Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas acuzat de Al Qaida că trădează cauza Islamului

Numărul doi din conducerea reţelei Al-Qaida Ayman al-Zawahri l-a acuzat pe preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmud Abbas că trădează Islamul şi că e colaboratorul Statelor Unite şi al Israelului. Al-Zawahri a acuzat şi guvernele egiptean, saudit şi yemenit că servesc interesle Statelor Unite. Declaraţia, postată pe Internet, nu a putut fi autentificată.

Minskul acceptă dublarea preţului la gazele naturale ruse

Republica Belarus şi concernul rusesc de stat Gazprom au semnat în ultimele clipe ale anului 2006 un acord prin care autorităţile de la Minsk au evitat întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia, acceptînd dublarea preţului pentru mia de metri cubi de gaz, de la 46 la 100 de dolari. Înainte de încheierea acordului, Minsk-ul a ameninţat că că va bloca tranzitarea teritoriului său a gazului rusesc destinat Europei Occidentale. Ambele ţări s-au acuzat reciproc de şantaj în această dispută, care a fost similară cu aceea de la sfîrşitului anului 2005 dintre Ucraina şi Gazprom.

Germania preia preşedinţia Uniunii Europene

Germania preia preşedinţia Uniunii Europene şi cea a grupului statelor puternic industrializate G-8. Tratatul constituţional al blocului pan-european, securitatea energetică, şi revigorarea procesului de pace în Orientul Mijlociu sunt principalele puncte pe agenda europeană a autorităţilor de la Berlin.

Sibiul - capitală culturală europeană

Începînd de astăzi, Sibiul este – împreună cu Luxemburg – capitală culturală europeană. Este pentru prima oară cînd două capitale culturale ale Europei îşi coordonează acţiunile culturale de-a lungul anului.

Ştirea zilei

România şi Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene. La Bucureşti, momentul a fost marcat la miezul nopţii trecute de preşedintele Traian Băsescu, care a spus mulţimii entuziaste adunate în Piaţa Universităţii: „Intrarea în Uniunea Europeană vă garantează libertatea de a hotărî pentru voi. Am ajuns aici pentru ca aţi vrut voi şi am ajuns aici pentru ca cetăţenii Uniunii ne-au ajutat”.

Gheorghi Pîrvanov: "Cel mai important moment din istoria Bulgariei"

La Sofia, preşedintele Gheorghi Pîrvanov a declarat că intrarea Bulgariei în Uniunea Europeană este cel mai important moment din istoria acestei ţări.

Preşedintele ceh Vaclav Klaus salută aderarea României şi Bulgariei la UE

În mesajul de Anul Nou, rostit la Castelul din Praga, preşedintele Vaclav Klaus a declarat că Cehia nu trebuie să trateze România şi Bulgaria aşa cum a fost ea tratată de unii din membrii Uniunii Europene, la aderarea din 2004, ca membru de rangul doi al Uniunii.

Mesajul de Anul Nou al Papei Benedict XVI

În mesajul său de Anul Nou, Papa Benedict al XVI-lea a cerut tuturor popoarelor să conlucreze pentru a aduce pacea în lume. “Din cauză că fiecare fiinţă umană, indiferent de rasă, cultură sau religie, e creată după chipul şi asemnarea lui Dumnezeu, toate fiinţele umane au aceeaşi demnitate. De aceea fiecare fiinţă umană trebuie respectată. În zilele noastre, se vorbeşte mult despre drepturile omului, dar deseori se uită că aceste drepturi au nevoie de o bază stabilă, nu una relativă sau care să fie doar o chestiune ce ţine de opinia cuiva”

Ştirea zilei

După semnarea unui nou acord între Minsk şi Gazprom, acord prin care preţul gazelor ruseşti se ridică la 100 de dolari (de la 46) pentru mia de metri cubi, preşedintele Republicii Belarus Lukaşenka a declarat că ţara sa se confruntă cu o nouă realitate economică.

La rîndul său, premierul belarus Sidorski nu şi-a ascuns dezamăgirea în legătură cu rezultatul negocierilor dintre Minsk şi Gazprom. Sidorski a amintit că guvernul său a încercat să obţină un preţ de cel mult 75 de dolari mia de metri cubi. Concernu rus care a cerut iniţial un preţ de 105 dolari, ameninţasă să întrerupă livrările de gaze dacă nu se ajungea la un acord pînă la miezul nopţii. În cursul negocierilor, ambele părţi s-au acuzat de şantaj.

Demonstraţie sunită împotriva executării lui Saddam Hussein

Sute de arabi suniţi au protestat împotriva executării lui Saddam Hussein, acuzînd elita politică şiită de a fi răspunzătoare de moartea fostului preşedinte irakian. Demonstraţia sunită a avut loc în satul Ad-Dawr, satul în care a fost capturat Saddam Hussein în decembrie 2003. Saddam Hussein a fost înmormîntat în satul său natal Al-Awja de lîngă Tikrit. El a fost executat sîmbătă prin spînzurătoare pentru crime împotriva umanităţii.

Atentatele de la Bankok comise de partizanii fostului premier Shinavatra?

Guvernul instalat de armata tailandeză a acuzat forţele loiale fostului premier Shinavatra de a fi comis seria de atentate de duminică de la Bankok. Shinawatra, care a fost înlăturat de la putere în septembrie 2006 în urma unui putsch, a respins orice legătură cu teroriştii, ale căror atentate s-au soldat cu trei morţi şi 38 de răniţi.

Insurgenţii islamişti din Somalia în retragere în faţa forţelor guvernamentale şi etiopiene

Premierul somalez Ali Mohamed Gedi a oferit insurgenţilor islamişti o amnistie dacă depun armele pînă vineri 5 ianuarie. Oferta survine după ce forţele guvernamentale susţinute de trupe etiopiene au alungat insurgenţii islamişti din ultimul bastion pe care îl mai deţineau lîngă oraşul port Kismayu.

Ştirea zilei

România intră în această noapte nu doar în Anul Nou, ci şi în Uniunea Europeană. Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să iasă pe străzi la manifestaţiile pregătite de autorităţi. La Bucureşti, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, în ciuda divergenţelor politice cu preşedintele Traian Băsescu şi contrar relatărilor anterioare, cei doi vor fi împreună în momentul intrării României în Uniunea Europeană. Premierul Tăriceanu a spus la Realitatea TV că împreună cu preşedintele Băsescu va sta alături de o delegaţie de oficalităţi europene pe scena din Piaţa Revoluţiei din Bucureşti.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei care preia preşedinţia Uniunii Europene şi comisarul european pentru extindere, Olli Rehn s-au aflat azi la Sibiu, oraş care împreună cu Luxemburgul va fi capitala culturală europeană în 2007. Ei au urat României bun venit în Uniunea Europeană, spunând că pentru România începe o nouă epocă.

Închiderea a două din cele patru reactoare de la Kozlodui

Bulgaria se pregăteşte să închidă în această noapte o parte a centralei nucleare vetuste de la Kozlodui – ceea ce va reduce capacităţile bulgare de producere a energie electrice, dar reprezintă un angajament asumat faţă de Uniunea Europeană. Cu doar două ore înainte de miezul nopţii inginerii bulgari vor închide 2 din cele patru reactoare de la Kozlodui. Directorul centralei, Kiril Nikolov, a spus că în urma operaţiunii producţia de energie electrică va scădea cu o cantitate egală cu cea a exportului de curent electric al Bulgariei. Uniunea Europeană a promis Bulgariei să compenseze parţial pierderile.

Serie de explozii în câteva pieţe şi centre comerciale din Bangkok

Cel puţin doi oameni şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi după o serie de explozii în câteva pieţe şi centre comerciale din Bangkok. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru explozii, dar poliţia avertizase asupra posibilităţii unei atentat legat de insurgenţa musulmană din sudul ţării.

Ştirea zilei

Concernul rus Gazprom a declarat că negocierile cu autorităţile beloruse asupra preţului de livrare a gazelor naturale în Belarus continuă, fără să se fi ajuns deocamdată la vreun rezultat.

Potrivit unor relatări, la solicitarea Gazpromului l-a Moscova a venit principalul negociator belorus, prim-vicepremierul Vladimir Semashko.

Concernul rus a avertizat că va opri la întîi ianurie la ora 10 livrarea gazului în Belarus dacă autorităţile de la Minsk nu vor accepta să plătească în anul viitor 105 dolari pentru mia de metri cubi de gaze – dublu faţă de cât plătesc astăzi, dar oricum sub preţul de piaţă. Minskul a ameninţat la rândul său să oprească în acest caz tranzitul gazelor ruseşti prin Belarus spre Uniunea Europeană.

Ministrul rus al Educaţiei impacient în legătură cu lentoarea reluării importurilor de vin

Co-preşedintele rus al comisiei guvernamentale de cooperare Rusia-Republica Moldova, ministrul Educaţiei de la Moscova, Andrei Fursenko, şi-a exprimat speranţa că vinurile moldoveneşti vor reveni în următoarele luni în magazinele din Rusia. „Cred că acest eveniment nu se va lăsa aşteptat multă vreme”, a declarat Fursenko la Radio „Eho Moscvy”.

Surse de la agenţia Moldova Vin, citate de Basa-press declarau ieri că exportul vinurilor moldoveneşti în Rusia ar putea reîncepe pe 15 februarie, la aproape un an de când fusese oprit de autorităţile sanitare ruse, pe motiv că vinurile moldoveneşti ar fi de calitate proastă şi ar conţine nitraţi.

Saddam Hussein înmormîntat în satul natal de lîngă Tikrit

Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein a fost înmormântat în cursul nopţii în satul său natal din apropierea oraşului Tikrit. Saddam Hussein a fost executat prin spânzurare sîmbătă dimineaţă, în urma condamnării la moarte pentru crime împotriva umanităţii, în cazul masacrului de la Dujail din 1982, când din ordinul său au fost ucişi 148 de irakieni şiiţi. Rudele fostului dictator au spus că la funeralii au participat guvernatorul provinciei Salaheddin şi lideri ai tribului Albu Nasir din care făcea parte Hussein.

Premierul Spaniei suspendă armistiţiu cu mişcarea separatistă bască ETA

Premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat că va suspenda iniţiativa de pace cu mişcarea separatistă bască ETA, în urma exploziei de ieri a unei maşini capcană la aeroportul internaţional de la Madrid. Explozia care a rănit 19 oameni a fost pusă pe seama grupării de gherilă ETA care încetase atacurile cu bombă în martie în urma încheierii unui armistiţiu cu Guvernul spaniol.

100 de supravieţuitori ai naufragiului din largul coastei insulei Java

Autorităţile din Indonezia au anunţat că au găsit 66 de cadavre, în urma scufundării unui vas în cursul unei furtuni în largul coastei insulei Java. În momentul naufragiului la bordul vasului de pasageri se aflau aproximativ 600 de oameni. Anterior se anunţase că ar fi fost salvaţi peste 100 dintre aceştia, dar operaţiunile de salvare au fost împiedicate de vremea proastă.

Comandantul trupelor americane din Afganistan întrevede o intensificare a atacurilor talibanilor

Comandantul trupelor americane din Afganistan general-locotenentul Karl Eikenberry a prognozat înainte de plecarea din acest post un nivel mai ridicat al confruntărilor cu forţele talibane anul viitor. Într-un interviu pentru Associated Press, Eikenberry a spus că militanţii talibani vor încerca să atace posturile de grăniceri, vor intensifica atacurile sinucigaşe cu bombă şi vor întreprinde incursiuni în centrele de districte, folosind grupe înarmate de la 25 la 100 de combatanţi.

Cu toate acestea, a spus generalul Karl Eikenberry, care va părăsi la sfârşitul lunii ianuarie postul pe care îl deţine în Afganistan, eforturile talibanilor nu vor reprezenta “o provocare militară semnificativă” pentru forţele americane, afgane şi ale NATO.

Sicriul cu corpul fostului preşedinte Gerald Ford expus la Capitoliu

La Washington, membri ai Congresului au onorat memoria fostului preşedinte american, Gerald Ford, care a decedat marţi la vârsta de 93 de ani. Corpul său se află la Capitoliu unde va rămână până la înmormântarea planificată pentru 2 ianuarie. Vicepreşedintele Dick Cheney l-a elogiat sâmbătă la Capitoliu pe preşedinte Ford pentru meritele sale în restabilirea demnităţii instituţiei prezidenţiale americane afectate de scandalul Watergate. Gerald Ford a preluat preşedinţia în 1974 după demisia lui Richard Nixon în urma scandalului Watergate.

Havana: mesajul de anul nou al lui Fidel Casto

Preşedintele Cubei, Fidel Casto a spus într-un mesaj de Anul Nou că sănătatea sa se restabileşte încet după operaţia la stomac de astă vară şi le-a mulţumit cubanezilor pentru curajul de care au dat dovadă pe parcursul lunilor în care el s-a aflat în convalescenţă. În vârstă de 80 de ani, liderul cubanez nu a apărut în public din luna iulie când i s-a făcut operaţia.

Preşedintele moldovean Voronin inaugurează aşa zisul Pom de Crăciun al Ţării

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a inaugurat sîmbătă, cu o seară înaintea Anului Nou, aşa zisul Pom de Crăciun al Ţării, instalat în centrul Chişinăului. Preşedintele Voronin a fost însoţit de primarul general interimar Vasile Ursu şi de Moş Crăciun.

Reluarea exportului de vinuri moldoveneşti în Rusia la 15 februarie?

Exportul vinurilor moldoveneşti în Rusia ar putea fi reluat pe 15 februarie, la aproape un an de la stoparea lui de către autorităţile ruse. Potrivit agenţiei Basa-press, la un acord preliminar pentru reluarea exporturilor s-ar fi ajuns la negocieri între Agenţia Moldova Vin şi Departamentul sanitar rus Rospotrebnadzor. Livrarile vor putea fi efectuate doar de catre combinatele de vinuri si companiile acceptate de catre o comisie speciala moldo-rusă, loturile de vin destinate exportului urmând să fie analizate şi autorizate de Centrul national de certificare a productiei alcoolice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG