Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele Bush ia notă de unele progrese la negocierile cu Iranul

La o conferinţă de presă ţinută la Washington, preşedintele George W. Bush s-a referit la eforturile Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Statelor Unite de a convinge Iranul să renunţe la programul său nuclear, precizînd: "împreună cu cele trei ţări europene sperăm să convingem Iranul să-şi abandoneze programul nuclear şi, după cît se pare, au fost realizate unele progrese în această direcţie".

Dominique de Villepin: noul premier al Franţei după demisia cabinetului Raffarin

Noul premier francez este ministrul de interne Dominique de Villepin. Preşedintele Jacques Chirac a acceptat marţi demisia primului ministru Jean-Pierre Raffarin, ca urmare a referendumului asupra constituţiei Uniunii Europene. Succesorul său va anunţa miercuri lista noului cabinet.

Moscova: Mihail Hodorkovsky condamnat la 9 ani închisoare

Magnatul rus al petrolului Mihail Hodorkovsky a fost condamnat la 9 ani închisoare pentru fraude şi evaziuni fiscale. Partenerul său de afaceri Platon Lebedev a primit aceeaşi pedeapsă. Într-un interviu acordat Europei Libere, Alexander Shadrin, secretarul de presă al companiei petroliere Yukos, al cărei şef a fost Hodorkovski, a criticat verdictul: "Toţi cei care lucrează la Yukos sunt şocaţi. Considerăm că verdictul este o monstruoasă denaturare a justiţiei de către sistemul judiciar al Rusiei. Considerăm că verdictul este un exemplu tipic al folosirii de către autorităţi, în scopuri politice, a legii şi a sistemului juridic". Cei care îl susţin pe Hodorkovski afirmă că procesul său a fost rezultatul unei campanii iniţiate de Kremlin pentru că finanţase partide din opoziţie.

Prelungirea misiunii experţilor maghiari trimişi în zonele sinistrate din judeţul Timiş

Guvernul de la Budapesta a prelungit până la 5 iunie misiunea experţilor unguri care acţionează în regiunile din judeţul Timiş afectate de inundaţii. Misiunea grupului celor 16 experţi unguri trebuia să se încheie la 31 mai, dar a fost prelungită până la 5 iunie sau chiar pe termen mai lung, în cazul în care România acceptă să acopere costurile suplimentare - a precizat Miklos Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului de la Budapesta.

Programul politic al noului guvern irakian al premierului al-Jaafari

Premierul irakian Ibrahim al-Jaafari a prezentat parlamentului programul politic al noului guvern. "Programul guvernului este menit să pună bazele unui Irak constituţional, democrat, federal şi pluralist – într-un cadru de unitate naţională prin respectarea drepturilor irakienilor, a libertăţilor individuale şi publice şi eliminarea discriminării sectare, rasiste, religioase şi politice" - a declarat premierul irakian, adăugînd că politica externă a Irakului se va baza pe refacerea unităţii şi a integrităţii sale teritoriale.

Demisia preşedintelui Oseţei de nord

Liderul regiunii Oseţia de nord din Rusia, Alexander Dzasokhov l-a anunţat pe preşedintele rus Vladimir Putin că demisionează. După criza ostatecilor de la Beslan, în Oseţia de Nord, unde anul trecut şi-au pierdut viaţa 330 de persoane, localnicii au cerut în repetate rînduri demisia liderului nord-osetin.

Eduard Kokoity impută guvernului georgian tensionarea situaţiei în Oseţia de sud

Liderul republicii separatiste Oseţia de Sud din Georgia, Eduard Kokoity a imputat guvernului de la Tbilisi escaladarea încordării în regiune şi a acuzat forţele ruseşti din misiunea de menţinere a păcii că trec cu vederea acţiunile forţelor de securitate georgiene. Într-un interviu acordat Europei Libere Kokoity s-a referit la un incident armat soldat acum cîteva zile cu moartea cîtorva persoane: "suntem foarte nemulţumiţi de forţele ruseşti de menţinere a păcii care nu au intervenit, deşi atacul asupra soldaţilor sud-osetini a avut loc la numai o sută de metri de locul unde se aflau soldaţii ruşi".

Procesului lui Saddam Hussein va începe în august

Procesul fostului dictator irakian Saddam Hussein va începe peste două luni. Informaţia a fost furnizată de preşedintele Irakului Jalal Talabani.

Christopher Smith: Washingtonul a apreciat modul de rezolvare a crizei ostatecilor români

Aflat la Timişoara, congressmanul republican Christopher Smith a declarat la o conferinţă de presă că modul în care preşedintele Traian Băsescu a rezolvat criza ostaticilor români din Irak, a fost foarte apreciat la Washington.

Christopher Smith, vicepreşedinte al comisiei de politică externă a Congresului american, se află la Timişoara la invitaţia pastorului timişorean Petru Dugulescu şi a unei asociaţii evenghelice de caritate numită "Isus Speranţa României".

Respingerea raportului de activitate al SRTV în comisiile de cultură ale Parlamentului

Comisiile de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins raportul de activitate pe anul 2004 al Societăţii Române de Televiziune. Potrivit legii, respingerea raportului de activitate a SRTv în plenul Parlamentului duce la demiterea Consiliului de Administraţie al societăţii.

Jaap de Hoop Scheffer cere investigarea independentă a tulburărilor de la Andijan

Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice Jaap de Hoop Scheffer insistă asupra unei investigaţii internaţionale independente pe marginea recentelor acte de violenţă din Uzbekistan.

Minsk: condamnarea la închisoare a doi lideri ai opoziţiei

Un tribunal din Minsk a condamnat doi lideri ai opoziţiei din Belarus la trei ani de închisoare fiecare pentru a fi organizat acţiuni de protest după referendum-ul de anul trecut care i-a permis preşedintelui Alyaksandr Lukashenka să rămînă la putere pe o perioadă nedefinită.

Ştirea zilei

Refuzul preşedintelui uzbec Islam Karimov de a permite o astfel de investigaţie a determinat Adunarea Parlamentară NATO să recomande revizuirea participării Uzbekistanului în cadrul alianţei euro-atlantice - a precizat Secretarul General.

La o conferinţă de presă ţinută la Washington, preşedintele american, George W. Bush, a făcut cunoscut: " am cerut Crucii Roşii Internaţionale să cerceteze ce s-a întîmplat în regiunea Andijan. Ne aşteptăm ca toţi prietenii noştri, dar şi cei care nu ne sînt prieteni să respecte drepturile omului, să protejeze drepturile minorităţilor naţionale".

40 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice israelo-germane

Preşedintele Israelului Moshe Katzav, care face o vizită în Germania cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice israelo-germane, a elogiat eforturile Germaniei pentru combaterea anti-semitismului. Katzav şi omologul său german Horst Koehler au lansat un aşa numit nou fond pentru viitor, destinat shimburilor bilaterale în domeniile: cultural, educativ şi ştiinţific.

Liderul Partidului sunit islamic Mohsen Abdul Hamid reţinut temporar de trupele americane

Forţe militare americane din Irak l-au reţinut astăzi şi apoi l-au pus în libertate pe liderul partidului sunit islamic Mohsen Abdul Hamid. Forţele americane au precizat că il arestaseră din greşeală pe Abdul-Hamid şi că regretă cele întîmplate.

Partidul lui Saad Hariri învingător la Beirut

Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din Beirut indică victoria candidaţilor conduşi de Saad Hariri, fiul fostului premier Rafiq Hariri, asasinat în februarie curent.

A fost primul scrutin din Liban după retragerea, luna trecută, a forţelor siriene, după o prezenţă militară de 29 de ani. Alegerile din capitala Beirut au constituit prima rundă a scrutinului parlamentar din întregul Liban.

Luxemburg: reuniune a ţărilor din UE şi din Orientul Mijlociu

Reprezentanţi oficiali ai Uniunii Europene şi ai ţărilor din Orientul Mijlociu au început o reuniune la Luxemburg apelînd la mai multă democraţie şi îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în Orientul Mijlociu. Uniunea Europeană intenţionează să înfiinţeze un fond special pentru ţările din regiune dispuse să accepte schimbări politice. Dialogul euro-mediteranean, la care iau parte circa 35 de ţări, a fost lansat la Barcelona, în 1995.

Dimitrij Rupel împotriva repatrierii forţate a refugiaţilor kirghizi

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a cerut autorităţilor kirghize să nu-i repatrieze pe refugiaţii din Uzbekistan. Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe sloven Dimitrij Rupel a subliniat că repatrierea forţată a refugiaţilor nu va contribui cu nimic la reducerea încordării în regiune.

Comisia Europeană nu dramatizează rezultatul referendumului din Franţa

Respingerea de către electoratul francez a constituţiei Uniunii Europene nu trebuie să fie legată de extinderea unională, ratificarea constituţiei şi lărgirea Uniunii fiind chestiuni separate - a afirmat o purtătoare de cuvînt a Comisiei Europene.

Procurorul general Botoş: "Nu demisionez la cererea unor ONG-uri"

Procurorul general al României Ilie Botoş a declarat că nu va demisiona din funcţie "la cererea unor organizaţii neguvernamentale". Referitor la cazurile Rafo şi Petromidia, Ilie Botoş a calificat justificate măsurile luate de procurorii care instrumentează cele două dosare.

Oana Marinescu: votul din Franţa nu poate influenţa negativ aderarea României

Purtătoarea de cuvânt a guvernului Oana Marinescu a declarat că între votul din Franţa asupra Constituţiei europene şi continuarea extinderii Uniunii Europene cu România şi Bulgaria nu există nici o legătură.

Circa 55 la sută din electoratul francez a votat ieri împotriva noii constituţii a Uniunii Europene.

Delegaţie de senatori americani la Bishkek

O delegaţie de senatori americani, aflaţi în vizită la Bishkek, a elogiat schimbările democratice din Kirghizstan. "Kirghizstanul mai are multe de realizat, dar noi, Congresul Statelor Unite şi poporul american salutăm progresele remarcabile făcute de Kirghizstan pe calea libertăţii şi a democraţiei" - a declarat jurnaliştilor senatorul republican John McCain.

Atentate Al Qaida în oraşul irakian Hillah - 27 de morţi

Cel puţin 27 de persoane au fost ucise şi peste 100 rănite în urma a două atentate sinucigaşe comise în oraşul irakian Hillah, la sud de Bagdad. În declaraţii publicate în Internet, gruparea Al Qaida din Irak şi-a asumat responsabilitatea pentru atentate.

Atac aerian lansat de forţele israeliene asupra unor militanţi din Fîşia Gaza

Facţiuni palestiniene au avertizat că armistiţiul actual este periclitat ca urmare a atacului aerian lansat de forţele israeliene asupra unor militanţi din Fîşia Gaza. Un purtător de cuvînt al grupării Hamas a respins cererea liderului palestinain Mahmoud Abbas de a renunţa la violenţă, invocînd dreptul la răzbunare şi auto-apărare.

Autoritatea Palestiniană şi gruparea Fatah au condamnat deasemeni Israelul şi au apelat la intervenţie internaţională pentru consolidarea încetării focului. Din surse militare israeliene se precizează că raidul aerian a fost îndreptat împotriva unor militanţi care pregăteau un atac cu mortiere.

Semnarea acordului de retragere în 2008 a trupelor ruse din Georgia

Rusia îşi va retrage trupele din Georgia în anul 2008, în virtutea unui acord semnat astăzi de ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi omologul său georgian Salome Zurabishvili. Comandantul-adjunct al forţelor ruseşti din Transcaucazia Vladimir Kuparadze a precizat că retragerea echipamentului militar va începe în august curent, urmînd ca apoi să părăsească teritoriul georgian personalul militar.

Adresîndu-se reporterilor după semnarea acordului, şeful diplomaţiei ruse a declarat: "retragerea va fi încheiată pînă la sfîrşitul anului 2008. Acordul formulează detailat fiecare fază a retragerii forţelor ruseşti".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG