Linkuri accesibilitate

Ştiri

CNCAN respinge zvonurile privind un nou accident la Cernobâl

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a calificat drept nefondate zvonurile privind o situaţie de urgenţă la centrala nucleară de la Cernobâl. Ca urmare a ştirilor apărute în ultimele zile în media şi pe Internet cu privire la producerea unui accident radiologic la Cernobâl, comisia amintită precizează că nu exista nici un temei pentru astfel de informaţii şi că la Cernobâl nu s-a produs nici un accident recent, situaţie confirmată de autoritatea competentă din Ucraina.

Şi autorităţile moldovene au negat informaţiile apărute săptămâna trecută, în presă, referitoare la producerea un astfel de accident la Cernobîl.

Tbilisi: anularea obligativităţii vizei pentru cetăţeni occidentali

Parlamentul Georgiei a anulat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din Uniunea Europeană şi din Statele Unite, Canada, Japonia, Israel, Eleveţia şi Norvegia. Cetăţenii acestor state se vor putea afla fără viză pe teritoriul Georgiei o perioadă de maximum 90 de zile.

Tentative de soluţionare a conflictului din Kashmir

O delegaţie alcătuită din nouă lideri separatişti moderaţi din Kashmirul controlat de India se află de partea pakistaneză a regiunii divizate. Este prima astfel de vizită de la divizarea Kashmir-ului cu şase decenii în urmă. Liderii separatişti vor avea convorbiri cu oficialităţi pakistaneze şi cu reprezentanţi ai separatiştilor care se opun guvernării indiene în teritoriul predominant musulman, scopul discuţiilor fiind continuarea recentelor eforturi de pace.

Manifestaţii de protest organizate la Bucureşti de Federaţia Agrostar

Manifestaţiile de protest organizate în capitală de Federaţia Agrostar s-au încheiat fără incidente, după ce liderii fermierilor şi lucrătorilor din societăţile agricole au lăsat la sediul Ministerului Agriculturii o listă de revendicări.

Liderul federaţiei, Ştefan Nicolae a precizat că a refuzat să poarte un dialog cu secretarul de stat Nicolae Lazin şi că principalele revendicări sindicale nu vor fi discutate decît cu ministrul Gheorghe Flutur, care este însă plecat într-o delegaţie în Japonia.

Letonia ratifică Constituţia UE spre deosebire de electoratul olandez

Cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder are convorbiri la Luxemburg cu preşedintele în exerciţiu al UE Jean-Claude Juncker ca urmare a respingerii noii Constituţii europene de către electoratul francez şi cel din Olanda. Procesul de ratificare a constituţiei trebuie să continue şi nu trebuie să se transforme într-o criză a Europei - a susţinut Schroeder.

Ştirea zilei

Parlamentul Letoniei a ratificat astăzi Constituţia UE, ceea ce, consideră şeful diplomaţiei letone Artis Pabrikas, ar putea frîna consecinţele negative declanşate de rezultatele din Franţa şi Olanda: "Letoniei i-a fost oferită şansa unică de a opri un proces de decădere, de a arăta că există suficiente state care doresc să consolideze Uniunea Europeană".

Autorităţile israeliene eliberează 400 de deţinuţi palestinieni

Autorităţile israeliene au început punerea în libertate a 400 de deţinuţi palestinieni. În virtutea încetării focului, asupra căreia Israelul şi palestinienii au căzut de acord în februarie, autorităţile israeliene s-au angajat să elibereze circa 900 de palestinieni, ca gest de bunăvoinţă faţă de conducerea palestiniană care încearcă să-i convingă pe militanţi să respecte armistiţiul.

Val de violenţe în Irak: cel puţin 25 de morţi

În Irak valul de violenţă continuă. O serie de atacuri cu bombe comise astăzi s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi şi zeci de răniţi. Atentatorii au folosit motociclete şi automobile încărcate cu explozibile şi parcate în zone aglomerate. Responsabilitatea pentru unele atacuri a fost asumată de grupări islamiste.

Iminentă scrisoare de avertizare privind ritmul insuficient al reformelor de pre-aderare

Comisia Europeană va trimite României şi Bulgariei scrisori de avertizare cu privire la ritmul insuficient al reformelor de pre-aderare - a declarat Comisarul european pentru Extindere Olli Rehn. "Scrisorile de avertizare se vor concentra asupra actualelor deficienţe evidente în privinţa reformelor din ambele ţări" - a precizat Rehn.

Rusia, China şi India înfiinţează o alianţă strategică anti-terorism

Rusia, China şi India au decis înfiinţarea unei alianţe strategice împotriva terorismului internaţional, a traficului cu stupefiante şi a crimei organizate. Decizia a fost luată la întîlnirea de la Vladivostok a miniştrilor de externe din cele trei ţări, care s-au referit şi la extinderea relaţiilor economice şi întreprinderea de acţiuni comune pentru prevenirea dezastrelor naturale.

Bucureşti: miting de protest al Federaţiei Sanitas

Circa trei mii de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au luat parte la un meeting în capitală. Federaţia Sanitas cere, printre altele, plata integrală a salariilor şi sporurilor specifice potrivit legii şi contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, acordarea celui de-al 13-lea salariu, protecţia locurilor de muncă şi renunţarea la disponibilizări de personal şi finalizarea negocierilor contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Potrivit lui Marius Petcu, preşedintele Sanitas, mitingul de astăzi constituie ultima formă de luptă sindicală înainte de declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale care vor fi organizate în cursul lunii curente.

Vizita la Berlin a premierului Călin Popescu Tăriceanu

Premierul Călin Popescu Tăriceanu se află joi şi vineri la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Gerhard Schroder, cu preşedintele Uniunii Creştin Democrate Angela Merkel, precum şi cu membrii fracţiunii liberale din Bundestag.



Subiectele anunţate pentru întâlnirile cu Gerhard Schroeder şi cu alţi lideri politici germani sunt: agenda europeană şi progresele înregistrate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Guvernul uzbek nu va permite o investigaţie independentă a tulburărilor de la Andijan

Guvernul uzbec va accepta monitorizarea de către reprezentanţi ai ambasadelor străine de la Tashkent a propriei sale investigaţii pe marginea actelor de violenţă care au avut loc luna trecută în partea de est a Uzbekistanului. Decizia a fost anunţată de ministrul de externe Elyor Ganiyev, care a precizat, însă, că guvernul uzbek nu va permite o investigaţie internaţională independentă.

Într-o declaraţie a ministerului de externe uzbec se califică drept lipsită de temei cererea Adunării Parlamentare NATO pentru o investigaţie internaţională.

Vladivostok: întîlnire a miniştrilor de externe din Rusia, China şi India

Miniştrii de externe din Rusia, China şi India se întrunesc la Vladivostok în cadrul unei runde de convorbiri neoficiale. Potrivit şefului diplomaţiei ruse Sergei Lavrov pe agenda discuţiilor se află promovarea stabilităţii regionale şi internaţionale. Miercuri, Lavrov a examinat cu omologul său chinez Li Jaoxing situaţia din Asia Centrală în urma recentelor tulburări din Uzbekistan şi Kirghizstan.

Parlamentul de la Riga votează asupra Constituţiei Europene

Parlamentarii letoni vor vota astazi asupra proiectului Constituţiei Europene. Observatorii politici se aşteaptă ca marea majoritate a legislatorilor letoni să voteze în favoarea constituţiei, Letonia devenind astfel al zecelea stat care va ratifica tratatul al cărui viitor a devenit însă incert în urma referendumurilor din Olanda şi Franţa.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene spitalizat în Iordania

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a fost supus unei intervenţii chirurgicale într-un spital din Iordania. Abbas care are 70 de ani, a fost internat miercuri după ce se plînsese de o stare de oboseală permanentă.

Spitalizarea lui Abbas survine după ce premierul israelian Ariel Sharon a propus ca a doua sa întîlnire cu liderul palestinian să aibă loc la 21 iunie. Primele convorbiri Sharon – Abbas s-au desfăşurat în Egipt în luna februarie.

Secretarul General ONU Kofi Annan condamnă atentatul de la Kandahar

Secretarul General ONU Kofi Annan a condamnat atentatul de la Kandahar soldat cu moartea a cel puţin 20 de oameni. Într-o declaraţie dată publicităţii la New York, Annan înfierează atacul sinucigaş comis în timpul funeraliilor unui cleric anti-taliban care fusese asasinat duminică.

Autorităţile afgane suspectează organizaţia teroristă Al Qaida de comiterea atentatului în urma căruia şi-a pierdut viaţa şi şeful poliţiei de la Kabul generalul Khakrezwal. Preşedintele afgan hamid Karzai a dispus investigarea circumstanţelor atentatului de către înalţi demonitari de stat.

Olandezii spun "nee" Constituţiei Europene

La referendumul asupra Constituţiei Europene, 61,6% din electoratul olandez s-a pronunţat împotriva tratatului. Potrivit agenţiilor de presă, prezenţa la vot a fost de 63%.

Ştirea zilei

Guvernul de la Haga anunţase că va ţine seama de rezultatul referendumului consultativ, în cazul în care prezenţa la vot va depăşi 30%.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat statele UE să nu ia nici o măsură unilaterală în legătură cu Constituţia Europeană în urma respingerii documentului în Fraţa şi Olanda. Barroso a precizat că poziţia Uniunii Europene va fi decisă la summitul UE care va avea loc între 16 şi 17 iunie.

La rîndul său, preşedintele în exerciţiu al UE, premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker a declarat că fiecare ţară membră trebuie să aibă şansa de a dezbate constituţia şi că procesul de ratificare trebuie să continue.

Ministrul de externe britanic Jack Straw a afirmat că respingerea Constituţiei Europene în Franţa şi Olanda ridică profunde semne de întrebare în legătură cu viitoarea direcţie a Uniunii Europene. Straw nu a făcut cunoscut dacă guvernul său va organiza sau nu un referendum asupra Constituţiei Europene.

Anchetarea fostului vice-premier al Turkmenistanului

Fostul vice-premier turkmen Elli Gurban-Muradov, demis acum zece zile, este anchetat pentru fraudă şi abuzuri. Procurorul general al Turmenistanului, Gurban-bibi Atajanova, a precizat: "în timp ce deţinea o funcţie importantă, fostul vice-premier şi fost ministru al energiei a făcut abuz de autoritate în tranzacţii ilegale cu numeroase persoane corupte şi cu firme străine".

Baku: senatorul republican american Chuck Hagel pledează pentru libertatea de întrunire

Guvernul din Azerbaidjan trebuie să permită partidelor din opoziţie să organizeze meeting-uri - a declarat senatorul republican american Chuck Hagel, membru al comitetului senatorial pentru relaţii externe care face o călătorie în Asia Centrală şi în Europa de est pentru a se informa în legătură cu securitatea regională, dezvoltarea economică şi probleme energetice.

Convorbiri Stipe Mesic - Branko Crvenkovski

Preşedintele Croaţiei Stipe Mesic şi omologul său macedonean Branko Crvenkovski intenţionează să-şi continue eforturile în vederea aderării ţărilor lor la Uniunea Europeană indiferent dacă noua constituţie europeană va fi aprobată sau nu. Mesic a subliniat că ambele ţări vor continua să adopte reformele necesare pentru a putea atinge standardele europene.

Critici într-un raport al Comisiei ONU pentru drepturile copilului la adresa poliţiei

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, Fondul ONU pentru Copii, UNICEF, a făcut cunoscut că în Europa şi din Asia Centrală copiii instituţionalizaţi sînt adesea victime ale violenţei.

După cum a precizat o purtătoare de cuvînt UNICEF într-un interviu acordat Europei Libere, 200 de mii de copii sînt instutuţionalizaţi în Asia Centrală, 50 la sută dintre aceştia, care includ 30 de mii de orfani, numai în Kazahstan.

Comisia ONU pentru Drepturile Copilului a atras atenţia asupra tratamentului brutal aplicat copiilor şi adolescenţilor aflaţi în custodia poliţiei în Albania, Franţa, Georgia, Eleveţia, Ucraina, Uzbekistan şi România.

15 civili irakieni ucişi într-un atentat comis la Bagdad

Circa 15 civili irakieni au fost ucişi la un punct de control din apropierea aeroportului internaţional de la Bagdad, ca urmare a unui atac sinucigaş. Surse militare americane afirmă că imediat după explozie teroriştii au tras focuri de armă asupra punctului de control.

Şeful forţelor de securitate din Kabul victimă a atentatului de la Kandahar

Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a condamnat atacul sinucigaş de la principala moschee din Kandahar, soldat cu numeroşi morţi şi răniţi şi i-a calificat pe cei răspunzători drept inamici ai Afganistanului şi ai Islamului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG