Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

România intră în această noapte nu doar în Anul Nou, ci şi în Uniunea Europeană. Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să iasă pe străzi la manifestaţiile pregătite de autorităţi. La Bucureşti, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, în ciuda divergenţelor politice cu preşedintele Traian Băsescu şi contrar relatărilor anterioare, cei doi vor fi împreună în momentul intrării României în Uniunea Europeană. Premierul Tăriceanu a spus la Realitatea TV că împreună cu preşedintele Băsescu va sta alături de o delegaţie de oficalităţi europene pe scena din Piaţa Revoluţiei din Bucureşti.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei care preia preşedinţia Uniunii Europene şi comisarul european pentru extindere, Olli Rehn s-au aflat azi la Sibiu, oraş care împreună cu Luxemburgul va fi capitala culturală europeană în 2007. Ei au urat României bun venit în Uniunea Europeană, spunând că pentru România începe o nouă epocă.

Închiderea a două din cele patru reactoare de la Kozlodui

Bulgaria se pregăteşte să închidă în această noapte o parte a centralei nucleare vetuste de la Kozlodui – ceea ce va reduce capacităţile bulgare de producere a energie electrice, dar reprezintă un angajament asumat faţă de Uniunea Europeană. Cu doar două ore înainte de miezul nopţii inginerii bulgari vor închide 2 din cele patru reactoare de la Kozlodui. Directorul centralei, Kiril Nikolov, a spus că în urma operaţiunii producţia de energie electrică va scădea cu o cantitate egală cu cea a exportului de curent electric al Bulgariei. Uniunea Europeană a promis Bulgariei să compenseze parţial pierderile.

Serie de explozii în câteva pieţe şi centre comerciale din Bangkok

Cel puţin doi oameni şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi după o serie de explozii în câteva pieţe şi centre comerciale din Bangkok. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru explozii, dar poliţia avertizase asupra posibilităţii unei atentat legat de insurgenţa musulmană din sudul ţării.

Ştirea zilei

Concernul rus Gazprom a declarat că negocierile cu autorităţile beloruse asupra preţului de livrare a gazelor naturale în Belarus continuă, fără să se fi ajuns deocamdată la vreun rezultat.

Potrivit unor relatări, la solicitarea Gazpromului l-a Moscova a venit principalul negociator belorus, prim-vicepremierul Vladimir Semashko.

Concernul rus a avertizat că va opri la întîi ianurie la ora 10 livrarea gazului în Belarus dacă autorităţile de la Minsk nu vor accepta să plătească în anul viitor 105 dolari pentru mia de metri cubi de gaze – dublu faţă de cât plătesc astăzi, dar oricum sub preţul de piaţă. Minskul a ameninţat la rândul său să oprească în acest caz tranzitul gazelor ruseşti prin Belarus spre Uniunea Europeană.

Ministrul rus al Educaţiei impacient în legătură cu lentoarea reluării importurilor de vin

Co-preşedintele rus al comisiei guvernamentale de cooperare Rusia-Republica Moldova, ministrul Educaţiei de la Moscova, Andrei Fursenko, şi-a exprimat speranţa că vinurile moldoveneşti vor reveni în următoarele luni în magazinele din Rusia. „Cred că acest eveniment nu se va lăsa aşteptat multă vreme”, a declarat Fursenko la Radio „Eho Moscvy”.

Surse de la agenţia Moldova Vin, citate de Basa-press declarau ieri că exportul vinurilor moldoveneşti în Rusia ar putea reîncepe pe 15 februarie, la aproape un an de când fusese oprit de autorităţile sanitare ruse, pe motiv că vinurile moldoveneşti ar fi de calitate proastă şi ar conţine nitraţi.

Saddam Hussein înmormîntat în satul natal de lîngă Tikrit

Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein a fost înmormântat în cursul nopţii în satul său natal din apropierea oraşului Tikrit. Saddam Hussein a fost executat prin spânzurare sîmbătă dimineaţă, în urma condamnării la moarte pentru crime împotriva umanităţii, în cazul masacrului de la Dujail din 1982, când din ordinul său au fost ucişi 148 de irakieni şiiţi. Rudele fostului dictator au spus că la funeralii au participat guvernatorul provinciei Salaheddin şi lideri ai tribului Albu Nasir din care făcea parte Hussein.

Premierul Spaniei suspendă armistiţiu cu mişcarea separatistă bască ETA

Premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat că va suspenda iniţiativa de pace cu mişcarea separatistă bască ETA, în urma exploziei de ieri a unei maşini capcană la aeroportul internaţional de la Madrid. Explozia care a rănit 19 oameni a fost pusă pe seama grupării de gherilă ETA care încetase atacurile cu bombă în martie în urma încheierii unui armistiţiu cu Guvernul spaniol.

100 de supravieţuitori ai naufragiului din largul coastei insulei Java

Autorităţile din Indonezia au anunţat că au găsit 66 de cadavre, în urma scufundării unui vas în cursul unei furtuni în largul coastei insulei Java. În momentul naufragiului la bordul vasului de pasageri se aflau aproximativ 600 de oameni. Anterior se anunţase că ar fi fost salvaţi peste 100 dintre aceştia, dar operaţiunile de salvare au fost împiedicate de vremea proastă.

Comandantul trupelor americane din Afganistan întrevede o intensificare a atacurilor talibanilor

Comandantul trupelor americane din Afganistan general-locotenentul Karl Eikenberry a prognozat înainte de plecarea din acest post un nivel mai ridicat al confruntărilor cu forţele talibane anul viitor. Într-un interviu pentru Associated Press, Eikenberry a spus că militanţii talibani vor încerca să atace posturile de grăniceri, vor intensifica atacurile sinucigaşe cu bombă şi vor întreprinde incursiuni în centrele de districte, folosind grupe înarmate de la 25 la 100 de combatanţi.

Cu toate acestea, a spus generalul Karl Eikenberry, care va părăsi la sfârşitul lunii ianuarie postul pe care îl deţine în Afganistan, eforturile talibanilor nu vor reprezenta “o provocare militară semnificativă” pentru forţele americane, afgane şi ale NATO.

Sicriul cu corpul fostului preşedinte Gerald Ford expus la Capitoliu

La Washington, membri ai Congresului au onorat memoria fostului preşedinte american, Gerald Ford, care a decedat marţi la vârsta de 93 de ani. Corpul său se află la Capitoliu unde va rămână până la înmormântarea planificată pentru 2 ianuarie. Vicepreşedintele Dick Cheney l-a elogiat sâmbătă la Capitoliu pe preşedinte Ford pentru meritele sale în restabilirea demnităţii instituţiei prezidenţiale americane afectate de scandalul Watergate. Gerald Ford a preluat preşedinţia în 1974 după demisia lui Richard Nixon în urma scandalului Watergate.

Havana: mesajul de anul nou al lui Fidel Casto

Preşedintele Cubei, Fidel Casto a spus într-un mesaj de Anul Nou că sănătatea sa se restabileşte încet după operaţia la stomac de astă vară şi le-a mulţumit cubanezilor pentru curajul de care au dat dovadă pe parcursul lunilor în care el s-a aflat în convalescenţă. În vârstă de 80 de ani, liderul cubanez nu a apărut în public din luna iulie când i s-a făcut operaţia.

Preşedintele moldovean Voronin inaugurează aşa zisul Pom de Crăciun al Ţării

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a inaugurat sîmbătă, cu o seară înaintea Anului Nou, aşa zisul Pom de Crăciun al Ţării, instalat în centrul Chişinăului. Preşedintele Voronin a fost însoţit de primarul general interimar Vasile Ursu şi de Moş Crăciun.

Reluarea exportului de vinuri moldoveneşti în Rusia la 15 februarie?

Exportul vinurilor moldoveneşti în Rusia ar putea fi reluat pe 15 februarie, la aproape un an de la stoparea lui de către autorităţile ruse. Potrivit agenţiei Basa-press, la un acord preliminar pentru reluarea exporturilor s-ar fi ajuns la negocieri între Agenţia Moldova Vin şi Departamentul sanitar rus Rospotrebnadzor. Livrarile vor putea fi efectuate doar de catre combinatele de vinuri si companiile acceptate de catre o comisie speciala moldo-rusă, loturile de vin destinate exportului urmând să fie analizate şi autorizate de Centrul national de certificare a productiei alcoolice.

Sute de oameni daţi dispăruţi în urma scufundării unui vas de pasageri în largul insulei Java

Oficialităţi din Indonezia au făcut cunoscut că sute de oameni sînt daţi dispăruţi în urma scufundării unui vas în largul insulei Java în timpul unei furtuni. Acţiunile de salvare sunt împiedicate de vremea rea. Ministrul indonezian al Transporturilor a spus că din cei peste 550 de pasageri au fost salvaţi doar câţiva oameni.

Concernul rus Gazprom susţine că la negocierile cu Minskul se bate pasul pe loc

Concernul rus Gazprom a declarat că nu s-au înregistrat progrese la negocierile cu autorităţile beloruse privind preţul gazelor naturale ruseşti livrate Republicii Belorus. "Convorbirile se află în curs de desfăşurare, dar nimeni nu trebuie să se aştepte la vreun rezultat palpabil de la acestea, până când la Moscova nu va veni principalul negociator – prim-vicepremierul belorus Vladimir Semashko”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenka, declara ieri odată cu trimiterea la Moscova a unei noi delegaţii de negocieatori de rang inferior că Belarusul nu se va lăsa atras în ceea ce el a numit “şantajul” Gazprom-ului. Concernul rus a avertizat că va opri pe 1 ianuarie livrarea gazului în Belarus dacă autorităţile de la Minsk nu vor accepta să plătească 105 dolari pentru mia de metri cubi de gaze – dublu faţă de cât plătesc în prezent. Minskul a ameninţat la rândul său să oprească în acest caz tranzitul gazelor ruseşti prin Belarus spre Uniunea Europeană.

Explozie într-o parcare a aeroportului Barajas de la Madrid

O explozie s-a produs într-o parcare de la aeroportul Barajas de la Madrid, rănind cel puţin un om. Nu sunt cunoscute deocamdată cauzele exploziei. Potrivit unor relatări, poliţia spaniolă s-ar fi aflat în parcare în momentul exploziei câutând o maşină capcană. Postul naţional de radio relatează că autorităţile ar fi primit un apel de avertisment din partea unei persoane care pretindea că face parte din organizaţia separatistă bască ETA.

Ceremoniile funerare pentru fostul preşedinte american Gerald Ford

În Statele Unite au început ceremoniile funerare pentru fostul preşedinte Gerald Ford, care vor dura şase zile. Corpul neînsufleţit este transportat la Washington din Palm Desert, un orăşel în apropiere de Los Angeles, unde fostul preşedinte a decedat marţi la vârsta de 93 de ani. Gerald Ford devenit preşedinte al Statelor Unite în 1974, după demisia preşedintelui Richard Nixon în urma scandalului Watergate. Prin politica sa el a restabilit încrederea Americii în instituţia prezidenţială.

Ştirea zilei

Saddam Hussein a fost spânzurat în zorii zilei la Bagdad. Mai multe televiziuni occidentale au preluat şi difuzat imagini cu escortarea acestuia spre locul execuţiei.

Saddam Hussein a fost condamnat la moarte pe 5 noiembrie pentru crime împotriva umanităţii în cazul masacrului de la Dujail din 1982, când din ordinul său au fost ucişi 148 de irakieni şiiţi. Pe 26 decembrie, o curte de apel irakiană a menţinut acest verdict dat de prima instanţă.

Procesul a durat un an, iar pe parcursul lui au fost ucişi trei dintre avocaţii fostului lider irakian, iar şeful completului de judecată şi-a dat demisia pe motivul unor interferenţe politice.

În Irak trupele americane se află în stare de alertă pentru a reacţiona la eventuale acţiuni ale insurgenţilor minorităţii sunite, din rîndurile căreia provenea şi Saddam Hussein.

Preşedintele american George Bush a declarat că execuţia survine după un proces corect, de care victimele regimului lui Saddam Hussein nu au avut parte.

La Canberra, ministrul australian de externe Alexander Downer a declarat că în urma execuţiei poporul irakian scapă în fine de temerea unei reveniri la putere a lui Saddam Hussein.

La Londra, ministrul de externe britanic Margaret Beckett a afirmat că Saddam Hussein a fost executat pentru crimele săvîrşite. Beckett a ţinut însă să precizeze că guvernul britanic nu susţine ideea pedepsei capitale.

La Teheran, vice-ministrul de externe iranian Hamid Reza Asefi a salutat executatea lui Saddam Hussein, calificînd-o o victorie pentru toţi irakienii.

Oficialităţi afgane au reacţionat urând “pace şi prosperitate” Irakului. La Roma, Vaticanul a declarat că executarea lui Saddam Hussein a fost un eveniment “tragic” şi riscă să alimenteze “sentimente de răzbunare”.

Rusia şi India şi-a exprimat regretul în legătură cu executarea fostului lider irakian. Organizaţiile pentru drepturile omului Human Rights Watch şi Amnesty International au descris procesul şi executarea lui Saddam Hussein ca “profund eronate”.

Guvernul de la Chişinău prelungeşte pînă la 1 iulie 2007 practica de a acorda gratis paşapoarte locuitorilor din Transnistria

64 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene au primit gratis anul acesta acte de identitate din sistemul naţional de paşapoarte al Republicii Moldova. Agenţia Basa-press citează Ministerul Integrării de la Chişinău spunând că hotărârea de Guvern prin care au fost acordate aceste facilităţi locuitorilor din stânga Nistrului a fost prelungită cu şase luni, până la 1 iulie 2007. Costul nesubvenţionat al unui buletin de identitate moldovenesc, pe care îl achită locuitorii din dreapta Nistrului, variază între 125 şi 586 de lei, în funcţie de durata perfectării lui, iar al unui paşaport – între 245 şi 1392 de lei. Potrivit datelor Ministerului Reintegrării, din cei peste jumătate de milion de locuitori ai regiunii transnistrene, peste 60 la sută ar deţine cetăţenia moldovenească.

Mihail Formuzal investit în funcţia de başcan la Comrat

Noul guvernator al autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal a fost investit în funcţie la casa de cultură din Comrat. În campania electorală, noul başcan a promis să deschidă reprezentanţe comercial-economice şi culturale ale Găgăuziei în Turcia, Rusia, Bulgaria şi Ucraina şi să pună în aplicare un proiect numit "readucerea acasă a compatrioţilor", vizindu-i pe găgăuzii care muncesc peste hotare.

În trecut primar al oraşului Ciadărlunga, Formuzal a fost ales ca başcan în turul doi de scrutin, când l-a învins, pe 17 decembrie, pe primarul Comratului, Nicolai Dudoglo. Candidatul sprijinit de Partidul Comuniştilor în Găgăuzia, fostul başcan Gheorghii Tabunşcic, fusese eliminat din competiţie în primul tur.

Ştirea zilei

Liderul de la Minsk, Alyaksandr Lukashenka a spus că Belarusul nu se va lăsa atras în ceea ce el a numit “şantajul” Gazprom-ului. Concernul rus a avertizat că va opri pe 1 ianuarie livrarea gazului în Belarus dacă autorităţile de la Minsk nu vor accepta să plătească 105 dolari pentru mia de metri cubi de gaze – dublu faţă de cât plătesc astăzi. Minskul a ameninţat la rândul său să oprească în acest caz tranzitul gazelor ruseşti prin Belarus spre Uniunea Europeană. O nouă delegaţie belorusă a plecat la Moscova pentru negocieri, iar un consilier al ministrului belorus al Energiei a declarat că Minskul are speranţe întemeiate că se va ajunge în cele din urmă la un acord.

Relatări contradictorii în legătură cu iminenţa executării lui Saddam Hussein

Judecătorul irakian de la Curtea de apel care l-a condamnat la moartea pe Saddam Hussein a declarat că acesta va fi executat astăzi sau cel mai târziu maine. Judecătorul Munir Haddad este citat cu această declaraţie de agenţia Associated Press. În acelaşi timp, principalul avocat al lui Hussein a declarat agenţiei Reuters că a fost chemat de autorităţile americane să preia lucrurile personale ale lui Saddam Hussein, pe cale să fie transferat către autorităţile irakiene pentru execuţie.

Dar aceste declaraţii ale avocatului au fost infirmate de o precizare de ultimă oră a Departamentului de Stat al Statelor Unite, potrivit căreia Saddam Hussein rămâne în custodia autorităţilor americane şi că statutul său nu s-a schimbat.

15 ianuarie - data limită pentru depunerea ofertelor pentru posturile Antena C şi EuroTV

Consiliul Municipal Chişinău a scos la privatizare posturile municipale Radio Antena C şi Euro TV, anunţând că aşteaptă până pe 15 ianuarie ofertele investitorilor locali şi străini. Activele Antenei C depăşesc suma de jumătate de milion de lei, iar cele ale Euro TV sunt de aproape 15 milioane. Privatizarea celor două posturi, cerută de Consiliul Coordonator al Audiovizualului pe baza noii legi a audiovizualului, este constestată de angajaţi care critică modul netransparent în care a fost luată decizia. Organizaţii locale de jurnalişti, unele partide extraparlamentare şi mai mulţi diplomaţi europeni s-au arătat îngrijoraţi de situaţia celor două posturi.

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat depozitul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru a verifica situaţia predării dosarelor de către serviciile de informaţii. „Nu pot garanta că nu s-au sustras dosare, dar pot garanta că nu am dat dispoziţie să dispară", a declarat Traian Băsescu la depozitul de la Popeşti-Leordeni. El a spus că au fost transferate aproape 2 milioane de dosare. Serviciul Român de Informaţii mai are înca în arhiva proprie in jur de 75.000 de dosare, care, potrivit SRI se referă la chestiuni de contraspionaj şi antiterorism. Deschiderea acestor dosare ar putea fi examinată după 1 ianuarie în comisii mixte ale SRI şi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Ambasadorul american Taubman salută aderarea României la Uniunea Europeană

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Nicolas Taubman a felicitat poporul şi autorităţile române pentru aderarea României la Uniunea Europeana. “Statele Unite au sprijinit puternic candidatura Romaniei la Uniunea Europeana. Aderarea reprezinta un pas major pe drumul construirii unei democratii juste si durabile si al raspandirii beneficiilor dezvoltarii economice in randul tuturor cetatenilor Romaniei. Este un moment de schimbare istorica, de mare bucurie si şansă”, se spune într-un mesaj special al ambasadorului american.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG