Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

România şi Polonia vor ridica problematica Mării Negre la Consiliul European din decembrie, a anunţat la Varşovia ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu, după convorbiri cu preşedintele Lech Kaczynski şi cu premierul Jaroslaw Kaczynski. Pe agenda convorbirilor a figurat securitatea energetică, mai precis potenţialul zonei pontice care poate fi traversată de un traseu alternativ de transport de gaze şi petrol.

Şeful diplomaţiei române a discutat la Varşovia şi despre criza transnistreană, partea română şi cea poloneză subliniind necesitatea ca Uniunea Europeană să fie capabilă să preia responsabilităţi în formatul de mediere şi să elaboreze proiecte proprii de soluţionare a conflictului.

ONU va amîna luarea unei decizii în dosarul Kosovo pînă după alegerile din Serbia

Organizaţia Naţiunilor Unite va amîna luarea unei decizii asupra statului final al provinciei Kosovo pînă după alegerile care vor avea loc în Serbia la 21 ianuarie 2007. Anunţul a fost făcut de trimisul special al ONU Maarti Ahtisaari, care ar fi trebuie să-şi prezinte raportul pînă la sfîrşitul lui 2006. Majoritatea albaneză din Kosovo doreşte ca această provincie să fie independentă de Serbia.

Moscova: convorbiri Vladimir Putin - Aliaksandr Lukaşenka

Relaţiile dintre Rusia şi Belarus se dezvoltă cu succses, dar sînt probleme care trebuie rezolvate la nivel înalt, a spus preşedintele rus Vladimir Putin după convorbirile avute la Moscova cu omologul său belarus Aliaksandr Lukaşenka. Recent Rusia a ameninţat să mărescă preţul gazelor naturale livrate în Belraus de la 47 la 200 de dolari mia de metri cubi, dacă autorităţile de la Minsk nu dau Rusiei controlul asupra conductelor din această ţară.

Ştirea zilei

Preşedintele Statelor Unite George Bush a declarat că e dispus să coopereze cu Partidul Democrat după ce acesta a obţint conducerea ambelor camere ale Congresului american. Bush a spus că e pregătit dă primească sugestii şi idei de la democraţi care să ajute Statele Unite în a-i învinge pe teorişti.

Groznîi: referendum asupra amendării constituţiei?

Autorităţile din Cecenia iau în considerare organizarea unui referendum asupra modificării constituţiei acestei ţări.

Gigi Becali - suspendat şi amendat de Federaţia Română de Fotbal

Preşedintele şi proprietarul clubului Steaua Bucureşti Gigi Becali a fost suspendat pentru 18 luni şi obligat să plătească o amendă de 3800 de euro de Federaţia Română de Fotbal pentru atitudine injurioasă şi xenofobie. Becali a spus despre arbitrul Sorin Corpodean că e un hoţ şi l-a acuzat că a favorizat echipa Dinamo într-un mecci din prima divizie. Federaţia l-a acuzat pe patronul Stelei de xenofobie după ce acesta a afirmat „ar fi de rîsul lumii dacă ungurii de la CFR Cluj vor cîştiga campionatul”.

Buenos Aires: Hashemi Rafsanjani acuzat de implicare în atentatul din 1994

Un tribunal din Argentina a emis un mandat internaţional de arestare pe numele fostului preşedinte iranian Hashemi Rafsanjani şi al altor opt foste oficialităţi iraniene în legătură cu bombardarea unui centru evreiesc de la Buenos Aires în 1994. Autorităţile de la Teheran au respins demersul şi a cerut Interpolului să nu ia în seamă mandatul.

Londra: 1600 de persoane bănuite de activităţi teroriste

Eliza Manningham Buller, directoarea serviciului secret britanic MI5 a făcut cunoscut că MI5 supraveghează cel puţin 1600 de de persoane bănuite că sînt implicate în aproximativ 30 de posibile comploturi teroriste.

Ştirea zilei

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat că fostul lider liberal Theodor Stolojan poate reveni în partid dacă respectă regulile acestuia, în ceea ce priveşte ideile, principiile şi hotărîrile luate de conducerea acestei formaţiuni. În replică, Theodor Stolojan a spus că va candida la şefia PNL cînd Călin Popescu Tăriceanu şi grupul din jurul acestuia vor fi îndepărtaţi de la şefia PNL.

Acord ruso-american asupra condiţiilor de intrare a Rusiei în OMC

Rusia şi Statele Unite au ajuns la un acord de principiu asupra condiţiilor de intrare a Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Alice Bîtu, secretar de stat la finanţe, va conduce negocierile de aderarea la SEE

Negocierile pentru aderarea României la Spaţiul Economic European vor fi finalizate de Ministerul Finanţelor, atribuţiile negociatorului şef din partea României Leonard Orban urmînd să fie preluate de Alice Bîtu, secretar de stat la finanţe.

Taina Mărturisirii: metodă recomandată ierarhilor delatori

Sinodul Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, întrunit la Râmeţ (Alba), sub preşedinţia Mitropolitului Bartolomeu, a dezbătut problema dosarelor de securitate ale clerului. Potrivit unui comunicat al sinodului mitropolitan, ierarhii din cele patru eparhii ortodoxe consideră „din punct de vedere strict bisericesc, delaţiunea este un păcat, iar acesta se rezolvă, benevol şi integral, prin Taina Mărturisirii, efectul acesteia fiind recunoaşterea, căinţa, pocăinţa, îndreptarea şi, în final, purificarea morală; aceasta, fără a stingheri activitatea instituţiei anume create prin lege”.

Delegatie OSCE in vizita la Chisinau intre 10 si 13 noiembrie

Peste 30 de diplomaţi de rang înalt din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa se vor afla la Chişinău între 10 şi 13 noiembrie, la invitaţia preşedintelui Vladimir Voronin. Vizita va fi coordonată de misiunea OSCE în Moldova şi potrivit unui comunicat al biroului de presă al acestei organizaţii, ea va da posibilitaea diplomaţilor să se informeze de la sursă cu privire la situaţia din Moldova, şi la problemele legate de conflictul transnistrean. Se ia în calcul şi o întîlnire cu conducerea de la Tiraspol.

OCDE cere urgentarea reformelor in statele Europei de sud-est

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OCDE avertizează într-un raport că ţările din din Europa de Sud-Est, inclusiv Republica Moldova, trebuie să intensifice lupta împotriva corupţiei, să ia măsuri de întărire a cooperarea regionala, şi să încurajeze concurenţa, dacă vor să atragă mai multe investiţii străine directe. Potrivit OCDE dacă statele sud-est europene vor sa facă faţă economiilor mai avansate din Europa Centraă trebuie să grabească aplicarea reformelor

Inaugurarea noii Mari Sinagogi de la München - 68 de ani de la incendierea vechii sinagogi de catre nazisti

La 68 de ani după Noaptea de Cristal, dezlanţuită la 9 noiembre 1938 prin incendierea Marii Sinagogi din centrul oraşului München, în Piaţa Sf.Jacob din acest oraş a fost inaugurată Noua Mare Sinagogă, care e punctul central al Noului Centru Evreiesc, cel mai amplu proiect de acest gen din Europa. Noul Centru Evreiesc a fost conceput ca un loc al integrarii între evrei şi creştini, între evrei religioşi şi evrei laici. După terminarea construcţiei, oricine, indiferent de religie, va putea vizita sălile de concert, expoziţiile, muzeul, restaurantele, cafenelele, şi îşi va putea înscrie copiii la gradiniţa sau şcoala Centrului. Astăzi, circulaţia a fost închisă în centrul München-ului, pentru ca procesiunea transferarii Torei de la sinagoga Comunităţii Evreieşti la Noua Mare Sinagogă să poată înainta netulburată.

Reactii internationale la demisia lui Donald Rumsfeld

Ministrul rus al apărării Serghei Ivanov a declarat că, în opinia sa, demisia ministrului american al apărării Donald Rumsfeld nu va avea nici un efecet asupra relaţiilor dintre ministerele apărării din Rusia şi Statele Unite, pe care le-a calificat drept constructive.

Premierul australian John Howard a spus că plecarea lui Rumsfeld nu va duce la o modificare fundamentală a politici americane. Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez, un critic al politicii preşedintelui George Bush, a spus că era cazul ca Rumsfeld să demisioneze.

Dosarul nord coreean pe agenda discutiilor de la Beijing dintre Nicholas Burns si Alexander Alexeiev

Subsecretarul de stat american Nicholas Burns a discutat la Beijing cu adjunctul ministrului rus de externe Alexander Alexeiev reluarea negocierilor privind dezarmarea nucleara a Coreii de Nord. Săptămîna trecută regimul comunist de la Fenian a acceptat să înceteze boicotarea tratativelor multipartite de rezolvare a crizei nucleare din penisnsula coreeană. Alexeiev e citat cu declaraţia că negocierile nu vor fi reluate mai devreme de mijlocul lunii decembrie.

Inmormintarea a 18 civili palestinieni ucişi in Fisia Gaza într-un bombardament israelian

Zecii de mii de locuitori ai Fîşiei Gaza au luat parte la înmormîntarea celor 18 civili palestinieni ucişi miercuri într-un bombardament israelian. Între cei ucişi s-au aflat femei şi copii. Premierul israelian Ehud Olmert a declarat că bombardamentul s-a datorat unei erori tehnice, a spus ca Israelul nu are ca politică uciderea de civili, şi şi-a exprimat regretul pentru tragedie. Liderul Hamas Haled Mishal le-a cerut militanţilor să riposteze, iar Statele Unite au cerut ambelor părţi să dea dovadă de reţinere.

Moscova: Curtea Suprema respinge achitarea persoanelor acuzate de asasinarea redactorului sef al editiei rusesti a revistei „Forbes”

Curtea Supremă din Rusia a respins decizia de achitare a trei persoane bănuite de implicare în asasinarea jurnalistului american Paul Klebnikov, şi a ordonat rejudecarea acestora. Klebnikov, redactorului sef al ediţiei ruseşti a revistei „Forbes” a fost asasinat la Moscova în iulie 2004.

Majoritatea in Senatul american se decide in statul Virginia

E posibil ca Partidul Democrat din Statele Unite, aflat în opoziţie, să obţină controlul ambelor camere ale Congresului, pentru prima oară în 12 ani. Democraţii controlează deja Camera Reprezentanţilor, si agentiile de ştiri americane prognozează că democratul Jim Webb l-a învins pe republicanul George Allen în alegerile pentru Senat din statul Virginia. Dacă acest rezultat se confirmă, democraţii vor avea o majoritate de 51 la 49 în Senat.

PSD din Cluj cere predarea dosarelor preoţilor - informatori către conducerile cultelor

Filiala PSD Cluj cere Colegiului CNSAS, Preşedinţiei şi serviciilor secrete predarea dosarelor preoţilor care au colaborat cu Securitatea către conducerile cultelor, pentru ca acestea să ia măsurile care se impun. Preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan a afirmat că eventualele cazuri de preoţi-informatori trebuie judecate de sfintele sinoade ale bisericilor, pentru a nu afecta credibilitatea cultelor şi a transfera scandalul creat în exterior, şi a precizat că aceste demers are în vedere toate cultele din România, inclusiv cele maghiare.

Rusia condamnata la CEDO in dosarul disparitiei a doi ceceni

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia la plata a 90 de mii de euro în cazul dispariţiei şi a prezumtivei ucideri de către autorităţile ruse a doi ceceni. Este a treia decizie în patru luni pe care CEDO o pronunţă împotriva Rusiei, în cazuri legate de războiul din Cecenia.

Ştirea zilei

După o reniune a cabinetului său, Preşedintele Statelor Unite George Bush a declarat că, indiferent de afilierea lor la un partid sau altul, toţi politicieni americani au obligaţia să asigure resursele şi sprijinul necesar pentru ca trupele din Irak să fie învingătoare. Vorbind după o reuniune a cabinetului său, George Bush a spus: „Primesc orice idee sau sugestie care să ne ajute la atingerea obiectivelor noastre de a-i înfrînge pe terorişti şi de a ne asigura că guvernul democratic din Irak va învinge” .

Suspendare articolului din Statutul parlamentarilor care interzice deţinerea unui mandat dublu

Birourile Permanente ale celor două Camere au acceptat propunerea ca Legislativul să voteze, cu titlu tranzitoriu, o suspendare a unui articol din Statutul parlamentarilor. Este vorba de articolul care interzice deţinerea unui mandat dublu. Prin suspendarea acestui articol, europarlamentarii români vor putea fi şi membri ai Parlamentului român după 1 ianuarie 2007.

Ştirea zilei

Liderul deputaţilor liberali Crin Antonescu a anunţat că va renunţa la şefia grupului PNL din Cameră dacă o majoritatea acestuia va solicita începerea de negocieri cu Theodor Stolojan. 35 de membri ai PNL au semnat un apel pentru reprimirea în PNL a lui Theodor Stolojan. Apelul este semnat de 10 senatori, 20 de deputaţi, trei preşedinţi de filiale judeţene şi doi primari, toţi liberali, în frunte cu Gheorghe Flutur, Ionuţ Popescu, Adrian Cioroianu şi Dragoş Ujeniuc.

Theodor Stolojan a declarat că revenirea sa în PNL este posibilă doar dacă va exista garanţia că principiile şi valorile liberale vor fi respectate, adăugînd însă că din comportamentul actualei conduceri liberale nu se poate deduce, sub nici o formă, acum sau în viitor, o asemenea garanţie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG