Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele Bush conferă la Riga cu preşedinţii ţărilor baltice

Presedintele american George Bush a elogiat la Riga tarile baltice, considerindu-le un exemplu de urmat pentru statele din regiune. George Bush a spus ca Statele Unite inteleg ca sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial a adus tarilor baltice ocupatia si opresiunea comunista, si ca americanii recunosc istoria dureroasa a tarilor baltice.

Ştirea zilei

Declaratia a fost facuta dupa intilnirea pe care a avut-o cu presedintii celor trei tari baltice. George Bush a mai spus ca este in interesul Rusiei sa aibe la granite tari democratice si a facut un apel pentru alegeri libere si democrate in Belarus. De la Riga presedintele american pleca in Olanda si luni se va afla la Moscova, la ceremoniile care vor avea loc in Piata Rosie la aniversarea a 60 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Dintre presedintii tarilor baltice, doar presedinta Letoniei Vaira Vike Freiberga se va afla la Moscova. Presedintele georgian Mihail Saakasvilli nu va participa nici el la ceremoniile de la Moscova pentru ca nu s-a ajuns la o intelegere intre Moscova si Tbilisi in privinta desfiintarii celor doua baze rusesti aflate pe teritoriul Georgiei. Saakashvili nu va fi prezent nici miine la Moscova la reuniunea la virf a tarilor CSI.

Presedintele american George Bush va vizita marti, pe 10 mai Georgia, o vizita despre care analistii politici afirma ca ii va irita pe liderii de la Kremlin.

Noi atentate sinucigaşe în capitala irakiană: zeci de victime

Ambasada americana in Irak a anuntat ca exploziile a doua automobile capcana la Bagdad au omorit aproximativ 15 persoane, inclusiv 2 americani. Potrivit autoritatilor irakiene 30 de persoane au fost ranite in cele doua atacuri sinucigase.

M.R. Ungureanu: România nu poate fi şantajată

Politica externă a Românie nu este condiţionată de crize - a declarat ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, referindu-se la situaţia celor trei jurnalişti răpiţi în Irak. La întoarcerea din SUA, Ungureanu a afirmat că, în timpul vizitei sale, a discutat cu oficialităţile americane despre situaţia ostatecilor.

Ştirea zilei

"Am discutat despre tot ceea ce a făcut statul român pînă acum, despre modul în care ne organizăm pentru a aduce teferi acasă cetăţenii români şi despre situaţia de securitate, în general" - a precizat Ungureanu.

Calendarul amplasării facilităţilor militare americane va fi stabilit la negocieri

SUA vor avea în România şi Bulgaria "facilităţi militare operaţionale", nu oraşe militare de tipul celor din Germania - a declarat, după întoarcerea din SUA, ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit şefului diplomaţiei române, citat de Mediafax, calendarul amplasării va fi stabilit după ce vor fi încheiate negocieri politico-diplomatice. "Aceste negocieri, pe care urmează să le începem, vor fi conduse de o echipă de la Departamentul de Stat şi vor implica autorităţile române şi bulgare", a conchis Ungureanu.

PUR îşi schimbă denumirea în Partidul Conservator

Congresul PUR a votat, sîmbătă, în unanimitate, schimbarea denumirii acestei formaţiuni în Partidul Conservator. La congres a fost adoptată totodată o rezoluţie în care se exprimă obiectivul Partidului Conservator de a se afilia la grupul politic al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

Viitorul preşedinte al PD va fi ales la 25 iunie

Consiliul Naţional de Coordonare al Partidului Democrat a decis ca la 25 iunie să aibă loc Convenţia Naţională Extraordinară a PD. În cursul lucrărilor Convenţiei va fi ales noul preşedinte al PD.

Riga: prima etapă a turneului preşedintelui Bush

Presedintele american George Bush se intilneste in cursul zilei cu presedinta Letoniei Vaira Vike Freiberga, in prima escala a turneului sau european care mai cuprinde Olanda, Rusia si Georgia. Bush şi Freiberga vor avea convorbiri apoi cu ceilalti doi presedinti din tarile baltice – estonianul Arnold Ruutel si lituanianul Valdas Adamkus.

Ştirea zilei

Dintre cei 3 presedinti ai tarilor baltice, doar Vike Feiberga se va afla la Moscova, de 9 mai pentru aniversarea a 60 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. La ceremoniile din Piata Rosie vor partucipa peste 50 de sefi de state si de guverne, printre care si presedintele american George Bush.

Apel la adresa regimului de la Fenian vizînd reluarea negocierilor în format hexagonal

Ministrii de externe din tarile europene si asiatice au cerut Coreii de Nord sa revina la masa negocierilor asupra programului sau nuclear, odata cu cresterea ingrijorarii comunitatii internationale ca regimul comunist de la Fenian se pregateste pentru un test atomic. O a treia runda de discutii pe aceasta tema s-a incheiat fara rezultate la Beijing in luna iunie a anului trecut. La aceste convorbiri au participat Corea de Nord, Corea de Sud, Statele Unite, Japonia, Rusia si China.

Preşedintele irakian Jalal Talabani aşteptat la Aman

Presedintele irakian Jalal Talabani incepe astazi o vizita in Iordania – prima sa calatorie in strainatate de la alegerea sa ca sef al statului, luna trecuta. Tema discutiilor sale cu liderii de la Aman va fi lupta impotriva insurgentilor din Irak. La Bagdad un autoturism capcana a explodat intr-o piata aglomerata ucigind cel putin 4 persoane si ranind alte 20.

Preşedintele Cehiei Claus criticat de premierul Luxemburgului

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a cărui ţară deţine actualmente preşedinţia Uniunii Europene, l-a criticat pe preşedintele Republicii Cehe Vaclav Klaus, pentru că se opune constituţiei UE, avertizînd că o astfel de atitudine ar putea dăuna Uniunii Europene.

Vaclav Klaus se opune la ceea ce califică drept un super-stat european unit, considerînd că o constituţie europeană ar aduce prejudicii democraţiei şi ar ştirbi autoritatea ţărilor europene, ca entităţi individuale.

Noi atentate în Irak: zeci de victime

Într-o piaţă aglomerată din oraşul Suwayrah, aflat la circa 50 de kilometri sud de Bagdad, explozia unui automobil-capcană a ucis cel puţin 14 persoane. Alte cel puţin 40 au fost rănite.

Într-un atentat cu bombe, comis în apropierea oraşului Tikrit din partea de nord a Irakului, cel puţin şapte poliţişti au fost ucişi şi alte opt persoane rănite.

În partea de nord a Bagdad-ului au fost găsite corpurile neînsufleţite a 14 bărbaţi, probabil irakieni, unii dintre ei împuşcaţi în cap.

Preşedintele Băsescu optimist în privinţa soartei ostatecilor

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat "optimist" cu privire la soarta celor trei ziarişti români, luaţi ostateci la 28 martie, în Irak. Într-un interviu cu Agenţia France Presse, Băsescu a refuzat să facă precizări pe marginea acestui subiect.

Mişcarea Fatah învingătoare la alegerile locale din teritoriile palestiniene

Potrivit unor observatori din partea Institutului Democratic Naţional, cu sediul în Statele Unite, alegerile locale din peste 80 de circumscripţii din teritoriile palestinene s-au desfăşurat în mod echitabil.

"În cîteva cazuri au fost semnalate abuzuri la urnele de vot. Astfel de nereguli vor fi luate în considerare la numărarea voturilor, însă nu sunt atît de relevante, încît să se poată spună că ar fi valabile pentru întregul scrutin" - a declarat la Ierusalim un observator din partea Institutului Democratic Naţional. Rezultatele preliminare indică victoria mişcării Fatah a liderului palestinain Mahmoud Abbas.

Vladimir Putin susţine ideea unui loc permanent pentru Germania în Consiliul de Securitate

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin susţine cererea Germaniei de a avea un loc permanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Într-un interviu pentru ediţia de mîine a cotidianului german BILD, Putin afirmă că Germania a creat mecanisme capabile să împiedice repetarea tragediilor trecutului, adăugînd "nu putem forţa viitoarele generaţii de germani să se autoflageleze la nesfîrşit".

Într-un alt interviu, acordat televiziunii germane, liderul rus a declarat: "cea de a 60-a aniversare a încheierii celui de al doilea război mondial este un motiv în plus să ne gîndim ce ar trebui să facem pentru a întoarce această pagină din istoria europeană odată pentru totdeauna, să ne gîndim cum să stabilim în Europa şi în întreaga lume relaţii care să ne permită trecerea de la perioada de reconciliere post-belică la o eră de pozitivă şi reală cooperare spre binele tuturor ţărilor europene".

Amplasarea de baze americane: deja decisă politic

Ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu a făcut cunoscut că decizia politică pentru amplasarea de baze militare americane în România a fost luată, urmînd să înceapă negocieri în acest scop. Decizia a fost luată, a precizat Ungureanu, în urma vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Statele Unite.

Preşedintele american George Bush aşteptat la Riga

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush pleacă la Riga la începutul călătoriei sale în Europa prilejuită de festivităţile de 9 mai de la Moscova, marcînd împlinirea a 60 de ani de la încetarea celui de al doilea război mondial în Europa.

Bush a făcut cunoscut că la Moscova va reaminti preşedintelui rus Vladimir Putin că încetarea războiului nu a însemnat şi încetarea ocupaţiei sovietice în statele baltice.

La ceremoniile de la Moscova, dintre preşedinţii ţărilor baltice va fi prezent numai cel al Letoniei. Liderii eston şi lituanian au refuzat invitaţia lui Vladimir Putin.

Ambasadorul german despre importanţa îndeplinirii obligaţiilor asumate faţă de UE

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti Wilfried Gruber este de părere că atitudinea opoziţiei din Bundestag în privinţa ratificării aderării României la Uniunea Europeană va depinde de ceea ce raportează Comisia Europeană referitor la îndeplinirea de către România a obligaţiilor asumate.

Cel mai important, a spus ambasadorul german, este că parlamentul României îndeplineşte obligaţiile acceptate referitoare la justiţie, lupta anticorupţie, securizarea graniţelor şi legislaţia în domeniul concurenţei.

Rezultate preliminare ale alegerilor locale din Cisiordania şi Fîşia Gaza

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din Cisiordania şi Fîşia Gaza indică victoria mişcării Fatah a liderului palestinian Mahmoud Abbas. Gruparea radicală Hamas pare să fi întrunit majoritatea voturilor în trei oraşe importante.

Alegerile locale sunt considerate un test de popularitate înaintea celor generale din 17 iulie curent, cînd Hamas va încerca pentru prima oară să intre în parlament.

Guvernul Tony Blair III

Partidul laburist al premierului Tony Blair a cîştigat alegerile parlamentare din Marea Britanie. Blair s-a întîlnit în cursul dimineţii cu Regina Elisabeta a Doua, care l-a însărcinat cu formarea unui nou guvern. Este pentru prima oară că un premier laburist obţine un al treilea mandat consecutiv.

Ştirea zilei

Premierul a recunoscut că războiul din Irak a scindat opinia publică, că a avut prilejul să stea de vorbă cu alegătorii şi să înveţe de la poporul britanic: "partea bună a unui scrutin este că îşi dă ocazia să stai de vorbă cu oamenii săptămînă după săptămînă, să-i asculţi şi să înveţi de la ei. Cred că am o idee foarte clară despre ceea ce aşteaptă electoratul de la un guvern pe care l-a ales pentru un al treilea mandat".

Între timp, liderul conservatorilor din opoziţie, Micheal Howard a anunţat că intenţionează să-şi dea demisia de la conducerea partidului.

Reacţii internaţionale la retragerea Uzbekistanului din GUUAM

Ca reacţie la decizia Uzbekistanului de a se retrage din GUUAM, prim vice-premierul ucrainean, Anatoly Kinakh şi-a exprimat opinia că Uzbekistanul ar putea reveni în viitor asupra acestei decizii.

La Baku, şeful departamentului pentru relaţii externe al preşedinţiei azere, Novguz Mahmedov a declarat că decizia Uzbekistanului nu va afecta dezvoltarea în viitor a organizaţiei.

Autorităţile uzbece au precizat că decizia de a se retrage din GUUAM se datorează faptului că această organizaţie "a deviat de la obiectivul iniţial al cooperării economice, punînd recent prea mult accent pe probleme politice şi de securitate".

Mihai Răzvan Ungureanu: disjungere între politica externă şi recuperarea ostatecilor

Şeful diplomaţiei române Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că politica externă a României şi recuperarea celor trei jurnalişti răpiţi în Irak sînt tratate: "complet diferit, separat, în registre diferite", ceea ce este "foarte bine apreciat" la Washington. Statul român are obligaţia de a avea grijă, de a-i apăra, de a-i păzi pe cetăţenii săi - a spus Ungureanu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG