Linkuri accesibilitate

Ştiri

Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu va fi anchetat in stare de libertate

Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a fost eliberat noaptea trecuta dupa ce judecatorii au decis investigarea sa in stare de libertate. In jurul orei 1 30, noaptea trecuta a expirat ordonanta de retinere emisa de procuri in noaptea de vineri. Putin dupa aceasta ora, omul de afaceri a parasit cladirea tribunalului, multumind presei si societatii civile pentru ca a relatat obiectiv despre retinerea sa. Patriciu a spus, citat de presa de la Bucuresti, ca decizia instantei arata ca in Romania justia a inceput sa functioneze si a sustinut ca in spatele intregii anchete a parchetului se afla “generalul de trista amintire Ioan Talpes”, fost consilier pe probleme de politica externa si securitate al lui Ion Iliescu. Dinu Patriciu a fost retinut pentru privatizarea Rafinariei Vega Ploiesti, afacere incheiata cu 6 ani in urma.

Lideri socialisti europeni pledează în Franta pentru Constitutia UE

Liderii politici francezi, germani si spanioli ii indeamna pe francezi, in ultimele ore inaintea referendumului din Franta asupra Constitutiei europene, sa voteze in favoarea constitutiei. La Lille, premierul socialist Jose Luis Zapatero a spus ca proiectul european nu va putea avansa fara ajutorul Frantei ...

Ştirea zilei

in timp ce un mesaj similar a transmis la Toulouse si cancelarul social democrat al Germaniei, Gerhard Schroeder. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, in jur de 20 la suta din electoratul francez este inca indecis asupra votului. O respingere a consitutiei europene ar pune in pericol si extinderea Uniunii Europene. Cei care se opun Constitutiei Europene afirma ca un vot pozitiv ar insemna o slabire a suveranitatii Frantei.

Asasinarea unui ostatec japonez în Irak?

Ministerul japonez de externe cauta sa confirme autenticitatea unei inregistrari video realizata de un grup militant sunit din Irak care ar lasa sa se inteleaga ca a avut loc executia ostatecului japonez AKIHIKO SAITO. In virsta de 44 de ani, el a fost rapit luna aceasta. Inregistrarea video a fost afisata pe o pagina de internet a grupului ARMATA ANSAR A SUNNA, si arata actele de identitate ale ostateicului japonez si apoi un cadavru ce pare sa fie al japonezului.

Atentate sinucigaşe la o baza militară din nordul Irakului

Politia locala si surse medicale spun ca teroristi sinucigasi au detonat doua automobile capcana in nordul Irakului, in apropierea unei baze militare irakiene din SIN JAR, la 120 de kilometri de Mosul. Potrivit relatarilor 5 membri ai fortelor de securitate au fost omoriti si cel putin 40 de alte persoane au fost ranite.

Incertitudine în legătură cu starea de sănătate a regelui Fahd al Arabiei Saudite

Starea de sanatate a regelui Fahd al Arabiei Saudite ramine incerta, dupa ce ieri a fost internat intr-un spital din Riad. Se asteapta informatii din partea medicilor in cursul zilei. Intre timp, ministerul de interne a negat informatiile difuzate de agentiile internationale de presa ca in Arabia saudita ar fi fost anuntata starea de urgenta. Regele FAHD are peste 80 de ani si desi oficial el continua sa fie seful statului, treburile statutului sint gestionate de fratele sau vitreg, printul Abdulah.

Scrisoare deschisa a rudelor victimelor din Piata Tienanmen

Peste 100 de rude ale protestatarilor din piata Tienanmen au cerut intr-o scrisoare deschisa autoritatilor comuniste de la Beijin, sa isi ceara iertare pentru omorirea in 1989 a militantilor pentru democratie si drepturi civice. La 4 iunie se implinesc 16 ani de la masacrul din piata Tien An Men, unde fortele de militie au omorit citeva sute de tineri. Nici acum nu se cunoaste numarul exact al victimelor.

Belgrad-ul respinge ideea unui Kosovo independent

Neboisha Ciovici, cel mai inalt oficial din Serbia Muntenegru raspunzator de relatiile cu provincia Kosovo, a declarat la Natiunile Unite ca tara sa respinge posibilitatea acordarii independentei provinciei. In opinia demnitarului de la Belgrad,, independenta Kosovoului nu este o obtiune care sa se sustina si nici una democratica, sau multi-etnica. In opinia sa, o astfel de alegere ar intoarce regiunea la perioada trecuta de instabilitate si violenta.

Pierre Lellouche avertizeaza cu sistarea cooperarii NATO cu Uzbekistanul

Adunarea Parlamentară a Alianţei Nord-Atlantice va supune la vot săptămîna viitoare o rezoluţie care îndeamnă guvernul din Uzbekistan să permită o investigaţie internaţională ca urmare a ciocnirilor violente de la Andijan.

Ştirea zilei

Preşedintele Adunării Parlamentare, Pierre Lellouche a avertizat că NATO va pune capăt cooperării militare cu Uzbekistanul dacă autorităţile de la Tashkent nu vor permite o astfel de investigaţie.

Convorbiri intre premierul Timosenko si ministrul american al energiei Bodman

Ministrul american al energiei Samuel Bodman şi premierul ucrainean Iulia Timoshenko, care au conferit la Kiev, au subliniat necesitatea ca Ucraina să devină independentă în domeniul energetic şi să-şi diversifice sursele de energie. Actualmente, din acest punct de vedere, Ucraina depinde aproape în întregime de Rusia.

Convorbiri Goran Persson - Calin Popescu Tariceanu la Stockholm

România trebuie să continue politicile macroeconomice şi să aplice, cât mai curînd posibil, regulile şi normele Uniunii Europene, pentru a atrage mai multe investiţii din partea oamenilor de afaceri suedezi. Afirmaţia a fost făcută de premierul Suediei, Goran Persson, care a conferit cu omologul său român, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în vizită în Suedia.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei Alvaro Gil-Robles confera cu Vladimir Putin

În ultimii 10-15 ani, Rusia a făcut progrese în ce priveşte respectarea drepturilor omului, dar are încă probleme în acest domeniu, a afirmat preşedintele Vladimir Putin la întrevederea de la Moscova cu Alvaro Gil-Robles, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Acesta i-a prezentat lui Putin un raport care cere Rusiei, printre altele, abolirea pedepsei capitale, combaterea violenţei poliţiei şi salvgardarea drepturilor omului, îndeosebi în Cecenia.

Omul de afaceri Dinu Patriciu arestat in dosarul Petromidia

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost reţinut noaptea trecută după o audiere care a durat aproape 18 ore, sub acuzaţiile pentru care este cercetat de procurorii de la Parchetul instanţei supreme în dosarul Petromidia.

Atentat la Islamabad: 19 victime

Cel puţin 19 persoane au fost ucise şi alte 65 rănite într-un atentat terorist de la un locaş sfînt islamic din Islamabad. Potrivit poliţiei, este vorba de un atac sinucigaş. Preşedintele pakistanez Pervez Musharraf a afirmat că încă nu e clar cine anume poartă răspunderea atacului, dar nu exclude posibilitatea ca acesta să fi fost pus la cale de extremişti sectari.

Riga: aprobarea conventiei CE privind minoritatile nationale

Parlamentul Letoniei a ratificat convenţia Consiliului Europei pentru protejarea minorităţilor naţionale. Deputaţii au insistat ca letona să rămînă singura limbă folosită pentru indicatoarele rutiere şi în guvernul local. A fost deasemeni adoptată o declaraţie în virtutea căreia convenţia se aplică cetăţenilor letoni care aparţin unor comunităţi minoritare de pe teritoriul Letoniei. Rusia a criticat ratificarea convenţiei. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a susţinut că Letonia, cităm: a trădat convenţia, ataşînd condiţii la aprobarea acesteia.

Zeci de localitati din 15 judete afectate de inundatii

Ploile abundente din ultimele zile au afectat zeci de localităţi din 15 judeţe inundând gospodării, drumuri şi terenuri agricole, informează ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. Cele mai afectate judeţe includ, printre altele: Buzău, Bihor, Alba, Caraş-Severin, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sălaj, Sibiu.

Omar Hayssam şi Mohamed Munaf acuzati de coordonarea rapirii jurnalistilor

Omar Hayssam şi Mohamed Munaf au iniţiat, finanţat şi coordonat răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, se arată într-un comunicat al Parchetului General, citat pe site-ul HotNews.ro.

Ştirea zilei

Potrivit anchetatorilor, răpirea a fost planificată din România, iar Hayssam urma să joace rolul de eliberator al ostatecilor. Unul dintre cei trei jurnalişti luaţi ostateci în Irak, Sorin Mişcoci, citat de aceeaşi sursă, a declarat după ce a ajuns la locuinţa sa din Sibiu că deocamdată nu poate spune prea mult şi a promis că în următoarele zile va avea loc o conferinţă de presă în care "se va afla tot ce e de aflat".

Omul de afaceri sirian, Omar Hayssam susţine că nu are nici o legătură cu răpirea jurnaliştilor şi a declarat recurs împotriva arestării sale preventive.

Ambasadorul german Wilfried Gruber: conditiile UE pentru Romania trebuie indeplinite in urmatoarele luni

Viitorul guvern al Germaniei, rezultat în urma alegerilor din toamnă, va ţine cont, în ceea ce priveşte decizia de susţinere a aderării României la Uniunea Europeană, de raportul de monitorizare întocmit de Comisia Europeană - a precizat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Wilfried Gruber.

Ambasadorul german a atras atenţia celor care pledează pentru alegeri anticipate în România, să ţină cont de faptul că România are de îndeplinit sarcini importante în următoarele luni, trebuind să satisfacă condiţiile impuse de Uniunea Europeană.

Berlin: Constitutia Europeana aprobata si in Bundesrat

Parlamentul german şi-a dat aprobarea finală pentru noua constituţie a Uniunii Europene. Votul din camera superioară Bundesrat a avut loc astăzi, la două săptămîni după cel din camera inferioară, Bundestag. Germania este cea de a noua ţară care ratifică constituţia unională, care necesită aprobarea tuturor celor 25 de ţări membre în Uniunea Europeană.

Următoarele ţări care vor decide asupra noii constituţii sunt Franţa, într-un referendum duminică şi apoi Olanda. Potrivit sondajelor de opinie, electoratul ambelor ţări ar urma să respingă constituţia. După cum a declarat ministrul de externe german, Joschka Fischer: "astăzi e o zi importantă pentru Germania pentru că am ratificat constituţia şi sper că acest semnal va fi remarcat în Franţa."

Proteste anti-americane in multe tari musulmane in legatura cu incidetele de la Guantanamo

Mii de oameni au protestat în Pakistan împotriva lipsei de respect faţă de Coran, de care a dat dovadă personalul american de la centrul de detenţie Guantanamo. În India şi Malaezia au avut loc acţiuni de protest de mai mică amploare, în cursul cărora demonstranţii au dat foc drapelelor şi constituţiei americane.

Acţiuni asemănătoare au fost întreprinse şi în Egipt, Iordania, Liban şi Sudan, multe din ele din iniţiativa unor grupări islamice. Noile proteste au avut loc după ce oficialităţi americane făcuseră cunoscut că au fost confirmate incidente în cursul cărora anchetatori americani de la Guantanamo s-au comportat fără respect faţă de Coran.

Reuniune a Iniţiativei Central-Europene in Slovacia

Miniştrii de externe sau reprezentanţii lor din 17 ţări central şi sud-est europene se întîlnesc în Slovacia pentru a discuta cooperarea regională şi alte chestiuni în cadrul aşa numitei Iniţiative Central-Europene, înfiinţată în 1989. Sunt prezenţi, printre alţii, şi reprezentanţi oficiali din România şi Republica Moldova.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas la Ottawa

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas îşi continuă vizita în America de Nord avînd convorbiri cu liderii canadieni la Ottawa. Ieri, Abbas a conferit la Casa Albă cu şeful executivului american, George W. Bush, care a anunţat că Statele Unite vor acorda Autorităţii Palestiniene ajutoare în valoare de 50 de milioane de dolari pentru locuinţe şi dezvoltarea infrastructurii în Fîşia Gaza.

Bush, care refuzase să se întîlnească cu predecesorul lui Abbas, Yasser Arafat, a avut cuvinte de laudă pentru noul lider palestinian: " suntem alături de dumneavoastră, domnule preşedinte Abbas în eforturile pentru combaterea corupţiei, reformarea serviciilor de securitate palestiniene şi a sistemului judiciar, precum şi pentru redresarea economiei".

Arestarea in Olanda a doi ceceni in legatura cu asasinarea regizorului de film Theo van Gogh

În Olanda au fost arestaţi doi ceceni în legătură cu asasinarea, anul trecut, a regizorului de film olandez Theo van Gogh, cunoscut pentru atitudinea sa critică în ce priveşte tratamentul femeilor în unele familii musulmane. Cei doi suspecţi aveau legături cu o grupare islamistă fundamentalistă, precizează autorităţile olandeze. În iulie curent va începe procesul lui Mohammed Bouyeri, cetăţean olandez arestat la scurt timp după asasinarea lui Van Gogh la Amsterdam, în noiembrie trecut.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG