Linkuri accesibilitate

Ştiri

Critici la modificările suferite de legea declaraţiei de avere

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Thomas L. Delare a trimis Camerei Deputaţilor o scrisoare în care cere ...

Ştirea zilei

preşedintelui Adrian Năstase "adoptarea unei legislaţii puternice privind declararea averii şi conflictul de interese". Oficialul american critică modificările pe care legislaţia referitoare la declaraţiile de avere le-a suferit în urma dezbaterilor din Senat şi subliniază că este foarte important pentru cetăţenii români să ştie că demnitarii aleşi nu vor profita de poziţiile lor şi nu vor lua decizii în funcţie de interesele personale.

Victor Iuşcenko: apel la reconciliere naţională

Preşedintele Ucrainei Victor Iuşcenko i-a îndemnat pe veteranii de război ucraineni din Armata Roşie să-i ierte pe soldaţii-partizani care au luptat contra sovieticilor în cel de al doilea război mondial.

"I-am iertat pe toţi cei care s-au aflat de partea cealaltă a tranşeelor, dar nu am fost capabili să ne iertăm pe noi înşine. Din pacate, veteranii de război nu au întins încă mîna veteranilor din Armata de Insurgenţi. Vă rog să vă întindeţi mîinile şi să vă împăcaţi" - a declarat preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko.

Ciocnire între rebelii ceceni şi forţele ruse

Opt rebeli ceceni au fost ucişi de soldaţi ruşi. Ştirea a fost anunţată de ministrul de interne cecen Ruslan Alkhanov, care a precizat că doi dintre cei ucişi erau mercenari provenind din Orientul Mijlociu.

George Bush în vizită oficială la Tbilisi

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush a plecat de la Moscova la Tbilisi pentru convorbiri cu preşedintele Mihail Saakashvili. Vizita lui George Bush este prima făcută în Georgia de un preşedinte american în exerciţiu.

Berlin: recrudescenţă a delictelor comise de neonazişti

Ministerul de interne german face cunoscut că a crescut numărul delictelor comise anul trecut de neo-nazişti, iar antisemitismul şi rasismul au luat amploare. Declaraţia ministerului de interne german a fost dată la o zi după ciocnirile de la Berlin dintre poliţie şi neo-naziştii care protestau împotriva aniversării a 60 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial.

Alertă de inundaţii în toată ţara

Guvernul a avertizat prefecturile din toată ţara să rămînă în alertă de inundaţii, prognoza pentru următoarele trei zile indicînd ploi şi depăşiri ale cotelor de pericol ale debitelor rîurilor din majoritatea judeţelor ţării.

Finacial Times: Festivităţile de la Moscova şi ironia istoriei

Desfăşurarea la Moscova a festivităţilor marcînd cea de a 60-a aniversare a încheierii celui de al doilea rîzboi mondial este calificată drept o ironie într-o scrisoare deschisă publicată de ziarul britanic Financial Times. Printre cei 71 de semnatari ai scrisorii se numără fosta disidentă sovietică Elena Bonner, primul preşedinte lituanian post-sovietic, Vitautas Landsbergis, numeroşi oameni politici şi foşti diplomaţi.

În scrisoare se afirmă, printre altele, că libertăţile civice şi politice, precum şi instituţiile democratice sînt extrem de fragile în Rusia. Semnatarii scrisorii îi îndeamnă pe reprezentanţii Statelor Unite şi ai ţărilor europene, prezenţi la festivităţile de la Moscova, să atragă atenţia asupra nerespectării principiilor democratice în Rusia.

Ştirea zilei

Potrivit Autorităţii Naţionale de Meteorologie în zilele următoare vor cădea ploi în toate zonele ţării. Banca Mondială a anunţat între timp că va pune la dispoziţia autorităţilor române 11 milioane dolari, prin realocarea unui împrumut deja convenit, pentru lucrările de refacere a infrastructurii afectate de inundaţiile din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Ofensivă împotriva insurgenţilor din vestul Irakului

Forţele americane au lansat o ofensivă împotriva insurgenţilor în partea de vest a Irakului în apropierea graniţei cu Siria. În primele 24 de ore ale ofensivei au fost ucişi circa 75 de insurgenţi. La Bagdad, patru irakieni, cel puţin doi dintre ei poliţişti, au fost ucişi de explozia unui automobil-capcană. Tot la Bagdad au fost găsite astăzi corpurile neînsufleţite a 8 civili irakieni, torturaţi şi apoi împuşcaţi.

Moscova: reuniune a quartetului pentru Orientul Mijlociu

Reprezentanţi ai aşa-numitului quartet pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite, au început o conferinţă la Moscova. Într-o declaraţie dată publicităţii de Ministerul de externe rus se afirmă că participanţii la conferinţă vor examina modalităţi pentru găsirea unor condiţii normale de retragere a forţelor israeliene din Fîşia Gaza şi Cisiordania.

Regele Mihai decorat de preşedintele rus Putin

Regele Mihai I a fost decorat de preşedintele rus Vladimir Putin pentru acţiunile sale în timpul celui de-al doilea război mondial. Regele Mihai s-a numărat printre invitaţii la ceremoniile de la Moscova.

Jalal Talabani: unele ţări arabe încurajează terorismul

Preşedintele Irakului Jalal Talabani a acuzat ţările arabe că în public condamnă terorismul, în timp ce, în particular, îl susţin şi încurajează. Într-un interviu publicat în două ziare iordaniene cu prilejul vizitei sale în Iordania, liderul irakian a refuzat să precizeze la care ţări anume se referă, dar a exclus Iordania, Arabia Saudită, Kuweitul şi Iranul de pe lista celor cărora le reproşează că încurajează terorismul.

9 mai sărbătorit cu fast la Moscova

În Piaţa Roşie de la Moscova a avut loc o paradă militară cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial. Printre cei peste 50 de lideri din întreaga lume prezenţi la ceremoniile de la Moscova se află preşedintele american Bush, preşedintele francez Chirac, cancelarul german Schroeder, premierul japonez Koizumi şi preşedintele Băsescu.

Ştirea zilei

În cuvîntarea ţinută în Piaţa Roşie, preşedintele rus Putin a declarat că în condiţiile ameninţării teroriste, statele lumii trebuie să dezvolte un nou tip de relaţii care să facă imposibilă izbucnirea unor noi războie.

"Moscova nu are dreptul să menţină în Moldova o enclavă mafiotă"

Referindu-se la stadiul relaţiilor americano-ruse, Zbigniew Brzezinski, fost Consilier Pentru Securitate Nationala în adminstraţia Carter, a declarat într-un interviu acordat Europei Libere că în prezent el se caracterizează printr-un amestec de elemente de cooperare şi neintelegeri semnificative.

Brzezinski a pus această stare de lucruri pe seama faptului că Rusia continuă să fie mînată de o nostalgie a trecutului, care este nerealistă şi nefolositoare, complicîndu-şi existenţa prin reidentificarea stupidă cu pactul Ribbentrop-Molotov şi cu aranjamentele dintre Hitler si Stalin de împărţire a Europei.

Din acest motiv, fostul Consilier pentru Securitate Naţională se aşteaptă ca, pînă la apariţia la Moscova a unei elite mai autentic post-sovietică, relatia americano-rusa să fie probabil descrisă în termeni mai putin euforici decit in vremea din urmă şi să capete un aspect amestecat, cu antagonisme dar si cu zone de cooperare.

În ceea ce priveşte politica Washingtonului, Brzezinski a afirmat că Statele Unite promovează pluralismul geopolitic în fostul spaţiu sovietic, sprijinind independenţa statelor post-sovietice, nu pentru a le preface în sateliti, ci pentru a le conferi viabilitate. În acest context, el a declarat că Moldova are dreptul la respect pentru integritatea sa teritorială şi politică, Rusia neavînd dreptul să menţină o enclava mafiotă înlăuntrul Moldovei.

După Riga şi Maastrich George Bush soseşte la Moscova

Presedintele Statelor Unite George Bush se afla in Rusia, unde va participa miine la ceremoniile consacrate implinirii a 60 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. Astazi, presedintele american a adus un omagiu in Olanda, la Maastrich, soldatilor aliati morti pentru eliberarea Olandei.

Ştirea zilei

10 mii de persoane au participat la ceremonia de la cimitirul Magraten. Intr-un discurs catre tineri, presedintele american a spus ca lectia cea mai importanta a celui de-al doilea razboi mondial este ca democratia aduce dupa sine pacea.

"Contractele acordate fără licitaţie vor fi anulate"

Guvernul va decide, mai mult ca sigur, anularea contractelor încheiate de fostul Cabinet fără respectarea normelor în vigoare şi organizarea unor proceduri transparente de realizare a lucrărilor, conform regulilor europene - a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu, într-o emisiune a PRO TV.

Ştirea zilei

Referindu-se la contractele încheiate de fostul Executiv cu firmele Bechtel, Vinci, Strabag şi EADS pentru modernizarea infrastructurii şi securizarea frontierelor naţionale, Tăriceanu a declarat că mai mult ca sigur, "cu tot regretul, pentru că se va produce o întîrziere, va trebui în final să luăm decizia anulării acestor contracte şi organizării unor proceduri transparente, conform normelor europene".

Preşedintele Băsescu la ceremoniile de la Moscova

Preşedintele Traian Băsescu a plecat la Moscova, unde va participa, luni, la ceremoniile de marcare a 60 de ani de la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial. Înainte de plecare, Băsescu a declarat, pe Aeroportul Henri Coandă, că participă la ceremoniile de la Moscova în semn de respect pentru jertfa a peste două milioane de militari sovietici care au contribuit la eliberarea Europei de sub fascism.

Vladimir Putin: apel la unitatea Comunităţii Statelor Independente

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut astazi liderilor tarilor din CSI sa isi aminteasca lectiile celui de-al doilea razboi mondial si sa ramina vigilenti in lupta impotriva terorismului si extremismului, facind un nou apel la unitatea Comunitatii Statelor Independente.

Potrivit agentiilor internationale de presa, la reuniunea la virf CSI nu au participat presedintele Georgiei Mikail Saakashvili si presedintele azer Ilham Aliev. Saakashvili nu a venit in semn de protest pentru ca Moscova nu a cazut de acord cu autoritatile georgiene asupra calendarului retragerii trueplor rusesti din Georgia, iar presedintele azer in semn de protest fata de prezenta la reuniune a presedintelui armean.

Relatiile dintre cele doua tari sint in imaps din cauza disputei asupra enclavei Nagorno Karabach. Potrrivit serviciului de presa al presedintiei moldovene, presedintele Voronin a avut o intrevedere cu omologul sau armean, Robert Kociarian.

Preşedintele Vladimir Voronin la summitul CSI din Moscova

Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a participat astazi la Moscova la summit-ul CSI impreuna cu alti zece lideri din cadrul Comunitatii. Potrivit unui comunicat al presedintei de la Chisinau, Vladimir Voronin s-a pronuntat pentru sporirea atentiei fata de problema migratiei în cadrul CSI, tinîndu-se cont de importanta conjugari eforturilor în vederea combaterii terorismului international, crimei transnationale, contrabandei si traficului de fiinte umane. În finalul summit-ului neformal al sefilor de stat din CSI, presedintele Republicii Moldova a semnat Declaratia comuna despre cooperarea umanitara a statelor-membre ale Comunitatii Statelor Independente.

Sunday Times: Tiraspolul dispus să vîndă arme islamiştilor

Trei rachete radioactive au fost propuse in Transnistria reporterului ziarului Sunday Times, care s-a prezentat drept intermediar al unor teroristi islamisti. Dupa cum scrie ziarul, rachetele "Alazan", care au o raza de actiune de 12 km, se afla printre cele 50 mii tone de armament lasate in Transnistria de catre armata rusa.

Potrivit sursei citate, pentru aceasta tranzactie, reporterului i s-a cerut suma de 500 de mii de dolari, dupa ce el a contactat o oficialitate din Transnstria din cadrul serviciilor secrete ale auto proclamatei autoritati, prezentindu-se drept reprezentatul unui grup militant din Algeria.

Declaration on humanitarian cooperation signed at CIS informal summit

CIS leaders, including Moldovan President Voronin, signed a declaration on humanitarian cooperation at a CIS informal summit held in Moscow on 8 May. The declaration pledged cooperation "in the humanitarian sphere, including issues of culture, national traditions, languages, science, education, archives, tourism, and youth movements."

The declaration also committed member states to discussions about the possible creation of an international humanitarian foundation modeled on UNESCO to work in the region and to "encourage the holding of forums of the creative intelligentsias of commonwealth member states."

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG