Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bagdad: atentate sinucigaşe soldate cu 33 de morţi

Militari americani au descoperit în oraşul irakian Baquba o casă care pare să fi fost folosită ca loc pentru executarea prozonierilor de către membri ai reţelei teroriste Al Qaida.

Pe de altă parte, în Irak au continut violenţele, cel puţin 33 de oameni au fost ucişi în trei atacuri sinucigaşe separate.

Respingerea candidatului preşedinţiei la conducerea TVR

Comisiile reunite de cultură şi mass-media din parlament au respins candidatura lui Cătălin Avramescu propusă de preşedinţia României la conducerea televiziunii române. Comisiile l-au avizat în schimb pe Alexandru Sassu în funcţia de preşedinte al TVR.

Ştirea zilei

Guvernul Tăriceanu îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru introducerea votului uninominal, dacă proiectul de lege în acest sens nu va fi adoptat de legislativ, a spus vicepreşedintele PNL Ludovic Orban. Acest proiect ar putea fi aprobat într-o sesiune extraordinară şi toate proiectele privind votul uninominal vor fi analizate în Comisia parlamentară pentru Codul Electoral, a anunţat săptămîna trecută premierul Călin Popescu Tăriceanu, după consultările cu partidele parlamentare.

Comisia Europeană nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare

România a continuat să facă progrese în reforma justiţiei şi de aceea nu se va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare, se spune în raportul Comisiei Europene privind progresele în reformarea justiţiei din România care va fi dat publicităţii miercuri la Bruxelles. Raportul notează între altele că o eventuală schimbare a lui Daniel Morar de la şefia Departamentului Naţional Anticorupţie ar avea un impact negativ pentru lupta împtriva corupţiei.

PSD se va abţine de la vot la moţiunea simplă introdusă de PD

Partidul Social Democat se va abţine de la vot la moţiunile simple ale Partidului Democrat pentru că formaţiunea democrată este vinovată în egală măsură pentru situaţia actuală, a anunţat vicepreşedinta PSD Rodica Nassar. Ceva mai devreme, preşedintele PD Emil Boc a spus că partidul său va susţine moţiunile social-democraţilor, pentru că foarte multe solicitări din moţiunile PD se regăsesc în cele ale PSD. „Social-democraţii ar trebui să voteze moţiunile democraţilor, dacă nu fac doar un simplu joc de imagine", a mai spus Emil Boc.

Reuniunea la nivel înalt a Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră

La Istanbul are loc summitul Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră. 12 şefi de stat şi de guverne din regiune discută proiecte menite să îmbunătăţească schimburile comerciale şi economice. Reuniunea coincide cu aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Organzaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră.

În discursul său, preşedintele României Traian Băsescu a spus că în cei 15 ani care au trecut de la înfiinţarea Organizaţiei a fost parcurs un drum dificil, iar astăzi regiunea capătă un profil european şi îşi conturează o identitate proprie.

Preşedintele Republici Moldova Vladimir Voronin a declarat la Istambul său că în cei 15 ani de existenţă, Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră a devenit mai eficientă în relealizarea obiectivelor legate de cooperarea statelor din regiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră să-şi coordoneze strategiile energetice, între altele prin semnarea de contarcte de distribuţie pe termen lung, pentru a stabiliza pieţele de energie ale regiunii.

„Resursele de energie devin un factor de progres din ce în ce mai semnificativ. Propunem deci întărirea stabilităţii pieţelor de la Marea Neagră, inclusiv prin practica contractelor pe termen lung”, a declarat la Istambul preşedintele Rusiei Vladimir Putin

Dezbatere radiodifuzată Jaap de Hoop Scheffer - Serghei Mironov pe tema scutului antirachetă

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jaap de Hoop Scheffer şi preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse Serghei Mironov au avut o dezbatere aprinsă cu privire la planul de a instala un scut antirachetă în Europa. În cadrul dezbaterii, difuzate de postul de radio „Echo Moskvy”, secretarul general NATO a repetat că acest scut nu este îndreptat împotriva Rusiei. Jaap de Hoop Schefer se află la Moscova pentru reuniunea Consiliului NATO – Rusia, care începe mîine în capitala rusă

Ştirea zilei

Premierul israelian Ehud Olmert s-a declarat optimist că discuţiile avute cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmud Abbas la Sharm El-Sheik, în Egipt, vor contribui la scoaterea din impas a tratativelor de pace israelo-palestiniene.

Duminică, guvernul isarelian a decis să transfere fondurile rezultate din colectarea impozitelor către cabinetul format de Abbas în Cisiordania, după ce gruparea radicală Hamas a preluat cu forţa controlul asupra Fîşiei Gaza.

Mesaj al soldatului israelian capturat în Fîşia Gaza

Braţul armat al mişcării radicale palestiniene Hamas a dat publicităţii o înregistrare audio despre care pretinde că ar conţine un mesaj de la militarul israelian Gilad Shalit capturat de militanţi acum un an în Fîşia Gaza. În mesaj, militarul anunţă că starea sa de sănătate se deteriorează, şi se declară dezamăgit de lipsa de interes a guvernului israelian petru soarta sa. Posturile de televiziune din Israel care au difuzat mesajul susţin că vocea din mesaj pare să fie autentică. Înregistrarea este primul semn de viaţă de la Gilad Shalit de la captuarea sa.

Minsk: fostul director al rafinăriei Belneftechim acuzat de deturnare de fonduri

Fostul director al rafinăriei de stat Belneftechim din Belarus a fost pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi divulgarea de scerete de stat, a anunţat procurorul şef al Republicii Belarus. El a adăugat că, într-un caz separat, un ofiţer al KGB-ului din această ţară şi un ofiţer de poliţie au fost arestaţi pentru luare de mită.

Înregistrare video cu corespondentul BBC Alan Johnston răpit de o grupare palestiniană

O nouă înregistrare video cu corespondentul BBC Alan Johnston a fost postată pe internet. Acesta apare înfăşurat într-o centură cu explozibili. Johnston spune în înregistrare că răpitorii săi au ameninţat că vor detona centura dacă se încercă eliberarea sa prin forţă. Alan Johsnton a fost răpit de gruparea palestiniană autointitulată Armata Islamului, care cere Marii Britanii eliberarea mai multor musulmani, între care şi a clericului Abu Qatada.

Ştirea zilei

Preşedintele rus Vladimir Putin cheamă statele balcanice să coopereze mai intens cu Rusia în probleme de energie. Putin a făcut această declaraţie la Zagreb la un summit privind cooperarea în chestiuni ce ţin de energie în sud-estul Europei. Putin a spus că toată Europa va avea de câştigat de pe urma noului proiect care prevede construcţia unui gazoduct pe fundul Mării Negre din Rusia până la ţărmul bulgar.

Companiile ruseşti doresc să construiască în Balcani facilităţi de stocare a gazelor naturale, să amelioreze funcţionarea centralelor electrice din regiune şi să interconecteze reţelele electrice.

Boris Tadici: Independenţa provinciei Kosovo va destabiliza întreaga regiune

Preşedintele sârb Boris Tadici a atenţionat că independenţa provinciei separatiste Kosovo – prevăzută de un plan al Naţiunilor Unite - va destabiliza întreaga regiune şi va submina grav potenţialul de creştere economică.

Pe de altă parte, Secretarul de stat american, Condoleezza Rice a spus că Washingtonul va susţine continuarea negocierilor dintre partea sârbă şi albanezii din Kosovo, dar Serbia şi Kosovo nu vor mai face parte din aceeaşi entitate."

Şase soldaţi ONU ucişi în Liban în urma unui atentat

Şase pacificatori ONU au fost ucişi de explozia unui automobil capcana în sudul Libanului. Doi spanioli şi trei columbieni care făceau parte din cadrul Forţei UNIFIL, au fost omorâţi de explozia care pare să fi fost un atac sinugaş. Un alt soldat spaniol rănit în urma deflagraţiei a murit mai târziu la spital. Ieri în oraşul Tripoli din nordul Libanului, în urma ostilităţilor dintre armată şi militanţii islamici au murit 10 persoane.

Premierul israelian Olmert are convorbiri în Egipt cu preşedintele palestinian Abbas

Prim-ministrul Israelului Ehud Olmert şi preşedintele autorităţii palestiniene Mahmud Abbas se intilnesc astazi în Egypt. Summitul din oraşul Sharm El-Sheik are loc după ce Israelul a deblocat ieri milioane de dolari, ce apartineau autoritati palestiniene. Fondurile revin noului govern, format în Cisiordania, după ce Fâşia Gaza a cazut sub controlul miscarii islamiste Hamas. Statele Unite au cerut Israelului să întreprindă paşi concreţi pentru a-l ajuta pe Abbas, înlăturând restricţiile de circulaţie din Cisiordania.

Manchester: Gordon Brown preia conducerea Partidului Laburist

Gordon Brown a fost ales duminică la Manchester noul lider al Partidului Laburist, aflat la guvernare în Marea Britanie. Miercuri Gordon Brown va prelua de la Tony Blair şi conducerea cabinetului. Ministrul justiţiei Harriet Harman, va fi vicepreşedintele partidului. Gordon Brown a îndeplinit până acum funcţia de ministru al finanţelor.

Autorităţile iraniene reduc rezervele valutare în dolari

Autorităţile de la Teheran au anunţat că vor reduce suma dolarilor ţinuţi în rezervele sale în valută străină, încercând astfel să diminueze influenţa americană asupra economiei sale. Un oficial al Băncii Centrale a Iranului, a spus la televiziunea de stat că doar 20 la sută din rezervele valutare sunt constituite din dolari, de două ori mai puţin decât acum jumătate de an. Statele Unite intenţionează să impună Iranului mai multe sancţuini economcie din cauza programului său nuclear.

Peste 200 de morţi în urma intemperiilor la Karachi

Furtunile şi ploile torenţiale au ucis peste 200 de oameni în cel mai mare oraş din Pakistan, Karachi. Un oficial din Ministerul sănătăţii a spus că 228 de persoane au murit în urma electrocutării, prăbuşirilor de case şi arbori sau în accidente rutiere. Condiţiile meteo severe au afectat în ultimele zile localităţi din China şi India lăsând morţi zeci de oameni.

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Summitul privind energia în Europa de Sud-Est, de la Zagreb că un obiectiv prioritar al României este constituirea bursei regionale de energie. În discursul său, şeful statului a amintit că România colaborează cu ţările din regiune în vederea constituirii unei pieţe regionale de energie în sud-estul Europei.

„Faptul că Republica Moldova şi Ucraina urmăresc să se integreze în această piaţă energetică demonstrează că soluţia solidarităţii regionale este convingătoare şi preferabilă aranjamentelor exclusiviste, contribuind prin intermediul integrării energetice şi la îndeplinirea aspiraţiilor de integrare europeană”, a spus Băsescu. Preşedintele a adăugat că România nu va accepta niciodată ideea utilizării energiei ca instrument de presiune politică. La summitul de la Zagreb participă şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Ştirea zilei

Noul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă va verifica procedura prin care au fost privatizate fostele posturi municipale de radio şi TV – Antena C şi Euro TV Chişinău. Chirtoacă a declarat că ştie că legea nu permite înfiinţarea unor posturi publice locale, dar crede că există şanse de a reabilita cele două institutii mass-media, descoperind eventuale ilegalităţi în procesul de privatizare.

“Astfel de încălcari au fost, dar trebuie scoase la iveală si confirmate”, a spus Chirtoaca. „Vom face acest efort cu siguranţă”, a declarat primarul general, citat de agenţia Info-Prim Neo.

Chişinău: furtună puternică afectează aprovizionarea cu curent electric în 82 de localităţi

Departamentul Stări Excepţionale din Republica Moldova a informat că în urma furtunii din după-amiaza zilei de sâmbătă, in tara nu aveau electricitate duminică dimineaţă 82 de localitati si 2 tabere de odihna pentru copii. Cel mai mult au avut de suferit localităţile din nord şi centru, unde vântul violent şi grindina au spart geamuri şi au smuls acoperişuri. Pagube mari s-au înregisrat şi în sectorul agrar.

Istanbul: summitul Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră

Republica Moldova va fi reprezentată la summitul regional care începe mâine la Istanbul, al Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră.

Din Organizaţie fac parte cele şase ţări care au litoral la Marea Neagră, dar şi Moldova, Grecia, Albania, Armenia, Serbia şi Azerbaijanul.

Zagreb: Vor fi conectate oleoductele Drujba şi Adria?

Un summit de o zi pe teme energetice are loc în capitala Croaţiei, Zagreb. Sunt reprezentate mai multe ţări sud-est europene, dar şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Agenţiile de presă notează că Rusia, principalul furnizor de gaze naturale din Europa, doreşte să-şi consolideze poziţia pe piaţa energetică din Balcani. Pe agenda reuniunii de la Zagreb se află şi propunerea Rusiei de a conecta propria ei conductă de petrol, Drujba, cu conducta croată Adria.

Bagdad: condamnarea la moarte a unui văr al lui Saddam Hussein, implicat în genocidul kurzilor

Înaltul Tribunal al Irakului l-a condamnat la moarte pe vărul lui Saddam Hussein, cunoscut sub porecla “Chimicul Ali”. El a participat în anii optzeci la o campanie împotriva kurzilor din nordul Irakului, soldată cu moartea a 180 de mii de oameni.

Alţi doi foşti demnitari irakieni au fost condamnaţi la moarte în acelaşi caz, iar doi acuzaţi au primit sentinţe cu închisoarea pe viaţă. Al şaselea învinuit, fostul guvernator al provinciei Mosul, a fost achitat, din lipsă de dovezi.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice începe o vizită de două zile la Paris

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a sosit la Paris, pentru a se întâlni cu noua conducere franceză. Rice va avea întrevederi cu noul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, cu ministrul de externe şi cu ministrul apărării.

Pe parcursul celor două zile ale vizitei la Paris, secretarul de stat se va întâlni de asemenea cu premierul Libanului Fuad Siniora şi va participa la o conferinţă internaţională pe tema crizei umanitare din regiunea sudaneză Darfur.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG