Linkuri accesibilitate

Ştiri

Anchetă legată de intervenţia brutală a poliţiei în cursul unei demonstraţii a opoziţiei la Sankt Petersburg

Procurori ruşi au deschis o anchetă în cazul ofiţerilor de poliţie care au recurs la măsuri violente pentru a împiedica o reuniune a opoziţiei la Sankt Petersburg în aprilie trecut. Anchetele implicînd acţiuni ale poliţiei sînt rare în Rusia, dar duritatea intervenţiei de la St. Petersburg a stîrnit proteste numeroase din partea unor grupări de apărare a drepturilor omului din Statele Unite şi Germania.

Erevan: proiect de lege menit să impună restricţii mediilor de informare străine

Parlamentul Armeniei va vota un proiect de lege menit să impună restricţii severe la adresa mediilor de informare străine. In baza prevederilor legii, posturile de radio armene vor trebui să plătească 205 dolari ca impozit pentru fiecare program difuzat, în cazul în care este produs de un organism media străin. Legea va interzice posturilor care reiau staţii radio străine, utilizarea frecvenţelor controlate de stat.

Ştirea zilei

La Bruxelles au fost date publicităţii rapoartele Comisiei Europene asupra stadiului aplicării reformelor în justiţie în România şi Bulgaria. Impotriva celor două state nu au fost declanşate sistemele de sancţiuni ale Uniunii Europene, dar fiecare din ele a fost criticată pentru neîndeplinirea unora din angajamentele asumate.

După spusele vicepreşedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini: "Corupţia la nivel înalt este încă unul din punctele slabe. Ambele guverne sînt conştiente de acest fapt".

Rezoluţie APCE cu privire la cel de al doilea raport Marty

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat cu o majoritate substanţială o rezoluţie în urma prezentării celui de-al doilea raport Marty asupra presupuselor activităţi şi închisori CIA din Europa. Rezoluţia cere statelor membre să clarifice detaliile activităţii CIA pe teritoriile lor, iar deţinuţii să fie reabilitaţi şi să primească o serie de compensaţii.

Intr-un prim raport, reprezentantul special al Consiliului Europei, Dick Marty a învinovăţit CIA-ul de utilizarea unor locuri de detenţie secretă în Polonia şi România, unde au fost anchetaţi suspecţi de terorism de importanţă aparte.

Ultimul raport, dezbătut la Strasbourg semnalează că întrebările puse de Dick Marty s-au lovit de un "zid al tăcerii, multe state ascuzîndu-se în spatele ideii de secret de stat, pentru a acoperi încălcări ale drepturilor omului". Faptul a fost calificat de senatorul elveţian drept "inacceptabil".

Preşedintele Băsescu solicită premierului Tăriceanu un raport despre secetă

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat primului ministru Tăriceanu un raport despre secetă, consecinţele ei şi măsurile luate de guvern pentru a se preveni extinderea crizei în agricultură şi la rezervele de apă. Raportul este aşteptat să fie dezbătut joi în cadrul şedinţei CSAT.

Domokos Geza încetează din viaţă la 79 de ani

De la Tirgu Mures s-a anunţat încetarea din viaţă a scriitorului şi omului politic Domokos Geza, la vîrsta de 79 de ani. Director al Editurii Kriterion în perioada 1969-1990, Domokos Geza a fost după 1989 deputat şi primul preşedinte al Uniunii democrate a maghiarilor din România.

Preşedintele Germaniei Koehler aşteptat săptămîna viitoare în România

Preşedintele Germaniei Hans Koehler va efectua săptămîna viitoare o vizită în România la invitaţia omologului său român, Traian Băsescu. Pe lîngă întîlniri cu oficialităţile române, preşedintele german va vizita Sibiul.

Ştirea zilei

Un comunicat de presă al primăriei din Chişinău detaliază întîlnirile pe care primarul general Dorin Chirtoacă le-a avut marţi la Bucureşti, specificînd că vizita a avut loc la invitaţia omologului său bucureştean, Adrian Videanu. Atît Videanu, cît şi Chirtoacă, se spune în comunicat au fost invitaţi la administraţia prezidenţială pentru o întîlnire cu preşedintele României, Traian Băsescu. La întîmire s-a discutat despre dezvoltarea colaborării între cele două capitale, fiind amintit că Bucureştiul şi Chişinăul sînt legate printr-un act de înfrăţire semnat în 1999, de primarii, pe atunci, Traian Băsescu şi Serafim Urecheanu.

Recomandări ale Comisiei Europene vizînd securitatea locurilor de muncă

Comisia Europeană a prezentat o serie de sugestii menite să întărească flexibilitatea şi securitatea locurilor de muncă. Măsurile au fost însă criticate aspru de membri ai Parlamentului European. Raportul prezentat de comisarul pentru probleme sociale, Vladimir Spidla pledează pentru contracte flexibile şi sigure care să permită angajaţilor să găsească o activitate potrivită în fiecare fază a vieţii lor, într-o ambianţă economică mereu în schimbare.

Confederaţiile sindicale s-au plîns însă că noile indicaţii vor face să sporească actualele contracte precare şi vor da companiilor posibilităţi suplimentare să-şi concedieze angajaţii.

Londra: laburistul Gordon Brown însărcinat cu formarea noului guvern

Tony Blair, premierul demisionar al Marii Britanii, a fost elogiat în parlamentul de la Londra ca unul din şefii de guvern, "cei mai eficienţi şi de succes" ai Angliei. Conform procedurii britanice, Blair şi-a depus demisia reginei Elisabeta a II-a, iar succesorul său desemnat, laburistul Gordon Brown a primit permisiunea reginei de a forma un nou guvern. In prima sa întîlnire cu presa, Brown s-a angajat să conducă un "nou guvern cu noi priorităţi"

Un purtător de cuvînt al lui Tony Blair a spus că premierul demisionar a avut o discuţie "extrem de pozitivă" cu preşedintele Rusiei, Vladmir Putin, despre posibila sa numire ca trimis special al Cvartetului diplomatic al mediatorilor de pace din Orientul Apropiat. In cadrul discursului pe care l-a pronunţat în Parlament, Blair a vorbit de necesitatea soluţiei a două state, Israel şi Autoritatea palestiniană, drept "prioritate absolută" pentru a se ajunge la pace.

Raportul ONU "Situaţia Populaţiei Lumii 2007" atrage atenţia asupra migraţiei masive a populaţiei rurale către oraşe

In raportul ONU pe tema "Situaţia Populaţiei Lumii 2007" se atrage atenţia asupra pericolelor pe care le pune o mutare masivă a populaţiei la oraş. Sporul urban, se spune în raport, ar trebui administrat cu preudenţă pentru a se evita apariţia unor "puncte fierbinţi politic şi conflicte armate". Autorii raportului dat astăzi publicităţii pledează pentru o schimbare a politicii, "investiţii şi programe adecvate", spunînd că pe plan istoric, dezvoltarea oraşelor nu a fost administrată cum trebuie.

Boris Berezovski acuzat la Moscova de delapidare a opt milioane de dolari

Rusia îl va judeca pe magnatul Boris Berezovski în absenţă sub acuzaţia de delapidare a peste opt milioane de dolari din fondurile companiei aeriene Aeroflot. Berezovsky este acuzat de asemenea de spălarea a 16 milioane de ruble în cash, bani proveniţi din activităţi ilegale. Prima audiere preliminară va avea loc la 2 iulie.

Intre timp de la Roma s-a anunţat că Aeroflot-ul a decis să-şi retragă oferta de a participa la privatizarea companiei italiene Alitalia. Aeroflotul s-a plîns de dificultatea de a avea acces la actele complete ale activităţilor comerciale şi operaţionale ale firmei italiene.

Primul ministru ucrainean Ianukovici pledează pentru aplanarea conflictului cu preşedintele Iuşcenco

Primul ministru al Ucrainei, Victor Ianukovici a spus la o conferinţă de presă că va participa la alegerile parlamentare din luna septembrie şi a pledat pentru o încheiere a conflictului cu preşedinţia. "Această experienţă nu trebuie repetată, a spus Ianukovici, conflictele dintre diferitele ramuri ale puterii ar trebui rezolvate prin alte mijlocace, prin adoptarea de legi şi modificarea constituţiei".

Amos Oz - laureatul premiului pentru literatură al Asturiei

Scriitorul israelian Amos Oz este laureatul premiului anual pentru literatură al Asturiei. Juriul din oraşul Orviedo şi-a motivat decizia spunînd că Oz "a contribuit la transformarea limbii ebraice într-un instrument literar strălucitor, revelînd în acelaşi timp adevăruri despre realităţile cele mai presante şi universale ale timpurilor noastre, cu prioritate în apărarea păcii din diversele comunităţi şi denunţînd toate formele de extremism".

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu noul Primar general al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. În cadrul întâlnirii, preşedintele Băsescu şi-a exprimat speranţa că legăturile de colaborare între Primăria Generală a Municipiului Chişinău şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, vor continua să se dezvolte. La rîndul său, Dorin Chirtoacă şi-a exprimat intenţia de a contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale prin întărirea legăturilor la nivelul administraţiilor locale.

Curtea Constituţională a Moldovei confirmă legalitatea prevederilor Codului Audiovizualului, prin care a fost justificată privatizarea posturilor "EuroTV Chişinău" şi "Antena C"

Curtea Constituţională din Moldova a decis că prevederile Codului audiovizualului, prin care a fost justificată privatizarea posturilor "EuroTV Chişinău" şi "Antena C" sînt legale. Sezizarea mai multor deputaţi din Alianţa Moldova Noastră a fost respinsă.

Articolele din constituţie care prevăd interzicerea participării autorităţilor publice la fondarea instituţiilor private ale audiovizualului şi obligativitatea ca autorităţile locale să reorganizeze instituţiile publice ale audiovizualului din comunităţile lor au fost prin urmare declarate legale.

Liderul forţelor pro-georgiene din Oseţia de Sud ţine o cuvîntare în Parlamentul European

Liderul forţelor pro-georgiene din Oseţia de Sud, Dmitry Sanakoev s-a adresat Parlamentului European, cerînd o intervenţie mai activă a comunităţii internaţionale pentru a se găsi o soluţie paşnică la conflictul dintre Tbilisi şi Oseţia de Sud, al cărei guvern auto-declarat este sprijinit de Rusia. El a acuzat forţe de la Moscova şi din Oseţia de Sud că încearcă să "învenineze" relaţiile dintre georgieni şi oseţi.

Tony Blair - viitorul emisar al Cvartetului pentru Orientul Apropiat?

Premierul britanic Tony Blair urmează să se retragă miercuri din viaţa politică şi să predea funcţia de premier lui Gordon Brown care a preluat deja conducerea Partidului Laburist.

Reuniţi la Ierusalim, diplomaţi din aşa-numitul Quartet pentru Orientul Apropiat, au luat în considerare posibilitatea de a-i oferi lui Blair funcţia de trimis special. Activitatea implică negocieri cu palestinienii asupra chestiunilor de guvernare şi securitate, iar Blair şi-a exprimat interesul pentru post.

Tăriceanu aşteptat vineri la Chişinău unde va avea şi o întrevedere cu primarul Chirtoacă

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu va efectua vineri o vizită oficială la Chişinău, însoţit de un grup mare de oameni de afaceri. Potrivit Camerei de Comerţ şi Industriei a Republicii Moldova în curusl vizitei va fi organizat un For economic la care vor participa oameni de afaceri şi reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ din judeţele Constanţa, Galaţi şi Iaşi. Premierul român se va întîlni şi cu primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Schimburile economice dintre cele două ţări au crescut semnificativ anul acesta, exporturile pe piaţa românească în primele patru luni ale anului atingînd valoarea de 60 de milioane de dolari, în timp ce importurile din România s-au ridicat la echivalentul a 114 milioane dolari.

Ştirea zilei

Camera deputaţilor a adoptat Ordonanţa de modificare a Legi de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Intre modificările acceptate este scăderea de la 20 de mii la 10 mii a cuantumului dintre averea iniţială şi cea după exercitarea mandatului unui demnitar şi scoaterea ANI din subordonarea Senatului şi transformarea Agenţiei în instituţie independentă, urmînd să prezinte rapoarte anuale Parlamentului.

Premierul Tăriceanu acceptă o formulă de compromis pentru promovarea a proiectului PSD de majorare a pensiilor

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat o majorare a pensiilor agricole cu 50% anul acesta şi creşterea nivelului altor categorii de pensii. Surse care au participat la discuţia purtată de premier cu liderul grupuslui PSD din Camera deputaţilor, Victor Hrebenciuc, au declarat ulterior că primul ministru ar fi acceptat o formulă de compromis pentru promovarea în Parlament a proiectului PSD de majorare a pensiilor. Proiectele de lege iniţiate de PSD au fost retrimise, între timp, Comisiei de muncă pentru un raport suplimentar privind susţinerea financiară necesară.

Preşedintele Băsescu pledează pentru depolitizarea televiziunii şi radioului public

Intr-o scrisoare adresată celor două camere ale parlamentului, preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat în favoarea depolitizării televiziunii şi a radioului public, gest "obligatoriu" pentru a nu se transmite un semnal negativ societăţii româneşti şi a se asigura credibilitatea ca ţară recent intrată în Uniunea Europeană.

Ambasada americană dezminte o relatarea a ziarului Ziua

Intr-o declaraţie de presă, Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti califică drept "cu totul false" informaţiile publicate într-un articol pe prima pagină a cotidianului "Ziua" potrivit cărora ministrul de externe român, Adrian Cioroianu nu ar fi fost întîmpinat corespunzător la sosirea sa pe aeroport în Statele Unite.

Ştirea zilei

La Moscova s-au desfăşurat lucrările Consiliului Rusia-Nato, ocazie pentru ministrul de externe Sergei Lavrov să avertizeze Alianţa Nord Atlantică împotriva a ceea ce a numit măsuri unilaterale ce ar compromite securitatea naţională a Rusiei. Adresîndu-se secretarului general Nato, Jaap de Hoop Schiffer, Lavrov a spus: « Activitatea care ne aşteaptă nu va fi uşoară. Este de înţeles, deoarece problemele menţionate, Tratatul asupra armelor convenţionale în Europa, apărarea anti-rachetă sînt toate legate de aspecte cheie ale securităţii europene şi internaţionale, ale stabilităţii strategice. Ele se cer tratate cu grijă, astfel încît să se ţină cont de stabilitatea şi securitatea fiecăruia, fără să se facă gesturi menite să consolideze securitatea unuia în detrimentul celuilalt".

De ambele părţi s-a declarat necesitatea continuării dialogului în chestiunile divergente, gest în favoarea căruia s-a pronunţat mai tîrziu şi preşedintele Vladimir Putin.

Carla del Ponte nemulţumită de modul în care cooperează statele europene cu Tribunalul de la Haga

Carla del Ponte, procurorul şef al Tribunalului pentru crimele de război din fosta Iugoslavie, a declarat într-o cuvîntare ţinută în faţa Parlamentului European că nu toate organizaţiile, între care a numit Alianţa Nord Atlantică, şi toate statele europene cooperează în mod total cu tribunalul de la Haga. "Deplina cooperare rămâne un vis, a spus Del Ponte, afirmînd în continuare, "prea multă politică a fost şi este încă implicată pe calea justiţiei", nepermiţînd arestarea unora dintre cei acuzaţi şi accesul la documente. Procuroarea i-a numit în primul rînd pe fostul lider al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzic şi pe fostul general Ratko Madic.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG