Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele Vladimir Voronin la summitul CSI din Moscova

Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a participat astazi la Moscova la summit-ul CSI impreuna cu alti zece lideri din cadrul Comunitatii. Potrivit unui comunicat al presedintei de la Chisinau, Vladimir Voronin s-a pronuntat pentru sporirea atentiei fata de problema migratiei în cadrul CSI, tinîndu-se cont de importanta conjugari eforturilor în vederea combaterii terorismului international, crimei transnationale, contrabandei si traficului de fiinte umane. În finalul summit-ului neformal al sefilor de stat din CSI, presedintele Republicii Moldova a semnat Declaratia comuna despre cooperarea umanitara a statelor-membre ale Comunitatii Statelor Independente.

Sunday Times: Tiraspolul dispus să vîndă arme islamiştilor

Trei rachete radioactive au fost propuse in Transnistria reporterului ziarului Sunday Times, care s-a prezentat drept intermediar al unor teroristi islamisti. Dupa cum scrie ziarul, rachetele "Alazan", care au o raza de actiune de 12 km, se afla printre cele 50 mii tone de armament lasate in Transnistria de catre armata rusa.

Potrivit sursei citate, pentru aceasta tranzactie, reporterului i s-a cerut suma de 500 de mii de dolari, dupa ce el a contactat o oficialitate din Transnstria din cadrul serviciilor secrete ale auto proclamatei autoritati, prezentindu-se drept reprezentatul unui grup militant din Algeria.

Declaration on humanitarian cooperation signed at CIS informal summit

CIS leaders, including Moldovan President Voronin, signed a declaration on humanitarian cooperation at a CIS informal summit held in Moscow on 8 May. The declaration pledged cooperation "in the humanitarian sphere, including issues of culture, national traditions, languages, science, education, archives, tourism, and youth movements."

The declaration also committed member states to discussions about the possible creation of an international humanitarian foundation modeled on UNESCO to work in the region and to "encourage the holding of forums of the creative intelligentsias of commonwealth member states."

GUUAM turns into GUAM

Moldovan Foreign Minister Andrei Stratan said on 5 May he had received official confirmation of Tashkent's decision to pull Uzbekistan out of GUUAM. Stratan also confirmed that Uzbekistan had announced its intention to formally leave the organization during the GUUAM summit last month in Chisinau.

GUUAM was set up in 1997 by Georgia, Ukraine, Azerbaijan, and Moldova with a view to enhancing energy and economic cooperation among its founding members. Uzbekistan joined two years later.

US support for Yushchenko's proposal

The U.S. permanent representative to the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE), Paul Jones said that Washington supports Ukrainian President Yushchenko's initiative concerning the settlement of the Transdniester conflict. Jones said Washington will carefully study Yushchenko's initiative and will discuss it with Ukraine, Moldova, and other international mediators and interested parties.

Berlin: 60 years after V-Day

Mii de persoane au format la Berlin un lanţ uman protestînd cu lumînări aprinse împotriva extremismului de dreapta. În cursul zilei organizaţii neo-naziste plănuiesc să organizeze un marş la Poarta Brandenburg. Un contingent de 6000 de poliţişti din cadrul forţelor speciale a fost alertat în capitala germană pentru a împiedica producerea unor ciocniri între demonstranţii neofascişti şi cei de extremă stîngă.

Tot la Poarta Brandenburg a fost montat un monitor gigant pe care vor putea fi urmărite cuvîntările cu ocazia aniversării înfrîngerii regimului nazist pe care le vor ţine preşedintele Horst Kohler şi cancelarul Gerhard Schroeder. Acesta din urmă va participa luni la ceremoniile de la Moscova marcînd sfîrşitul celui de al doilea război mondial.

Bagdad: nouă tentativă de completare a echipei guvernamentale

Premierul irakian Ibrahim al-Jaafari va prezenta Adunării Naţionale o listă cu candidaţi la şase din cele şapte posturi guvernamentale rămase vacante după formarea oficială a guvernului săptămîna trecută. Pentru portofoliul ministerului apărării, Al-Jaafari propune un reprezentant sunnit în speranţa că această minoritate va renunţa la sprijinul pe care îl acordă insurgenţilor.

Sîmbătă, atacurile teroriştilor au continuat, numai la Bagdad înregistrîndu-se cel puţin 22 de victime în urma exploziei unui automobil capcană. Acţiunile insurgenţilor din ultima săptămînă s-au soldat cu cel puţin 200 de morţi.

Summit CSI la Moscova - absenţe notabile, caracter neoficial

La Moscova are loc o reuniune la nivel înalt a Comunităţii Statelor Independente. La summitul CSI nu participă preşedintele Georgiei Saakashvili care protestează astfel împotriva refuzului Moscovei de a accepta un calendar de retragere a trupelor ruse staţionate pe teritoriul georgian. Preşedintele azer Ilham Aliyev va fi deasemeni absent de la reuniunea CSI pentru a protesta împotriva prezenţei preşedintelui armean Robert Kocharian. Relaţiile dintre cele două ţări sînt încordate din cauza conflictului îngheţat din Nagorno-Karabah.

George Bush despre dialectica eliberării şi oprimării în Europa de est

Preşedintele american George Bush participă astăzi la ceremoniile de la Maastricht marcînd cea de a 60-a aniversare a încheierii în Europa a celui de al doilea război mondial. George Bush va vizita cu această ocazie un cimitir militar din apropiere în care se află înmormîntaţi 8000 de soldaţi americani.

Ştirea zilei

Sîmbătă, Şeful executivului american a fost prezent la ceremonii similare desfăşurate la Riga. Într-o cuvîntare ţinută cu acest prilej, George Bush a adus un omagiu suferinţelor îndurate de ţările baltice în cursul a aproape jumătate de secol de ocupaţie sovietică. Preşedintele american a declarat că trecerea Europei centrale şi de est în sfera de dominaţie sovietică a constituit una dintre cele mai mari nedreptăţi ale istoriei.

"Pentru cea mai mare parte a Germaniei înfrîngerea regimului nazist a fost calea către libertate. Pentru cea mai mare parte a Europei centrale şi de răsărit victoria asupra nazismului a marcat începutul unei oprimări exercitate de un al imperiu" – a declarat preşedintele Bush la Riga.

Vladimir Putin: eventuala aderare la NATO a Ucrainei ar crea probleme

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că o eventuală apartenenţă a Ucrainei la Alianţa Atlantică ar putea crea probleme. Într-un interviu acordat televiziunii franceze, Putin a susţinut că Rusia îşi va retrage sistemele avansate de arme din Ucraina în eventualitatea unei aderări a Kievului la NATO.

După cum se ştie, flota rusă la Marea Neagră este staţionată în portul ucrainean Sevastopol. Noul preşedinte al Ucrainei Iuşcenko a declarat că una din priorităţile sale de politică externă este aderarea la Alianţa Atlantică.

Cu ocazia aceluiaşi interviu, preşedintele rus a declarat că lărgirea Alianţei Atlantice prin includerea statelor baltice nu a dus la o ameliorare a securităţii în lume.

Preşedintele Bush conferă la Riga cu preşedinţii ţărilor baltice

Presedintele american George Bush a elogiat la Riga tarile baltice, considerindu-le un exemplu de urmat pentru statele din regiune. George Bush a spus ca Statele Unite inteleg ca sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial a adus tarilor baltice ocupatia si opresiunea comunista, si ca americanii recunosc istoria dureroasa a tarilor baltice.

Ştirea zilei

Declaratia a fost facuta dupa intilnirea pe care a avut-o cu presedintii celor trei tari baltice. George Bush a mai spus ca este in interesul Rusiei sa aibe la granite tari democratice si a facut un apel pentru alegeri libere si democrate in Belarus. De la Riga presedintele american pleca in Olanda si luni se va afla la Moscova, la ceremoniile care vor avea loc in Piata Rosie la aniversarea a 60 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Dintre presedintii tarilor baltice, doar presedinta Letoniei Vaira Vike Freiberga se va afla la Moscova. Presedintele georgian Mihail Saakasvilli nu va participa nici el la ceremoniile de la Moscova pentru ca nu s-a ajuns la o intelegere intre Moscova si Tbilisi in privinta desfiintarii celor doua baze rusesti aflate pe teritoriul Georgiei. Saakashvili nu va fi prezent nici miine la Moscova la reuniunea la virf a tarilor CSI.

Presedintele american George Bush va vizita marti, pe 10 mai Georgia, o vizita despre care analistii politici afirma ca ii va irita pe liderii de la Kremlin.

Noi atentate sinucigaşe în capitala irakiană: zeci de victime

Ambasada americana in Irak a anuntat ca exploziile a doua automobile capcana la Bagdad au omorit aproximativ 15 persoane, inclusiv 2 americani. Potrivit autoritatilor irakiene 30 de persoane au fost ranite in cele doua atacuri sinucigase.

M.R. Ungureanu: România nu poate fi şantajată

Politica externă a Românie nu este condiţionată de crize - a declarat ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, referindu-se la situaţia celor trei jurnalişti răpiţi în Irak. La întoarcerea din SUA, Ungureanu a afirmat că, în timpul vizitei sale, a discutat cu oficialităţile americane despre situaţia ostatecilor.

Ştirea zilei

"Am discutat despre tot ceea ce a făcut statul român pînă acum, despre modul în care ne organizăm pentru a aduce teferi acasă cetăţenii români şi despre situaţia de securitate, în general" - a precizat Ungureanu.

Calendarul amplasării facilităţilor militare americane va fi stabilit la negocieri

SUA vor avea în România şi Bulgaria "facilităţi militare operaţionale", nu oraşe militare de tipul celor din Germania - a declarat, după întoarcerea din SUA, ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit şefului diplomaţiei române, citat de Mediafax, calendarul amplasării va fi stabilit după ce vor fi încheiate negocieri politico-diplomatice. "Aceste negocieri, pe care urmează să le începem, vor fi conduse de o echipă de la Departamentul de Stat şi vor implica autorităţile române şi bulgare", a conchis Ungureanu.

PUR îşi schimbă denumirea în Partidul Conservator

Congresul PUR a votat, sîmbătă, în unanimitate, schimbarea denumirii acestei formaţiuni în Partidul Conservator. La congres a fost adoptată totodată o rezoluţie în care se exprimă obiectivul Partidului Conservator de a se afilia la grupul politic al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

Viitorul preşedinte al PD va fi ales la 25 iunie

Consiliul Naţional de Coordonare al Partidului Democrat a decis ca la 25 iunie să aibă loc Convenţia Naţională Extraordinară a PD. În cursul lucrărilor Convenţiei va fi ales noul preşedinte al PD.

Riga: prima etapă a turneului preşedintelui Bush

Presedintele american George Bush se intilneste in cursul zilei cu presedinta Letoniei Vaira Vike Freiberga, in prima escala a turneului sau european care mai cuprinde Olanda, Rusia si Georgia. Bush şi Freiberga vor avea convorbiri apoi cu ceilalti doi presedinti din tarile baltice – estonianul Arnold Ruutel si lituanianul Valdas Adamkus.

Ştirea zilei

Dintre cei 3 presedinti ai tarilor baltice, doar Vike Feiberga se va afla la Moscova, de 9 mai pentru aniversarea a 60 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. La ceremoniile din Piata Rosie vor partucipa peste 50 de sefi de state si de guverne, printre care si presedintele american George Bush.

Apel la adresa regimului de la Fenian vizînd reluarea negocierilor în format hexagonal

Ministrii de externe din tarile europene si asiatice au cerut Coreii de Nord sa revina la masa negocierilor asupra programului sau nuclear, odata cu cresterea ingrijorarii comunitatii internationale ca regimul comunist de la Fenian se pregateste pentru un test atomic. O a treia runda de discutii pe aceasta tema s-a incheiat fara rezultate la Beijing in luna iunie a anului trecut. La aceste convorbiri au participat Corea de Nord, Corea de Sud, Statele Unite, Japonia, Rusia si China.

Preşedintele irakian Jalal Talabani aşteptat la Aman

Presedintele irakian Jalal Talabani incepe astazi o vizita in Iordania – prima sa calatorie in strainatate de la alegerea sa ca sef al statului, luna trecuta. Tema discutiilor sale cu liderii de la Aman va fi lupta impotriva insurgentilor din Irak. La Bagdad un autoturism capcana a explodat intr-o piata aglomerata ucigind cel putin 4 persoane si ranind alte 20.

Preşedintele Cehiei Claus criticat de premierul Luxemburgului

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a cărui ţară deţine actualmente preşedinţia Uniunii Europene, l-a criticat pe preşedintele Republicii Cehe Vaclav Klaus, pentru că se opune constituţiei UE, avertizînd că o astfel de atitudine ar putea dăuna Uniunii Europene.

Vaclav Klaus se opune la ceea ce califică drept un super-stat european unit, considerînd că o constituţie europeană ar aduce prejudicii democraţiei şi ar ştirbi autoritatea ţărilor europene, ca entităţi individuale.

Noi atentate în Irak: zeci de victime

Într-o piaţă aglomerată din oraşul Suwayrah, aflat la circa 50 de kilometri sud de Bagdad, explozia unui automobil-capcană a ucis cel puţin 14 persoane. Alte cel puţin 40 au fost rănite.

Într-un atentat cu bombe, comis în apropierea oraşului Tikrit din partea de nord a Irakului, cel puţin şapte poliţişti au fost ucişi şi alte opt persoane rănite.

În partea de nord a Bagdad-ului au fost găsite corpurile neînsufleţite a 14 bărbaţi, probabil irakieni, unii dintre ei împuşcaţi în cap.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG