind din 2007

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat o lege în virtutea căreia, începînd din 2007, membrii Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, vor fi aleşi pe baza listelor de candidaţi prezentate de partidele politice.

Ştirea zilei

Actualmente, 50 la sută din membrii Dumei de Stat sînt aleşi prin vot direct. Noua lege se încadrează în reformele electorale iniţiate de Putin ca urmare a atacurilor teroriste comise în Rusia anul trecut, reforme criticate de guvernele occidentale ca indicînd un stil de conducere autoritar.

Aleksander Kwasniewski ingrijorat de situatia minoritatii poloneze din Belarus

Ca urmare a expulzării unui diplomat polonez de către autorităţile de la Minsk, preşedintele Poloniei Aleksander Kwasniewski şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ceea ce se întîmplă în Belarus. Aflat în Franţa, unde a avut convorbiri cu liderii german şi francez, Kwasniewski a cerut Uniunii Europene să ia măsuri pentru protejarea minorităţii poloneze din Belarus.

Polonia, Ucraina si Letonia isi coordoneaza politica fata de Belarus

Un reprezentant oficial al ministerului de externe polonez, care a insistat să rămînă anonim, a afirmat, fără să dea detalii, că Polonia, Ucraina şi Letonia formulează o politică comună faţă de Belarus. Anunţul survine după decizia autorităţilor din Belarus de a expulza un diplomat polonez acuzat că ar fi încurajat minoritatea poloneză din Belarus să se revolte. Această măsură a fost imediat urmată de expulzarea din Polonia a unui diplomat din Belarus.

Traian Basescu: situatia ostatecilor neschimbata

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "nu au intervenit modificări" în situaţia celor trei jurnalişti români răpiţi la Bagdad, dar că "situaţia din Irak creează dificultăţi extraordinar de mari în finalizarea unor discuţii".

Ştirea zilei

Întrebat pe ce baze se negociază, avînd în vedere că a declarat recent că nu negociază cu răpitorii nici când e vorba de politica externă a României şi nici când e vorba de bani, preşedintele a răspuns: "După ce se va termina, vom face public tot ce s-a întâmplat”.

Mihail Kasianov: Vladimir Putin demonteaza bazele democratice ale cadrului constitutional

Fostul premier rus Mihail Kasianov l-a acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că îndreaptă cu rapiditate Rusia într-o direcţie negativă. Guvernul lui Putin, a afirmat fostul premier rus, demontează bazele democratice ale cadrului constituţional. Kasianov este considerat un potenţial candidat la alegerile prezidenţiale planuite pentru anul 2008.

Armata israeliana in alerta in urma unor atacuri palestiniene

Ca urmare a două zile de atacuri cu mortiere asupra unor aşezări evreieşti din Fîşia Gaza şi a unor oraşe de graniţă israeliene, ministrul israelian al apărării Shaul Mofaz a dispus ca armata să ia toate măsurile necesare împotriva celor care atacă obiective israeliene. Vice-ministrul apărării Zeev Boim a subliniat că este de neconceput ca Israelul să-şi pună în aplicare, sub foc palestinian, planul de retragere a trupelor din Fîşia Gaza.

Invatamintul superior romanesc va fi organizat pe trei cicluri: licenta - masterat - doctorat

Întregul sistem de învăţământ superior românesc va fi organizat pe trei cicluri: licenţă - masterat - doctorat, începând cu anul universitar 2005-2006, această schimbare reprezentând un progres substanţial în punerea in aplicare a Procesului Bolognia. Afirmaţia a fost făcută de ministrul Educaţiei şi Cercetării Mircea Miclea, la Conferinţa miniştrilor europeni responsabili de învăţămîntul superior, desfăşurată la Bergen – Norvedig.

Ajutoare moldovene pentru sinistratii din Romania

Guvernul Republicii Moldova a decis să acorde României, în urma inundaţiilor, ajutoare materiale în valoare de aproximativ 40 de mii de dolari. Premierul Vasile Tarlev a precizat că este vorba în special de materiale de construcţie.

Cancelarul Schroeder si presedintele Kwasniewski pledeaza pentru Constitutia Europeana

Aflaţi la Nancy, cancelarul german, Gerhard Schroeder şi preşedintele Poloniei Aleksander Kwasniewski s-au alăturat apelului adresat de preşedintele Chirac electoratului francez de a vota în favoarea noii constituţii a Uniunii Europene la referendum-ul din 29 mai. Cancelarul Schroeder a declarat: „Constituţia europeană oferă baza dezvoltării unei Europe eficace din punct de vedere economic şi sensibilă din punct de vedere social, a cărei voce se face auzită în întreaga lume”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG