Linkuri accesibilitate

Ştiri

9 soldaţi afgani ucişi într-un atac al talibanilor

9 soldaţi afgani au fost uciţi într-o ambuscadă în provincia Kandahar din partea de sud a Afganistanului. Responsabilitatea a fost asumată de un purtător de cuvînt al fostului regim al talibanilor.

Ştirea zilei

Potrivit ministrului de interne Ali Ahmed Jalali, în ultima lună actele de violenţă s-au soldat cu moartea a cel puţin 100 de insurgenţi şi 12 poliţişti. "Odată cu îmbunătăţirea vremii, acţiunile teroriste au luat amploare mai ales în sudul şi în sud-estul Afganistanului. Forţele anti-guvernamentale au suferit mari perderi ca urmare a acţiunilor întreprinse de forţele de securitate" - a precizat ministrul de interne afgan.

Marşul Supravieţuitorilor la Auschwitz-Birkenau

În memoria victimelor lagărelor de exterminare naziste, circa 20 de mii de persoane au participat la Marşul Supravieţuitorilor prin fostul lagăr Auschwitz-Birkenau, unde au fost ucişi aproape un milion de evrei. Printre cei prezenţi s-au numărat premierul israelian, Ariel Saharon, însoţit de 20 de supravieţuitori care trăiesc acum în Israel, precum şi premierii Ungariei şi Poloniei.

Legislativul bulgar aprobă retragerea trupelor dislocate în Irak

Parlamentul de la Sofia a aprobat planul guvernului pentru retragerea militarilor bulgari din Irak pînă la sfîrşitul anului curent. Actualmente sint staţionaţi în Irak 450 de soldaţi bulgari.

Controversa legată de ceremoniile de 9 mai de la Moscova

La Washington s-a anunţat că preşedintele Statelor Unite George W. Bush îi va reaminti omologului său rus Vladimir Putin despre ocupaţia sovietică din ţările baltice, atunci cînd cei doi se vor întîlni la Moscova cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial.

Ministrul de externe leton, Artis Pabriks, consideră că Moscova nu e locul potrivit pentru festivităţile de 9 mai. Pabriks a declarat Europei Libere: "mi se pare ciudat ca la 9 mai majoritatea liderilor occidentali să participe la festivităţi tocmai în Rusia, care încă nu recunoaşte cumplitele consecinţe ale celui de al doilea război mondial".

CSM încearcă să justifice decizia de marţi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu se opune reformei sistemului judiciar şi apreciază ceea ce este pozitiv în proiectele de modificare a legislaţiei propuse de Ministerul Justiţiei - se arată într-un comunicat CSM. În acelaşi document se susţine că acum două zile, s-a decis amînarea dezbaterii amendamentelor la legile CSM de organizare judiciară şi la statutul magistratului, pentru ca judecătorii, procurorii şi societatea civilă să-şi exprime observaţiile faţă de modificările propuse de Ministerul Justiţiei.

GUUAM - Uzbekistan = GUAM

Guvernul uzbek l-a informat pe preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, că Uzbekistanul se retrage din GUUAM din care mai fac parte: Georgia, Ucraina şi Azerbaidjan - relatează Caucasus Press. Potrivit unor cercuri oficiale uzbece, citate de aceeaşi sursă, decizia ar fi fost luată deoarece Uzbekistanul consideră că GUUAM s-a transformat într-o organizaţie politică.

Surse ale ministerului de externe de la Chişinău au comunicat Europei Libere că nu a fost primită nici o scrisoare oficială din partea guvernului uzbek cu privire la retragerea din GUUAM, dar neoficial Chişinăul a fost informat că există intenţia ca Uzbekistanul să părăsească GUUAM.

Senatul aprobă proiectul de lege privind Holocaustul

După trei ani de dezbateri, membrii Senatului au votat cu 99 de voturi "pentru" şi unul "contra” proiectul de lege privind Holocaustul. Negarea în public a Holocaustului sau a efectelor acestuia constituie o infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi - se arată în proiectul de lege privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist. Proiectul de lege va fi dezbătut şi de Camera Deputaţilor.

Autorităţile maghiare dispuse să sprijine intervenţiile din zonele afectate de inundaţii

Autorităţile ungare se oferă să trimită utilaje şi experţi care să participe la intervenţiile din zonele din vestul României, grav afectate de inundaţii. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul ungar pentru Mediu şi Managementul Apei, Mikos Persanyi.

Dificultăţi de menţinere a contactului cu răpitorii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "efervescenţa războinică" din Bagdad a creat "dificultăţi" în menţinerea contactelor cu "intermediarii" grupării care îi deţine pe ziariştii români răpiţi în Irak.

Ştirea zilei

Preşedintele a precizat însă că nu există nici un semnal că situaţia jurnaliştilor s-ar fi înrăutăţit. Traian Băsescu a convocat ieri seară serviciile de informaţii pentru a face o analiză asupra situaţiei din Bagdad, ca urmare a atentatelor care au avut loc în capitala irakiană.

Amînarea primirii observatorilor din România şi Bulgaria în Parlamentul European

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European (liderii de grup) a votat amînarea primirii observatorilor din România şi Bulgaria în Parlament pînă la 1 ianuarie 2006 sau chiar 1 ianuarie 2007 în cazul aplicării clauzelor de salvgardare - se arată într-un comunicat al grupului liberal-democrat.

S-a precizat că, deşi celelalte grupuri politice erau gata să primească observatori la 1 septembrie, socialiştii şi creştin-democraţii refuză să acorde Bulgariei şi României "aceeaşi curtoazie ca în cazul celor zece state care au aderat anul trecut".

Regele Mihai aduce un omagiu soldaţilor români căzuţi în Moravia

La o ceremonie care a avut loc în partea de sud a Moraviei, Regele Mihai, împreună cu soţia sa, Regina Ana, şi Prinţul Radu au adus un tribut soldaţilor români căzuţi în cel de al doilea război mondial în bătălia pentru eliberarea oraşului Kromeriz şi a satelor din apropiere. În luptele pentru eliberarea unor oraşe şi sate din Moravia, peste 15 mii de soldaţi români şi-au pierdut viaţa şi 55 de mii au fost răniţi.

Traian Băsescu: situaţia ostatecilor s-a complicat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "lucrurile s-au complicat extrem de puternic" în cazul ziariştilor răpiţi în Irak, după alegerea noului guvern irakian, în contextul acţiunilor declanşate de coaliţie şi forţele irakiene.

Mohammad Khatami: Iranul va continua consultările cu UE

Iranul va continua consultările în domeniul nuclear cu Uniunea Europeană în pofida divergenţelor de opinie dintre cele două părţi - a anunţat preşedintele Mohammad Khatami. Uniunea Europeană insistă ca Iranul să suspende în continuare îmbogăţirea uraniului, măsură pe care Teheranul a acceptat-o anul trecut ca urmare a temerilor internaţionale că ar intenţiona să fabrice bomba atomică.

Ştirea zilei

Luni, preşedintele Traian Băsescu declarase că jurnaliştii români răpiţi în Irak sînt "cu certitudine în viaţă" şi că se fac toate eforturile posibile pentru ca aceştia să se întoarcă acasă "teferi".

Ziariştii Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Eduard Ohanesian au fost răpiţi la 28 martie, la Bagdad, împreună cu însoţitorul lor, Mohamed Munaf.

Preşedintele Bush salută capturarea în Pakistan a lui Abu Faraj Al-Libbi

Forţele de securitate pakistaneze au capturat un membru proeminent al reţelei teroriste Al Qaida, căruia i se atribuie punerea la cale a unor tentative de asasinat împotriva preşedintelui Pervez Musahrraf. Este vorba de Abu Faraj Al-Libbi, apropiat al şefului Al Qaida, Osama bin Laden.

Preşedintele Statelor Unite, George W. Bush a reacţionat astfel la capturarea lui Al-Libbi: "Felicit guvernul pakistanez pentru angajamentul său în războiul contra terorismului. Vom continua ofesiva pînă cînd Al Qaida va fi înfrîntă".

Fostul ministru rus pentru Energie Atomică arestat în Elveţia la cererea Statelor Unite

Fostul ministru rus pentru Energie Atomică, Evgheni Adamov a fost arestat în Elveţia la cererea Statelor Unite unde ar putea fi extrădat, fiind acuzat de a fi sustras o mare sumă de bani de la Departamentul american al Energiei. Un purtător de cuvînt al ministerului elveţian al justiţiei a precizat: " Adamov este suspectat că a sustras peste 9 milioane de dolari pe care i-a transferat în întreprinderi americane pe care le controlează".

Kiev deplînge menţinerea în detenţie la Minsk a cinci militanţi ucraineni pentru drepturile omului

Ministerul de externe de la Kiev şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu refuzul unui tribunal din Belarus de a pune în libertate cinci ucraineni, militanţi pro-democraţie, arestaţi săptămîna trecută la Minsk în cursul unor acţiuni de protest. S-a subliniat că Ucraina nu va rămîne indiferentă la situaţia drepturilor omului în alte ţări. Cazul celor cinci ucraineni va fi abordat de preşedintele Viktor Iuşcenko la summit-ul de duminică al ţărilor ex-sovietice.

Apel la oprirea abuzurilor comise de armata rusă în Cecenia

Federaţia Internaţională de la Helsinki pentru drepturile omului a îndemnat Uniunea Europeană să convingă Moscova să pună capăt abuzurilor comise în Cecenia şi în alte regiuni din Rusia. Federaţia Internaţională precizează printre altele că, de la izbucnirea, în 1999, a actualului conflict din Cecenia, circa 5 mii de persoane au fost date dispărute.

Atentat devastator în nordul Irakului

În localitatea predominant kurdă Arbil din nordul Irakului, o explozie puternică a ucis între 40 şi 60 de persoane. Nu este clar dacă este vorba de un automobil-capcană sau de un atentator sinucigaş. Explozia s-a produs la o zi după ceremonia depunerii jurămîntului de către noul guvern de la Bagdad.

Noul guvern Berlusconi primeşte un vot de încredere în Senat

Guvernul premierului italian Silvio Berlusconi a primit un vot de încredere din partea Senatului, ceea ce îi facilitează emiterea unui decret menit să încurajeze competitivitatea economiei italiene. O astfel de măsură necesită şi aprobarea Camerei Inferioare a parlamentului.

Ministrul de externe macedon optimist în privinţa datei începerii negocierilor cu UE

Macedonia speră ca în prima jumătate a anului 2006 să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană - a declarat la Viena ministrul de externe Ilinka Mitreva. Uniunea Europeană a recţionat deocamdată cu rezerve la dorinţa Macedoniei pentru începerea negocierilor în 2006 şi aderarea la Uniune pînă în 2010.

Islamabad: arestarea unui lider al reţelei teroriste Al Qaida

Forţele de securitate pakistaneze au arestat un membru proeminent al reţelei teroriste Al Qaida, căruia i se atribuie punerea la cale a unor tentative de asasinat împotriva preşedintelui Pervez Musahrraf. Este vorba de Abu Faraj Al-Libbi, apropiat al şefului Al Qaida, Osama bin Laden.

Autoritatea palestiniană nu este dispusă să dezarmeze grupările militante

În pofida insistenţei guvernului israelian, Autoritatea Palestiniană nu va dispune ca forţele de securitate să dezarmeze grupările militante. Decizia a fost anunţată de generalul Rashid Abu Shbak, şef al securităţii preventive, care a adăugat, însă, că forţele de securitate vor lua măsuri ferme împotriva celor care comit abuzuri în numele rezistenţei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG