Linkuri accesibilitate

Ştiri

Procurorul general Botoş: "Nu demisionez la cererea unor ONG-uri"

Procurorul general al României Ilie Botoş a declarat că nu va demisiona din funcţie "la cererea unor organizaţii neguvernamentale". Referitor la cazurile Rafo şi Petromidia, Ilie Botoş a calificat justificate măsurile luate de procurorii care instrumentează cele două dosare.

Oana Marinescu: votul din Franţa nu poate influenţa negativ aderarea României

Purtătoarea de cuvânt a guvernului Oana Marinescu a declarat că între votul din Franţa asupra Constituţiei europene şi continuarea extinderii Uniunii Europene cu România şi Bulgaria nu există nici o legătură.

Circa 55 la sută din electoratul francez a votat ieri împotriva noii constituţii a Uniunii Europene.

Delegaţie de senatori americani la Bishkek

O delegaţie de senatori americani, aflaţi în vizită la Bishkek, a elogiat schimbările democratice din Kirghizstan. "Kirghizstanul mai are multe de realizat, dar noi, Congresul Statelor Unite şi poporul american salutăm progresele remarcabile făcute de Kirghizstan pe calea libertăţii şi a democraţiei" - a declarat jurnaliştilor senatorul republican John McCain.

Atentate Al Qaida în oraşul irakian Hillah - 27 de morţi

Cel puţin 27 de persoane au fost ucise şi peste 100 rănite în urma a două atentate sinucigaşe comise în oraşul irakian Hillah, la sud de Bagdad. În declaraţii publicate în Internet, gruparea Al Qaida din Irak şi-a asumat responsabilitatea pentru atentate.

Atac aerian lansat de forţele israeliene asupra unor militanţi din Fîşia Gaza

Facţiuni palestiniene au avertizat că armistiţiul actual este periclitat ca urmare a atacului aerian lansat de forţele israeliene asupra unor militanţi din Fîşia Gaza. Un purtător de cuvînt al grupării Hamas a respins cererea liderului palestinain Mahmoud Abbas de a renunţa la violenţă, invocînd dreptul la răzbunare şi auto-apărare.

Autoritatea Palestiniană şi gruparea Fatah au condamnat deasemeni Israelul şi au apelat la intervenţie internaţională pentru consolidarea încetării focului. Din surse militare israeliene se precizează că raidul aerian a fost îndreptat împotriva unor militanţi care pregăteau un atac cu mortiere.

Semnarea acordului de retragere în 2008 a trupelor ruse din Georgia

Rusia îşi va retrage trupele din Georgia în anul 2008, în virtutea unui acord semnat astăzi de ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi omologul său georgian Salome Zurabishvili. Comandantul-adjunct al forţelor ruseşti din Transcaucazia Vladimir Kuparadze a precizat că retragerea echipamentului militar va începe în august curent, urmînd ca apoi să părăsească teritoriul georgian personalul militar.

Adresîndu-se reporterilor după semnarea acordului, şeful diplomaţiei ruse a declarat: "retragerea va fi încheiată pînă la sfîrşitul anului 2008. Acordul formulează detailat fiecare fază a retragerii forţelor ruseşti".

Rezultatul referendumului din Franţa determină agenda premierului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a invitat pe liderii grupurilor parlamentare, pe preşedinţii comisiilor de politică externă şi pe preşedintele Comisiei pentru Integrare europeană din Parlament pentru consultări asupra modului în care România trebuie să răspundă noii realităţi europene.

Ştirea zilei

Tăriceanu urmează va avea consultări şi cu omologul său bulgar Simeon de Saxa Coburg-Gotha, privind modul în care cele două ţări ar putea să-şi coordoneze poziţiile, în lumina noilor evoluţii europene.

Tot în această săptămână premierul român va face o vizită la Berlin, unde va discuta cu cancelarul Gerhard Schroeder şi cu alţi lideri politici germani despre agenda europeană şi progresele înregistrate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Preşedintele kirghiz interimar Bakiyev la reuniunea Consiliului permanent OSCE

Soarta refugiaţilor uzbeci din Kirghizstan va fi decisă de Uzbekistan, Kirghizstan şi Naţiunile Unite. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele interimar al Kirghizstanului Kurmanbek Bakiyev, după cuvîntarea ţinută la reuniunea de la Viena a consiliului permanent al OSCE.

Kabul: baza forţelor NATO supusă unui atac cu rachete

La cartierul general NATO de la Kabul s-a produs o explozie. Potrivit unui purtător de cuvînt al Alianţei Atlantice nu se ştie încă dacă incidentul s-a soldat cu victime. Un poliţist afgan a afirmat că baza NATO ar fi fost ţinta unui tir cu rachete. Alianţa Atlantică are dislocată la Kabul o forţă de securitate cu un efectiv de 8 mii de soldaţi.

Generalul Myers respinge raportul AI privind închisoarea de la Guantanamo Bay

Preşedintele Statelor Majore reunite ale armatei americane, generalul Richard Myers a luat apărarea personalului angajat la lagărul de detenţie de la Guantanamo Bay. Generalul Myers a calificat drept "absolut iresponsabil" raportul publicat săptămîna trecută de organizaţia Amnesty International, raport în care închisoarea americană de la Guantanamo era denumită "gulagul timpului nostru". Richard Myers a adăugat că cei reţinuţi ar constitui un pericol pentru americani şi aliaţii lor deîndată ce ar fi eliberaţi.

Jacques Chirac: "Mes chers compatriotes, vous avez rejeté la Constitution européenne"

Preşedintele Franţei Jacques Chirac a recunoscut că electoratul francez a respins Constituţia Europeană. Într-o declaraţie făcută după ce se publicaseră primele estimări ale scrutinului, Chirac a precizat că în ciuda rezultatului negativ al referendumului Franţa îşi va respecta angajamentele luate în cadrul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Jacques Chirac a anunţat că, ţinînd cont de îngrijorările exprimate de o mare parte a alegătorilor în cursul dezbaterii asupra Constituţiei Europene, intenţionează să dea un nou şi puternic impuls sferei de acţiune guvernamentală. El a precizat că în scurt timp îşi va anunţa deciziile în ceea ce priveşte cabinetul de miniştri şi priorităţile acestuia.

Paris: adversarii Constituţiei Europene au cîştig de cauză

Rezultatele preliminare ale referendumului din Franţa asupra Constituţiei Europene indică o majoritate de 55% a celor care resping proiectul Tratatului constituţional al Uniunii Europene.

Ştirea zilei

Înfrîngerea susţinătorilor constituţiei europene fusese indicată de mai multe sondaje de opinie operate înaintea scrutinului. Ministrul de externe francez Michel Barnier s-a declarat extrem de dezamăgit de respingerea proiectului de constituţie al UE. Adversarii constituţiei europene susţin că ea ar avea un caracter ultraliberal din punct de vedere economic şi ar neglija problemele sociale.

Franţa este prima ţară UE care a supus Constituţia Europeană la un referendum al cărui rezultat are caracter de lege. Alte nouă ţări membre, printre care Germania, au aprobat Constituţia UE supunînd-o votului în legislativ sau unui referendum consultativ. Pentru a intra in viguare Constituţia Europeană trebuie aprobată de toate statele membre.

Dinu Patriciu: alianţa PNL - PD trebuie să rămînă unită

Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a respins ideea ca retinerea lui de catre procurori ar fi urmarea unui conflict intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Patriciu a afirmat ca alianta aflata la guvernare trebuie sa ramina unita deoarece exista forte care incearca sa o dezbine.

Preşedintele de onoare al PPRM dispus să redevină preşedintele PRM

Presedintele de onoare al PPRM, Corneliu Vadim Tudor a declarat ca este de acord sa revina in functia de presedinte al partidului. Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, Vadim Tudor s-a pronuntat, de asemenea, pentru revenirea la denumirea anterioara a formatiunii sale politice, Partidul România Mare.

Bagdad: operaţiune de distrugere a infrastructurii teroriştilor

Fortele de Securitate irakiene au lansat o mare operatiune impotriva insurgentilor din Badgag, la care participa 40 de mii militari. Ministrul irakian al apararii a declarat, citat de agentia Reuter, ca operatiunea este menita sa distruga infrastructura terorista.

Preşedintele ucrainean Iuşcenko promite că se va face lumină în dosarul Gongadze

Presedintele ukrainean Viktor Yuschenko a declarat ca detine mai multe informatii despre moartea jurnalistului Horhi Gongadze si ca autoritatile sint aproape sa il “incolteasca” pe suspect. Pe vremea cind era in opozitie, actuala putere de la Kiev l-a acuzat pe fostul presedinte Leonid Kuchma de a fi fost implicat in aceasta crima. Kuchma a respins acuzatiile.

Tiraspol's wishful thinking: "Ţări care urmează să obţină recunoaştere internaţională"

Sovietul Suprem de la Tiraspol a aprobat conceptia de politica externa a Transnistriei, care stabileste "posibilitatea stabilirii unor relatii interstatale de drept intre Transnistria si Republica Moldova". Potrivit agentiei oficiale de stiri de la Tiraspol "Olvia press", documentul stabileste ca orice schimbare a statutului regiunii trebuie sa fie acceptata abia dupa organizarea unui referendum. Drept o prioritate a politicii externe a regiunii secesioniste a fost declarata dezvoltarea relatiilor cu statele CSI, in special cu Rusia si Ucraina, precum si cu "tari care urmeaza sa obtina recunoastere internationala". Autoritatile de la Chisinau nu au comentat deocamdata aceasta decizie a Sovietului Suprem de la Tiraspol.

Pichetarea sediului CCA de către reprezentanţi ai holdingului Euronova

Reprezentantii holdingului Euronova Media Grup - TV vor picheta sediul Consiliului Coordonator al Audiovizualului si cel al Parlamentului, in perioada 30 mai-30 iunie, in semn de protest fata de abuzurile institutiei audioviuzualului impotriva producatorului autohton - informeaza Agentia Flux. Potrivit organizatorilor, Primaria a emis deja o dispozitie, prin care autorizeaza desfasurarea protestelor. Printre revendicarile pe care le vor inainta legislatorilor, grevistii vor cere si realegerea unei noi componente a CCA-ului.

Preşedintele Croaţiei Stjepan Mesici aşteptat luni la Chişinău

Presedintele Croatiei Stjepan Mesici se va afla, luni si marti, la Chisinau, intr-o vizita oficiala la invitatia presedintelui Vladimir Voronin. Se preconizeaza ca in cadrul vizitei vor fi semnate doua acorduri - privind evitarea dublei impuneri pe venit si proprietate, precum si cu privire la asistenta reciproca si cooperare in domeniul vamal.

Oui ou non à la Constitution Européenne?

In Franta are loc referendumul asupra Constitutiei Europene. Referendumul este considerat esential pentru viitorul Uniunii si ultime sondaje de opinie aratau un scor foarte apropiat intre cei care sustin constitutia europeana si cei care i se opun.

Ştirea zilei

Oponentii sustin ca principiile noii constitutii sint ultra liberale si ca ea renunta la dimesiunea sociala, traditionala a Europei postbelice si ca ar putea diminua suveranitatea Frantei. Un vot negativ ar pune in pericol si viitoarea extindere a Uniunii Europene. Sectiile de votare vor fi inchise la ora 20, ora Frantei.

Reprezentant de rang înalt al poliţiei împuşcat în Daghestan

Un inalt oficial al politiei din Daghestan a fost ucis astazi in schimbul de focuri cu trei persoane ce cautau sa puna explozibil la intrarea unui tunel, pe soseaua ce leaga capitala Daghestanului de regiunea estica muntoasa a tarii.

Insurgenţii lansează atacuri cu bombe în apropiere de Kirkuk şi Bagdad

In Irak, oficialiti din partea fortelor de securitate au anuntat ca in doua atacuri cu bombe cel putin 5 irakieni au fost omoriti. Exploziile au avut loc in apropiere de Kirkuk si de Bagdad. Potrivit relatarilor, fortele de securitate irakiene se pregatesc sa lanseze in cursul zilei o importanta ofensiva impotriva insurgentilor din Irak.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG