Linkuri accesibilitate

Ştiri

Partidul Democrat din Moldova admis în Internaţionala Socialistă

Partidul Democrat din Republica Moldova a fost admis, la sfirsitul saptaminii, in Internationala Socialista. Stirea a fost data la Bucuresti de liderul PSD Mircea Geoana, fost ministru de externe al Romaniei.

Portugalia preia preşedinţia Consiliului European

Portugalia a preluat presedintia Uniunii Europene pentru urmatoarele 6 luni. Lisabona si-a propus sa incheie in cursul mandatului negocierile privind un nou tratat constitutional simplificat.

Ştirea zilei

Politia britanica a retinut cinci persoane in legatura cu doua tentative de atentat la Londra si Glasgow. Doua persoane au foat arestate la Londra, dupa ce fusesera identificate drept soferi ai celor doua automobile capcana parcate iin centrul capitalei britanice Alte doua persoane au fost scoase dintr-o masina in flacari, dupa o tamponare produsa cu buna stiinta la intrarea aeroportului din Glasgow. Ultima arestare este tot in legatura cu tentativa de atentat de la Glasgow.

Noul premier britanic Gordon Brrown a declarat ca dupa toate evidentele este vorba de tentative de atentat ale retelei al-Qaida.

Convorbirile preşedinţilor George Bush şi Vladimir Putin de la Kennebunkport

La Kennebunkport in statul Main are loc reuniunea de doua zile a presedintilor Statelor Unite si Rusiei, George W.Bush si Vladimir Putin. Botezata de jurnalisti „summitul langustei"- deoarece se desfasoara la malul oceanului – reuniune are pe agenda multe teme sensibile: de la Kosovo la scutul american anti-racheta.

Moscova: generalitatea rusă susţine ideea radarului din Azerbaidjan

Conducerea armatei ruse a anuntat ca este dispusa sa investeasca in modernizarea unei statii radar din Azerbaidjan care sa fie folosita si de Statele Unite. In schimb, Statele Unite ar urma sa renunte la instalarea unei statii radar in Cehia.

Soluţia statiei radar din Azerbaidjan a fost propusa de presedintele Putin la reuniunea la nivel inalt G8.

Negocieri ruso-iraniene legate de centrala necleară de la Busher

Membri ai conducerii firmei ruse ATOM-STROI-EKSPORT se afla in Iran pentru negocieri legate de centrala necleara de la Busher. In martie, Rusia anuntase ca lucrarile de constructie sint aminate din cauza neachitarii datoriilor scadente de catre Teheran.

Hong Kong - 10 ani de administraţie chineză

Se implinesc 10 ani de cind colonia britanica Hong Kong a trecut de sub administratia Chinei. Pentru moment, Hong Kong are un regim mult mai democratic decit cel din China, dar conducerea regiunii este numita de Beijing.

Kabul: atac aerian al aliaţilor produce victime în rîndul populaţiei civile

Zeci de civili afgani au fost ucisi in cursul unor atacuri aeriene, lansate de aviatia aliata impotriva unor pozitii ale militiilor Taliban. Incidentul a fost provocat de incercarea militiilor Taliban de a lichida o patrula americano-afgana in sudul tarii. Potrivit autoritatilor locale, 65 de civili au fost ucisi, intre care femei si copii. Atacul s-a soldat si cu moartea a 35 de luptatori Taliban.

Demisia ministrului israelian de finanţe

Ministrul israelian de finante a demisionat in urma unui scandal de coruptie.

Pe de alta parte, Autoritatea palestiniana a primit aproape 120 de milioane de dolari din Israel, bani care-i reveneau din taxe si impozite.

Londra: concert în memoria Prinţesei Diana

Pe stadionul Wembley din Londra are loc un mare concert rock in memoria Dianei, Printesa de Welles, decedata cu 10 ani in urma. Concertul a fost organizat de printii William si Harry.

Preşedintele Voronin a participat la reuniunea CSI de la Rostov pe Don

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a participat simbata la reuniunea informală a şefilor de stat din CSI, care s-a desfăşurat la Rostov pe Don. Potrivit presedintiei de la Chisinau, discutiile s-au concetrat pe relatiile comerciale din spaciul CSI.

UN report on Moldova's reruralization and population decline

A UN report on the explosion in the world's urban population has found that, while the world's population is just months away from becomingly predominantly urban, three European states remain largely rural: Albania, Bosnia-Herzegovina, and Moldova. In all three countries, 47 percent of the population live in towns and cities. In all three countries, the rate of urbanization is creeping up, but Moldova's slower predicted increase -- 0.3 percent between 2005 and 2010 -- suggests it will soon clearly be Europe's most rural state.

On a related note, the Moldovan news agency IPN on June 27 quoted Ghenadie Ivascenco, the head of the Habitat-Moldova Center, a joint project between the UN and the Moldovan government, as saying that migration and, to a lesser degree, reruralization have caused a substantial fall in the population of some cities: over the past 15 years, the populations of Orhei and Soroca have plunged by one-third, Ungheni and Cahul have seen theirs shrink by almost a quarter, while Balti's population has dropped by roughly 20 percent. Moldova's birthrate is also falling. Emigration and a falling birthrate resulted in a 0.5 percent annual decline in Moldova's population between 1989 and 2004. The UN report expects Moldova's population to fall by 0.2 percent a year between 2005 and 2010.

South-East European energy summit in Zagreb - Romanian President decries energy blackmail - Russian President calls for a climate of trust

Romanian President Traian Băsescu on June 24 pleaded at the Zagreb energy summit for a regional energy exchange. Băsescu added that Romania would never accept the ideea of energy delivery as an instrument of political pressure.

Speaking at the same energy summit in Zagreb, Russian President Vladimir Putin urged Balkan leaders to trust Russia's economic intentions in the Balkans,. Putin highlighted trust as a key issue, adding "For that we need transparency, the rule of law and the absence of any discrimination in the openness of markets.". Putin also said Russia's aim is to make a "zone of stability and security" in the Balkans.

Putin used his platform at the Zagreb summit to promote a number of energy projects in the region. A key proposal is the creation of what Putin described as a "Black Sea electricity energy ring that would link all European countries in the Black Sea region." For that to happen, Putin called for "a project to synchronize the energy systems of Western, Central, and Southern Europe with the energy systems of the CIS and the Baltic states," which would, he said, enable Europe and Russia to "formulate the main aspects of a common energy market."

Another proposal is to link Russia's Druzhba and Croatia's Adria oil pipelines. Russia is currently promoting plans to build an oil pipeline between Burgas in Bulgaria to Alexandroupolis in Greece and to lay a gas pipeline under the Black Sea. Russia and its partners signed a formal agreement in March to build the Burgas-Alexandroupolis pipeline, and Russia's Gazprom and Italy's ENI agreed on June 23 to undertake a feasibility study of the Black Sea project.

Separate EU plans envisage a pipeline -- known as Nabucco -- through the Balkans that would bring gas from the Caspian Sea and Central Asia and a Pan-European Oil Pipeline running from the Romanian Black Sea port of Constanta to Italy, while the United States is the chief sponsor of an oil pipeline -- the AMBO project -- that would link Bulgaria and Albania.

Ştirea zilei

Poliţia britanică a arestat doi suspecţi în Cheshire în legătură cu tentativele de atentat cu bombă din Londra şi cu atacul terorist de sîmbătă din Scoţia. În cazul atacului din urmă, doi indivizi au produs explozia unui automobil de teren încărcat cu combustibil la intrarea în aeroportul din Glasgow. Unul dintre atentatori a fost internat cu arsuri grave.

Autorităţile britanice au ridicat gradul de alertă anti-teroristă la stadiul „critic”, indiciu că se aşteaptă la un nou atentat. Aflat în funcţie de doua patru zile, premierul Gordon Brown a convocat comisia guvernamentală pentru situaţii de urgenţă.

Atacul din Glasgow a survenit la 36 de ore de la descoperirea a două automobile capcană plasate în centrul Londrei de membrii unei celule Al Qaida.

Agenda viitoarelor convorbiri Bush - Putin de la Kennebunkport

Duminica si luni, presedintele Statelor Unite George W. Bush il primeste la resedinta sa din statul Main pe presedintele Rusiei Vladimir Putin. In cursul convorbirilor vor fi abordate toate subiectele delicate dintre cele doua tari, de la programul nuclear iranian, la statutul regiunii Kosovo din Serbia si planul american de a instala elemente ale scutului anti-racheta in Cehia si Polonia.

Ştirea zilei

Premierul Calin Popscu Tariceanu este de parere ca scurta sa vizita la Chisinau ar putea relansa relatiile moldo-romane. La Chisinau, Tariceanu a respins ideea unui tratat de baza, sustinind ca nu mai corespunde realitatilor europene.

Problema celor doua consultate noi romanesti a fost din nou discutata dar fara rezultat – a mai declarat Tariceanu la intoarcerea in Romania. O solutie intermediara este marirea consulatului de la Chisinau, care pentru moment nu face fata numarului mare ce cereri de vize.

In marginea vizitei premierului roman a avut loc si un incident protocolar, care nu a trecut neobservat. Atit noul primar liberal al Chisinaului cit si cei trei fosti detinuti politici de la Tiraspol, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa nu au dat curs invitatiei de a se intilni cu Tariceanu la ambasada Romaniei – invocind diverse motive.

Primarul Chisinaului a fost la Bucuresti, imediat dupa victoria in alegeri, unde s-a intilnit cu presedintele Traian Basescu.

Ştirea zilei

Politia din Londra este in cautarea grupari teroriste care vineri, a plasat in centrul capitalei britanice, doua automobile capcana, care au fost detectate inainte de a exploda. Politia este de parere ca tentativa de atentat este legata de apropiata aniversare a doi ani de la atacul terorist din sistemul de transport public londonez, soldat cu 52 de morti.

Procuratura rusă consideră că ziaristul Ivan Safronov nu a fost victima unui asasinat

Procuratura generala din Rusia a decis ca Ivan Safronov, cunoscut ziarist de invetigatie de la Komersant, nu a fost ucis. In martie, Safronov care investiga traficul cu arme, a fost gasit mort in fata blocului sau.

Editorul sef adjunct al publicatiei Komersant pune la indoiala seriozitatea investigatiei procuraturii.

Rusia a devenit in ultimul timp, unul din locurile cele mai periculoase pentru ziaristii de investigatie.

OSCE şi Human Rights Watch protestează împotriva eliminării posturilor de radio străine în Armenia

Parlamentul din Armenia a aprobat, in prima lectura, un proiect de lege care elimina practic de pe piata media autohtona posturile de radio straine, in primul rind Radio Europa Libera / Libertatea. OSCE si organizatia pentru drepturile omului Human Rights Watch au protestat impotriva acestui proiect. Votul final al parlamentului este asteptat luni.

Separatiştii sud osetini susţin că armata georgiană ar fi lansat un atac cu rachete asupra oraşului Tsinvali

Autoritatile din regiunea separatista Osetia de Sud au acuzat armata georgiana ca ar fi atacat capitala regiunii cu rachete. Tibilisi sustine insa ca militarii georgieni nu au facut decit sa raspunda unui atac din partea osetina.

Senatori americani cer aliaţilor din NATO să preia mai multe responsabilităţi în Afganistan

Peste 20 de senatori americani au semnat o scrisoare deschisa in care se afirma ca situatia securitatii in Afganistan este ingrjoratoare. Senatorii cer aliatilor NATO sa preia mai multe responsabilitati in Afganistan, in primul rind sa elimine restrictiile in privinta ariei de actiune a militarilor pe care i-au trimis in Afganistan.

Ştirea zilei

Dick Marty, raportor al Consiliuilui Europei, s-a declarat surprins de modul vehement in care Romania si Polonia au reactionat la raportul adoptat la mijlocul saptaminii de Adunarea Parlamentara a CE – raport in care se afirma ca intre 2003 si 2005, cele doua tari ar fi gazduit, cu buna stiinta, centre secrete de detentie CIA. Delegatia romana a anuntat ca boicoteaza lucrarile APCE pina cind Dick Marty nu vine in Romania, sa stringa dovezi la prima mina.

Leul atinge cea mai înaltă cotaţie din ultimii cinci ani în raport cu euro

Leul a atins cea mai inalta cotatie din ultimii cinci ani in raport cu moneda unica europeana si anume 3,1 lei pentru un euro. In ultimele 6 luni, valoarea leului in raport cu euro a crescut cu 6.6 la suta.

Premierul Tăriceanu: "Actualul acord moldo-român este total depăşit"

Premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de un grup de oameni de afaceri, a facut o scurta vizita, la Chisinau unde s-a intilnit cu omologul sau moldovean Vasile Tarlev si cu presedintele Vldimir Voronin.

In opinia lui Tariceanu, actualul acord moldo-roman este “total depasit” si a pledat pentru o relatie bilaterala “moderna, care se se bazeze pe realitatile moderne”.

Piaţa muncii daneză va fi deschisă în 2008 pentru cetăţenii UE din estul Europei

De anul viitor, Danemarca isi va deschide piata muncii pentru cetatenii tarilor est-europene, admise in Uniunea Europeana cu incepere din 2004. Decizia, anuntata de guvern, nu mai trebuie sa fie aprobata de parlament. Din 2003, rata somajului in Danemarca este in scadere, fiind de numai 3,6 la suta in mai.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG