Linkuri accesibilitate

Ştiri

Traian Băsescu: situaţia ostatecilor s-a complicat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "lucrurile s-au complicat extrem de puternic" în cazul ziariştilor răpiţi în Irak, după alegerea noului guvern irakian, în contextul acţiunilor declanşate de coaliţie şi forţele irakiene.

Mohammad Khatami: Iranul va continua consultările cu UE

Iranul va continua consultările în domeniul nuclear cu Uniunea Europeană în pofida divergenţelor de opinie dintre cele două părţi - a anunţat preşedintele Mohammad Khatami. Uniunea Europeană insistă ca Iranul să suspende în continuare îmbogăţirea uraniului, măsură pe care Teheranul a acceptat-o anul trecut ca urmare a temerilor internaţionale că ar intenţiona să fabrice bomba atomică.

Ştirea zilei

Luni, preşedintele Traian Băsescu declarase că jurnaliştii români răpiţi în Irak sînt "cu certitudine în viaţă" şi că se fac toate eforturile posibile pentru ca aceştia să se întoarcă acasă "teferi".

Ziariştii Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Eduard Ohanesian au fost răpiţi la 28 martie, la Bagdad, împreună cu însoţitorul lor, Mohamed Munaf.

Preşedintele Bush salută capturarea în Pakistan a lui Abu Faraj Al-Libbi

Forţele de securitate pakistaneze au capturat un membru proeminent al reţelei teroriste Al Qaida, căruia i se atribuie punerea la cale a unor tentative de asasinat împotriva preşedintelui Pervez Musahrraf. Este vorba de Abu Faraj Al-Libbi, apropiat al şefului Al Qaida, Osama bin Laden.

Preşedintele Statelor Unite, George W. Bush a reacţionat astfel la capturarea lui Al-Libbi: "Felicit guvernul pakistanez pentru angajamentul său în războiul contra terorismului. Vom continua ofesiva pînă cînd Al Qaida va fi înfrîntă".

Fostul ministru rus pentru Energie Atomică arestat în Elveţia la cererea Statelor Unite

Fostul ministru rus pentru Energie Atomică, Evgheni Adamov a fost arestat în Elveţia la cererea Statelor Unite unde ar putea fi extrădat, fiind acuzat de a fi sustras o mare sumă de bani de la Departamentul american al Energiei. Un purtător de cuvînt al ministerului elveţian al justiţiei a precizat: " Adamov este suspectat că a sustras peste 9 milioane de dolari pe care i-a transferat în întreprinderi americane pe care le controlează".

Kiev deplînge menţinerea în detenţie la Minsk a cinci militanţi ucraineni pentru drepturile omului

Ministerul de externe de la Kiev şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu refuzul unui tribunal din Belarus de a pune în libertate cinci ucraineni, militanţi pro-democraţie, arestaţi săptămîna trecută la Minsk în cursul unor acţiuni de protest. S-a subliniat că Ucraina nu va rămîne indiferentă la situaţia drepturilor omului în alte ţări. Cazul celor cinci ucraineni va fi abordat de preşedintele Viktor Iuşcenko la summit-ul de duminică al ţărilor ex-sovietice.

Apel la oprirea abuzurilor comise de armata rusă în Cecenia

Federaţia Internaţională de la Helsinki pentru drepturile omului a îndemnat Uniunea Europeană să convingă Moscova să pună capăt abuzurilor comise în Cecenia şi în alte regiuni din Rusia. Federaţia Internaţională precizează printre altele că, de la izbucnirea, în 1999, a actualului conflict din Cecenia, circa 5 mii de persoane au fost date dispărute.

Atentat devastator în nordul Irakului

În localitatea predominant kurdă Arbil din nordul Irakului, o explozie puternică a ucis între 40 şi 60 de persoane. Nu este clar dacă este vorba de un automobil-capcană sau de un atentator sinucigaş. Explozia s-a produs la o zi după ceremonia depunerii jurămîntului de către noul guvern de la Bagdad.

Noul guvern Berlusconi primeşte un vot de încredere în Senat

Guvernul premierului italian Silvio Berlusconi a primit un vot de încredere din partea Senatului, ceea ce îi facilitează emiterea unui decret menit să încurajeze competitivitatea economiei italiene. O astfel de măsură necesită şi aprobarea Camerei Inferioare a parlamentului.

Ministrul de externe macedon optimist în privinţa datei începerii negocierilor cu UE

Macedonia speră ca în prima jumătate a anului 2006 să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană - a declarat la Viena ministrul de externe Ilinka Mitreva. Uniunea Europeană a recţionat deocamdată cu rezerve la dorinţa Macedoniei pentru începerea negocierilor în 2006 şi aderarea la Uniune pînă în 2010.

Islamabad: arestarea unui lider al reţelei teroriste Al Qaida

Forţele de securitate pakistaneze au arestat un membru proeminent al reţelei teroriste Al Qaida, căruia i se atribuie punerea la cale a unor tentative de asasinat împotriva preşedintelui Pervez Musahrraf. Este vorba de Abu Faraj Al-Libbi, apropiat al şefului Al Qaida, Osama bin Laden.

Autoritatea palestiniană nu este dispusă să dezarmeze grupările militante

În pofida insistenţei guvernului israelian, Autoritatea Palestiniană nu va dispune ca forţele de securitate să dezarmeze grupările militante. Decizia a fost anunţată de generalul Rashid Abu Shbak, şef al securităţii preventive, care a adăugat, însă, că forţele de securitate vor lua măsuri ferme împotriva celor care comit abuzuri în numele rezistenţei.

Arestarea unui nepot al lui Saddam Hussein

Guvernul de la Bagdad anunţă arestarea unui nepot al fostului dictator irakian, Saddam Hussein. Acuzat că a furnizat unor grupări teroriste fonduri, arme şi explozibile, Ayman Sabawi, fiul fratelui lui Saddam Hussein, a fost arestat acum cîteva zile de forţele de securitate irakiene la nord de oraşul Tikrit.

Retragerea din Consiliul Public a unui al doilea partid din opoziţia tadjică

În Tadjikistan, Partidul Reînvierii Islamice s-a retras din Consiliul Public prezidenţial în semn de protest faţă de felul în care s-au desfăşurat recentele alegeri parlamentare. Este cea de a doua formaţiune politică din opoziţie care s-a retras din Consiliul prezidenţial în ultimele două zile.

Fonduri pentru proiecte de cooperare ungaro-române

Suma de aproape şase milioane de Euro este disponibilă pentru proiecte de cooperare transfrontalieră între Ungaria şi România, fondurile fiind destinate mai ales promovării turismului şi protecţiei mediului. Informaţia a fost furnizată de Magdolna Karpati, din partea Companiei pentru Dezvoltare Urbană şi Regională din Ungaria.

România interesată de cooperarea ONU cu organizaţiile regionale

România intenţionează să readucă în dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU problema cooperării dintre Naţiunile Unite şi organizaţiile regionale. Afirmaţia a fost făcută de ministrul de externe Mihai Ungureanu, cu ocazia vizitei sale în Statele Unite. Şeful diplomaţiei române se va întîlni astăzi la New York cu Secretarul general al ONU Kofi Annan, iar apoi, la Washington, va avea o întrevedere cu Secretarul de stat american Condoleezza Rice.

Parlamentul va vota asupra Tratatului de aderare la UE

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului spre ratificare tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. La 25 aprilie, la Luxemburg, cu ocazia semnării documentului, Băsescu a anunţat că România va ratifica tratatul de aderare în Parlament şi nu prin referendum.

AI critică autorităţile din Rusia, Belarus, Turcia şi Turkmenistan

Organizaţia Amnesty International a criticat încălcarea drepturilor omului în mai multe ţări din Europa şi Asia Centrală, printre care Rusia, Belarus, Turcia şi Turkmenistan. Într-un comunicat de presă este exprimată îngrijorarea în legătură cu hărţuirea, arestarea şi torturarea militanţilor pentru drepturile omului fără ca aceia care se dedau la astfel de acţiuni să se teamă de repercusiuni.

Noul guvern irakian depune jurămîntul la Bagdad

La Bagdad a avut loc ceremonia depunerii jurămîntului primului guvern irakian ales în mod democratic. Noul guvern al premierului Ibrahim Jaafari înlocuieşte administraţia lui Iyad Allawi, numită de Statele Unite.

Ştirea zilei

Sunt încă vacante locurile a cinci miniştri şi doi vice-premieri. 15 miniştri au fost numiţi din rîndul coaliţiei musulmane şiite care a cîştigat scrutinul din ianuarie curent, şapte miniştri sunt kuzi, patru - suniţi şi unul - creştin.

Ion Iliescu rămîne pentru moment liderul grupului senatorilor PSD

Ion Iliescu a anunţat că rămîne „deocamdată” lider al grupului PSD din Senat şi că nu doreşte să ocupe vreo funcţie onorifică sau executivă în partid.

El a precizat că nu doreşte să facă parte din Biroul Permanent Naţional al partidului. Iliescu a menţionat posibilitatea desemnării unui alt lider de grup sau a altcuiva, din partea grupului, care să participe la lucrări.

Teheranul reia parţial programul său nuclear

Iranul va relua în scurt timp o parte din programul său nuclear suspendat în virtutea unui acord cu Uniunea Europeană. Un purtător de cuvînt al ministerului de externe de la Teheran a precizat ...

Ştirea zilei

"atîta timp cît vor continua negocierile cu Europa, va rămîne în vigoare suspendarea îmbogăţirii uraniului urmînd să fie reluate alte activităţi pe care le vom face cunoscute".

Anul trecut Iranul a acceptat să suspende îmbogăţirea uraniului pe fondul temerilor internaţionale că ar intenţiona să fabrice bomba atomică.

Raportul organizaţiei Reporteri fără frontieră

Conform raportului dat astăzi publicităţii de organizaţia Reporteri fără Frontiere, cu sediul la Paris, Irakul continuă să fie cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti, iar Iranul - cea mai mare închisoare de jurnalişti din întreg Orientul Mijlociu.

In raport se mai afirmă, printre altele, că liderii din Rusia, Belarus, Kazahstan, Turkmenistan şi Uzbekistan sunt direct răspunzători de violarea libertăţii mijloacelor de informare.

Demisia lui Andrei Pleşu din funcţia de consilier prezidenţial

Consilierul prezidenţial Andrei Pleşu a demisionat din funcţie. Decretul în acest sens a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu - informează un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG