Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele Cehiei Claus criticat de premierul Luxemburgului

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a cărui ţară deţine actualmente preşedinţia Uniunii Europene, l-a criticat pe preşedintele Republicii Cehe Vaclav Klaus, pentru că se opune constituţiei UE, avertizînd că o astfel de atitudine ar putea dăuna Uniunii Europene.

Vaclav Klaus se opune la ceea ce califică drept un super-stat european unit, considerînd că o constituţie europeană ar aduce prejudicii democraţiei şi ar ştirbi autoritatea ţărilor europene, ca entităţi individuale.

Noi atentate în Irak: zeci de victime

Într-o piaţă aglomerată din oraşul Suwayrah, aflat la circa 50 de kilometri sud de Bagdad, explozia unui automobil-capcană a ucis cel puţin 14 persoane. Alte cel puţin 40 au fost rănite.

Într-un atentat cu bombe, comis în apropierea oraşului Tikrit din partea de nord a Irakului, cel puţin şapte poliţişti au fost ucişi şi alte opt persoane rănite.

În partea de nord a Bagdad-ului au fost găsite corpurile neînsufleţite a 14 bărbaţi, probabil irakieni, unii dintre ei împuşcaţi în cap.

Preşedintele Băsescu optimist în privinţa soartei ostatecilor

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat "optimist" cu privire la soarta celor trei ziarişti români, luaţi ostateci la 28 martie, în Irak. Într-un interviu cu Agenţia France Presse, Băsescu a refuzat să facă precizări pe marginea acestui subiect.

Mişcarea Fatah învingătoare la alegerile locale din teritoriile palestiniene

Potrivit unor observatori din partea Institutului Democratic Naţional, cu sediul în Statele Unite, alegerile locale din peste 80 de circumscripţii din teritoriile palestinene s-au desfăşurat în mod echitabil.

"În cîteva cazuri au fost semnalate abuzuri la urnele de vot. Astfel de nereguli vor fi luate în considerare la numărarea voturilor, însă nu sunt atît de relevante, încît să se poată spună că ar fi valabile pentru întregul scrutin" - a declarat la Ierusalim un observator din partea Institutului Democratic Naţional. Rezultatele preliminare indică victoria mişcării Fatah a liderului palestinain Mahmoud Abbas.

Vladimir Putin susţine ideea unui loc permanent pentru Germania în Consiliul de Securitate

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin susţine cererea Germaniei de a avea un loc permanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Într-un interviu pentru ediţia de mîine a cotidianului german BILD, Putin afirmă că Germania a creat mecanisme capabile să împiedice repetarea tragediilor trecutului, adăugînd "nu putem forţa viitoarele generaţii de germani să se autoflageleze la nesfîrşit".

Într-un alt interviu, acordat televiziunii germane, liderul rus a declarat: "cea de a 60-a aniversare a încheierii celui de al doilea război mondial este un motiv în plus să ne gîndim ce ar trebui să facem pentru a întoarce această pagină din istoria europeană odată pentru totdeauna, să ne gîndim cum să stabilim în Europa şi în întreaga lume relaţii care să ne permită trecerea de la perioada de reconciliere post-belică la o eră de pozitivă şi reală cooperare spre binele tuturor ţărilor europene".

Amplasarea de baze americane: deja decisă politic

Ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu a făcut cunoscut că decizia politică pentru amplasarea de baze militare americane în România a fost luată, urmînd să înceapă negocieri în acest scop. Decizia a fost luată, a precizat Ungureanu, în urma vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Statele Unite.

Preşedintele american George Bush aşteptat la Riga

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush pleacă la Riga la începutul călătoriei sale în Europa prilejuită de festivităţile de 9 mai de la Moscova, marcînd împlinirea a 60 de ani de la încetarea celui de al doilea război mondial în Europa.

Bush a făcut cunoscut că la Moscova va reaminti preşedintelui rus Vladimir Putin că încetarea războiului nu a însemnat şi încetarea ocupaţiei sovietice în statele baltice.

La ceremoniile de la Moscova, dintre preşedinţii ţărilor baltice va fi prezent numai cel al Letoniei. Liderii eston şi lituanian au refuzat invitaţia lui Vladimir Putin.

Ambasadorul german despre importanţa îndeplinirii obligaţiilor asumate faţă de UE

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti Wilfried Gruber este de părere că atitudinea opoziţiei din Bundestag în privinţa ratificării aderării României la Uniunea Europeană va depinde de ceea ce raportează Comisia Europeană referitor la îndeplinirea de către România a obligaţiilor asumate.

Cel mai important, a spus ambasadorul german, este că parlamentul României îndeplineşte obligaţiile acceptate referitoare la justiţie, lupta anticorupţie, securizarea graniţelor şi legislaţia în domeniul concurenţei.

Rezultate preliminare ale alegerilor locale din Cisiordania şi Fîşia Gaza

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din Cisiordania şi Fîşia Gaza indică victoria mişcării Fatah a liderului palestinian Mahmoud Abbas. Gruparea radicală Hamas pare să fi întrunit majoritatea voturilor în trei oraşe importante.

Alegerile locale sunt considerate un test de popularitate înaintea celor generale din 17 iulie curent, cînd Hamas va încerca pentru prima oară să intre în parlament.

Guvernul Tony Blair III

Partidul laburist al premierului Tony Blair a cîştigat alegerile parlamentare din Marea Britanie. Blair s-a întîlnit în cursul dimineţii cu Regina Elisabeta a Doua, care l-a însărcinat cu formarea unui nou guvern. Este pentru prima oară că un premier laburist obţine un al treilea mandat consecutiv.

Ştirea zilei

Premierul a recunoscut că războiul din Irak a scindat opinia publică, că a avut prilejul să stea de vorbă cu alegătorii şi să înveţe de la poporul britanic: "partea bună a unui scrutin este că îşi dă ocazia să stai de vorbă cu oamenii săptămînă după săptămînă, să-i asculţi şi să înveţi de la ei. Cred că am o idee foarte clară despre ceea ce aşteaptă electoratul de la un guvern pe care l-a ales pentru un al treilea mandat".

Între timp, liderul conservatorilor din opoziţie, Micheal Howard a anunţat că intenţionează să-şi dea demisia de la conducerea partidului.

Reacţii internaţionale la retragerea Uzbekistanului din GUUAM

Ca reacţie la decizia Uzbekistanului de a se retrage din GUUAM, prim vice-premierul ucrainean, Anatoly Kinakh şi-a exprimat opinia că Uzbekistanul ar putea reveni în viitor asupra acestei decizii.

La Baku, şeful departamentului pentru relaţii externe al preşedinţiei azere, Novguz Mahmedov a declarat că decizia Uzbekistanului nu va afecta dezvoltarea în viitor a organizaţiei.

Autorităţile uzbece au precizat că decizia de a se retrage din GUUAM se datorează faptului că această organizaţie "a deviat de la obiectivul iniţial al cooperării economice, punînd recent prea mult accent pe probleme politice şi de securitate".

Mihai Răzvan Ungureanu: disjungere între politica externă şi recuperarea ostatecilor

Şeful diplomaţiei române Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că politica externă a României şi recuperarea celor trei jurnalişti răpiţi în Irak sînt tratate: "complet diferit, separat, în registre diferite", ceea ce este "foarte bine apreciat" la Washington. Statul român are obligaţia de a avea grijă, de a-i apăra, de a-i păzi pe cetăţenii săi - a spus Ungureanu.

Reacţii la realegerea premierului britanic Tony Blair

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe premierul britanic Tony Blair cu prilejul vitoriei sale electorale. Printre alţii cancelarul german, Gerhard Schroeder, care a spus că este cel mai frumos dar de ziua lui Blair, care împlineşte astăzi 52 de ani. Preşedintele Franţei, Jacques Chirac a subliniat necesitatea cooperării bilaterale, iar premierul australian, John Howard a elogiat fermitatea şi consecvenţa de care a dat dovadă premierul britanic cînd a fost confruntat cu opoziţia faţă de războiul din Irak.

Scăderea numărului românilor întorşi de la graniţa spaniolă

Numărul românilor întorşi de la frontiera spaniolă a scăzut în aprilie cu 56 la sută faţă de luna precedentă, doar puţin peste două mii fiind returnaţi luna trecută. În multe cazuri, cetăţenii români călătoreau cu mijloace de transport particulare, fără a putea justifica scopul real al călătoriei.

Partidul Laburist cîştigă din nou alegerile parlamentare

Partidul Laburist al premierului Tony Blair a cîştigat alegerile parlamentare din Marea Britanie. Potrivit rezultatelor preliminare, laburiştii dispun de cel puţin 326 de mandate în Camera Comunelor, ceea ce le permite să formeze din nou guvernul.

Ştirea zilei

Conform aceloraşi estimări, partidul lui Tony Blair va dispune de o majoritate mai mică decît în legislatura precedentă. Referindu-se la această reducere a numărului de mandate, Tony Blair a recunoscut că problema războiului din Irak a creat o falie în rîndul electoratului laburist.

Liderul Partidului Conservator Michael Howard şi-a recunoscut înfrîngerea şi l-a felicitat pe Tony Blair pentru cea de a treia victorie consecutivă la alegerile generale.

Kabul: consultări consacrate relaţiilor cu Statele Unite

Preşedintele afgan Hamid Karzai a convocat sute de reprezentanţi din întregul Afganistan la consultări vizînd, printre altele, relaţiile cu Statele Unite. Acest subiect, în special prezenţa militară americană permanentă pe teritoriul afgan, a dat naştere la numeroase dezbateri în ultimele săptămîni.

Sejmul cere Moscovei să se distanţeze de moştenirea totalitarismului sovietic

Parlamentul de la Varşovia a îndemnat Rusia să renunţe la moştenirea sovietică a dictaturii totalitare şi să aducă un omagiu victimelor Uniunii Sovietice. Preşedintele Poloniei, Alexander Kwasniewski va fi prezent la ceremoniile de comemorare a sfîrşitului celui de al doilea război mondial, ceremonii ce vor avea loc la Moscova. Omologii eston şi lituanian ai preşedintelui polonez au refuzat, însă, învitaţia la festivităţile pe care le consideră ca marcînd anexarea ţărilor lor la Uniunea Sovietică.

Preşedintele Vladimir Putin: critici voalate la adresa lui Stalin

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat conducerea sovietică pe vremea lui Stalin. După cum informează Kremlinul, Putin a afirmat că, atunci cînd Germania a atacat Uniunea Sovietică, în 1941: "ţara noastră , poporul nostru, societatea noastră erau viabile... în pofida încercărilor regimului de pe acea vreme de a distruge această viabilitate". Putin nu a menţionat numele lui Stalin, însă într-un înterviu comun cu Gerhard Schroeder, cancelarul german, interviu care a fost dat astăzi publicităţii în Germania, Putin afirmă: Stalin a fost un tiran pe care mulţi îl consideră criminal.

9 soldaţi afgani ucişi într-un atac al talibanilor

9 soldaţi afgani au fost uciţi într-o ambuscadă în provincia Kandahar din partea de sud a Afganistanului. Responsabilitatea a fost asumată de un purtător de cuvînt al fostului regim al talibanilor.

Ştirea zilei

Potrivit ministrului de interne Ali Ahmed Jalali, în ultima lună actele de violenţă s-au soldat cu moartea a cel puţin 100 de insurgenţi şi 12 poliţişti. "Odată cu îmbunătăţirea vremii, acţiunile teroriste au luat amploare mai ales în sudul şi în sud-estul Afganistanului. Forţele anti-guvernamentale au suferit mari perderi ca urmare a acţiunilor întreprinse de forţele de securitate" - a precizat ministrul de interne afgan.

Marşul Supravieţuitorilor la Auschwitz-Birkenau

În memoria victimelor lagărelor de exterminare naziste, circa 20 de mii de persoane au participat la Marşul Supravieţuitorilor prin fostul lagăr Auschwitz-Birkenau, unde au fost ucişi aproape un milion de evrei. Printre cei prezenţi s-au numărat premierul israelian, Ariel Saharon, însoţit de 20 de supravieţuitori care trăiesc acum în Israel, precum şi premierii Ungariei şi Poloniei.

Legislativul bulgar aprobă retragerea trupelor dislocate în Irak

Parlamentul de la Sofia a aprobat planul guvernului pentru retragerea militarilor bulgari din Irak pînă la sfîrşitul anului curent. Actualmente sint staţionaţi în Irak 450 de soldaţi bulgari.

Controversa legată de ceremoniile de 9 mai de la Moscova

La Washington s-a anunţat că preşedintele Statelor Unite George W. Bush îi va reaminti omologului său rus Vladimir Putin despre ocupaţia sovietică din ţările baltice, atunci cînd cei doi se vor întîlni la Moscova cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial.

Ministrul de externe leton, Artis Pabriks, consideră că Moscova nu e locul potrivit pentru festivităţile de 9 mai. Pabriks a declarat Europei Libere: "mi se pare ciudat ca la 9 mai majoritatea liderilor occidentali să participe la festivităţi tocmai în Rusia, care încă nu recunoaşte cumplitele consecinţe ale celui de al doilea război mondial".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG