Linkuri accesibilitate

Ştiri

FCR: îngrijorare în privinţa intenţiei guvernului de a vinde imobile unor foşti şi actuali demnitari

Într-un comunicat al Forumului Civic Românesc se exprimă îngrijorarea în legătură cu intenţia Guvernului de a vinde o parte din patrimoniu la preţuri cu mult sub preţul pieţei. În acest context sînt amintite imobilele în care locuiesc, fără a avea dreptul legal, persoane precum: Mircea Geoană, Adrian Severin, Petre Roman, Ştefan Andrei (fost demnitar PCR), Joiţa Tănase (fost Procuror Şef, care a promovat recursuri în anulare la îndemnul lui Ion Iliescu), Georgiu Gingăraş (fost Ministru al Sportului). Forumul Civic Românesc cere guvernului să asigure transparenţa totală a vînzării şi să anunţe cu trei luni înainte dala la care va avea loc licitaţia, suma de la care pleacă licitaţia pentru fiecare imobil şi suprafaţa de teren aferentă imobilului. Se cere totodată ca RA-APPS să dea publicităţii contractele încheiate de guvernul PSD în ultimele zile de mandat în decembrie 2004.

Ştirea zilei

Subsecretarul de stat american Nicholas Burns a declarat ca Iranul a furnizat tehnologie militara pentru a fi folosita impotriva trupelor americane din Irak si ca exista dovezi ca Teheranul a acordat asistenta insurgentilor shiiti din sudul Irakului. Declaratiile lui Burns au fost facute intr-un interviu radio ce va fi difizat in cursul serii.

Vladimir Putin anunţă un nou sistem de arme strategice

In conferinta sa de presa anuala, presedintele Federatiei Ruse Vladimir Putin a spus ca Rusia va avea “un raspuns foarte eficace” la planurile americane de amplasare a unui sistem defensiv anti racheta in Europa de Est. Vladimir Putin a anuntat ca Rusia dezvolta un nou sistem de arme strategice.

Referindu-se la acuzele ce au fost aduse Rusiei ca si- ar folosi resursele energetice ca pe o arma politica, Vladimir Putin a declarat ca ele sint “de rea credinta” si ca politica energetica a Moscovei se bazeaza strict pe legile pietii.

Presedintele rus a vorbit si despre faptul ca oligarhii rusi “strica imaginea Rusia in afara tarii” si ca nu vede nici un “ complot” in spatele asasinarii jurnalistei de investigatie Anna Politkovskaia si a fostului agent KGB Alexandr Litvinenko.

Misiune NATO de evaluare a Planului Individual de Cooperare cu R. Moldova

O misiune de evaluare NATO va sosi in R. Moldova in prima jumatate a lunii martie pentru a analiza evolutiile in etapa actuala a Planului Individual de Cooperare dintre Republica Moldova si Alianta Atlantica. Anuntul a fost facut dupa reuniunea Consiliului Nord-Atlantic care s-a desfasurat la Bruxelles. R.Moldova a fost reprezentata la reuniune de vicepremierul Andrei Stratan, si Valeriu Plesca, ministrul Apararii.

Londra va suplimenta contingentul de soldaţi britanici din Afganistan

Marea Britanie isi va intari prezenta militara in Afganistan, trimitind, pina la sfirsitul verii inca 800 de militari in sudul tarii. Marea Britanie are desfasurati 5800 de militari in Afganistan. Duminica, 4 februarie, Marea Britanie va preda Statelor Unite comanda fortei internationale din Afganistan (ISAF).

Ministrul rus de externe Lavrov la Washington unde are loc o reuniune a cvartetului pentru Orientul Mijlociu

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov incepe o vizita la Washington unde are programate discutii cu Secretarul de stat american Condoleezza Rice si va participa vineri la convorbirile cvartetului pentru Orientul Mijlociu – din care fac parte Statele Unite, Natiunile Unite, Rusia si Uniunea Europeana.

Marti Ahtisari va prezenta vineri preşedintelui sîrb Tadic propunerea sa în privinţa statutului provinciei Kosovo

Reprezentantul ONU insarcinat cu stabilirea statutului final al provinciei Kosovo, Marti Ahtisari va prezenta vineri la Belgrad propunerea sa autoritatilor sirbe. Corespondentii Europei Libere relateaaza ca premierul Voislav Koshtunita nu se va intilni cu Ahtisari care se va intilni doar cu presedintele Boris Tadici.

Planul propus de Ahtisari care urmeaza sa fie aprobat de Consiliul de Securitate ONU, prevede, se pare, o forma de suveranitate limitata a provinciei. Din 1999, dupa interventia NATO impotriva Serbiei, Kosovo este administrat de Natiunile Unite.

Parlamentarii europeni cer instituirea unui moratoriu în privinţa aplicării pedepsei capitale

Parlamentarii europeni au cerut tarilor lumii sa puna in practica un moratoriu in legatura cu pedeapsa capitala, considerata o pedeapsa cruda si inumana. Parlamentul European a cerut Germaniei, care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene sa faca presiuni la Natiunile Unite pentru o rezolutie ONU care sa interzica pedeapsa cu moartea. Germania a criticat executia in Iran , saptamina trecuta a 4 persoane acuzate de separatism.

Raportul organizaţiei Reporters sans frontieres semnalează moartea a 81 de jurnalişti

Potrivit raportului organizatiei internationale Reporters sans frontieres, anul 2006 a fost anul in care s-au inregistrat cele mai multe atacuri violente asupra jurnalistilor. 81 de jurnalisti au fost omoriti in timp ce isi faceau meseria, iar dintre acestia, 65 au murit in Irak. In cursul anului trecut 871 de jurnalisti au fost intemnitati.

Ministrul apărării de la Kiev exclude staţionarea în Ucraina a unui sistem antirachetă american

Ministrul ucrainean al apararii Anatoli Gritsenko a declarat ca Statele Unite nu vor putea desfasura un sistem defensiv antiracheta pe teritoriul Ucrainei si ca oficialitatile ukrainene nu au discutat aceasta eventualitate. Luni, un important reprezentat al agentiei americane pentru apararea antiracheta afirmase ca astfel de discutii exploratorii au avut loc cu oficialitatile de la Kiev.

Ştirea zilei

Presedintele Traian Basescu a recunoscut ca a fost informat de ministrul de extrene despre retinerea in Irak, in luna noiembrie a 2 cetateni romani, angajati ai unei fabrici de imbuteliere a apei minerale.

Tâmplarul Adrian Gânceanu (39 de ani), din Topliţa, şi electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galaţi, care lucrau pentru un subcontractor al armatei americane, într-o fabrică dintr-o bază militară americană din Irak, au fost arestaţi, în urmă cu trei luni, de către soldaţii Forţei Multinaţionale a Coaliţiei, sub acuzaţia de a fi filmat şi fotografiat fără autorizaţie.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, considera că directorul Serviciului de Informaţii Externe şi ministrul Afacerilor Externe trebuie să se prezinte în Parlament pentru a da explicaţii în cazul celor doi români reţinuţi în Irak.

Trei membri ai Trustului Gazeta au interdicţie de a părăsi ţara

Cei trei membri ai Trustului Gazeta, acuzaţi de şantaj calificat şi constituire sau asociere la un grup infracţional, care au fost puşi în libertate, miercuri seară, în baza unei decizii a Curţii de Apel Cluj, nu au voie să dea declaraţii presei şi au interdicţie de a părăsi ţara. Potrivit deciziei instanţei, Dan Pârcălab, Dorel Vidican şi Aurelian Grama vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Liviu Man, preşedintele trustului Gazeta, Ioan Oţel, directorul de investigaţii de la Gazeta de Cluj, şi Aurel Mureşan, directorul executiv al trustului rămân în arest.

Secretariatul General al Guvernului anunţă o dezbatere publică pe tema DIICOT

Secretariatul General al Guvernului (SGG) va organiza, luni, 5 februarie o dezbatere publică pe tema Ordonanţei de Urgenţă DIICOT, în vederea modificării textului actului normativ pe baza observaţiilor societăţii civile şi media.



"Scopul acestui demers este ca, în urma dezbaterii publice, să se aducă textului Ordonanţei acele modificări care să dea garanţia respectării de către autorităţi a dreptului la viaţă privată a fiecărui cetăţean", precizează intr-un comunicat de opresa Secretariatul general al guvernului.

Preşedintele companiei Microsoft Bill Gates la Bucureşti

Preşedintele companiei Microsoft Bill Gates a participat la Bucureşti la deschiderea oficială a Centrului Global de Suport Tehnic al Microsoft, alături de preşedintele Traian Băsescu, de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi de ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman.

Preşedintele Romaniei Traian Băsescu i-a acordat preşedintelui Microsoft, Bill Gates, ordinul naţional Steaua României în grad de comandor.

Preşedintele Poloniei Lech Kaczynski aşteptat vineri la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu îl va primi, vineri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său polonez, Lech Kaczynski. Conform unui comunicat al Preşedinţiei, cei doi oficiali urmând să discute despre cooperarea bilaterală şi despre politicile UE privind migraţia, energia şi extinderea.

Greve spontane la întreprinderile Tractorul şi Rulmentul de la Braşov

Celor peste o mie de muncitori de la Tractorul Braşov care au declanşat joi un protest spontan, li s-au alăturat aproximativ 1.100 de colegi de la Rulmentul. Potrivit agenţiei Mediafax, o delegaţie a sindicaliştilor braşoveni a plecat la Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, şi prefectul judeţului Braşov, Aurelian Danu, discuţiile vizând situaţia uzinelor Tractorul şi Rulmentul.

Ştirea zilei

Potrivit serviciului de presă al preşedinţiei de la Chişinău, Moldova este de acord cu reluarea la 15-16 februarie a negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Vladimir Voronin, în cursul unei întrevederi cu Adriaan Jacobovitz de Szeged, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Subiectul principal al întrevederii l-a constituit reuniunea observatorilor şi mediatorilor, desfăşurată la Madrid, la 25-26 ianuarie şi perspectiva reluării procesului de negocieri.

Guvernul decide majorarea salariilor personalului bugetar

Conform unui anunţ făcut de premierul Calin Popescu-Tăriceanu, guvernul a decis ca salariile personalului bugetar să fie majorate în trei etape, cu în total 19%. De majorări beneficiază şi personalul clerical şi cel din conducerea cultelor religioase şi a unităţilor de cult recunoscute în România.

De majorări, totalizînd 23%, se vor bucura şi cadrele didactice, cu precizarea că profesorii universitari vor primi un spor de doar 2%.

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez investit cu prerogative extinse

In Venezuela, Parlamentul i-a acordat preşedintelui Hugo Chavez puteri constituţionale extinse, ce îi permit să guverneze prin decrete, să transforme instituţiile de stat, să reformeze sistemul bancar, să modifice reglementările fiscale şi financiare. Chavez a anunţat că va folosi noile prerogative pentru a decreta naţionalizarea celei mai mari companii de telecomunicaţii şi de electricitate, a impune noi impozite pe veniturile celor bogaţi şi un mai mare control al statului pe industriile petrolieră şi a gazelor naturale.

Senatorul democrat Joe Biden îşi anunţă intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale

In Statele Unite, senatorul Joe Biden a intrat în mod oficial în cursa pentru nominalizarea drept candidat al Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale din 2008. Biden este un veteran al Senatului american, în care a fost ales acum 34 de ani şi în prezent conduce Comisia de Relaţii Externe. Senatorul a anunţat că va transfera trei milioane de dolari din contul lui pentru campania prezindenţială, afirmînd că ar avea nevoie să mai strîngă 20 de milioane pentru a fi competitiv în alegerile primare de anul viitor.

Muenchen: mandat de arestare pe numele a 13 presupuşi agenţi CIA acuzaţi de a fi răpit un cetăţean german de origine albaneză

Procuratura de la Munchen a emis mandate de arestare pentru 13 presupuşi agenţi CIA, ce ar fi răpit cu trei ani în urmă un cetăţean german de origine albaneză, Khaled al-Masri. Al Masri a fost răpit în decembrie 2003 la frontiera sîrbo-macedoneană şi dus, la bordul unui avion utilizat de CIA, la un centru de detenţie din Kabul, unde ar fi fost torturat. Al Masri a declarat ulterior că a fost eliberat în mai 2004, în Albania, spunîndu-i-se că arestarea sa a fost o eroare.

Postul de televiziune germană NDR a transmis o listă cu numele celor suspectaţi ca agenţi, 11 bărbaţi şi 2 femei. La Departamentul de stat, la Washington, adjunctul purtătorului de cuvînt, Tom Casey a refuzat să dea informaţii suplimentare.

Noul ambasador rus la Tbilisi îşi prezintă scrisorile de acreditare preşedintelui Mihail Saakashvili

Noul ambasador al Rusiei în Georgia, Viaceslav Kovalenko şi-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Mihail Saakashvili, ocazie pentru cei doi demnitari de a trece în revistă relaţiile ruso-georgiene.

Potrivit preşedintelui Saakaşvili: "Sîntem gata să reluăm relaţiile noastre cu o pagină nouă, să aprofundăm dialogul pe toate probeleme de interes reciproc, pe chestiunile de securitate regională şi relaţii bilaterale. Sînt perfect convins că o Georgie prosperă, unită, multietnică va fi un bun partener al Rusiei, nu numai pe plan bilateral dar şi în chestiunile de securitate regională şi pe scena internaţională".

Ştirea zilei

In a doua zi a vizitei pe care o întreprinde la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a rostit o cuvîntare în Parlamentul European în care s-a pronunţat în favoarea consolidării coeziunii europene prin revigorarea Tratatului Constituţional. Preşedintele a remarcat că România mai are mult pentru a recupera "decalajul care o desparte de statele membre avansate, chiar şi faţă de actuala medie europeană".

Referindu-se la Republica Moldova, preşedintele a cerut să i se ofere o perspectivă europeană "similară cu cea pentru Balcanii de Vest", semnalînd că Bucureştiul "intenţionează să explice, să susţină şi să găsescă sprijin pentru ca Republica Moldova să revină în Europa".

Doi muncitori în detenţie lîngă Mosul, fără a fi fost puşi sub acuzare după arestarea lor în octombrie

Ministerul de externe a făcut precizări în legătură cu soarta a doi muncitori români, arestaţi în Irak la 31 octombrie anul trecut de către poliţia militară americană, după ce fuseseră surprinşi filmînd în incinta bazei militare unde lucrau.

Cei doi muncitori se află în detenţie la o închisoare din apropiere de Mosul, fără a fi fost încă puşi sub acuzare. Deşi la curent cu arestarea lor, la cererea celor doi muncitori, ministerul de externe a păstrat informaţia confidenţială, pînă la dezvăluirea incidentului de către cotidianul "Evenimentul zilei".

In urmă cu cîteva zile, muncitorilor li s-a permis să contacteze telefonic familia şi au fost vizitaţi de reprezentanţi ai Crucii Roşii.

Premierul Tăriceanu cere explicaţii în legătură cu proasta funcţionare a Fondului Proprietatea

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu s-a sezizat în legătură cu semnalările venite de la CEDO referitoare la proasta funcţionare a Fondului Proprietatea şi neacordarea de despăgubiri proprietarilor de case naţionalizate. In sedinţa de guvern, premierul a cerut ministrului de finanţe Sebastian Vlădescu să "clarifice situaţia de urgenţă".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG