Linkuri accesibilitate

Ştiri

PRM: denominaţie labilă, fluctuaţie la vîrf

Consiliul Naţional PRM a decis alegerea lui Corneliu Vadim Tudor ca preşedinte al PRM. Acelaşi organ PRM a hotărât anularea modificărilor din statutul partidului făcute la plenara Consiliului Naţional din 12 martie, hotărându-se revenirea la titulatura Partidul România Mare.

Baku: demonstraţie a opoziţiei azere în sprijinul unor alegeri libere şi echitabile

Mii de sprijinitori ai opozitiei din Azerbaijan s-au adunat in piata centrala din Baku cerind guvernului sa organizeze alegeri libere si corecte in luna noiembrie. Nu au fost semnalate incidente. Marsul a fost organizat de 3 partide de opozitie. Un mars similar al opozitiei organizat pe 21 mai s-a soldat cu ciocniri cu politia si cu arestarea a aprozimativ 75 de membri ai opozitiei.

Sankt Petersburg: comemorarea victimelor represiunii staliniste din 1937

Activisti pentru apararea drepturilor omului din Rusia au comemorat la Sankt Petersburg victimele represiunii staliniste. Pe 4 iunie 1937 Stalin a declansat prigoana impotriva opozantilor sai. Membrii grupului Memorial au aruncat o coroana de flori in riul Neva, nu departe de inchisoarea Kresty, sediul politiei politice din vremea lui Stalin. Ceremonii s-au desfasurat si in satul Levashovo, in afara Sankt Petersburgului, unde aproximativ 46 de mii de oameni au fost omoriti in perioada stalinista si nu au morminte.

Jose Manuel Barosso respinge ideea redeschiderii negocierilor asupra Constituţiei UE

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a declarat ca nu sprijina ideea redeschiderii de negocieri pe problema Constitutiei europene si a cerut liderilor comunitari ca la intilnirea la virf din 16-17 iunie sa ajunga la un consens pentru adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013.

Carla del Ponte: Radovan Karagici şi Radko Mladici trebuie deferiţi justiţiei internaţionale

Procurorul sef pentru crime de razboi in fosta Yugoslavie Carla del Ponte a declarat ca biroul ei detine mai mult material video referitor la masacrul din Srebrenita din 1995. Carla del Ponte a spus ca materialele video difuzate in aceasta saptamina demonstreaza nevoia aducerii in fata justitiei internationale a fostilor lideri ai sirbilor bosniaci Radovan Karagici si Radko Mladici. In urma cu 10 ani la Srebrenita ai fost ucisi peste 8000 de musulmani bosniaci de catre echipele paramilitare sirbe.

16 ani de la reprimarea în sînge a demonstraţiei studenţilor chinezi de la Beijing

Masurile de securitate au fost intarite la Beijing, cu ocazia aniversarii a 16 ani de la reprimarea demonstratiei studentilor din Piata Tien Anmen. Sute de studenti neinarmati care manifestau pentru democratie si drepturi civice au fost ucisi de tancurile militiilor comuniste. La Hong Kong,in aceasta seara este organizat un priveghi la lumina luminarilor in memoria studentilor omoriti.

Moldova: sursă a traficului de femei pentru exploatare sexuală

In Raportul Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii referitor la traficul de persoane, Moldova este plasata in categoria tarilor sursa a traficului de femei pentru exploatare sexuala. In aceeasi categorie sint plasate tari precum Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Macedonia, Serbia-Muntenegru, Georgia, Slovenia si Turcia.

Ştirea zilei

In raportul Departamentului de stat se arata ca victime din Moldova sint din ce in ce mai mult traficate in Turcia, Orientul Mijlociu si Rusia - in aceasta din urma tara, mai cu seama minori. Informatii noi arata ca barbati din Moldova sint traficati in tarile baltice si tari ale fostei Uniuni Sovietice pentru munca la negru in constructii si agricultura. A crescut de asemenea numarul persoanelor traficate in Polonia pentru cersit, iar regiunea separatista Transnistria a ramas o zona de provenienta si de tranzit a traficului cu persoane.

”Guvernul Moldovei – se scrie in raportul Departamentului de stat american – nu indeplineste in totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului, chiar daca face eforturi semnificative in acest sens". In 2004, se arata mai departe in raport, s-a dublat numarul condamnarilor la pedepse cu inchisoarea pronuntate impotriva traficantilor. Guvernul Moldovei ar trebui sa se implice mai activ in lupta impotriva traficului de persoane, decit sa se bazeze numai pe initiativele organizatiilor non guvernamentale si pe cele ale institutiilor internationale - se mai arata in raportul Departamentului de stat dat publicitatii ieri seara la Washinton. De asemenea, raportul evidentiaza faptul ca eforturile guvernului pentru a ajuta victimele traficului continua sa fie inadecvate.

Preşedintele Bush salută acordul de retragere a forţelor ruseşti din Georgia

Presedintele Statelor Unite George Bush l-a felicitat pe liderul georgian Mihail Saakashvili pentru ca a obtinut promisiunea Rusiei de a-si retrage bazele militare din Georgia pina la sfirsitul anului 2008. Ieri, vorbind la intilnirea primilor ministri din tarile CSI de la Tblisi, Saakashvili a afirmat ca acordul semnat cu Moscova in acest sens deschide “o noua era“ in relatiile dintre cele doua tari.

Pentagonul infirmă acuzaţiile din Newsweek privind anchetele de la Guantanamo Bay

Armata americana a dat, pentru prima data detalii despre modul in care personalul anerican de la baza Guantanamo din Cuba a tratat fara respect Koranul, cartea sfinta a musulmanilor. Detaliile au fost date publicitatii intr-o declaratie a Pentagonului in care se trec in revista actiuni ce pot fi considerate lipsite de respect si jignitoare pentru musulmani.

Investigatia Pentagonului nu a gasit dovezi credibile ca exemplare ale Koranului ar fi fost aruncate la toaleta pentru a-i obliga pe cei suspectati de terorism sa faca marturisiri, asa dupa cum a relatat publicatia Newsweek.

Convorbiri Gerhard Schroeder - Jacques Chirac la Berlin

La Berlin este programata o întrevedere intre presedintele Frantei Jacques Chirac si cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder. Germania este una din tarile Uniunii Europene care a ratificat, prin parlament, Constitutia Europeana, in timp ce Franta si Olanda au respins-o prin referendum. Intilnirea celor doi va fi dominata de discutii referitoare la viitorul Uniunii Europene.

Debutul campaniei electorale pentru alegerile legislative din Albania

În Albania a început campania electorală dinaintea alegerilor de luna viitoare. Partidul Socialiştilor, de guvernămînt, condus de premierul Fatos Nano, va încerca să obţină un al treilea mandat consecutiv. Rivalul său este Partidul Democrat al preşedintelui Sali Berisha, care promite electoratului să apropie Albania de Uniunea Europeană.

Baku: opoziţia azeră organizează sîmbătă o demonstraţie

Autorităţile azere au autorizat desfăşurarea, sîmbătă, în capitala Baku, a unui marş anti-guvernamental. Partidul Musavat din opoziţie face, însă, cunoscut că pe principalele şosele care duc spre Baku au fost plasate bariere pentru a se împiedica astfel participarea la marş. Acum două săptămîni a avut loc deasemeni un marş în sprijinul cererii pentru alegeri parlamentare libere în noiembrie curent.

Va adera Kirghizstanul la GUAM?

Premierul georgian, Zurab Noghaideli a lăsat să se înţeleagă că Kirghizstanul ar putea face parte în curînd din GUAM. Adresîndu-se reporterilor la sfîrşitul reuniunii premierilor din CSI, Noghaideli a afirmat că participarea Kirghizstanului ar fi în avantajul GUAM.

Autorităţile de la Tashkent refuză că confere cu reprezentantul lui Javier Solana

Comisarul pentru politică externă al Uniunii Europene, Javier Solana a criticat refuzul autorităţilor din Uzbekistan de a avea convorbiri cu reprezentantul său, emisarul pentru drepturile omului, Michael Matthiessen. Acesta urma să se deplaseze luni la Andijan, scena recentelor ciocniri violente dintre protestatari şi forţele guvernamentale.

Înregistrări-video confiirmînd teza ONU privind masacrul de la Srebrenica

Luna viitoare se împlinesc 10 ani de la masacrul de la Srebrenica, unde forţele paramilitare ale sîrbilor bosniaci au masacrat 7 mii de bărbaţi şi băieţi musulmani, cu cîteva luni înainte de încheierea războiului bosniac. Masacrul de la Srebrenica fusese tot timpul negat de majoritatea sîrbilor, însă de cîteva zile autorităţile sîrbe sunt în posesia unei înregistrări-video care arată cum sîrbii ucid şi torturează bărbaţi musulmani la Srebrenica, în iulie 1995.

Raportul Departamentului de Stat referitor la traficul cu fiinţe umane

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice a făcut public cel de al cincilea raport anual al Departamentului de Stat referitor la traficul cu fiinţe umane. Raportul enumeră patru state din regiunea Golfului Persic care constituie principalele destinaţii ale victimelor traficanţilor de fiinţe umane.

Ştirea zilei

Este vorba de: Arabia Saudită, Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, unde se face trafic mai ales cu femei şi copii din ţări ca Iranul, Afganistanul şi republici ex-sovietice.

Referitor la România, raportul menţionează că s-au făcut progrese în ce priveşte construirea de adăposturi pentru victime, condamnarea traficanţilor şi eforturile pentru combaterea corupţiei. Raportul critică, însă, corupţia şi vulnerabilitatea copiilor străzii din România la exploatare şi trafic cu fiinţe umane.

Referindu-se la raportul Departamentului de Stat, Condoleezza Rice a declarat: " avem convingerea că raportrul de anul acesta va atrage atenţia opiniei publice internaţionale asupra traficului cu fiinţe umane şi va determina guvernele din întreaga lume să ia măsuri ferme pentru a-l combate. Toate ţările trebuie să conlucreze pentru a bloca rutele traficului cu fiinţe umane, pentru a-i traduce în faţa justiţiei şi condamna pe vinovaţi, pentru a proteja şi reintegra victimele în cadrul societăţii".

"Biserica greco-catolică a fost nedreptăţită în chestiunea restituirii proprietăţilor"

Ministrul Justiţiei Monica Macovei consideră că proprietăţile Bisericii greco-catolice trebuiau restituite "de la început". Monica Macovei a explicat că, după 50 de ani, abia acum aceste proprietăţi pot fi cerute în instanţă, proces ce va dura alţi 3-4 ani, ceea ce, a spus ministrul justiţiei, este "nedrept".

Tbilisi: reuniune a primilor miniştri din ţările CSI

Premierii din ţările CSI au semnat la Tbilisi un protocol în virtutea căruia vor fi ridicate treptat restricţiile comerciale între statele membre. "Încercăm să înlăturăm problemele şi restricţiile în relaţiile comerciale dintre ţările CSI. Există încă astfel de obstacole în raporturile bilaterale, aproape cu fiecare ţară membră"- a precizat premierul rus Mihail Fradkov, adăugînd că recentele schimbări de conducere în Georgia, Ucraina şi Kirghizstan nu au afectat dezvoltarea CSI.

OSCE critică ultimul decret al preşedintelui Lukashenka "din Belarus"

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a criticat autorităţile din Belarus pentru a fi interzis folosirea cuvîntelor "naţional" şi "din Belarus" de către organizaţii neguvernamentale şi mijloacele de informare. Decretul în acest sens a fost emis de preşedintele Alyaksandr Lukashenka la începutul acestei săptămîni.

Consiliul Europei: rechizitoriu al încălcării drepturilor omului de către Rusia

Consiliul Europei a criticat situaţia drepturilor omului în Rusia şi a îndemnat guvernul de la Moscova să-şi onoreze obligaţiile de membru în organizaţie. Consiliul Europei a dat publicităţii un nou raport în care se subliniază că Rusia a făcut doar foarte puţine progrese în ce priveşte angajamentele asumate ...

Ştirea zilei

printre altele de a aboli execuţiile, de a-şi retrage forţele din Transnistria şi de a-i traduce în faţa justiţiei pe cei care încalcă drepturile omului, în special în Cecenia. Raportul subliniază că în Rusia democraţia este ameninţată de conflictele din Caucazul de nord, de corupţie şi de tranzacţii dubioase de privatizare.

Jonathan Scheele: cheltuirea fondurilor UE trebuie controlată de societatea civilă

Societatea română trebuie să controleze cheltuirea fondurilor europene - a declarat şeful delegaţiei Comisiei Europene în România Jonathan Scheele, care a participat la conferinţa de lansare a proiectului "Transparenţa Fondurilor Europene în România".

Ştirea zilei

Întrebat dacă există cazuri de fraudări ale fondurilor europene, şeful Delegaţiei Comisiei Europene a precizat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, nu există cazuri deosebite, iar, "această iniţiativă nu rezultă dintr-un caz specific sau curent; este ceva normal", care se circumscrie principiilor statului de drept.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG