Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Liderii maghiari Marko Bela şi Tokes Laszlo nu s-au înţeles, sâmbătă, la Târgu Mureş, după circa trei ore de discuţii, asupra unei formule de colaborare în vederea alegerilor parlamentare din toamnă. Potrivit agenţiei Mediafax, preşedintele UDMR Marko Bela a declarat, la încheierea discuţiilor, că UDMR insistă pe ideea participării în alegeri a tuturor reprezentanţilor comunităţii maghiare "sub o singură umbrelă", cea a UDMR, şi în perspectiva scrutinului din 2009, pentru Parlamentul European.

Chişinău: parlamentul aprobă legea funcţionarului public care discriminează deţinătorii unei duble cetăţenii

Parlamentul de la Chisinau a aprobat legea functionarului public care stabileste ca la functii publice pot candida numai persoane care detin exclusiv cetatenia moldoveana. De asemenea, functionarul public trebuie sa posede „limba moldoveneasca” si alte limbi de comunicare folosite pe teritoriul unde activeaza. Functionarul public nu poate fi implicat in alte activitati, renumerate sau nerenumerate si nici nu are drept la greva decit in masura in care este asigurata continuarea activitatii autoritatii publice.

Ştirea zilei

Uniunea Europeana a cerut autoritatilor georgiene si celor din Osetia de sud sa dea dovata de retinere in timp ce Rusia a cerut guvernului de la Tbilisi sa semneze un acord prin care sa previna orice noua agresiune impotriva regiunii separatiste.

Vineri au avut loc unele din cele mai grave ciocniri armate intre fortele georgiene si cele sud osetine. Cel putin doua persoane din Osetia de sud au fost ucise.

Belgrad: guvern de coaliţie condus de Mirko Cvetkovic

Dupa o noapte de dezbateri, parlamentul Serbiei a aprobat legea care permite crearea unui nou guvern condus de economistul Mirko Cvetkovic. Noul guvern dispune de o majoritatea extreme de slaba si nesigura in parlament.

Erevan: demonstraţie a opoziţiei care cere demisia preşedintelui Sarkisian

Simpatizantii partidelor de opozitie din Armenia au demonstrat vineri la Erevan, cerind demisia presedintelui Serge Sarkisian si organizarea de noi alegeri. Dupa alegerile prezidentiale din februarie, liderul opozitiei Ter-Petrossian a fost retinut. Au izbucnit manifestatii de protest si ciocniri cu fortele de ordine, incheiate cu moartea a cel putin 9 persoane.

Hamas întrerupe negocierile cu Israelul privind un schimb de prizonieri

Negocierile intre gruparea palestiniana radicala Hamas si autoritatile israeline privind un schimb de prizonieri au fost intrerupte. Hamas acuza Israelul ca nu respecta armistitiul instituit pe perioada negocierilor.

Teheranul nu îşi schimbă poziţia în privinţa programului său nuclear

Guvernul iranian nu si-a schimbat pozitia in privinta programului nuclear al tarii – a declarat purtatorul de cuvint al autoritatilor de la Teheran. Vineri, Iranul a inminat Uniunii Europene raspunsul scris la oferta facuta de mai multe puteri mondiale pentru a se pune capat tensiunilor provocate de programul nuclear iranian.

Ministrul Lazăr Comănescu aşteptat luni la Chişinău

Luni, 7 iulie, la Chisinau este asteptat ministrul de externe Lazar Comanescu. Pe linga discutiile cu omologul sau Andrei Stratan, mLazar Comanescu se va intilni cu presedintele Voronin si speakerul parlamentului marian Lupu, cu premierul Zinaida Greceanii si cu ministrul economiei Igor Dodon, recent intors dintr-o vizita la Moscova.

Dodon a negociat cu gazprom noul pret la gazelor rusesti – si cele doua parti au cazt de acord sa continue discutiile la mijlocul acestei luni.

Kiev: convorbiri ale miniştrilor de externe din Moldova şi Ucraina

Vineri, la Kiev, minsitrul de externe al Moldovei s-a intilnit cu omlogul sau ucrainean pentru convorbiri legate de planurile celor doua tari de integrare europeana.

In cadrul consultarilor, delegatiile au abordat subiecte ce tin de stadiul actual al relatiilor de cooperare cu Uniunea Europeana, precum si de perspectivele de aprofundare si diversificare a acestora.

Admiterea candidaţilor moldoveni la universităţile din România

De astazi începe procesul de admitere a candidatilor din Republica Moldova in universitatile din Romania. În domeniul învatamântului superior, statul român ofera 601 burse.

Primirea actelor pentru admiterea in licee începe peste aproape doua saptamâni. Potrivit ministerului Educatiei din România, pentru învatamântul preuniversitar sunt oferite 750 de burse pentru absolventi moldoveni, din care 50 de burse pentru absolventi ai scolilor din raioanele de Est ale Republicii.

Varşovia: premierul Tusk respinge oferta americană la negocierile legate de scutul anti-rachetă

La o conferinţă de presă la Varşovia, primul ministru polonez a respins oferta Statelor Unite de consolidare a forţelor aeriene ale Poloniei, în schimbul acceptării sistemului american anti-rachetă. "Nu am ajuns la un rezultat satisfăcător pe tema creşterii nivelului securităţii poloneze", a spus Donald Tusk, dar Varşovia rămîne deschisă pentru noi convorbiri.

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev în vizită în Turkmenistan

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev şi-a continuat turneul diplomatic în Asia Centrală cu o vizită în Tukmenistan. Pe agenda convorbirilor cu omologul său turkmen s-a aflat cooperarea energetică. Turkmenistanul, cu extracţii de 80 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, este cel mai mare producător din spaţiul fostei Uniunii Sovietice. Cu o zi în urmă, Medevedev s-a aflat la Baku, unde a convins autorităţile să înceapă negocieri de vînzare de gaze naturale Rusiei.

Teheran: comandantul gărzilor revoluţionare avertizează indirect Israelul

De la Teheran se anunţă că generalul Mohammed Ali Jafari, comandantul gărzilor revoluţionare ale Iranului, a avertizat că un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, ar echivala cu declanşarea unui război. "Orice ţară ar ataca Iranul va ajunge ulterior să regrete atacul", a mai spus Jafari, cu o aluzie la Israel, a cărei aviaţie a efectuat luna trecută zboruri speciale de antrenament.

Separatiştii de la Tsinvali declară mobilizarea generală

Autorităţile din regiunea separatistă Osetia de Sud, au declarat "mobilizarea generală" a forţelor, după un schimb de focuri cu forţele georgiene. Separatiştii susţin că în cursul unui bombardament asupra oraşului Tsinvali şi a unor localităţi apropriate, doi militari şi-a pierdut viaţaa iar alţi cîţiva au fost răniţi.

Rusia a acuzat Georgia de "un act deschis de agresiune", iar ministrul de externe rus Serghei Lavrov a îndemnat autorităţile georgiene să semneze un pact de neagresiune cu Osetia de Sud.

Ştirea zilei

Uniunea Europeană şi Rusia au început convorbiri pentru elaborarea unui nou acord de cooperare pe planul relaţiilor politice şi economice. Uniunea Europeană doreşte ca Rusia să deschidă sectorul energetic investitorilor europeni. Moscova solicită la rîndul ei, pentru companiile ruse, posibilitatea de a investi mai mult în reţelele de distribuţie europene ale gazelor naturale şi petrolului.

Prima reuniune a negociatorilor a fost dedicată stabilirii obiectivelor şi calendarului convorbirilor, despre care experţii spun că s-ar putea extinde pe durata unui an.

Belgrad: coaliţie guvernamentală între partidele Democrat şi Socialist

In Serbia, un acord de coaliţie deschide calea formării unui nou guvern. Partidul Democrat pro-occidental al preşedintelui Boris Tadic a semnat astfel o înţelegere pentru formarea unei coaliţii cu Partidul Socialist. Liderul acesteiformaţiuni, Ivica Dacic a spus că acordul, "statuează principiile şi ţelurile noului guvern sîrb, ele fiind prezervarea integrităţii teritoriale, integrarea europeană, creşterea economică şi justiţia socială". Se aşteaptă ca parlamentul să aprobe acordul în cursul serii sau în week-end.

Autorităţile din Belarus confirmă explozia unei bombe artizanale la Minsk

Miliţia din Republica Belarus a confirmat că o bombă artizanală a explodat în cursul nopţii trecute într-o piaţă din Minsk unde era celebrată ziua independenţei, făcînd circa 20 de răniţi.

Oficialităţi belaruse au declarat că ar fi fost vorba de "un act de huliganism", în timp ce ministrul de interne a anunţat că un al doilea dispozitiv exploziv care nu a fost detonat, ar fi fost găsit în acelaşi loc.

Javier Solana primeşte răspunsul Iranului la oferta internaţională în dosarul nuclear iranian

Ambasadorul Iranului în Belgia a transmis reponsabilului cu politica externă a Uniunii Europene, Javier Solana, răspunsul său la oferta făcută Teheranului pentru a pune capăt programului nuclear, bănuit a avea drept finalitate construcţia unei arme atomice. Detaliile nu sînt cunoscute.

Anunţul urmează unei convorbiri telefonice între Saeed Jalili, negociatorul şef iranian şi Javier Solana. Luna trecută, Solana a oferit Iranului, în numele Consiliului de Securitate ONU, un pachet de stimulente financiare şi politice, dacă suspendă acţiunea de îmbogăţire a uraniului.

Şedinţa Colegiului Director: PDL îşi propune să devină un partid al comunităţilor locale

Partidul Democrat Liberal şi-a formulat obiectivele în alegerile parlamentare la o şedinţă a Colegiului Director, urmată de o reuniune a Ligii Aleşilor Locali. Potrivit preşedintelui formaţiunii, Emil Boc, democrat-liberalii îşi propun să cîştige alegerile.

Secretarul-general Vasile Blaga a dat citirii o rezoluţie în care se afirmă că "elementul cheie al revoluţiei în administraţia românească îl reprezintă descentralizarea, adică transferul competenţelor administrative şi financiare privind furnizarea unor servicii publice de la nivelul administraţiei publice centrale la cel al adminsitraţiei publice locale".

PDL-ul îşi propune să devină un partid al "comunităţilor locale", opus formaţiunilor dependente "de baronii centrali sau locali".

INS: în primul trimestru al anului rata şomajului a fost de 6,3%

Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii informaţii noi despre situaţia forţei de muncă. Rata şomajului în primul trimestru al anului s-a ridicat la 6,3%, respectiv 617 mii de persoane, iar rata de ocupare a populaţiei la 57,7%.

Ştirea zilei

Într-un discurs ţinut cu ocazia zilei de 4 iulie, ambasadorul american Nicholas Taubman a declarat că cel de al 232-lea an al independenţei găseşte Statele Unite mai puternice decît au fost în orice alt moment al istoriei lor.

Ambasadorul Taubman a precizat că puterea Statelor Unite stă în Constituţia americană, „ancora noastră în vremuri tulburi, o sursă constantă de susţinere pentru democraţia noastră. Convingerea comună a americanilor este că aparatul legislativ, cel juridic şi cel prezidenţial ale guvernului acţionează conform Constituţiei şi în baza acesteia. Puterea Americii constă în încrederea cetăţenilor ei că legea este sacră şi că toată lumea trebuie să o respecte."

Referindu-se la relaţiile româno-americane, ambasadorul Taubman a declarat că în ultimii trei ani „parteneriatul nostru strâns a devenit mai puternic. România nu este doar un partener puternic, ci şi un prieten adevărat şi de încredere al Statelor Unite. Parteneriatul şi prietenia dintre ţările noastre au consolidat ambele state."

Ştirea zilei

O explozie s-a produs după miezul nopţii la Minsk, în timpul unui concert organizat cu ocazia unei sărbători naţionale. Miliţia spune că 40 de persoane au fost rănite. Cauza exploziei nu a fost încă stabilită. Dar un miliţian citat de agenţia Reuter a spus că motivele par să fie “huliganice”.

Mai mulţi martori oculari au declarat aceleiaşi agenţii că au văzut după explozie cuie şi şuruburi, ceea ce pare să sugereze o bombă de fabricaţie artizanală.

Potrivit oficialilor de la Minsk, la concert asista şi preşeditnele ţării Aliaxander Lukaşenca.

Compania aeriană sîrbă reia zborurile către Croaţia după o întrerupere de 17 ani

Compania aeriană naţională a Serbiei, JAT, a reluat după o întrerupere de 17 ani zborurile spre Croaţia. Compania oferă acum pentru perioada sezonului estival două zboruri zilnice între Belgrad şi Pola, staţiune din peninsula Istria, la Marea Adriatică.

Legăturile aeriene dintre cele două ţări vecine au fost întrerupe la începutul anilor 90, pe fondul războaielor care au dus la destrămarea Iugoslaviei.

Berlin: George Bush senior şi Angela Merkel inaugureză noul sediu al ambasadei americane

La Berlin, cancelarul Angela Merkel şi fostul preşedinte american George Bush vor inaugura astăzi, de ziua independenţei Statelor Unite, noua clădire a ambasadei americane în Germania.

Noul sediu, care a costat 130 de milioane, readuce ambasada americană acolo unde se afla înaintea celui de-al doilea război mondial, anume în Pariser Platz.

Chişinăul vrea să modifice acordul cu Roma privind forţa de muncă din Moldova

Guvernul moldovean a decis să iniţieze negocieri cu autorităţile italiene pentru modificarea Acordului în domeniul muncii, semnat în 2003. Autorităţile moldovene doresc să urmărească mai bine migraţia, efectuând schimburi de date cu Guvernul de la Roma. Un alt scop este să îmbunătăţească protecţia socială şi juridică a cetăţenilor moldoveni angajaţi în Italia.

Italia este una din destinaţiile predilecte pentru muncitorii moldoveni. Numărul moldovenilor aflaţi la muncă în strâinătate estimându-se a fi de cel puţin 300 de mii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG