Linkuri accesibilitate

Ştiri

Karl Schwartzenberg: UE se aşteaptă la un comportament european din partea Chişinăului

“Trebuie să găsim o strategie de a aduce Moldova mai aproape de standardele noastre” – a declarat ministrul de externe ceh Karl Schwartzenberg, la reuniunea cu omologii săi din Uniunea europeana. “Ne aşteptăm ca Moldova să se comporte european, nu numai fată de Uniunea Europeană şi membrii ei, dar în primul rând, intern !” – a mai declarat ministrul de externe ceh, a cărui ţara deţine preşedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

Misiune PE de informare asupra evenimentelor post-electorale

O delegaţie a Parlamentului European se află în Moldova, pentru a strange informaţii despre invinuirile aduse autoritatilor de a fi încălcat drepturile celor reţinuţi după manifestaţiile din 7 aprilie. Delegaţia europeană este condusă de Marianne Mikko , preşedinta delegatiei PE pentru relatiile cu Moldova.

Membrii delegaţie se întâlnesc cu reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale si mâine, marti, cu membri ai guvernului. Este planificată şi o întrevedere cu preşedintele Vladimir Voronin.

Reprezentatul special al Uniunii Europene in Moldova, Kalman MIszei a pledat pentru dialog politic si pentru includerea unor reprezentanţi ai opoziţiei în comisia create pentru a cerceta evenimentele care au urmat demonstratiilor violente de pe 7 aprilie.

Două cereri acceptate deja de preşedintele Vladimir Voronin, a anunţat intre timp, Javier Solana, coordonatorul politicii externe europene, care a vizitat Chişinăul vineri.

Voronin s-a angajat ca in comisia care investighează evenimentele care au urmat alegerile generale, să fie coopetati reprezentanţi ai opozitiei şi reprezentanti ai unor organizaţii internationale, specializate în apărarea drepturilor omului.

"Negocierile UE - Moldova nu pot avasa fără respectarea de către Chişinău a valorilor europene"

“Negocierile între Uniunea Europeană şi Moldova privind noul acord de cooperare nu pot avansa atâta timp cât Moldova nu respectă normele şi valorile europene” – a declarat ministrul de externe roman Cristian Diaconescu la întâlnirea de lucru a miniştrilor de externe din UE.

Deşi relaţiile diplomatice româno-moldovene rămân tensionate, Diaconescu nu a cerut inghetarea dialogului Uniunii Europene cu Chişinăul sau excluderea Moldovei din Parteneriatul estic. Moldova nu trebuie confundată cu regimul Voronin, a precizat Diaconescu. România continuă să sprijine, fără rezerve, includerea Moldovei in parteneriatul estic, program al Uniunii europene care va fi lansat oficial pe 7 mai, la Praga.

APCE: raport mai critic decît în 2005 despre alegerile din Moldova

În plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, conservatorul britanic David Wilshire a prezentat concuziile raportului privind desfăşurarea alegerilor generale din Republica Moldova – raport în care se arată că multe standarde internaţionale au fost respectate, dar că trebuie dată mai mare atenţie procesului post-electoral.

Potrivit corespondentei Europei Libere la Strasbourg, majoritatea observatorilor sunt de părere că raportul este mai critic decit cel referitor la alegerile din 2005.

UE îndeamnă la contramandarea călătoriilor în ţările cu gripă porcină

Comisarul UE pentru sănătate a cerut ceţătenilor europeni să renunţe la călătorii în tările afectate de gripa porcină. În America, preşedintele Barack Obama a declarat că epidemia este îngrijorătoare dar nu exista motiv de panică.

Până acum, in Mexic au murit peste 100 de persoane de la declanşarea gripei porcine. S-au semnalat cazuri suspecte şi în Statele Unite, Canada şi Spania, dar nu şi victime.

Praga respinge acuzaţiile Moscovei la adresa Parteneriatului Estic

Preşedintia ceha a Uniunii Europene a respins drept nefondate acuzaţiile Rusiei că Europa ar încerca să-şi extindă zona de influenţă în fostul spaţiu sovietic, prin intermediul Parteneriatului Estic.

Kabul: Hamid Karzai candidează pentru un nou mandat de preşedinte

Preşedintele afgan Hamid Karzai a confirmat faptul că va candida din nou la preşedinţia ţării. Alegerile sunt programate pentru 20 august. Karzai a venit la putere în 2004, după rasturnarea regimului taliban.

Acţiune de protest a sîrbilor din Kosovo

Sute de sârbi au protestat violent in nordul regiunii Kosovo, împotriva planurilor de a construi acolo noi cartiere pentru albanezii din regiune. Forţele de poliţie UE au fost obligate să intervină cu gaze lacrimogene. Incidentul nu s-a soldat cu raniţi.

Liderul de la Minsk Lukaşenka primit în audienţă de Papă

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenka a iesit din izolarea diplomatică, impusă cu ani în urmă de Uniunea Europeană ca reacţie la reprimarea opoziţiei belaruse. Azi dimineata Lukaşenca a avut o audienţă la Papa Benedict al 16-lea. În cursul serii el va lua parte un dineu oferit de premierul Italiei Silvio Berlusconi. Ministrul de externe italian Franco Frattini a declarat că reprezentanţii guvernului îi vor vere insistent lui Lukaşenka să respecte drepturile omului.

General Motors anunţă disponibilizări masive

Compania General Motors va da afară 21 de mii de angajati din Statele Unite, până în 2010 şi nu va mai produce marca Pontiac, a anunţat conducerea concernului. În acest moment, General Motors supravieţuieşte datorită unui imprumut de 15 miliarde de dolari de la stat si s-a angajat să prezinte un plan de restructurare până în iunie. Dacă planul nu este acceptat de administratia Obama, General Motors va fi nevoit să intre în procedura de falimet.

Londra: convorbiri Cristian Diaconescu - David Miliband

Ministrul român de externe Cristian Diaconescu se află la Londra, pentru convorbiri cu omologul sau britanic David Miliband. La Londra, Diaconescu va ţine şi o conferinta de presa privind perspectivele Romaniei in cadrul NATO dupa summitul de la Strasbourg-Kehl.

Chișinău: Presiuni asupra societății civile și ziarelor de opoziție

5 organizatii non-guvernamentale din republica Moldova, membre ale Coalitiei pentru Alegeri Libere şi Corecte 2009 au primit vineri citatii de la organele fiscale, cerindu-li se informaţii despre finanţările pe care le primesc. Este vorba de Asociatia pentru Democratie Adept, Institutul IDIS Viitorul, Institutul de Politici Publice, Centrul Independent de Jurnalism şi Asociatia Presei Electonice.

Pentru Igor Munteanu, director executiv al IDIS Viitorul, este vorba de o noua incercare a autoritatilor comuniste de a exercita presiuni asupra societatii civile in incercarea de a o reduce la tacere, dupa criticile exprimate fata de modul in care s-au desfasurat alegerile din 5 aprilie si evenimentele de dupa protestele din 6 si 7 aprilie.

Trei ziare independente, Timpul, Ziarul de Garda şi Jurnal de Chisinau afirma ca au primit solicitari din partea ministerului de interne prin care sa isi dezvaluie sursele care au afirmat ca organele de forta din Moldova ar fi maltratat participantii la protestele anti-comuniste de la Chisinau, de dupa alegerile din 5 aprilie.

Respingerea acreditării ambasadorului român la Chișinău considerată la București un gest inamical

Intr-o declaratie a purtatorului de cuvint al diplomatiei romanesti, Alin Serbanescu, pentru agentia Mediafax, acesta a spus că explicatiile date de ministrul moldovean de externe Andrei Stratan despre motivele respingerii de catre Chisiniu a acreditării ambasadorului Romaniei Mihnea Constantinescu ar fi “stingace” şi “departe de adevar” , “mai degraba un pretext care ascunde intentiile reale şi care denota preferinta pentru un gest ostentativ si inamical”.

Seful diplomatiei moldovene declarase duminică, citat de agentia romana Agerpres, ca gestul Chisinaului se explica prin faptul ca Bucurestiul ar fi incalcat uzantele diplomatice şi ar fi anuntat numele ambasadorului pt Chisinau inainte ca acesta sa fi fost acceptat de partea moldoveană.

Gripa porcină din Mexic s-ar putea transforma într-o epidemie la scară mondială

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza că epidemia de gripa porcina care a aparut in Mexic ar putea sa reprezinte inceputul unei epidemii globale. Directorul general al agentiei ONU pentru sanatate si mediu, Keiji Fukuda a spus ca lumea este mai pregatita acum decit in urma cu 5 ani pentru a face fata unei astfel de epidemii şi ca se lucreaza deja la un vaccin impotriva epidemiei.

Pina acum 81 de oameni au murit in Mexic si in jur de 1000 de oameni par sa fie contaminati. Au fost inregistrate cazuri, care sint sub tratament şi in California, Kansas, Texas, New York, Canada, Noua Zeelanda, Franta, Marea Britanie şi Spania.

Banca Mondiala a anuntat acordarea unui imprumut de urgenta pentru Mexic in valoare de 25 de milioane de dolari şi un pachet de ajutaore pe termen lung de 180 de milioane de dolari.

Alegerile din orașul Sochi cîștigate de candidatul favorit al Kremlinului

In alegerile pentru primaria oraşului Sochi, care va fi gazda jocurilor olimpice de iarna din 2014, candidatul favorit al Kremlinului si al premierului Putin, actualul primar Anatoly Pahomov a cîştigat alegerile de duminică. Dupa numararea a 4 cincimi din voturi, Pahomov are 76 la suta din voturi, in timp ce candidatul opozitiei liberale, fostul vicepremier Boris Nemtov a dobindit 13, 5 la suta. Nemtov a criticat scrutinul ca fiind falsificat, o apreciere data si de candidatul comunistilor in aceasta cursa electorala, Yuri Dzagania.

Kirghistan: miting împotriva populației kurde

Ministerul de interne din Kirghistan a anunţat ca 80 de persoane au fost reţinute la Petrovka, la 45 de km distanta de capitala Bishkek, dupa ce un miting a degenerat in violenţe. Citeva sute de oameni s-au adunat ieri in centrul oraşului protestind impotriva prezentei etnicilor kurzi in localitate, dupa ce au aparut zvonuri ca un etnic kurd ar fi violat o fetita rusoaica de 4 ani.

Protest antinuclear în Belarus

Duminică, in Belarus, in jur de două mii de oameni au protestat impotriva construirii unei centrale nucleare. Demonstranţii purtau pancarde pe care scria ca exista alternativa la energia nucleara si ca Belarus nu ar trebui sa aibă nici un reactor nuclear. Protestul a fost organizat in aceiasi zi in care se aniversau 23 de ani la accidentul nuclear de la Cernobil, cel mai grav accident nuclear din istorie.

Irak: confirmarea arestării unui lider rebel islamist

Premierul irakian Nuri Al Maliki a confirmat arestarea lui Abu Omar al Bagdadi, liderul asa numitului grup Statul Islamic Irakian. Declaratia a fost facuta duminică seara la BBC. Televiziunea de stat de la Bagdad a informat ca arestarea ar fi avut loc joi, dar ca știrea nu a putut fi confirmata pina duminica. Daca este adevarata, atunci ea inseamna o importanta lovitura data insurgentilor irakieni.

Urmările raidului forțelor americane în orașul shiit Kut din Irak

Duminică, premierul de la Bagdad a spus ca raidul fortelor americane din oraşul shiit Kut s-a soldat cu moartea unei femei şi cu retinerea a 6 suspeti. Al Maliki a declarat ca acest raid ar fi incalcat acordul de securitate dintre Washington si Bagdad si l-a caracterizat drept „ o crima”. Armata americana susţine ca a notificat autoritatile irakiene despre aceasta acţiune si a oferit condoleanţe familiei victimei.

Albania va cere începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană

Premierul albanez Sali Berisha a anunţat ca miine tara sa va cere oficial sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana . Anul acesta toate cele 27 de tari ale Uniunii au ratificat acordul de asociere si stabilizare cu Albania, semnat acum 3 ani. In opinia premierului de la Tirana, citam „acum este momentul ca Albania sa acţioneze pentru a deveni membra a Uniunii”. Albania a devenita membra a Aliantei Nord Atlantice in 2009, impreuna cu Croatia.

Iran: Shirin Ebadi nu a fost lăsată să o viziteze în închisoare pe ziarista Roxana Saberi

Laureata premieului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi a fost de acord să o apere în instanta pe jurnalista Roxana Saberi, nascuta in Statele Unite, aflata in detentie in Iran sub acuzatia de spionaj. Ebadi nu a fost insa lasata sa isi viziteze clienta in detentie, desi daca tribunalul i-a acordat permisiunea.

Decizia avocatei vine dupa ce ieri, tatal jurnalistei , a anuntat ca fiinca lui se afla in greva foamei de 5 zile si o va continua pina ce va fi eliberata. Roxana Saberi are 31 de ani si pe 18 aprilie a fost condamnata la 18 ani de detentie pentru spionaj. Jurnalista a lucrat pentru BBC si pentru postul public de radio din Statele Unite NPR. Statele Unite au calificat decizia tribunalului din Teheran lipsita de temei si au cerut eliberarea ziaristei. Iranul nu recunoaşte dubla cetaţenie a jurnalistei.

Ofensiva forțelor de securitate împotriva talibanilor în Pakistan

Forţele de securitate pakistaneze au inceput o ofensiva impotriva militantilor talibani din nordvestul ţării. Potrivit agnetiei Reuter, ciocnirile dintre Talibani si armata pakistaneza au fost singeroase, iar un purtator de cuvint al armatei pakistaneze a declarat ca o mulţime de militanti, inclusiv comandatul, au fost omoriti in timpul operaţiunilor.

Chişinău: Thomas Hammarberg (Consiliul Europei) conferă cu liderii opoziţiei

Reprezntanti ai opozitiei s-au intilnit cu Thomas Hammarberg, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului. Hammarberg va intocmi un raport despre situatia post-electorală din Moldova, raport pe care il va prezenta pe 29 aprilie in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Thomas Hammarberg are prevazute intilniri si cu membri ai societatii civile care apara drepturile omului. Potrivit unor surse din ministerul de extreme de la Chisinau, Hammarberg va conferi şi cu Marian Lupu, fostul presedinte al parlamentului de la Chisinau.

Teheran: Roxana Saberi va fi apărată în justiţie de laureata premiului Nobel Shirin Ebadi

Laureata premieului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi a acceptat să o apere în instanta pe Roxana Saberi, jurnalista nascuta in Statele Unite si arestata in Iran sub acuzatia de spionaj. Ebadi nu a fost lasata sa ia contact cu clienta sa, chiar daca tribunalul i-a acordat o permisiune in acest sens.

Decizia lui Shirin Ebadi survine dupa ce ieri, tatal jurnalistei a anuntat ca fiica lui se afla in greva foamei de 5 zile.

Roxana Saberi are 31 de ani si pe 18 aprilie a fost condamnata la 18 ani de detentie pentru spionaj. Jurnalista a lucrat pentru BBC si pentru postul public de radio din Statele Unite NPR. Statele Unite au calificat decizia tribunalului drept lipsita de temei si au cerut eliberarea jurnalistei. Iranul nu recunoaşte dubla cetaţenie a jurnalistei.

Forţele pakistaneze lansează o ofensivă împotriva talibanilor din nordvestul ţării

Forţele de securitate pakistaneze au inceput o ofensiva impotriva talibanilor din nordvestul ţării. Potrivit agentiei Reuter, ciocnirile dintre talibani si armata pakistaneza au fost singeroase, iar un purtator de cuvint al armatei a declarat ca un numar mare de militanti, inclusiv comandatul au fost omoriti in timpul operaţiunilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG