Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ion Iliescu: retragere din grupul PSD din Senat şi/sau din partid?

Senatorul PSD Ion Iliescu a lasat sa se inteleaga ca ia in calcul o posibila retragere din grupul PSD din Senat si chiar din partid. Intrebat, la lansarea cartii sale " Cultura romaneasca si identitatea europeana" in cadrul tirgului de carte Bucuresti, daca va infiinta un nou partid de orientare socialista, fostul presedinte al Romaniei a spus ca acestea sint chestiuni care se discuta.

Papa Benedict al 16-lea cere eliberarea unui ostatec italian în Afganistan

Papa Benedict al 16-lea, in slujba duminicala din catedrala Sfintul Petru din Roma a facut un apel pentru eliberarea Clementinei Cantoni, rapita acum 3 saptamini in Afganistan. Clementina Cantoni este voluntar in cadrul organizatiei CARE International si s-a ocupat in ultimul timp in Afganistan cu ajutorarea femeilor vaduve si orfanilor.

Tony Blair insistă asupra unei perioade de "reflexie"

Cabinetul premierului britanic Tony Blair a lansat un nou apel la o perioada de reflexie in privinta Constitutiei Europene, dupa rezultatele negative ale referendumurilor negative din Franta si Olanda. Londra nu a hotarit inca daca sa organizeze un referendum pe aceasta tema sau sa consulte numai parlamentul.

Ştirea zilei

Politica uniunii fata de propusa Constitutie Europeana va fi discutata la summitul din 16-17 iunie de la Bruxelles.

Descoperirea unui centru al insurgenţilor la Fallujah

Armata americana a anuntat ca a descoperit in vestul Irakului un complex al insurgentilor cu aer conditionat, telefoane mobile, dusuri si depozite de arme. Potrivit agentiilor de presa, in complex nu se afla nimeni cind a fost depistat de armata americana.

Ştirea zilei

Complexul a fost descoperit in apropiere de Fallujah, intr-o regiune considerata un punct important al insurgentei irakiene.

Peste 500 de capete de acuzare împotriva lui Saddam Hussein

Un purtator de cuvint al premierului irakian a anuntat ca Saddam Hussein este adus in fata instantei pentru 500 de capete de acuzare, dar va fi judecat doar pentru 12, considerind ca acuzarea lui pentru toate vinile ar fi "o pierdere de timp". Nu a fost anuntata data exacta a inceperii procesului.

Cele mai grave acuzatii care i se aduc lui Saddam Hussein sint: asasinarea rivalilor politici, ordinul de folosire a armelor chimice pentru uciderea kurzilor in orasul Halabja in 1988, invadarea Kuweitului in 1990 si inabusirea in singe a revoltelor ulterioare ale kurzilor si siitilor.

Kabul: arestarea unui lider al Talibanilor

Ministerul apararii din Afganistan a anuntat ca a fost arestat un important lider al Talibanilor acuzat ca ar fi organizat atacuri impotriva trupelor afgane si internationale din tara. Politia din Afganistan a anuntat, pe de alta parte, arestarea unui sefului unei bande, despre care se crede ca ar fi raspunzator pentru uciderea a 4 jurnalisti straini in 2001.

Government liquidates state-run company Moldova Suverana

The Moldovan government decided on 1 June to liquidate the state-run company Moldova Suverana, publisher of a daily by the same name. In mid-May the government approved a similar measure concerning the state-run publisher of the Russian-language daily "Nezavisimaya Moldova." According to an article published on 2 June by "Moldova Suverana" the newspaper will continue to appear under the same banner, but the government ceases to be founder and publisher. "We are looking for sponsors in order to capitalize the enterprise and to gradually turn it into a genuine business," the daily added.

Adriaan Jacobovits de Szeged: EU will join efforts to settle Transdniester conflict

Adriaan Jacobovits de Szeged, the EU permanent representative for Moldova, met with Moldovan President Vladimir Voronin in Chisinau on 31 May. Adriaan Jacobovits de Szeged confirmed during the meeding that the European Union would join the efforts to settle the conflict between Moldova and its separatist Transdniester region.

Moldovan - Croatian agreements signed in Chisinau

Moldovan President Vladimir Voronin and his Croatian counterpart Stipe Mesic discussed bilateral relations in Chisinau on 30 May. The two heads of state signed a joint declaration calling for cooperation in combating terrorism, strengthening regional security, and supporting mutual efforts toward joining the EU. The two sides also signed two bilateral agreements on avoiding double taxation and preventing tax evasion, as well as on cooperation between customs services.

Programul nuclear nord-coreean pe agenda convorbirilor lui Donald Rumsfeld de la Singapore

Statele Unite urmează să decidă în următoarele săptămîni dacă vor cere Consiliului de securitate ONU să condamne politica nucleară a regimului de la Fenian, măsură care ar implica impunerea de sancţiuni împotriva statului comunist. Potrivit unui reprezentant al administraţiei americane, ministrul apărării Donald Rumsfeld a abordat problema în cursul convorbirilor pe care le-a avut la Singapore cu omologii săi din Coreea de Sud şi Japonia.

A doua fază a alegerilor legislative din Liban

În zona de sud a Libanului are loc al doilea tur al alegerilor legislative care potrivit legislaţiei în viguare se desfăşoară în patru faze. Observatorii politici se aşteaptă ca la scrutinul de astăzi desfăşurat într-o regiune predominant şiită să iasă învingători candidaţii mişcărilor pro-siriene Hezlollah şi Amal.

Duminica trecută, candidaţii opoziţiei anti-siriene conduşi de Saad Hariri, fiiul fostului premier Rafik Hariri, asasinat în februarie, au cîştigat în toate cele 19 circumscripţii electorale din Beirut.

Votul de astăzi survine după asasinarea joi a ziaristului Samir Kassir cunoscut pentru atitudinea sa anti-siriană.

Consultări franco-germane pe tema Constituţiei Europene

Preşedintele francez Chirac şi cancelarul german Schroeder şi-au refirmat sprijinul pentru Constituţia Europeană în cursul unei întrevederi desfăşurată sîmbătă seara la Berlin. Potrivit purtătorului de cuvînt al guvernului german, Chirac şi Schroeder au convenit că procesul de ratificare a Constituţiei Europene trebuie să continue în ciuda rezultatului negativ al referendumurilor din Franţa şi Olanda.

Va intra CH în spaţiul Schengen?

Electoratul elveţian este chemat astăzi la urne pentru a decide în cadrul unui referendum dacă Confederaţia Elveţiană să adera sau nu la spaţiul Schengen al Uniunii Europene. O astfel de decizie ar avea drept consecinţă desfiinţarea controlului paşapoartelor la graniţele cu ţările învecinate. Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea elveţienilor este în favoarea unei aderări la spaţiul Schengen.

Arestarea în nordul Irakului a unui terorist de frunte

În cursul unei operaţiuni declanşate împotriva insugenţilor, trupe irakiene şi americane au operat peste 100 de arestări în zona oraşului Latifiyah situat la sud de Bagdad. În nordul Irakului a fost arestat Mullah Mahdi, lider al unei grupări teroriste, care întreţine legături cu teroristul numărul unu din Irak Abu Musab al-Zarqawi.

PRM: denominaţie labilă, fluctuaţie la vîrf

Consiliul Naţional PRM a decis alegerea lui Corneliu Vadim Tudor ca preşedinte al PRM. Acelaşi organ PRM a hotărât anularea modificărilor din statutul partidului făcute la plenara Consiliului Naţional din 12 martie, hotărându-se revenirea la titulatura Partidul România Mare.

Baku: demonstraţie a opoziţiei azere în sprijinul unor alegeri libere şi echitabile

Mii de sprijinitori ai opozitiei din Azerbaijan s-au adunat in piata centrala din Baku cerind guvernului sa organizeze alegeri libere si corecte in luna noiembrie. Nu au fost semnalate incidente. Marsul a fost organizat de 3 partide de opozitie. Un mars similar al opozitiei organizat pe 21 mai s-a soldat cu ciocniri cu politia si cu arestarea a aprozimativ 75 de membri ai opozitiei.

Sankt Petersburg: comemorarea victimelor represiunii staliniste din 1937

Activisti pentru apararea drepturilor omului din Rusia au comemorat la Sankt Petersburg victimele represiunii staliniste. Pe 4 iunie 1937 Stalin a declansat prigoana impotriva opozantilor sai. Membrii grupului Memorial au aruncat o coroana de flori in riul Neva, nu departe de inchisoarea Kresty, sediul politiei politice din vremea lui Stalin. Ceremonii s-au desfasurat si in satul Levashovo, in afara Sankt Petersburgului, unde aproximativ 46 de mii de oameni au fost omoriti in perioada stalinista si nu au morminte.

Jose Manuel Barosso respinge ideea redeschiderii negocierilor asupra Constituţiei UE

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a declarat ca nu sprijina ideea redeschiderii de negocieri pe problema Constitutiei europene si a cerut liderilor comunitari ca la intilnirea la virf din 16-17 iunie sa ajunga la un consens pentru adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013.

Carla del Ponte: Radovan Karagici şi Radko Mladici trebuie deferiţi justiţiei internaţionale

Procurorul sef pentru crime de razboi in fosta Yugoslavie Carla del Ponte a declarat ca biroul ei detine mai mult material video referitor la masacrul din Srebrenita din 1995. Carla del Ponte a spus ca materialele video difuzate in aceasta saptamina demonstreaza nevoia aducerii in fata justitiei internationale a fostilor lideri ai sirbilor bosniaci Radovan Karagici si Radko Mladici. In urma cu 10 ani la Srebrenita ai fost ucisi peste 8000 de musulmani bosniaci de catre echipele paramilitare sirbe.

16 ani de la reprimarea în sînge a demonstraţiei studenţilor chinezi de la Beijing

Masurile de securitate au fost intarite la Beijing, cu ocazia aniversarii a 16 ani de la reprimarea demonstratiei studentilor din Piata Tien Anmen. Sute de studenti neinarmati care manifestau pentru democratie si drepturi civice au fost ucisi de tancurile militiilor comuniste. La Hong Kong,in aceasta seara este organizat un priveghi la lumina luminarilor in memoria studentilor omoriti.

Moldova: sursă a traficului de femei pentru exploatare sexuală

In Raportul Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii referitor la traficul de persoane, Moldova este plasata in categoria tarilor sursa a traficului de femei pentru exploatare sexuala. In aceeasi categorie sint plasate tari precum Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Macedonia, Serbia-Muntenegru, Georgia, Slovenia si Turcia.

Ştirea zilei

In raportul Departamentului de stat se arata ca victime din Moldova sint din ce in ce mai mult traficate in Turcia, Orientul Mijlociu si Rusia - in aceasta din urma tara, mai cu seama minori. Informatii noi arata ca barbati din Moldova sint traficati in tarile baltice si tari ale fostei Uniuni Sovietice pentru munca la negru in constructii si agricultura. A crescut de asemenea numarul persoanelor traficate in Polonia pentru cersit, iar regiunea separatista Transnistria a ramas o zona de provenienta si de tranzit a traficului cu persoane.

”Guvernul Moldovei – se scrie in raportul Departamentului de stat american – nu indeplineste in totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului, chiar daca face eforturi semnificative in acest sens". In 2004, se arata mai departe in raport, s-a dublat numarul condamnarilor la pedepse cu inchisoarea pronuntate impotriva traficantilor. Guvernul Moldovei ar trebui sa se implice mai activ in lupta impotriva traficului de persoane, decit sa se bazeze numai pe initiativele organizatiilor non guvernamentale si pe cele ale institutiilor internationale - se mai arata in raportul Departamentului de stat dat publicitatii ieri seara la Washinton. De asemenea, raportul evidentiaza faptul ca eforturile guvernului pentru a ajuta victimele traficului continua sa fie inadecvate.

Preşedintele Bush salută acordul de retragere a forţelor ruseşti din Georgia

Presedintele Statelor Unite George Bush l-a felicitat pe liderul georgian Mihail Saakashvili pentru ca a obtinut promisiunea Rusiei de a-si retrage bazele militare din Georgia pina la sfirsitul anului 2008. Ieri, vorbind la intilnirea primilor ministri din tarile CSI de la Tblisi, Saakashvili a afirmat ca acordul semnat cu Moscova in acest sens deschide “o noua era“ in relatiile dintre cele doua tari.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG